zondag 25 december 2022

Kerst Gastblog: Hugo van t-Over-leven met 'Een boom onder de kerstboom'

 Kerst Gastblog: Hugo van t-Over-leven met 'Een boom onder de kerstboom'

Nieuwe Reeks: Gastblogs op de Zelfvoorzieningsbijbel van mensen die ook met zelfvoorziening of met bewust leven bezig zijn. 

 

Ken of BEN jij iemand die hier ook een gastblog rond zelfvoorzienend leven, bewust leven, anders leven, ... wil schrijven?! Neem dan zeker contact met me op!

 

Vandaag is deze (kerst) gastblog geschreven door Hugo van t-Over-leven -- een wonderbaarlijke website met prachtige woordspeling, waarop je onwaarschijnlijk veel info wat betreft zelfvoorzienend leven kan vinden. Hugo schreef ook een boek, t Over Leven, waarin hij alle kennis bundelde.  



Dankjewel tOverlevenaar Hugo voor deze kerstblog, fijne feestdagen iedereen!

 

Informeren, of (ideologisch) (dood)zwijgen?

 

Een gast-blogje op de Zelfvoorzieningsbijbel van Karolien… waarom niet. We zijn met dezelfde dingen bezig. Dat kan elkaar alleen maar versterken. 

Ik denk gewoonlijk dat ik alles al wel gezegd geschreven heb. Soms ook dingen waarover ik twijfelde… zou ik…? Niet?

 

Ik heb nog eens teruggekeken op de website welke artikels het meest werden gelezen. En ja, nog altijd, hoog in de top-10: 

4.           Hoe kan je een boom kapot maken?

 

Hoewel de tekst pas een paar jaar na de start van de site is opgenomen, schoot ie als een raket omhoog. Toen ik het later merkte, begreep ik het niet. Waren er zoveel bomenhaters? Zoveel grommelende buren die de bladverliezende boom van een buur graag en bij voorkeur stiekem om zeep wilden helpen? Toen ik het artikel schreef ging ik uit van een gangbare redenering: het is een veelgebruikte zoekterm, dus er is behoefte aan correcte informatie. Wie zoekt zal de info toch wel vinden, indien niet op ‘t-Over-leven, dan op een andere webplek. Veel op fora gesuggereerde oplossingen bleken zelfs gevaarlijk, en niet werkzaam. Gaten boren en vullen met stookolie, met pesticiden, zoutzuur… Er zijn nogal wat venijnige mensen.

 

Ik heb lang getwijfeld: het artikel wel of niet wissen? Begrijpen die mensen wel hoe nuttig en nodig bomen zijn? Aan de andere kant worden exoten in natuurgebieden ook wel zo goed mogelijk bestreden. 

Zoals ook in geval van als wapen bruikbare dingen vaak gesteld wordt: niet de techniek of de tools zijn gevaarlijk, wel het -juiste of foute- gebruik. En dat is afhankelijk van de gebruiker en zijn/haar intenties.

 

Uiteindelijk heb ik de info aangevuld met een nog iets ruimere tekst over ‘Het nut van bomen’. In de hoop dat die het kapotmaken ervan een beetje overstemt, en ijverige, moordzuchtige zoekers tot andere inzichten kan brengen.

 

Die zelfcensuur heeft er ook voor gezorgd dat ik wel schreef over het kweken van zowat alle nuttige gewassen op onze breedtegraad, maar ik vond tabak taboe. Terwijl het kweken en gebruiken ervan voor sommigen levensnoodzakelijk lijkt. Na +10 jaar twijfelen, ga ik het toch in de volgende editie van het boek opnemen. Ook wel met wat omkadering. Want ik vind jezelf afhankelijk maken van nicotine nog veel erger dan afhangen van een elektriciteitsnet, waternet of worldwide net. En dat laatste leert ons dan weer dat dit eeuwenoude vergif ook al even lang een genotsmiddel (en medicijn) is. 

Ik zal in de rand van het artikel dus zeker nog wel gaan kankeren over vies-peuken.

 

Voor wie bomen het leven wil schenken, heeft Hugo veel tips:

 

-Hoe maak je zaadbommen?

 
 
 

-Suggereer zelf boomplantplekken in je gemeente aan het bestuur via deze link 

 

-Je kan ook een boom adopteren, bv bij Ecotree

 

-Je kan lid worden van Natuurpunt of je kan een gift doen aan Natuurpunt: zij willen Bos voor Iedereen


-Bij minitree en geefeenboompje kan je een (gepersonaliseerde) geboorteboom als kraamcadeau geven!


-Of geef het ultieme kerstcadeau: een boom voor onder de kerstboom! Het kan o.a. bij ecotree, bosplus, kadoboom, en treesforall.




maandag 19 december 2022

Zelf Gefermenteerde Vegan Smeerkaas Maken en Persen Plus Meer Vegan Kaas en Kaaspers Ideeën en Tips en Trucs

Zelf Gefermenteerde Vegan (Smeer) Kaas Maken en Persen Plus Meer Vegan Kaas en Kaaspers Ideeën en Tips en Trucs

Vegan kaas maakt momenteel een enorme revolutie door! Allerlei bedrijven werken naarstig aan nieuwe technieken en methodes om die kaassmaak te creëren zonder dierlijke ingrediënten, zelfs het bekende Babybel heeft nu een vegan kaasje, in een groene verpakking!!!
 
De nieuwste vegan kaasmakerij technieken zijn misschien niet voor iedereen weggelegd, maar dat weerhoudt er ons niet van om thuis te experimenteren!
 
Een tijd geleden kreeg ik van een vriendin een oude set om kaas mee te maken. Ze had het setje -- een pers, het boek -- een echte klassieker in het genre -- 'Kaas je Kaasje', twee Delfts Blauwe kommetjes met deksel en gaatjes in om kaas te persen, kaasdoek, thermometer, etc etc -- gevonden tijdens het opruimen van de zolder. Ideaal om mee te experimenteren!
Ik ben nooit een fervent kaaseetster geweest, maar nu vond ik de tijd rijp om toch eens zelf kaas te maken, en vooral om de pers te proberen, want die - lees vooral verder - kan je nog voor andere vegan doeleinden gebruiken!
 
Opmerking 1:
 
Tijdens het experimenteren en opzoeken kwam ik veel meer info en ideeën tegen dan ik tevoren had gedacht -- altijd geweldig leuk -- maar daardoor is dit wel een lang artikel geworden. Beginnende èn ervaren vegan kaasmaker, ik denk en hoop dat jullie hieronder allebei bruikbare info gaan vinden!

Opmerking 2: 
 
Zelf gefermenteerde Vegan (smeer)kaas smaakt niet krak hetzelfde als 'the real thing' vind ik, maar het smaakt wel kazig, en lekker, en het is gefermenteerd. Ook smaken mijn eigen probeersels (nog) niet zoals commerciële vegan kazen zoals die (superoverheerlijk lekkere) van bv Omage, maar ik vermoed dat je met de juiste aangekochte ferment startculturen wel ver kan geraken. Startculturen vind je bv bij:
 
Waar kan je allemaal vegan (smeer) kaas van maken?

Je hoeft niet per sé met geweekte en gemixte cashewnoten te werken, al vormt cashew een ideale basis, want ze smaken romig en neutraal.
 
Je kan ook vegan kaas maken met:
 
Andere Noten, Zaden en Pitten:

-pecannoten

-amandelen

-hazelnoten

-brasilnoten

-walnoot

-pinda

-als je veel geld hebt: macadamia en/of pijnboompit

-een mengeling van noten en zaden

-zonnebloempitjes

-hennepzaadjes

-sesamzaadjes

-pompoenpit

Je kan ook nog een stap verder gaan door alle bovengenoemde noten, pitten en zaden te laten kiemen, en ze daarna te blenden met een startcultuur. 

