Zelf een vegan yoghurt cultuur starter maken met ... chillies??!
Je kan een vegan yoghurtcultuur opstarten mbv groene chili steeltjes!
Ooit zijn, bij toeval, de allereerste yoghurtculturen ontstaan doordat iemand melk vergat op te drinken. Wilde bacterieën in de lucht moeten voor de allereerste fermentatie gezorgd hebben: in die tijd had je nog geen webshops waar ze gedroogde yoghurtfermenten verkopen!
Kan je zelf zo'n yoghurt starter opzetten, ook vegan?
Ik probeerde het uit en het antwoord is ja!
Recept: Zelf een vegan yoghurt cultuur starter maken met ... chillies??!
Nodig:
-500 ml sojamelk
-10 à 15 groene chili steeltjes
-pan
-doos
-handdoeken
-glazen fles of pot
-optioneel: food-thermometer
Hoe maak je het?
1. Breng de sojamelk aan de kook, laat ze 1 minuut zachtjes koken.
2.Laat de melk nu afkoelen tot ongeveer 45-50°C: je moet je pink erin kunnen dippen zonder dat het pijn doet.
3.Roer de stelen nu door de afgekoelde melk.
4.Doe melk en stelen in een pot of fles.
5.Zet de pot in een doos met handdoeken errond, zodat ze warm blijft.
6.Zet warm weg, en laat minstens 8u fermenteren. Bij mij was de melk pas na 18u gefermenteerd, en dat was op een warme dag.
7.Zet de yoghurtstarter nu koud en gebruik binnen 2 weken.
Wat je nu hebt is gestremde melk: je ziet 'brokken' yoghurt en wei (vloeistof). Dit is een yoghurt cultuur, die je als starter kan gebruiken om vegan yoghurt mee te maken. Zie hier hoe.
Chilisteeltjes in gekookte en afgekoelde sojamelkJe ziet wei en yoghurtstarter...
...En groene steeltjes!
Ik zette dit experiment op na het lezen van het forum op de site van Sandor Katz, fermenteerspecialist. Ook Tom Hunt kwam op het fermenteren met chili's uit, toen hij een manier zocht om chili-afval te recycleren (hij maakt harissa op festivals). De chili-steeltjes bevatten lactobacillen, die voor fermentatie zorgen!
Maar het fermenteren van yoghurt zonder starter is al veel ouder: in India kennen ze er alles van. Daar wordt yoghurt gemaakt door melk te laten staan met chillies, citroen, ... Deze site legt het verschil uit tussen 'dahi' yoghurt en 'curd'. Ik las zelfs dat er ook pindanoot yoghurt starters zijn. En dat vegan yoghurt makkelijk met pindanootmelk (1c pinda's weken in water, spoelen, dan blenden met 1c water) te maken is: hier vind je een recept. Het zou zelfs mogelijk zijn om een stuk oud brood in melk te laten weken, en hier yoghurt starter mee te maken. Lactobacillen zweven overal rondom ons, dus wie weet welke interessante starter ingrediënten er nog bestaan: deze site heeft er alvast 5 uitgezocht, waardonder mung dalboontjes!
Wie wil er nog experimenteren en haar/zijn bevindingen delen?!