zondag 26 mei 2019

Waarom ik een droogoven kocht en wat mijn ervaringen ermee zijn

Waarom ik een droogoven kocht en wat mijn ervaringen ermee zijn*

*Deze tekst bevat affiliate links: als jij na het klikken op zo'n link besluit iets aan te kopen, verdien ik daar een kleine commissie op (zogezegd omdat ik je liet 'kennismaken' met die website) zonder dat jij er meer voor moet betalen. Op die manier help je me om te blijven bloggen: alvast heel veel dank!

Ik heb heeeel lang gedroomd van een droogoven in de tuin op zonne-energie. Ik zou er kruiden en fruit in drogen, groentechips in maken, fruitleer, ...

Een emmertje vol gedroogde appelschijfjes, en - rechts beneden - gedroogde peerschijfjes: gezonde snoepjes!

Maar, noch mijn vriend noch ik zijn erg handig. We spraken wel vrienden aan om er eentje voor ons te designen en te maken, maar het kwam er niet van.
Ondertussen probeerde ik andere droogexperimenten uit :

-ik gebruikte onze oude caravan (met enkel glas) om kamille in te drogen. Het lukte uiteindelijk wel, maar het was een heel gedoe.
Het mosterdzaad dat ik er in probeerde drogen (zelf mosterd maken van mosterdzaad uit je eigen tuin!), schimmelde. Ik merkte dat een "buitendroger" heel erg afhankelijk is van het weer, en dat het weer hier, op zijn zachtst gezegd, heel wisselvallig is.

-ik droogde fruitleer in de auto op een warme dag. Rabarberfruitleer, bramenleer, frambozenleer, en aardbeienleer. Het lukte! Maar er waren enkele nadelen: net op die dagen dat ik tijd had scheen de zon niet. De methode in de auto bleek dus erg weer - en tijdsafhankelijk te zijn. Bovendien wordt het fruitleer er in feite niet in gedroogd, maar wel gekookt. Je kan de temperatuur niet regelen, en het kan erg heet worden in de auto. Ik zocht naar een manier om fruit gelijkmatiger te drogen, zodat niet alle waardevolle inhoudsstoffen verloren gaan.

-ik experimenteerde met een zelfgemaakte buitenoven door een oude autoband met aluminiumfolie te bekleden, er een isolatieplaat onder te zetten, en een glazen plaat boven. Het lukte me om - op een ronde bakplaat - hierin fruitleer te maken op een warme dag. Het idee haalde ik op youtube van een slimme ondernemer uit Afrika. De oven werkte wel degelijk, maar opnieuw stootte ik op enkele  problemen: de temperatuur was niet controleerbaar en was in feite te heet. Opnieuw was ik heel afhankelijk van het weer en van tijd. En door de "platheid" van de oven kon de waterdamp niet goed ontsnappen. Bovendien sta ik wat weigerachtig tegenover autobanden en voedsel - waarschijnlijk bevatten autobanden allerlei ongewenste stoffen, die mogelijks vrijkomen als je ze verhit.

Ondertussen bereikten me alsmaar meer negatieve verhalen over zelfgemaakte droogovens in de tuin in België. Mensen vertelden me dat het toch niet zo goed werkte als gehoopt. Slechts een vriend was er enorm enthousiast over.

Na alles in overweging genomen te hebben, en na een enorm grote appeloogst (waarvan we nog veel weggegeven hebben) heb ik beslist om toch een droogoven op elektriciteit te kopen. Ik kocht een Excalibur met negen drooglades. Tot nu toe ben ik er heel tevreden over! Update: vijf jaar later, in 2024, nog steeds!