=>In dit verband kan je NOG een stap verder gaan en gekiemde noten mengen met gefermenteerde melk, of vegan yoghurt, of met kefir, zoals bij dit heel erg interessante recept dat fermenteerguru Sandor Katz de lekkerste vegan kaas ooit noemt.  

Kaaspers met kaaspotje en gewichtje (een blik rode bonen :)

Maar ook met Groenten en vertrekkende van tofu of van plantaardige melk kan je vegan kaas maken:

-bloemkool en pastinaak -- zou moeten lukken volgens hetzelfde procédé dat ik hieronder uitleg, maar ik heb zelf het nog niet uitgetest. Wel worden zowel bloemkool als pastinaak al lang gebruikt om (gekookte) vegan kaassauzen mee te maken. En er zijn al bedrijven bezig met bloemkool/hennepzaad vegan kaas!

-tofu: hier vind je een recept met gefermenteerde tofu!

-plantaardige melk: je kan gefermenteerde vegan kaas maken van geweekte en vervolgens gepureerde noten plus een fermenteerstarter (zoals probiotica capsules), dus in principe moet je ook vegan kaas kunnen maken van gefermenteerde plantaardige melken allerhande: havermelk, kokosmelk, zie dit recept voor een kokosmelkkaas, sojamelk (gefermenteerde tofu is ook een basis voor kaas), ...

-aardappel: zowel gewone als zoete aardappel, gekookt en gepureerd (voeg dan eventueel kokosvet en een verdikkings/bindmiddel zoals arrowroot toe, en een startcultuur zoals kefir, zie bv dit recept voor aardappelkaas, en dit recept voor zoete aardappelkaas (mooi kleurtje!)

-witte bonen: zie bv dit recept

-kikkererwtenmeel, zie bv dit recept

-van kefir: check dit recept voor kefirkaas, en kom meer te weten over kefir en kefirtoepassingen hier

Welke startculturen kan je allemaal gebruiken om je kaas te fermenteren?

-pekelvocht van augurken

-azijn, vb appelazijn, rode wijnazijn, ...

-vocht van zuurkool, kimchi, of gelijk welke andere gefermenteerde groenten

-kombucha

-kefir

-miso

-yoghurt

-probiotica capsules

-rejuvelac

Welke smaken kan je achteraf toevoegen aan je smeerkaas? (kies zelf combinaties die je lekker vindt en voeg toe naar smaak) 

Hartige Smaken:

-lookpoeder

-uipoeder

-citroen 

-kurkuma

-gember

-gistvlok

-dille

-venkel

-dragon

-basilicum

-karwij

-anijs

-fenegriek 

-brandnetelpoeder

-bieslook

-balsamico azijn of nog andere azijn

-olijven

-kappertjes, (ook zelfgemaakte, zoals bv vlierbeskappertjes of paardenbloemkappertjes)

-hele noten of stukjes noot  

-tijm

-peterselie

-kervel

-dragon

-provencaalse kruiden

-komijn

-peper

-gerookte paprika

-gedroogde abrikoos in stukjes of pruim of zelf gedroogde rozenbottel

-gedroogde tomaten

-pepertjes

-paddenstoel (poeder) 

Welke zoete smaken kan je achteraf aan je smeerkaas toevoegen?

Ik vond als kind chocolade smeerkaas best lekker: smeuïg, romig, en dan die korreltjes (in Nederland muizenstrontjes genoemd) erbovenop: njam!

-aardbei

-rozijnen

-kaneel

-framboos

-vanille

-cacao: chocolade smeerkaas bestaat al, maar nog niet in vegan versie. Lekker met korreltjes erop! Voeg een zoetmiddel toe, cacaoboter en cacaopoeder, eventueel nog wat olie.


Hoe maak je je eigen gefermenteerde vegan kaas?

Nodig:

-een kopje van het basisvoedsel waarmee je kaas gaat maken, ik koos voor het meest gangbare als eerste experiment: cashewnoten

-water om in te weken plus weekkom

-blender of mixer en mixpot

-zeef of vergiet

-water of vegan melk

-3 à 4 el startcultuur (ik nam azijn-pekelvocht van zelf ingemaakte augurken)

-glazen pot met deksel 

-smaakmakers voor achteraf (kies uit de lijst) -- ik koos voor heel erg klassieke: het sap van een halve citroen, 1 el edelgist, zout

-kaasdoek

-kaaspers met kommetje met gaatjes in en opvangbakje, OF: neem een kom en zet er een vergiet boven, in het vergiet leg je je in kaasdoek gerolde te persen kaas, en bovenop de kaas leg je een gewicht. De kom vangt het vocht op.

-een warme plek voor het fermentatieproces

-daarna een koude plek om de kaas langzaam te laten rijpen

Hoe maak je het?

1.Je weekt de noten minstens 12 uur. (of je kookt je aardappelen, of je groenten, ...)

2.Giet de noten af mbv een zeef.

3.Doe ze in een blender of mix in een mixpot, samen met je startcultuur. Mijn ervaring is dat de noten heel erg glad gemixt moeten zijn, dus voeg eventueel water, nog meer startcultuur, of vegan melk toe. 

4.Doe deze mix in een glazen pot.

5.Zet het deksel er losjes op zodat er lucht bij kan maar geen insecten.

6.Zet op een warme plaats en laat drie dagen fermenteren.

7.Vertrouw op je neus: het moet zurig en gefermenteerd ruiken, niet slecht of schimmelig.

8.Nu meng je deze gefermenteerde massa met smaakmakers naar keuze (ik koos voor citroensap, gistvlok, zout).

9.Schep de massa in een kaasdoek.

10.Leg de kaasdoek in een vergiet dat je boven een kom zet, en plaats er een gewicht op, OF: gebruik een kaaskommetje met gaatjes in, zet er een opvangbakje of schaaltje onder, plaats eventueel een opgerolde handdoek op het deksel zodat de pers kan persen, en plaats in de pers. Hang een gewichtje aan de pers (ik koos voor een blik rode bonen :)

11.Pers je kaas minstens 1 nacht (12 uur). Ik moest de pers nog leren kennen en deed het eerst fout, waardoor mijn kaas langer fermenteerde voor hij geperst werd.

12.Je kaas is nu samengeperst tot een smeerbaar geheel. Dit kan je nu in een afsluitbaar bakje doen en koel bewaren: dan rijpt de kaas langzaamaan nog verder. 

13.Je kan de kaas eventueel ook nog een 'coating' geven: een soort jasje van smaakmakers.

Waar kan je je vegan kaas mee coaten?

-met verse kruiden, zoals gesnipperde bieslook

-met gedroogde kruiden, zoals provencaalse kruiden

-met gedroogde kruidenmixen, zoals met komijnzaadjes, lookpoeder, zwarte peper, ... 

-met sesamzaadjes 

Tot slot: voor welke vegan gerechten kan je een kaaspers nog allemaal gebruiken?

-om tofu (al dan niet zelfgemaakte) mee te persen

-om leafu, leaf curd oftewel groene tofu mee te maken (dit is tofu gemaakt van groene planten, lees hier voor een uitgebreide uitleg en hoe je zelf leafu kan maken)

Maak jij je eigen vegan kaas?

 


 

 


zondag 11 december 2022

Product Bespreking: de enige echte Kelly Kettle, ingenieuze waterketel zonder gas of elektriciteit

Product Bespreking: de enige echte Kelly Kettle, ingenieuze waterketel zonder gas of elektriciteit*

*Ik kreeg de Scout Kelly Kettle toegestuurd vanuit Ierland: ik geef je hier mijn eerlijke mening.

Wat is een Kelly Ketel?

