donderdag 22 oktober 2020

Boekbespreking: Vegan Soulfood, Jason Tjon Affo, Uitgeverij Becht

Boekbespreking: Vegan Soulfood, Jason Tjon Affo, Uitgeverij Becht*

 

Heb jij ook zo genoten van de prachtige nazomer dit jaar? Met dat mooie herfstlicht, de zon, de blauwe lucht en de verkleurende bladeren... En vrees je de winter, met al die kou, grauwe saaiheid en donkerte? 

Vegan Soul Food biedt soelaas, met veel kleur in je keuken: eye candy, eten met je mond én met je ogen!

Voor Jason Tjon Affo, auteur van dit supermooie en inspirerende kookboek en bezieler van de Indigo Kitchen, werkt eten verbindend en troostend. Eten brengt mensen samen, desnoods (in deze tijden) virtueel. Met eten - liefst kleurrijk, bomvol pit en smaak, en uiteraard vegan - vier je het leven: waar is dat feestje?!

Jason werkt met natuurlijke kleurstoffen - als iemand die zeep maakt met natuurlijke kleuren, en zelf inkt brouwt met kleuren uit de natuur - was ik extra nieuwsgierig naar welke kleurrijke gerechten ik in dit boek zou vinden.

Affo stelt niet teleur: zijn unicorn glasnoedels (een beetje zijn trademark recept) verànderen zelfs van kleur: ze gaan van blauw naar roze naarmate je ze besprenkelt met citroensap. Een beetje magie, een vleug humor, en veel smaak: wie wil er nu geen roze noedels? Heerlijk om met kinderen of goedlachse volwassenen samen klaar te maken, lijkt me. 

En wie kan weerstaan aan regenboogmaki? Of aan alle gezelligheid, alle comfortfood, voedsel voor de ziel, dat in dit boek staat? 

Op verschillende momenten tijdens het lezen moest ik luidop lachen. Zo zag ik bij de index 'witte bonendip' staan - en ik dacht meteen: 'Hè bah, wat saai!' (geen wittebonendip fan, hier). Maar toen ik de foto bij het betreffende recept zag staan was ik meteen overtuigd: Jasons bonendip is namelijk BLAUW! 

Wat een knaller voor een feestje!  Net als die blauwe knoflookveganaise: imponeer meteen al je gasten :)

Heel het boek ademt gezelligheid, troost, verbinding en vriendschap uit: blijf warm met pittige soepen en curries, fleur op van geveganiseerde Surinaamse gerechten zoals Pom, trek samen stukjes van het monkey bread af bij de desserts, en geniet van klassiekers met een twist, zoals snert en roze hummus.

Originele tips en gerechten vond ik hier terug: frietjes kennen we nu wel, maar wat dacht je van smashed potatoes? Kikkererwten in rode wijnsaus (gaan er paars uitzien :)? Of granola die je extra knapperig maakt met maïzena, en die je in de diepvries kan bewaren? 

Vegan Soulfood, kleurrijk eten: je kan hier heel veel betekenissen aan verbinden. Samen eten en koken in plaats van snel een afhaalhap halen is ook een vorm van feesten en het werkt verbindend. Ik heb een vriendin die telkens rodebietenpoeder bestelt - niet omdat ze het zo graag eet - maar gewoon omdat ze blij wordt van die spatten kleur die je ermee kan verlenen aan pakweg je ontbijt. Eten, kleur en goed gezelschap werken opbeurend. 

Nog meer lagen, aldus Jason van de Indigo Kitchen: 'This kitchen is a safe space where we not only create delicious vegan dishes but also discuss more important topics. In this safe space we welcome you regardless of the colour of your skin, your sexual orientation, the shape of your body, the pronouns you identify with and the list goes on. Yes, in this kitchen we see colour, we recognize each other’s (read: our) pain and show up for on another. '

Ook mensen mogen kleurrijk en divers zijn, graag zelfs! Iedereen mag aanschuiven aan de grote wereldtafel: welkom en One Love!!!

Volg de Indigo Kitchen op instagram voor nog meer!

*Uitgeverij Becht stuurde me dit boek op - ik geef je mijn eerlijke mening!