Waarom?
1. Stabiliteit: je droogt wanneer jij wil, overdag of 's nachts, zonder dat de zon daarom moet schijnen. Je kan het tijdstip kiezen: heerlijk.
2. Temperatuur kunnen regelen: doordat ik droogtijd - en temperatuur kan afstellen, ben ik er zeker van 1) dat de voedingswaren niet zullen gaan schimmelen, achteraf, 2) dat waardevolle inhoudsstoffen bewaard blijven.
3. Ik probeer duurzaam te leven. Ik vond het daarom niet fijn om alweer een toestel te kopen, dat alweer afhankelijk is van elektriciteit. Aan de andere kant verbruikt een professionele droogoven echt weinig (hij kan bv ook 's nachts werken) en ik vond het evengoed zonde om voedsel te moeten weggooien (zoals appels) omdat ze niet lang bewaarden. In gedroogde vorm kan je voeding echt lang bewaren.

Wat zijn mijn ervaringen met de Excalibur Droogoven?

1. Kruiden drogen: heerlijk! Na tien tot twaalf uur drogen op een lage temperatuur ben ik er zeker van dat de kruiden veilig zullen bewaren. Brandnetel, hyssop, frambozenblad, bessenblad, bergamot, munt, melisse, kamille, vlierbloesem... uit eigen tuin, het hele jaar door, voor in recepten of in zelf gefermenteerde thee uit eigen tuin, die als zwarte thee smaakt! Zelf lokaal superfood maken: Netelzaad!

2. Fruitleer: een smakelijke en gezonde traktatie.  Rabarberleer met appelmoes, peren-courgetteleer,
appel-bramenleer. Wil je geen droogoven kopen dan kan je fruitleer ook drogen in een auto op een warme dag, lees hier hoe!

3. Gedroogde selder: ideaal want ik gebruik niet zo vaak selder en op deze manier kan ik toch veel oogsten en lang bewaren. Voor soepen en sauzen, als natuurlijke bouillon. Vermalen tot poeder: als kruidenzout.

4. Gedroogde peren, als snoepjes

5. Gedroogde appelschijfjes, gezonde snack, ook ideaal kauwsnoepje voor je (vegan) hond!

6. Gedroogde boerenkool, daarna vermalen tot poeder: superfood uit eigen tuin, ideaal om over sauzen en gerechten te strooien en zo extra voedingswaarde toe te voegen, om voldoende calcium op te nemen, bijvoorbeeld. Je kan er ook chips van maken die je dan droogt.

7.Ook brandnetelchips bestaan, in zoete en hartige versie, je kan ze allemaal drogen in de droogoven!

8. Gedroogde gezoete rabarberstukjes (leuke snack maar de smaak viel me een beetje tegen)

9. Hazelnootjes drogen na ze eerst geweekt te hebben voor een betere vertering en optimale bewaring. Lees hier hoe een hazelaar perfect past in een permacultuurtuin!

10. Courgetteschijfjes: men noemt het chips maar ik vind ze eerder taai dan crunchy, wat niet betekent dat ik ze niet lekker vind: ze zijn heerlijk! Met olijfolie en zout, met provencaalse kruiden, ... Ook gewoon om je overvloed aan courgettes te bewaren en in de winter eens een lekkere courgettesoep/saus mee te maken! Let wel op: ik heb gemerkt dat gedroogde courgette niet langer dan
een half jaar bewaart.

12. Bepaalde vetten kan je in je droogoven smelten zonder dat ze gaan koken, en zonder dat je een bain-marie moet opzetten: kokosolie, shea, ... en vooral: cacaoboter! Cacaoboter moet je onder de 52 graden smelten om zelf chocolade te maken en te temperen.

13. Als incubator om tempeh zelf mee te maken, misschien ook amazake?

14. Om zelf plantaardige yoghurt in te maken, bv van zelfgemaakte havermelk!

15.Gedroogde vlierbessen voor bij muësli

16.Gedroogde rozenbottels voor in thee

17.Granola : maak eerst zelf muësli , vermeng met ahornsiroop en olie, spreid uit, droog op 115°F tussen 6 en 18 u.

18.Gedroogde pompoen, pompoenchips, pompoenpoeder, en pompoenleer: receptjes hier!