Lang geleden bedacht visser Patrick Kelly tijdens een kampeertrip het ingenieuze ontwerp voor de snelste waterketel ooit, en sindsdien voert de familie Kelly al vier generaties lang wereldwijd hun beroemde ketels uit.

Met deze lichtgewicht roestvrij stalen waterkoker kan je, eens je het procedé onder de knie hebt, in minder dan vijf minuten tijd water koken: enkel met behulp van sprokkelhout of klein brandbaar materiaal. 

Hoe komt het dat water zo snel opwarmt met een Kelly Ketel?

1.De Kelly Ketel past op een klein metalen potje met een gat erin (om de wind door te laten en het vuur aan te wakkeren): het onderstel. Doordat het vuur rechtstreeks onder de Kelly Ketel zit, en door zijn brede schouw, is het water in een wip warm. 

Hier zie je de vlam door de brede schouw uitkomen: ga nooit boven de Ketel hangen! In het kleine potje onder de ketel, het onderstel, brandt het vuurtje.

2.Met gesprokkelde takjes, twijgjes, blaadjes of dennennaalden bouw je een klein vuurtje in het onderstel: je hebt enkel klein brandbaar materiaal nodig, en je werkt met de wind mee. 


Onze hond kijkt naar onze gesprokkelde houtjes...

3.Je vult de ketel met water: dat komt terecht aan weerszijden van een grote, brede schouw, waardoor het bijzonder snel opwarmt, èn kan je heel makkelijk bijstoken. 


Onze peuter vult heel nauwgezet de ketel met koud water...

Je hebt dus:

-geen gas nodig

-geen elektriciteit nodig

-geen groot laaiend vuur

Een mini vuurtje, in het opzetstuk dat onder de ketel past, volstaat. Elk soort brandbaar materiaal volstaat: twijgjes, takjes, dennenappels, droge blaadjes, rijshout, ...

Kopjes die we met tondel vulden; droge maïsbladeren en distelzaadjes uit de tuin...

Waar kan je een Kelly Kettle gebruiken?

-tijdens kampeertrips

-in je tuin

-of op je terras

-bij een kampvuur

-als je met de camper, de van, of al liftend of trekkend of fietsend op reis bent

-tijdens een picknick

-of tijdens een familie uitje 

Waarom gebruik je een Kelly Ketel

Als je snel en efficiënt water op wil warmen voor:

-thee en soep

-om gedroogd eten in te laten wellen, bv tijdens lange voettochten als je weinig gewicht wil meedragen

-om snel water te koken opdat het drinkbaar wordt: voor waterzuivering

-om mee te koken in het algemeen

-om jezelf of je haar mee te wassen

-in noodgevallen (bv als de electriciteit uitvalt)

Onze bevindingen over de Kelly Kettle:

Wij testten de ketel uit op een mooie herfstdag in onze tuin. We wilden eens checken of het ons zou lukken om, naast een gezellig vuurtje te stoken, snel water op te warmen voor een bucket shower (zie ook drie ongebruikelijke manieren om te besparen om meer te weten te komen over de bucket shower). 

Grote en kleine mannen: altijd dol op 'vuurtje stook'...

Mijn eerlijke mening: 

...voor mij is het een leerproces om een vuurtje te stoken: ik ben geen vuurmens. Maar dit vuurtje vond ik behapbaar. Ik vond het fijn dat ik er geen boomstronken voor moest klieven of een heel vuur voor moest opbouwen en zware blokken moest versleuren. Ik keek gewoon wat er aan droge twijgjes of takjes te vinden was. 

Ik vond niet dat het vuur 123 in gang was, maar zoals gezegd ben ik geen vuurmens. Ik denk dat ik dit na een aantal keer heel vlot zal kunnen, en dat is fijn. 

Ik vind dit een aanwinst voor als we gaan kamperen, op natuur uitstap gaan, voor feestjes bij het kampvuur, en eigenlijk ben ik ook blij dat we deze ketel nu in huis hebben, voor noodgevallen. 

Onze hond overschouwt het hele proces...

Heel handig vind ik:

-het stoomfluitje, dat je net als bij een fluitketeltje laat weten wanneer het water het kookpunt heeft bereikt

-het lichte gewicht van de ketel

-de grote schouw in het midden: dit is een gat waar je brandstof (dennennaalden, twijgjes, etc) in kan gooien eens je vuurtje op gang is getrokken. 

-het houten handvat, waarmee je de ketel veilig van het onderstel en het vuurtje eronder kan tillen. Wij hadden wel nog een ovenhandschoen in de buurt liggen om het water mee in een emmer te gieten.

-het opbergzakje dat erbij geleverd wordt: zo komen er geen roetvlekken op ander materiaal dat je meeneemt. 


Iedereen gezellig rond de ketel!

Hoe gebruik je een Kelly Ketel?

Nodig:

-klein brandbaar materiaal

-een veilige ondergrond (wij maakten gewoon een vuurtje op onze oprit)

-optioneel: een nieuwsgierige peuter die kan sprokkelen en water gieten -- hou uiteraard het kleintje, èn optionele nieuwsgierige honden, altijd in het oog!!!

-optioneel (diende voor onze bucket shower): twee emmers. Een emmer met koud water, om in de ketel te gieten, en een tweede om het verwarmde water in te gieten.

-klein kannetje

-optioneel, wij vonden het wel zo handig: een keukenhanddoek of keukenhandschoen

-wat krantenpapier (ik ben een absolute vuurmaakleek)

-lucifers of aansteker

Vuurtje aanwakkeren...

Hoe doe je het?

1.Verzamel en sprokkel takjes, twijgjes, droge blaadjes, tondel, ...

Wij verzamelden ook brandbaar pluis van distels (is prima tondelmateriaal, zie ook distels in je tuin, doen of niet?) in kopjes. 

2.Breek eventueel de takjes zodat ze in het onderstel passen. Stap 1 en 2 vonden zowel mijn peuter als hond geweldig!

3.Bouw een vuurtje in het kleine onderstel.

4.Zorg ervoor dat je vuur met de wind mee staat.

5.Vul je Kelly Ketel met water of laat je peuter dat doen (met water gieten, zijn dag was he-le-maal geslaagd!) -- niet TE vol gieten.

6.Steek wat papier of tondel in brand, zorg ervoor dat zowel peuter als hond een veilige afstand bewaren. 

7.Stook je vuurtje.

8.Eens het goed brandt, zet de Ketel erop, met de stoomfluitdop erop, zodat je hoort wanneer het water kookt.

9.Blijf het vuur voeden door de brede schouw. Ga er nooit rechtstreeks boven hangen, want als het vuur een keer op gang is, komen de vlammen door de schouw!

10.Als de fluit klinkt, doe je keukenhandschoenen aan, pak je voorzichtig de houten hendel op, til je ketel van het vuur, giet het kokende water in je emmer.

11.Geniet nog van het minivuurtje zonder ketel, of doof het met koud water.

12.Laat alles afkoelen.

13.Ga 'douchen'! 

De enige echte Kelly Kettle!


zondag 4 december 2022

Interview 'Het goede leven/Hack the system' door Villa Vanzelf!

Interview 'Het goede leven/Hack the system' door Villa Vanzelf!

Bij Villa Vanzelf, de site voor duurzaam leven, inspiratie en natuur ervaren, starten ze een nieuwe reeks:

 ‘Het goede leven / hack the system’, waarin gewone en tegelijk bijzondere mensen vertellen wat voor hen ‘het goede leven’ is en hoe ze zich losmaken van de dwingende normen van een door hyperkapitalisme gedomineerde samenleving

Ennnn... de Zelfvoorzieningsbijbel mag de spits afbijten! 

