Zelfvoorzienend, ecologisch en vegan leven en genieten in huis, tuin en keuken!
zondag 25 juni 2017
Vegan recept: Thaise Groene Curry
In deze tijden van aanhoudende droogte slaat de pers je rond de oren met tips om water te besparen. De tips die ik het beste vind, staan er nooit bij: 1) neem een composttoilet (als je de ruimte EN een bron van onbehandeld houthaksel hebt) en 2) eet (vaker) plantaardig!
Plantaardig, puur en lekker eten hoeft niet moeilijk te zijn. Dat bewijst onderstaand recept!
We hadden een massa basilicumblaadjes in de serre. We hadden geen potjes currypasta in huis. Ik probeerde een wat "huisgemaaktere" variant van de Thaise Curry uit - die bleek snel klaar en overheerlijk te zijn!
Vegan Recept: Thaise Groene Curry
Nodig:
-handvol groene peultjes
-1 ui, in grote stukken gesneden
-1 broccoli, in bloemetjes gesneden
-grop spinazie, gewassen en in stukken gesneden
-handvol snijbiet, in stukken gescheurd
-shisobladeren, in stukken gesneden (optioneel)
-verse basilicum bladeren: minstens een handvol, mag meer zijn
-dikke centimeter gember, geraspt
-3 tenen look in stukjes
-3 groene chili'tjes in stukjes gesneden
-korianderbolletjes naar smaak
-komijnzaadjes naar smaak
-1 pakje coconut cream (of een blik kokosmelk)
-1 el kokosolie
-2 laurierbladeren
-snuf zout
-1,5 el ongeveer sojasaus
-scheut rijstazijn (je kan ook appelazijn nemen of witte wijn)
-scheutje esdoornsiroop
-dikke eetlepel pindakaas
-zwarte peper
-water
-wok
-voor erbij: rijst
Hoe maak je het?
1. Verwarm kokosolie in een wok op hoog vuur.
2. Doe de koriander en de komijnzaadjes in de olie en wacht tot ze beginnen springen.
3.Doe broccoli, ui, peultjes, gember, chili, look in de wok en roerbak tot glazig.
4. Voeg kokosroom toe en water, en laurierblaadjes.
5. Laat sudderen.
6. Voeg spinazie, snijbiet, shiso, rijstazijn, sojasaus, agavesiroop en pindakaas toe en roer goed door mekaar.
7. Laat verder sudderen tot de spinazie geslonken en gaar is.
8. Voeg basilicum toe, roer, en kruid af met zwarte peper.
9. Serveer met rijst.
10. Smakelijk!!!
zondag 18 juni 2017
Foto Overzicht #9
Prachtige paarse geraniums...
De prachtige mariadistel...
De moestuin is gewied en ingezaaid, de zonnebloemen en de venkel hebben zich uitgezaaid en ik kan het niet over mijn hart krijgen om die uit te trekken of zelfs maar over te planten - ik vind ze zo mooi!
zondag 11 juni 2017
Foto Overzicht #8: tuinvis, kevers, Indisch eten
Ik maakte met een spiraalsnijder nestjes van aardappel en bataat volgens een supercool idee van Green Kitchen Stories. Omdat ik de oven had aanstaan gooide ik er gelijk wat paddenstoelen, paprika en broccoli naast. Postelein uit de tuin, en geroosterde cashewnoten met een bramenazijn/tahin/mosterd/olijfolie sausje - een mens kan slechter eten!
Kroketjes van geweekte linzen met chili'tjes en gember, gebakken in de oven: mmm!
Superlekkere courgette-dahl naar een recept van de hare krisna's - in hun kookboek "Een hogere smaak" staan een paar van mijn favo Indische recepten...
zondag 4 juni 2017
Zelf (Glutenvrije Suikervrije Vegan) Drop maken!
Zelf (Glutenvrije Suikervrije Vegan) Drop maken!*
*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!
Mmm... drop! Ik herinner mij van die zwarte ronde rekken in wielvorm, en van die kleurige staafjes met zoete dropvulling uit mijn jeugd: superlekker! Ook op kalissestokjes kauwen (zoethoutstukjes) heb ik vaak gedaan.
Zoethout kan helpen als je een lage bloeddruk hebt, en verder smaakt het gewoon heerlijk!
Sinds ik een endometriose dieet volg, eet ik geen gluten of suiker meer. Tevoren kocht ik af en toe de heerlijke dropstaafjes van Panda (die zijn vegan), maar helaas bevatten die dingen tarwebloem.
Vroeger probeerde ik al een keer om zelf drop te maken met behulp van melassestroop, bloem en suiker. Mits je niet geeft om plakkerige handen, werkt dit en kan je zelf tamelijk makkelijke en snel klassieke drop maken.
Maar deze keer onderzocht ik of je zelf ook glutenvrije, suikervrije en vegan drop thuis kan bij mekaar brouwen.
Op het internet vond ik een rauw droprecept op basis van dadels, quinoavlokken en maïsbloem. Meghantelpner vertrekt dan op haar blog weer van dadels, gedroogd fruit en sap, om met een garneerspuit dropveters te draaien.
Het recept van ecobabysteps leek me het lekkerste, maar ik heb het licht aangepast.
Mocht ik het een volgende keer maken, zou ik slechts de helft aan "dropthee" gebruiken en minder glutenvrije bloem. Verder is het een leuke snack om een keer te maken... En ja, het ziet er dus heel onsmakelijk uit op de foto, maar het is eigenlijk best lekker!
Vegan Recept: Drop
Nodig
-1/4e cup venkelzaad, geblend (ik gebruikte nog een deel gezoete venkelzaadjes "saunf" uit een vorig blogexperimentje)
-1 el zoethoutpoeder (verkrijgbaar bij de apotheek, of steek zelf wat kalissestokjes in een keukenmachine)
-1 c water (een volgende keer zou ik dus 1/2e cup gebruiken)
-1 c melassestroop
-1/4e c kokosolie
-4 1/2e c glutenvrije bloem (mengeling van maismeel en rijstmeel), plus 1el xantaangom (ik vermoed dat je minder nodig hebt als je minder vloeistof gebruikt)
-optioneel: een voedseldroger
Hoe maak je het?
1. Zet een thee van het venkelzaad en het kopje water, en laat minstens twintig minuten trekken.
3. Meng de melasse met de olie in een pot.
4. Voeg de (gezeefde) thee er aan toe.
5. Voeg het zoethoutpoeder toe.
6. Verhit tot het zacht begint te koken. Blijf roeren.
7. Zet de pot van het vuur af.
8. Voeg snel, maar beetje bij beetje, de bloem toe en roer.
9. Blijf roeren en toevoegen tot je de massa kan kneden zonder dat het plakt - LET OP: verbrand je niet.
10. Rol tot veters, of wielen of knip in stukjes.
11. Laat drogen, optioneel in een voedseldroger.
12. Smakelijk!
Lusten jullie drop en hebben jullie het wel eens zelf proberen maken?