19.Bouillonpoeder: droog restjes groenten of schillen die je niet gebruikt, droog ze, vermaal en meng met zout

20.Allerlei gezonde koekjes en crackers.

21.Kruidenzout: zout plus gedroogde look of met gedroogde citroenschil
...

Wat ik zeker nog wil drogen:
Tomaten! Druiven (rozijnen)! En Plantaardige yofu waarin je dan rozijntjes en nootjes doopt, zodat je een zoete snack krijgt!

Heb jij al een droogoven? Ben je er tevreden mee? Wat maak jij er zoal in? 

zondag 19 mei 2019

Boekbespreking: Pasta 2.O

Boekbespreking: Pasta 2.0, 80 gezonde recepten voor pasta & noedels, Caroline Bretherton, uitgegeven bij Becht 

Ter info: dit boek kreeg ik opgestuurd van uitgeverij Becht - ik geef je mijn eerlijke mening.



Ik heb een jaar lang het endometriose dieet gevolgd - een behoorlijk strikt dieet waarbij je geen gluten, suiker, soja, verhitte olie, geen alcohol en geen koffie eet en drinkt.
Voor ik aan dat dieet begon, had ik een pasta en een suikerverslaving en ik at ook veel producten met soja in - het was dus een hele aanpassing. Achteraf kan ik zeggen dat het dieet me heel veel positiefs gebracht heeft. Tegenwoordig eet ik nog steeds 99% zonder gluten, suikers, soja en verhitte olie. Ik merk gewoon, dat zo eten beter is voor mijn spijsvertering.
Naast stoppen met suiker ervoer ik vooral pasta weglaten/vervangen door een glutenvrij alternatief als heel erg lastig, in het begin.
Zo ben ik dol op lasagne, en op zelfgemaakte lasagnevellen, en vind ik authentiek zelf gerolde of gedraaide pasta zo rustiek! 
Ik hou van alles zelf maken, en ik vond het zo jammer dat ik geen glutenvrije pasta zelf kon maken.
Ik probeerde wel allerlei recepten uit - wat nog het beste lukte was zelfgemaakt pastadeeg van kikkererwtenmeel: hier kan je enkele foto's vinden.
Maar een echt goed recept vond ik niet.

En nu is er dus een kookboek op de markt dat verschillende heel creatieve recepten biedt voor zelfgemaakt, glutenvrij pastadeeg: Pasta 2.0.!


Een recept uit het boek: Groene Minestrone met pesto van boerenkool en walnoot

Ik ga je meteen zeggen: dit boek...:

-... is niet voor beginners. Je hebt best wel wat kookervaring nodig wil je met deze recepten aan de slag. Maar als je al geïnteresseerd bent in het zelf maken van je eigen pasta, dan ben je gewoon vaak al een keukenprins/es.
-... gebruikt tal van ingrediënten die niet iedereen zomaar in zijn of haar keukenkastjes heeft staan. Daar staat tegenover, dat als je glutenvrij eet of wil gaan eten, je vermoedelijk al beter thuis bent in gespecialiseerde (online) winkels en ingrediënten.
Waar gaat het dan over?
Heel veel soorten glutenvrij meel, bindmiddelen, smaakmakers, enzovoort. De auteur informeert je ook uitgebreid over deze ingrediënten: hoe je ze kan gebruiken, waar ze bij passen, enzovoort.
Dus als je meer wil weten over glutenvrije alternatieven is dit boek een aanrader.
-... is helaas niet vegan - zelfs vaak niet vegetarisch: jammer! Want als je glutenvrij eet, wil je toch ook gezonder eten? Zoals ik al zei: het is geen kookboek voor groentjes in de keuken, maar als je een beetje je weg weet rond hakmes en snijplank, en je kent als vegan de alternatieven voor vlees, vis, room en eieren - dan word je beloond met originele, verrassende en kleurrijke gerechten: inspiratie!