Hieronder vind je het volledige interview:

http://www.villavanzelf.org/kleine-gelukjes-vegan-banofee-en-warm-water-uit-de-kraan/

Bedankt Villa Vanzelf, ik kijk er heel erg naar uit om de volgende interviewees te lezen!!


zondag 27 november 2022

Boekbespreking: In het Wild Geplukt, Lieve Galle, Uitgeverij Sterck & De Vreese

Boekbespreking: In het Wild Geplukt, Lieve Galle, Uitgeverij Sterck & De Vreese

Zelfvertrouwen en ik, dat is een beetje een dingetje. Eigenlijk heb ik deze blog, De Zelfvoorzieningsbijbel, nooit echt serieus genomen. Ik ging er altijd van uit, dat niemand zou lezen wat ik hier schreef. Toch bleef ik teksten posten: enerzijds omdat ik schrijven èn experimenteren in huis, tuin en keuken leuk vind, anderzijds in de hoop dat iemand, misschien, iets aan de info heeft.

Het was dus met enige schroom dat ik Lieve Galle, een Wildplukster met ervaring -- zie haar mooie site Wild Plant Forager, om een recensie exemplaar van haar boek In Het Wild Geplukt vroeg - om te bespreken op mijn blogje.

Je kan je mijn verbazing en vreugde indenken toen ik Lieves lieve antwoord kreeg: 'Het zou me een eer zijn, want ik volg je blog al jaren!'

En toen ik het boek in de bus kreeg, en de mooie opdracht 'Volg je wilde hart' las, kwam die echt binnen. Want dat doe ik, met deze teksten, of iemand ze nu leest of niet: ik volg mijn wilde hart. Dit is wat ik echt graag doe: schrijven, koken, experimenteren, ideeën uitwerken, creëren, en ervaringen delen.

Ik ga weer meer tijd steken in deze blog! Als je wil, kan je je bovenaan inschrijven voor De Zelfvoorzieningsbijbel nieuwsbrief, en ik sta nu ook op instagram: @dezelfvoorzieningsbijbel

Tot daar het stuk over zelfvertrouwen en je wilde hart volgen, nu komt de boekbespreking! Hoewel ik dit boek opgestuurd kreeg, geef ik je mijn eerlijke mening.

Boekbespreking: In het Wild Geplukt, Lieve Galle, Uitgeverij Sterck & De Vreese

Het is zo hartverwarmend en mooi om, telkens opnieuw, te merken hoezeer de natuur ons blijft inspireren. Zelfs als je een ervaren wildplukker bent: je kan nog altijd zo veel bijleren! 

 Ik viel van de ene verbazing in de andere, tijdens het lezen van dit boek. Ik vind In Het Wild Geplukt heel erg de moeite waard:

            Niet alleen vanwege de vele interessante weetjes rond wilde planten, zoals (en ik noem er hier slechts enkele uit het boek):

-dat weegbree 12.000 jaar geleden al gegeten werd, en dat weegbree bloemknopjes als champignon smaken!

-dat bijvoet in Korea en in Japan in zoetigheden verwerkt wordt!

-dat je het sap van veldzuring als een lokaal alternatief voor citroensap kan gebruiken, en dat het ook heel dorstlessend werkt in zelfgebrouwen limonades!

-dat je de zaden van melganzevoet zou kunnen poffen, net als quinoa of gierst!

-dat de bloempjes van het knopkruid naar kokos smaken!

        ...Maar ook omwille van de stemmige foto's, zoals bv deze van het Botanisch Water:


        ...En zeker omwille van de originele, creatieve recepten -- wat dacht je bv van:

-paars appelsap (gekleurd met kaasjeskruidbloemen)

-wilde limonades

-groen ijs! Ik dacht echt dat ik bij mijn post over Nice Cream zelf maken zowat alle bestaande smaken had genoemd, maar aan het toevoegen van wildpluk planten: daar was ik niet opgekomen!

-sportdrank met rode klaver

-brandnetelgomasio

        ...Omwille van het mooie taalgebruik, de fijngevoelige verhalen rond wilde planten, en de interessante inhoud tout court:

 -Wildplukken zit in ons DNA: onze voorouders deden het vroeger en voor ons vandaag vervult het een instinctieve gewoonte

-Wilde planten vormen de missing link in ons moderne voedingspatroon. Ze zijn nooit veredeld, ze zijn enorm sterk, ze groeien overal, ze bevatten zeer veel voedingsstoffen, en ze zijn voor iedereen beschikbaar, want gratis. 

-Het eten van Wilde planten is SUBVERSIEF! Een filosofie die aansluit bij die van fermenteerkoning Sandor Katz: zelf je voedsel verbouwen en het fermenteren -- en ook zelf je voedsel plukken -- is een revolutionaire daad. Door in je eigen lokale voedsel te voorzien en door te fermenteren creëer je daadwerkelijk een eigen cultuur, een eigen stem. Je bent dan onafhankelijk van pesticiden, vervuilend transport, en van verpakking.

        ...En tenslotte omwille van het heel erg aangename praktische advies om met één à twee wilde planten per keer te beginnen. Slow Wildplukken: laat je niet overweldigen door het aanbod aan planten en aan recepten, maar begin langzaam. Leer planten echt kennen, eentje per keer.  

Lieve Galle lijkt me een heel gelukkig mens te zijn, met de mooiste job ter wereld. Naast de talloze workshops, de wildpluk jaaropleiding -- de kennis delen en het samen planten ontdekken -- vervult ze met dit boek haar missie: om mensen weer te verbinden -- met de wilde planten, met de dieren, met de wilde natuur, met elkaar, en met onze eigen wilde natuur. 

Dankjewel Lieve voor dit fantastische boek, dat me allerlei ideeën opleverde. 

En aan alle wilde lezers hier: Volg jullie wilde hart!

zondag 20 november 2022

Wereldtoilet Dag en het Compost Toilet

Wereldtoilet Dag en het Compost Toilet 

 

Voor deze post werd ik geïnspireerd door de nieuwsbrief van ecotoilet: zij maken prachtige houten composttoiletten. 

Wij gebruiken al jaren twee composttoiletten thuis: eentje binnen in onze badkamer, en eentje buiten in de tuin, voor het mooie uitzicht! We doen ons best om zo eco en zelfvoorzienend mogelijk te leven. We hebben ook een 'gewoon' toilet: dat spoelt op regenwater door. 

Ik denk dat we hier thuis de meeste vervuiling voorkomen door: 1)vegan te eten, 2)zo weinig mogelijk nieuw te kopen, 3)niet te vliegen, en 4)ons compost toilet te gebruiken, want zo besparen we gigantisch veel drinkbaar water en creëren we onze eigen waardevolle compost voor in de moestuin.  

Gisteren, 19 november 2022, was het Wereld Toilet Dag

Er zijn wereldwijd miljarden mensen die het, elke dag opnieuw, zonder degelijke sanitaire voorzieningen moeten stellen. Kan je je dat voorstellen: dat je geen wc hebt, ook geen openbaar toilet, niks???

Toen ik door India reisde, heb ik met eigen ogen kunnen zien, hoe mensen gewoon langs de treinsporen hurkten, en vriendelijk, mèt blote billen, naar me wuifden wanneer de trein voorbijreed. In dorpen en steden heb ik open riolen gezien en geroken. Ik zag stranden waar de drollen van de dorpelingen door de golven werden mee gespoeld.

Onhygiënische omstandigheden, zoals wanneer je je behoefte ergens in het openbaar moet doen, veroorzaken ziektes. En die ziektes veroorzaken naast massale vervuiling van de grond wereldwijd ook massale sterfte

Wat een ellende.

Wereld Toilet Dag wil dit probleem aanpakken: ze willen veilige toiletten voor iedereen tegen 2030.

Echter: 4,2 miljard toiletloze mensen tegen 2030 een westers toilet dat je met drinkbaar water doorspoelt bezorgen: in tijden van klimaatverandering gaat dat eerder voor een watertekort, en voor nog meer ziekte, armoede en sterfte zorgen dan voor een oplossing. 

Want:

-bouw maar eens westerse toiletten voor zo'n gigantische hoeveelheid mensen: veel materiaal, veel geld, veel mankracht nodig -- ook gespecialiseerde mankracht. 

-Veel tijd nodig dus: 2030 als doeljaar lijkt me bovendien veel te laat: the time is now: we moeten NU iets doen.

-voorzie al die mensen ook nog eens van water om die toiletten mee door te spoelen, en van riolering

-een toilet dat je met regenwater kan doorspoelen zou misschien een tussenoplossing kunnen vormen, maar: niet op plaatsen waar er geen regen valt... En door de klimaatverandering zijn er helaas meer en meer plekken waar er geen regen valt. 

De doelstelling van WTD lijkt bijna onhaalbaar... 

Maar, als we van het probleem nu eens een Oplossing maakten? 

Bestaat er een betere, haalbaardere, goedkopere en milieuvriendelijkere oplossing?

Ja: het composttoilet.

Een composttoilet voor 4,2 miljard toiletloze mensen als doelstelling op korte termijn is veel beter, want:

-lokale mensen kunnen het zelf, met weinig materiaal en weinig gespecialiseerde kennis bouwen: het is goedkoper, het is veel minder technisch, het werkt onmiddellijk.

-bij een composttoilet gebruik je geen (drinkbaar) water, en je spoelt het menselijke afval ook niet weg: er is dus minder vervuiling van grond en water (zeeën en rivieren) en gigantisch veel minder verspilling van drinkwater

-Een composttoilet zorgt zelfs voor lokale winst: met behulp van haksel, mulch, bladeren, zand, enzovoort kunnen lokale voormalig toiletloze mensen hun eigen afval omtoveren tot vruchtbare landbouwgrond: geen kunstmatige dure en vervuilende meststoffen meer nodig.

Taboe?!

In grote delen van de wereld, zoals in China en Noord-India, werd vroeger menselijk afval gecomposteerd tot meststoffen voor op de akkers. Heel vroeger werd het ook bij ons gedaan: mijn moemoe had nog een 'huiske'. 

=>Trek je je neus op bij deze info? Kom dan eens langs, hier op de boerenbuiten, bij ons: als de boer zijn land bemest, met stront vol resten van antibiotica van varkens die hun ellendige leven lang opgesloten zitten in megastallen. Ik kan je vertellen: ons composttoilet ruikt STUKKEN beter dan die mest. 

Ik blogde jaren geleden al over composttoiletten, omdat ik er zo enthousiast over ben. Tegelijkertijd is het een van de onderwerpen op deze blog waar ik me het meest ongemakkelijk over voel(de). 

Omdat ons westers met drinkwater gespoelde, schone (op het eerste zicht dan, want je ziet de vervuiling die het veroorzaakt niet) toilet zo heel anders is dan het hele compostwc verhaal. In 2015 schreef ik hier over het taboe aspect van de compost wc

Ondertussen is er heel wat veranderd: gelukkig! Meer en meer mensen kiezen voor een composttoilet. Er zijn firma's die ze voor je bouwen, workshops die je kan volgen om ze zelf te maken, boeken, zoals The Humanure Handbook, die je kan lezen. 

De mooiste bevestiging die ik kreeg dat het composttoilet niet langer een taboe is, kreeg ik van Sandra van Villa Vanzelf. We ontmoetten elkaar op een Shut up 'n Write event, en babbelden even over waar we zoal over schreven. Ik vermeldde dat ik een blog bijhield.

Toen ze geïnteresseerd 'Waarover blog je?' vroeg, begon ik me alweer half te schamen. 

'Over zelfvoorzienend leven,' antwoordde ik dus -- en ik verzweeg het composttoilet.

'Oh, wat leuk,' zei ze, 'Mijn man geeft workshops rond hoe je je eigen compost wc kan bouwen!'

Dus: vanaf nu, nu Wereld Toilet Dag 2022 gepasseerd is, zijn compost wc's niet langer taboe, mensen!

 Installeer er een! Koop er een! Maak er een! Overtuig de VN van het belang van compost wc's! 

Of stuur een mail met je positieve ervaringen en al je compostwc enthousiasme naar info@wereldtoiletdag.nl

Wil je meer lezen?

Hier deel ik onze ervaringen over ons composttoilet binnen, en het composttoilet in de tuin.

Op de site van Villa Vanzelf lees je ervaringen van anderen met composttoiletten (ik sta er ook tussen, hier!) en je kan je er inschrijven voor workshops om je eigen compostwc te bouwen. 

Op de site van ecotoilet kan je mooie compostwc's bestellen. Je vind er ook hun nieuwsbrief, die mij inspireerde om deze tekst te schrijven.

Hier lees je Hoe jouw stoelgang de wereld kan redden: een artikel van LowTech Magazine. 

Heb jij al een composttoilet? Wat zijn jouw ervaringen ermee?



zondag 13 november 2022

Zelf vanillesuiker maken, vier manieren!

Zelf vanillesuiker maken, vier manieren! 

Echte vanille is onevenaarbaar -- die volle smaak, die zwarte spikkeltjes...

Groot nadeel: echte vanille is erg duur. Een vanillestok is eigenlijk de gedroogde stamper van een speciale orchidee: vandaar de prijs.

Kan je zelf, vertrekkende vanuit echte vanille stokken, een vanille-suiker of vanille-extract maken met behoud van smaak, om de kosten wat te drukken?

Absoluut

Hieronder volgen vier manieren om je eigen vanillesuiker te maken. Klassieke manieren zijn om vanille te verpoederen in suiker of om vanillestokken op alcohol te laten trekken, maar ik geef hier nog twee nieuwe, originele methodes mee om je eigen vanille smaakmaker te maken!

Zelf vanillesuiker maken, vier manieren!

Manier 1: Zelf vanillesuiker maken met gewone suiker of kokossuiker

Nodig:

-1 echte vanillestok

-500g suiker: je kan kiezen voor witte of bruine suiker, en zelfs voor kokossuiker

-glazen afsluitbare pot

-mes en snijplank

-blender

Hoe maak je het?

1.Snij de vanillestok in de lengte doormidden: het merg binnenin geeft de meeste smaak. 

2.Snij vervolgens in kleinere stukjes om het je blender wat makkelijker te maken.

3.Doe suiker en vanillestok stukjes in de blender.

4.Maal fijn. Het hoeft geen bloemsuiker te worden: het is niet erg als er kleine stukjes stok in de suiker blijven zitten.

5.Doe in afsluitbare glazen pot.

6.Wacht twee weken en roer af en toe om: zo kan de smaak goed intrekken.

Manier 2: Zelf vanille-extract maken met rum of vodka 

Nodig:

-1 vanillestokje

-250 ml rum of vodka, liefst bio, mag ook minder zijn

-afsluitbare pot of glazen flesje

-mes en snijplank

Hoe maak je het?

1.Snij de vanillestok overlangs in twee.

2.Snij de stukken klein.

3.Giet de alcohol in het flesje.

4.Doe de stukken stok in het flesje en zorg dat ze onderstaan.

5.Zet op een donkere plek weg.

6.Laat twee weken trekken voor gebruik.

7.Vul naar believen bij met nieuwe alcohol.

Vanillestokjes...

Manier 3: Zelf vanille-extract maken met ahorn of agavesiroop

Nodig:

-1 vanillestokjes

-250 ml ahorn of agavesiroop, liefst bio, mag ook minder zijn

-afsluitbare pot of glazen flesje

-mes en snijplank

Hoe maak je het?