Ik vind het jammer dat niet elk gerecht met een foto geïllustreerd wordt. Dat geeft toch een beter idee, en de foto's die WEL in het boek staan, zijn om van te likkebaarden!

Voordelen aan dit boek:
-duidelijke uitleg over glutenvrije alternatieven
-boeiende gerechten (mits je ze kan omtoveren tot plantaardig)
-een keur aan uitgeteste, doeltreffende recepten om ZELF gezonde, glutenvrije pasta mee te maken, ook om door een pastamachine te rollen!
-allerlei tips om je eigen pasta te maken, te rollen, en te bewaren
-mooie foto's
-alles wat je kan bedenken dat met pasta te maken heeft, dus ook spaetzle, kügels, lasagnes, gnocci, ...

 Romige aspergesaus met munt naar een recept uit het boek, mm!

Er zijn ook heel wat recepten met groentennoedels, de makkelijkste glutenvrije pasta die je zelf kan maken.
Enkele voorbeelden van inspirerende recepttitels: groene minestrone met pesto van boerenkool en walnoot, boekweitnoedels met soja ahorn chili dressing, linzenpasta salade met kekers en ingemaakte citroen, orechiette met bloemkool en munt, aspergelinten met munt en edamame, kügel van zoete aardappelnoedels met rozemarijn, en rodelinzenfusilli met saus van rode paprika en knoflook, enzovoort.

Maak jij je pasta zelf? Wat zijn jouw favo pasta gerechten?!

maandag 13 mei 2019

Zelf Kombucha Maken

Zelf Kombucha Maken*

*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!

Ik moet iets bekennen... Eerder op deze blog heb ik veel reclame gemaakt voor kefir. Maar eigenlijk, heel eerlijk, vond ik die kefir een beetje een gedoe. Ondanks het feit dat het heel gezond en verfrissend is, vind ik persoonlijk kefir best heftig van smaak. Daar komt bij, dat ik thuis de enige ben die het drinkt. En, dat die kefir bijzonder snel (na 24 u, in principe) klaar is. Ook heb je, om echt goede kefir te maken, citroen nodig en vijgen. Dat zijn twee niet lang houdbare ingrediënten die niet echt lokaal zijn, en die ik eigenlijk niet vaak koop. Ik heb wel geprobeerd om lokalere kefir te maken door ander gedroogd fruit en appelazijn te gebruiken ipv vijg en citroen, maar het was toch niet hetzelfde.
Verder is kefir goud waard als je graag zelf plantaardige yoghurt maakt (gewoon kefir in sojamelk doen, en de volgende dag heb je yoghurt), maar ook in dat geval ben ik de enige thuis die zulke kefiryoghurt eet en daarom vond ik het niet meer haalbaar om een cultuur in leven te houden.
Ik heb dus mijn kefirkorrels gedroogd (dan kan ik ze, mocht ik me bedenken, later nog altijd opnieuw opstarten) en ik vond dat het tijd was voor een nieuwe gefermenteerde drank.
Net rond die periode dat ik de kefir beu aan het worden was, kreeg ik via de velt mailinglijst een kombucha aanbod.
Jaay!
Daar ben ik onmiddellijk op ingegaan.
Kombucha is iets onwaarschijnlijk raars: het is een witte, bizarre zwam die groeit op met suiker gezoet theewater! Mijn kombuchascoby - ook wel theezwam genoemd - lijkt, vind ik, op een ruimtewezen. Ik heb hem Fred genoemd!

Kombucha is, net als appelazijn, in de volksmond gekend als heel erg gezond. Wat er van waar is, weet ik niet. Ik weet wel dat ik kombucha lekker en creatief vind, en inderdaad lijkt het er op alsof het drankje mijn maag deugd doet. Net als appelazijn werkt kombucha in feite als een base in de maag, terwijl het toch erg zuur smaakt. Lees meer over reflux of oprispend maagzuur beperken en bestrijden met behulp van appelazijn hier.