1.Snij de vanillestok overlangs in twee.

2.Snij de stukken klein.

3.Giet de siroop in het flesje.

4.Doe de stukken stok in het flesje en zorg dat ze onderstaan.

5.Zet op een donkere en koele plek weg.

6.Laat twee weken trekken voor gebruik.

7.Vul naar believen bij met nieuwe siroop -- check wel steeds of je siroop nog goed is. Agave bewaart langer dan ahorn: bij ahorn is er na een tijd kans op schimmelvorming. Probeer vanille-ahorn dus binnen twee manden op te maken (dat zal vermoedelijk wel lukken :)

Manier 1: Zelf vanillesuiker maken met tot poeder gemalen gedroogde vruchten of fruitleer

Nodig:

-1 echte vanillestok

-250g tot poeder vermalen zoete gedroogde vruchten: je kan kiezen voor dadelsuiker, of zelf vermalen gedroogde rozijntjes, abrikozen, peer, appeltjes, of zelf vermalen fruitleer... Hou er rekening mee dat het resultaat, als je het zelf vermaalt, niet zo fijn zal zijn als suiker uit de winkel. Fruitleer valt makkelijker te vermalen dan grote gedroogde vruchten.

-glazen afsluitbare pot

-mes en snijplank

-blender

Hoe maak je het?

1.Snij de vanillestok in de lengte doormidden: het merg binnenin geeft de meeste smaak. 

2.Snij vervolgens stok en gedroogd fruit of fruitleer in kleinere stukjes om het je blender wat makkelijker te maken.

3.Doe suiker en vanillestok stukjes in de blender.

4.Maal fijn.

5.Doe in afsluitbare glazen pot, er mogen gerust wat kleine stukjes stok in blijven.

6.Wacht twee weken en roer af en toe om: zo kan de smaak goed intrekken.

 

 

zondag 6 november 2022

Zelf een Lampionslinger maken van Kaardenbol!

Zelf een Lampionslinger maken van Kaardenbol!

Oude caravan met terrasje en naturel kaardenbolslinger...

Wij krijgen vaak te horen dat het in onze tuin altijd vakantie lijkt. Misschien hebben onze in verschillende kleurtjes geschilderde geredde tuinstoelen, onze wilde tuin vol brandnetels en paardenbloemen, onze oude caravan en onze aangeboren slordigheid daar wat mee te maken!

In ieder geval wilde ik, nu het herfstiger wordt, de vakantiesfeer van de tuin blijven benadrukken. Ik dacht aan lampionnen of slingers, en wilde eerst al naar een winkel voor lampjes op zonne-energie. 

Maar toen dacht ik, laat ik eerst eens in de tuin rondkijken, wat er al is en wat als lampionnetje zou kunnen dienen. Ik weet dat je van physalis prachtige lichtslingers of kransen kan maken, maar ik heb geen ananaskers in de tuin.

Toen botste ik letterlijk op de kaardenbol

Deze plant heb ik altijd fascinerend gevonden: hij ziet er licht absurd uit, zou prima passen in een Dali schilderij. Het stekelige hoofdje is prachtig in de zomer wanneer de lila bloempjes verschijnen, en heel geliefd bij hommels. In de herfst en winter vinden dan weer de vogels die hoofdjes te gek want ze bevatten veel zaadjes. Vogels houden ook van deze grote plant omdat hij fungeert als regenopvang bekken: naturel drinkbak in droogteperiodes...

Ik las ergens dat je gedroogde kaardenbol ook als verfplant kan gebruiken, en die zou een blauwe verf opleveren: iemand ervaring mee?

Ok, de kaardenbol levert geen lichtgevende lampionnetjes op, toch vind ik ze mooi en stemmig. Je zou elk hoofdje in een andere kleur verf kunnen dopen voor een kleurrijk effect - ik ging voor naturel.

Check die stemmige slinger, bovenaan!

Zelf een Lampionslinger maken van Kaardenbol

Nodig:

-schaar

-kaardenbollen

-optioneel: zakjes om de zaadjes in op te vangen

-touw

-plek of boom om je slinger aan omhoog te hangen

-eventueel: verf om de hoofdjes kleur te geven, kranten om verfspatten op te vangen

Hoe maak je het?

1.Knip hoofdjes af met je schaar en laat er een stukje stengel aanzitten. Let op want de stengels hebben stekels. 

2.Stop afgeknipte hoofdjes eventueel even in een zakje. Als je ze ondersteboven houdt, vallen er veel zaadjes uit: deze kan je gebruiken op de vogelvoedertafel. 

3.Maak een knoopje rond de steeltjes van de afgeknipte hoofdjes, laat telkens evenveel plaats (ongeveer) tussen dit en het volgende hoofdje. 

 4.Doop eventueel de hoofdjes nog in verf om een gekleurde slinger te krijgen.

5.Hang omhoog, ga zitten, en doe alsof je op vakantie bent in eigen tuin. 

Hebben jullie nog creatieve ideeën met kaardenbol?



dinsdag 1 november 2022

Vegan Wildpluk Recept: Zelf Chocolade Muntblaadjes maken, Zelf Eetbare Chocolade Blaadjes maken, en Meer!

Eetbare chocolade blaadjes...

Recept: Zelf Vegan Aftereights of Eetbare Chocolade Munt Blaadjes Maken en Experiment: kan dit ook met andere (wildpluk) blaadjes?

Het is een klassieker om muntblaadjes in gesmolten chocolade te dopen: je verkrijgt dan een heerlijk, fris snoepje vergelijkbaar met After Eight chocolaatjes

Ik maakte zulke pepermunt/chocoladeblaadjes, en ik vroeg me af:

1) wat je nog meer met een overschot aan munt kan doen (zie onder voor originele en creatieve vegan receptideeën) en 

2)of ik ook nog iets anders dan muntblaadjes in chocolade kon dopen

Het antwoord was ja: check hieronder voor een lijst van andere wildpluk eetbare blaadjes, bloempjes en zelfs champi's die je kan 'pairen' met chocolade voor een origineel snoepje. EN, ten 

3)e: tijdens het opzoeken ontdekte ik ook dat je echt superprachtige chocolade garnituren kan maken mbv wilde bladeren

Op de Hoe maak je mooie chocolade blaadjes mbv echte blaadjes filmpjes ziet het er heel makkelijk uit, maar in de praktijk vond ik het toch best een gepruts! Enkel bij basilicumblaadjes lukte het me goed om het chocoladeblaadje eraf te 'pellen'. De chocola smolt ook snel. Maar ik ben niet zo knutselgericht, dus als jij aan de slag wil met eetbare chocolade herfstblaadjes maken op je cakes of taarten, kijk hier.

Hier zie je een selectie aan eetbare blaadjes, o.a. jong zevenblad, rucola, oostindische kers, dovenetel, ...

Wat voor eetbaar (wildgeplukt of tuin) lekkers kan je nog allemaal omtoveren in een chocolade snoepje?

Naast muntblaadjes kan je kiezen voor:

-oreganoblaadjes

-basilicum

-takjes met venkelzaadjes (zie ook mijn recept voor makkelijk venkelzaad snoep)

-lindebloesems

-goudsbloem

-madeliefjes

-viooltjes

-salie (neem kleine blaadjes, want dit is vrij sterk van smaak)

-kerveltakjes

-bergamot

-dragon

-kamillebloempjes

-jong zevenblad

-bosaardbeitjes

-oostindische kers (verrassend lekker)

-klaver

-kool of radijsbloemetjes of zaadpeulen

-dovenetel

-hondsdraf

-rucola

-esdoornvleugeljes

-en zelfs: judasoor paddenstoeltjes! Deze groeien op de vlierboom, en je kan ze eigenlijk niet verwarren met giftige soorten (maar wees desondanks toch voorzichtig ajb en determineer juist of via een paddenstoelenkenner!) Je vindt recepten voor judasoor in chocolade gedoopt op wildplukken.nl (recept staat helemaal onderaan)

Welke blaadjes smaakten het lekkerst in combinatie met de chocolade?

Ik vond rucola, oostindische kers, basilicum en oregano lekker. Esdoornzaadjes ook! Absoluut niet lekker vond ik citroenmelisse. Ik probeerde ook een heel jong (en dus zacht) blaadje van een citroenboom: dat was ook goed. De muntblaadjes passen overigens heel goed bij chocola, toch als je een verfijnde muntsoort neemt. Ik heb een chocolademunt in de tuin, en die smaakte superlekker!

Oostindische kers blad: lekker! Jong citroenboomblaadje: ook lekker! Hopblad (het grootste) voor de vorm geprobeerd, als garnituur, maar mij lukte het niet om die chocola van dat blad af te krijgen...

Vegan Recep: Zelf Chocolade Wildpluk Snoepjes Maken

Nodig:

-een aantal grote muntblaadjes van een lekkere muntsoort OF andere eetbare blaadjes, judasoor, bloempjes, zaadjes, ....

-50g vegan chocolade

-pot waar een ander, kleiner kookpotje in past voor bain-marie, om water in te doen

-kleiner potje om je chocola in te smelten

-water

-spatel

-verfkwast die je niet voor verf gebruikt

-bakplaat of schaal

-bakmat of bakpapier

Hoe doe je het?

1.Breek de chocola in kleine stukjes en doe in de kleinste kookpot.

2.Vul de grootste kookpot met een beetje water.

3.Zet op het vuur.

4.Hang de kleinere kookpot in de grotere.

5.Smelt de chocola en roer af en toe met een spatel.

6.Haal van het vuur als alles gesmolten is.

7.Ofwel doop je de blaadjes nu in de gesmolten chocola terwijl je ze aan hun steeltje vasthoudt, ofwel 'verf' je ze met de kwast langs beide kanten. Als het niet lukt om allebei de kanten nu te verven, laat je eerst een kant met chocola stollen, en zodra die gestold is, verf je de andere kant.

8.Leg de blaadjes op een bakplaat op een bakmat, en laat de chocolade weer hard worden.


Andere Vegan Recept Ideeën voor als je veel munt hebt:

-Indische limonade met munt

-munt chutney

-vegan munt raita (Indische yoghurt saus)

-vegan muntijs

-allerlei soorten vegan pesto

-slaatjes met munt

-munt in ice tea, kombucha, kefir, ...

-zelf gedroogde munt thee maken 

 Wat doe jij met muntblaadjes? Heb je nog wildpluk-chocolade ideeën???


zondag 23 oktober 2022

Zelf Vijgen Drogen: Tips en Vegan Receptideetjes

 Zelf Vijgen Drogen: Tips en Receptideetjes*

*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!

Het is nu half oktober 2022 gepasseerd, en het is 20°C buiten. Ik geniet van het warme weer en van de lekkere vijgen uit de tuin van mijn ouders -- toch hangt er, vind ik, boven die zomerse temperaturen en Zuiderse vruchten die plots in ons voormalige koude land rijp worden steeds die schaduw van de klimaatopwarming... 

Er waren veel vijgen: vers gaan ze snel rotten. Daarom droogde ik er een aantal in de droogoven. Hieronder vind je de werkwijze en een aantal vegan receptideeën.

 Mooie verse vijgen

Zelf vijgen drogen

Nodig:

-verse vijgen

-een droogoven of een oven die je op 57°C kan instellen

-mes en snijplank

-pot om de gedroogde vijgen in te bewaren

Hoe doe je het?

1.Snij de vijgen doormidden, ik sneed ze daarna ook nog in kwarten.

2.Leg ze op de droogplaten, er moet plaats tussen zitten zodat ze aan alle kanten kunnen drogen, en je legt de schilkant naar beneden.

3.Laat minstens 12 uur drogen. Ik vond de vijgen na 12uur nog steeds een beetje plakkerig, ik heb ze 15 uur gedroogd.

4.Doe in een bewaarpot, het beste is, om het deksel open te laten (anders kunnen ze gaan schimmelen)

 Klaar om te drogen

Vegan Receptideetjes: Wat kan je allemaal doen met gedroogde vijgen?

-Je kan gedroogde vijgen in principe net als verse gebruiken: daartoe laat je ze op voorhand een tijd wellen in (warm) water, tot ze zachter zijn. Gebruik verse, gedroogde of gewelde vijgen...

-Ook in alle recepten waar je dadels in nodig hebt: die dadels kan je vervangen door gewelde vijgen

-in salades, bv met walnoten, of met spruitjes

-als gezond snoepje, of als lichtgewicht energierijke snack tijdens het wandelen

-in allerlei desserten: energierepen, zoete balletjes, in cakes, koekjes en taarten, rijstpap met vijgen

-in tapenades (superlekkere combi van zoet en zout)

-in confittuur en jam

-in of bij vegan burgers, hier een recept voor een vegan 'kip' kerstkrans met vijgen

-in overnight oats of havermoutpap of bij je müesli ontbijt

-in azijn (zelfgemaakte) of als toevoeging aan bv appelazijn - het smaakt naar balsamico, net als mijn zelfgemaakte aardpeerazijn

-in oosterse rijstschotels

-toegevoegd aan zelfgebakken brood, al dan niet met zelfgemaakte zuurdesemstarter

-om aan je zelfgemaakte kefir of kombucha toe te voegen 

Heb jij ook veel verse vijgen? En wat maak je ermee?

 Gedroogd!



zondag 16 oktober 2022

Drie Ongebruikelijke Manieren om te besparen

Drie Ongebruikelijke Manieren om te Besparen

Als je dit in oktober 2022 leest, dan weet je dat het bijzondere tijden zijn, met bijzondere prijzen: het is energiecrisis

Naar mijn mening gaat het dan niet enkel over een energiecrisis in de betekenis van gas en elektriciteit, maar ook een crisis wat betreft de energie van jou en mij en van ons allemaal, ook van de andere levende wezens op deze Aarde en van de Aarde zelf. Daarover zal ik het in dit artikel echter niet hebben!

Met mijn gezin leef ik al tientallen jaren het leven dat wij de moeite waard vinden: een eenvoudig leven met weinig geld, maar met veel tijd voor elkaar en voor onze passies, met aandacht voor onze waarden en principes. 

Eigenlijk lijkt onze zoektocht naar onafhankelijkheid wel wat op die van FIRE aanhangers, alleen hebben wij nooit onderzocht hoe we ons geld op de beurs kunnen investeren, vooral omdat we vrezen dat geld in aandelen omzetten tegen onze principes ingaat. (Mocht iemand een tip hebben voor een ethische, duurzame belegging, ...fire away!)

We komen met heel weinig rond, mensen vragen ons steeds hoe we dat toch doen. Wil je onze tips weten, lees dan hier: Rondkomen met een Klein Budget

Op dit moment vliegen de tips om je (energie)kosten laag te houden je om de oren. Maar... wat zeg je van deze drie ongebruikelijke manieren om te besparen?

Besparen besparen bespareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeennnnnnn!!!!!

Drie Ongebruikelijke Manieren om te Besparen

Ongebruikelijke Bespaartip 1: Zet je boiler uit en ga voor een Waterkoker Afwas en voor een Bucket Shower!