Hoe smaakt het dan? 
Om een gezonde kombucha te brouwen, moet je er voor zorgen dat je heel hygiënisch werkt, dat je geen metaal gebruikt (daar kan de zwam niet tegen), dat je echte suiker gebruikt, en echte thee (zwarte, witte, of groene). De zwam zorgt voor een zuur klimaat, en net daardoor kunnen er geen bacteriën in groeien.
Je kiest zelf hoe zoet of hoe zuur je je kombucha wil hebben: laat je hem kort fermenteren (3 tot 7 dagen), met meer suiker, dan heb je een zoetere drank. Wil je het zuurder, dan kan je de theezwam tot dertig dagen laten fermenteren, maar dan eindig je wel met iets dat sterk op azijn lijkt! Dat is overigens niet erg: je kan erg zure kombucha nog altijd gebruiken in de keuken, als azijn, of je kan hem verdunnen.

De smaak zelf is dus zurig en de thee hint zit er zeker in, een beetje zoals ice-tea.
Maar je kan de smaak helemaal naar je eigen hand zetten: eens je kombucha klaar is, kan je hem bottelen, en aan de flessen kan je dan smaakstoffen naar hartelust toevoegen.
Ik heb kombucha nog maar net ontdekt, en ik ben dus nog volop aan het leren en experimenteren, maar tot nu toe heb ik intens genoten van volgende kombucha-combinaties:
-met citroenverbena
-met salie
-met citroenmelisse
-met munt
-met gember
Ondertussen heb ik een blogpost gemaakt met allerlei smaakideetjes voor je kombucha, check it out!

Dingen waar je voor moet op letten wanneer je kombucha maakt

-gebruik geen metaal
-gebruik enkel heel propere gereedschappen en was je handen
-check af en toe de gebottelde kombucha, opdat je flessen (als je glas gebruikt, bv) niet zouden
ontploffen door de druk die binnenin ontstaat.
-werk enkel met heel propere handen
-zorg er af en toe voor dat je de theezwam (die, als het goed is, uitbundig zal groeien) weer wat inperkt door er stukjes af te trekken. Deze stukjes theezwam kan je nog voor andere doeleinden gebruiken - maar daarover heb ik het een volgende keer!

Hoe maak je het?

Vegan Recept: Zelf Kombucha Brouwen
Nodig:
-grote glazen fles met kraantje, en binnenin moet het kraantje aan de fles bevestigd zijn met plastiek of een andere stof, maar GEEN metaal
-kaasdoek en rekkertje
-stukje theezwam en afgewerkte kombucha (ongeveer 1/10de van wat je gaat brouwen, dit dient als starter), of aangekocht starterspakket
-2 liter water
-1,5 el thee (zwarte, witte of groene)
-150 g suiker (gebruik echte suiker - de theezwam verdraagt geen andere zoetstoffen)
-kookpot
-zeef
-glazen of plastic flessen
-schone handdoek
-opvangpot
Hoe maak je het?
1. Breng 2 liter water aan de kook in een kookpot.
2. Weeg ondertussen de suiker en de thee af.
3. Eens het water kookt, neem je de pot van het vuur en voeg je de thee en de suiker toe. Even roeren.
4. Laat de thee ongeveer een kwartier tot twintig minuten trekken.
5. Zeef de theebladeren uit de gezoete thee, vang de gezeefde thee op in een opvangpot.
6. Laat afkoelen.
7. Start je je kombucha voor de eerste keer op, giet dan de afgekoelde gezoete thee in je glazen fles met kraantje, en voeg daaraan de theezwam en je starter toe. De theezwam moet met de gave witte kant naar boven liggen.
8. Sluit de fles af met kaasdoek en een rekkertje. Zet de pot op kamertemperatuur op een niet al te lichte plek (niet in direct zonlicht).
9. Wacht nu minstens 7 dagen - dan heeft je theezwam de suiker omgezet in lekkere drank.
10. Je kan nu gaan bottelen: herhaal stap 1 tot 6, en zorg ervoor dat de flessen waarin je je "klare" kombucha gaat opvangen brandschoon zijn. Ik steriliseer deze flessen voor de zekerheid met kokend water en ik zet ze even omgekeerd op een propere handdoek.
11. Hou je gesteriliseerde flessen onder het kraantje en vul met kombucha.
12. Eens vol, vul je de kraantjes fles weer aan met de afgekoelde gezoete thee die je gezet hebt.
13. Nu kan je creatief gaan doen: voeg kruiden of fruit of ... toe aan je gebottelde kombucha, sluit af (check af en toe voor de druk) en wacht een of twee dagen. Natuurlijk kan je je kombucha ook puur natuur, zonder smaakstoffen drinken. In dat geval hoef je geen twee dagen te wachten!
14. Smakelijk!