    In onze keuken hebben wij alleen een koud-water kraan. Water om mee af te wassen (doen we met de hand, geen afwasmachine hier) verwarmen we met de waterkoker

Voordelen van geen boiler in de keuken:

-je verbruikt veel minder (warm) water: ecologisch èn economisch 

-je weet precies hoeveel afwaswater je nodig hebt voor een goeie afwas, want dat meet je af met je waterkoker (bij ons: 1 waterkoker gekookt + 1 volledige koude waterkoker inhoud + 1 net geen volledige koude waterkoker inhoud = aangenaam warm en voldoende afwaswater in onze teil) 

-doordat je precies weet hoeveel afwaswater je nodig hebt hoef je slechts 1 l water op te warmen. Een boiler in je keuken hebben staan kost veel meer omdat die constant erg veel water warm moet houden.

-de vrt berekende dat een boiler een van de duurste elektrische toestellen in huis is: je hebt een boiler alvast niet nodig in de keuken

    Maar hoe doe je dat dan met douchen?

Wij douchen 1x per week lang - de rest van de week wassen we ons dagelijks met koud water en een washandje. 

Niet douchen vinden we geen optie. 

Door alle prijsdiscussies herinnerde ik me echter met veel nostalgie weer de Bucket Showers die ik op reis in India regelmatig nam!

Wat is een Bucket Shower?

Bij een Bucket Shower 'douche' je jezelf mbv 1 emmer warm water, en een klein kannetje of klein kamerplantengiertertje: dat kan je heel gedoseerd over je lichaam heen gieten. 

In India is de Bucket Shower heel normaal, want water is er op veel plekken schaars of komt zelfs niet uit de kraan. 

Voordelen van geen boiler in de badkamer:

-je bespaart enorm veel water als je de bucket shower gebruikt

-met een bucket shower moet je slechts 1 keer per week een kleine hoeveelheid water verwarmen: je bespaart enorm veel energie en dus geld

-zonder boiler is er ook geen gevaar meer voor legionella besmetting 

Extra Bespaartip: Schrap de shampoo en was vanaf nu je haren met zeep: zo bespaar je enorm veel geld aan shampoo èn enorm veel energie (door geen plastic flesverpakkingen aan shampoo meer te kopen)

Ik ben zelf een zeepziedster: mijn gezin en ik wassen onszelf en onze haardossen al jaren met zeep. Mijn zepen kan je hier vinden!

Lees ook Ecologische gewoontes in India voor meer interessante Indische bespaar-spitsvondigheden :) 

En lees hier over de geschiedenis van het douchen: de Romeinen en Grieken kenden het al, bij ons is het pas veel later op gang gekomen.

Ongebruikelijke Bespaartip 2: Verkrijg warme voeten met cayennepeper in je schoenen!

Waarschuwing: als je deze tip gaat toepassen, wees dan heel voorzichtig! Was je handen met zeep nadat je cayenne hebt aangeraakt, ga niet in je ogen wrijven of je gezicht aanraken, wees extra voorzichtig als er huisdieren en kinderen bij je wonen. Weet ook dat cayenne je sokken en de binnenkant van je schoenen kan verkleuren...

Cayennepeper is heel verwarmend, niet alleen als je het eet, maar ook als je het aanbrengt op je huid. Dit is zo'n gekke tip die ik ooit ergens las en die ik leuk vond om uit te testen. Het duurde even voor het effect op gang kwam, maar: het verbaasde me hoe goed het werkte: mijn schoenen werden echt warm!

Je voeten verwarmen met cayenne peper: Hoe doe je het?

Nodig:

-theelepel

-cayennepoeder

-schoenen

-koude voeten, in sokken gestoken - niet je beste sokken ajb, want cayennepeper kan voor vlekken zorgen!

Hoe doe je het?

1.Schep mbv de lepel een beetje cayenne op. De eerste keer dat je dit uittest wil je beginnen met een kleine hoeveelheid!

2.Giet de cayennepeper voorzichtig in je schoenen.

3.Doe sokken aan.

4.Doe je schoenen aan.

5.De cayenne zorgt na een tijdje voor een verwarmend effect.

Ongebruikelijke Bespaartip 3: Vervang je dagelijkse brood door haver!

De meeste mensen hier eten vaak 2 keer per dag brood: 's morgens en 's middags. Zelfs als je je eigen (zuurdesem) brood bakt, zelfs als je nieuw brood van oud broodkruim weet te maken, bijvoorbeeld met behulp van een zuurdesemstarter gemaakt van oud brood, dan nog is brood stukken duurder dan haver eten.

Want: op brood hoort ook beleg. Waren heel vroeger mensen al tevreden met een droge korst, of met een dunne laag vet of een schijfje rammenas, dan is er nu een overvloed aan duur (en lekker) broodbeleg. 

Op De Zelfvoorzieningsbijbel heb ik een tijd een reeks van originele zelfgemaakte broodbeleg recepten gedeeld: vegan americain, faux gras, zelf allerlei notenboters maken, frisse erwtenspread, quinoa-preispread, wakame superspread, vegan lemon curd met pastinaak, en vegan lemon curd met worteltjes, vegan melkconfituur, etc

Maar zelfs als je al je het zelf maakt blijft broodbeleg een dure zaak.

Als je echt op zwart zaad zit, is haver de goedkoopste optie, zonder dat je aan voedzaamheid moet inboeten.

Ik heb het dan niet over luxe havermoutontbijtjes met allerhande extraatjes of toegevoegde lekkernijen, zoals bij deze fruitpap voor volwassenen, of deze avontuurlijke ontbijtrecepten, of zoals de recepten in Havermoutje

De goedkoopste zelfgemaakte vegan melk is overigens havermelk

Maar haver eten kan ook behoorlijk duur zijn, bv als je er (al dan niet) zelfgemaakte vegan melk -- ik denk dat zelfgemaakte hennepmelk de duurste melk is -- aan toe te voegen, of zelfgemaakte vegan yoghurt vàn zelfgemaakte vegan melk, ...

Nee: wil je echt besparen, dan kan je 's morgens en 's middags haver eten, op volgende wijze.

Heel goedkope en toch voedzame haver

Nodig:

-1/2e kopje haver

-1 kop water

-kom en lepel

-pan

-desnoods: zout, suiker, kaneel, cacaopoeder of een klontje plantaardig vet of olie voor de smaak

     Verwarmende haverpap: Hoe maak je het?

1.Doe je haver en water in een pan.

2.Je laat de haver kort koken tot die indikt.

3.Afkoelen en klaar!

Nog goedkoper: Zuinige Koude Overnight Oats -- Hoe maak je het?

1.Doe haver, eventuele smaakmaker en water in een kom.

2.Dek af en laat 1 nacht of 1 voormiddag staan.

3.'s morgens of 's middags leng je eventueel aan met water.

Tot slot:

Pas ik deze tips zelf toe?

Ik ben aan het lobbyen voor het uitzetten van onze boiler: ik vond het bucket bath best fijn. Door de energiecrisis heb ik ook beseft hoe vanzelfsprekend wij energie zijn gaan vinden. Een beetje besparen om ecologischer te leven kan absoluut geen kwaad. Onze peuter gaat vooralsnog ook enkel in bad en niet in de douche, dus voor hem zou het ook kunnen. Nu mijn vriend nog overtuigen!

Cayennepeper gebruik ik momenteel (nog) niet omwille van de aanwezigheid van onze nieuwsgierige peuter in huis :)

En haver eten doe ik al meer dan dat ik brood eet. Ik hoef geen superdeluxe ontbijt, maar ik hou wel van allerlei toevoegingen, zoals nootjes, cacao, ahorn, seizoensfruit, lijnzaad, etc. Zowel man als kind zijn fervente broodeters, en voorlopig ga ik hen niet overtuigen om hun boterhammen te laten. 

Heb jij nog een ongebruikelijke bespaartip?