15.Mocht je een handig startpakket om zelf Kombucha mee te maken zoeken, hier vind je dat.

Enkele foto's:

 De beruchte theezwam zie je hier zweven.
 Handige tapkraan, kan je o.a. hier aanschaffen.
 Een nieuwe theezwam is zich reeds aan het vormen.


De theezwam van dichterbij gezien.

Kombucha Smaken, Kombucha Recepten: Ideeën!

Kombucha Smaken, Kombucha Recepten: Ideeën!*

*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!

Maak je net als ik kombucha?



 Mooi roodgekleurde kombucha, gemaakt met een restje frambozen/bramenconfituur!

Dan weet je hoe fantastisch veelzijdig en lekker dat drankje kan zijn!
Puur op zichzelf heeft het een lichte icetea smaak, maar alles wat je qua smaak aan je kombucha 'geeft' zal hij gretig opnemen. Je kan dus ein-de-loos gaan experimenteren en je eigen limonades maken!

Dat is toch geweldig?

Tegelijkertijd kan een teveel aan keuzes ook afremmend werken: je weet niet meer waar je moet beginnen...

Daarom zocht ik op wat je qua smaak allemaal met kombucha kan. Ik verdeelde het in categorieën, voor een helder overzicht. Ik focuste daarbij ook voornamelijk op locale groenten en fruit. Mango, banaan, citrusvruchten, ananas, en tropische kruiden heb ik er in gelaten, omdat die tegenwoordig alomtegenwoordig zijn...

Als je voor het eerst kombucha maakt, vind je een starterspakket om kombucha mee te brouwen misschien handig!

I. Kombucha met citrus
Je eigen citroenlimonade? Supermakkelijk!
Pers een citroen of sinaasappel, grapefruit, limoen of mandarijn, of combineer ze naar hartelust! Werk wel enkel met sap, want als je schijfjes gebruikt, pikt de kombucha met name ook de bittere smaak van de velletjes op! Wat sap in de fles met kombucha geschikt voor de tweede fermentatieronde doen, twee dagen wachten: klaar.
Lekker is ook:
-Citroenlimonade met kruiden: gember, kaneel, citroenmelisse, lavendel, tijm, rozemarijn, munt, kurkuma, ...

II. Kombucha met ander fruit
Alles wat je moet doen, is stukjes of schijfjes of hele bessen aan je kombucha toevoegen — zorg er bij bessen wel voor dat ze opengesneden zijn, zodat de smaak "eruit" kan.
Rode of Roze of Paarse kleur:
Framboos, aardbei, braambes, rode bes, blauwe bes, kersen, granaatappel, watermeloen,
Andere:
-Appel, peer, mango, druif, pruimen, perziken, abrikoos, ananas, kiwi, banaan, ...
-Denk ook aan minder bekende bessen en fruit: mispels, rozebottel, veenbes, vlierbes (enkel gekookt gebruiken!), kweepeer, ...
-Verder kan je combineren: mango-peer, appel-peer, ...
-Je kan ook combineren met kruiden en of gedroogde kokos, peer-rozemarijn, aardbei-munt, sinaas-gember, ...
Appeltaart: appel, kaneel, kruidnagel, kardemom, gember, nootmuskaat, of speculaas (laat de appel dan gewoon weg)
-Je kan zelfs combineren met groenten: appel-komkommer
-Voor fellere kleuren en smaken kan je fruitsap in plaats van stukjes fruit toevoegen aan je kombucha.

III. Kombucha met kruiden en bloemen
Verse of gedroogde kruiden kunnen veeeeeel smaak afgeven!
Mogelijkheden uit eigen tuin kunnen zijn: tijm, basilicum, rozemarijn, lavendel, hyssop, citroenkruid, lavas, munt, venkel, bergamot, salie, citroenmelisse, kamille, rode klaver, oregano, duizendblad, hibiscus, hop
-Rooibos, vanille, kardemom, cayenne,
-Bloemen: vlierbloesem, roos, lavendel, ...
Geneeskrachtige kruiden, zoals kurkuma, venkel, tijm, ...
Combinaties van kruiden en bloemen: goudsbloem-tijm, ...
Kombucha met "onkruid": madeliefjes, paardenbloem, brandnetel, dovenetel,  ...

IV. Kombucha met groenten
Jaa, ook groenten kunnen!
Naast komkommer (met munt, bv) kan ook rode biet, wortel, pompoen, : groenten met een zoetig of dorstlessend karakter.

V. Kombucha met ingewikkeldere smaakcombinaties
MojitoSangria
Drop

Tip: kijk ook eens naar de samengestelde thee of limonade die je het liefste drinkt: met kombucha kan je die namaken!
Daarbij kan je ofwel je kombucha smaakpakket zelf samenstellen aan de hand van de ingrediënten waaruit je favo thee is opgesteld (dus zelf de kruiden mengen en malen), of je kan eenvoudigweg de thee kopen, uit het zakje halen, en aan je kombuchafles toevoegen voor de tweede fermentatie. Dat je de thee uit het zakje haalt is belangrijk: vaak bevatten die zakjes een nietje, en kombucha houdt niet van metaal.
Mijn persoonlijke favorieten (nee, ik word niet gesponsord, maar beste thee - en limonademakers: contacteer me gerust! 😋

- Yogi tea : deze mooie doosjes bestaan nu in allerlei smaken. Yogi tea biedt theeën aan en koude theedranken, zoals deze hibiscus framboosbladdrank, maar vooralsnog geen kombucha. Wat te denken van een met yogitea geïnfuseerde detox kombucha, bijvoorbeeld? Of een vrouwenthee?

- Simone a Soif: gezonde limonades met originele smaken op basis van gefermenteerde hydrolaten: hydrolades, zonder brol - wat wil je nog meer? Ah, kombucha, natuurlijk! Maar je zou dus Simone a Soif geïnspireerde kombucha kunnen maken, met smaken als: Peer en Strobloem, of Kers en Hop!

Nog een Tip: wil je NOG meer smaakinspiratie? Dan kan ik je dit prachtige boekje van Peter Bauwens aanraden: Waterkefir Melkkefir, lekker, gezond en zo klaar!

Ja, het gaat over kefir, maar je kan de smaakmakers net zo goed op kombucha toepassen, en de foto's zijn zo mooi dat je na het lezen van het boek eigenlijk een kombuchafabriek in je keuken zal willen starten.
Dit boek brengt me tenslotte bij melkkombucha: het zou in principe, net als bij kefir, mogelijk moeten zijn om met een scoby van je kombucha zelf plantaardige yoghurt te kunnen maken!
Waarom plantaardige melk? Lees de stilte van de koeien: dat is mijn antwoord op die vraag.
Dat zou geweldig zijn, niet? Zelf yoghurt maken van amandelmelk, havermelk, hennepmelk, ...?
In de toekomst ga ik daar zeker mee experimenteren. Mocht jij al ervaring hebben met kombucha omzetten in yoghurt, of kombucha als zuurdesemstarter, laat het hier zeker weten!
Veel kombucha plezier!!!