zondag 31 januari 2016

Meer koken uit kookboeken: Het Grote Vegetarische Kookboek

Zoals je hier  en vorige week kon lezen, ben ik, naar aanleiding van mijn nieuwe traditie Peulvruchtenmaandag begonnen met het meer koken uit kookboeken.
Leuk, handig, en je leert en ontdekt veel nieuwe dingen en smaken!

Deze maand: Het Grote Vegetarische Kookboek 

Al jaren oud, en waarschijnlijk niet meer te verkrijgen tenzij tweedehands.  Dit was mijn eerste vegetarische kookboek en ik heb er echt heel veel uit geleerd.  Al jaren had ik het niet meer ingekeken, tot deze maand.  En wat waren er veel recepten die me aanspraken!  Ik was specifiek op zoek naar linzengerechten, maar kwam zoveel meer tegen...  Zoals je kan zien is het boek stukgelezen!!!



Wat maakte ik zoal:

Sesam-amandel-sojaburgers
Lekkere bite, ze plakten niet, goede smaak.  Receptje met sojabonen, dus niet met tofu!  Het ei verving ik door no-egg poeder.  Ik serveerde de burgers met bloemkoolroosjes en een lookyofusausje, en gewokte witte kool met chili, gember en sojasaus.






Pittige Kikkererwten
De combinatie kikkererwten met boontjes (groene), kekers en pompoen vond ik wel intrigerend.  Lekker met chilipepertjes en rijst!





Witte boontjes in tomatensaus met venkel
Een klassieker, maar lang geleden dat ik deze gemaakt had, en we hadden nog venkel uit de tuin.  Ik serveerde het met aardappelen, lekker winters.




Oosterse broccoli met amandel
Vrij klassiek met gember, chili, sojasaus.  Ik serveerde het met udon noedels (mmm) en ik bakte een restje champignons en maiskorreltjes mee - lekkere toevoeging.  Ik weekte adzukibonen voor erbij.


Prei Ruccola quiche





Gnocci met Tomatensaus en Bassilicum
Dit gerecht wou ik al jaren eens maken, maar ik keek tegen het deeg maken aan.  Uiteindelijk is het me toch gelukt, en eigenlijk is het heel simpel.  Ik gebruikte kokosvet ipv boter.  Een echt comfortfood!


Warme linzen/rijst salade
Dit was veel lekkerder en kruidiger dan ik had gedacht, ik zou het als een comfortfood willen bestempelen!  Voor erbij wokte ik spruitjes met zelfgemaakte aardpeerazijn (kan je vervangen door balsamicoazijn), look en tamari


zaterdag 23 januari 2016

Meer koken uit Kookboeken

Onlangs begon ik een nieuwe traditie hier thuis: peulvruchtenmaandag.
Ik had zoveel linzen in mijn voorraadkast staan, maar ik kookte er amper mee, omdat je peulvruchten vaak lang moet weken.  Dat weken op voorhand vergat ik altijd, waardoor ik dan maar voor blik of bokaallinzen koos.
Resultaat: meer afval.
Om beter te leren koken met peulvruchten besliste ik dat ik voortaan elke zondagavond wat linzen, bonen of peulvruchten in de week zal zetten.  Op maandag kook ik dan een linzenschotel.

Alleen maar voordelen:
-lekker
-gezond
-goedkoop
-eiwitrijk
-goed voor de aarde: de teelt van peulvruchten maakt de aarde voedselrijker!

Om meer ideeën op te doen rond linzenschotels, begon ik mijn kookboeken te doorbladeren.
Ik heb veel kookboeken.
Ze dienen vooral ter inspiratie, meestal gebruik ik een kookboekrecept als leidraad, en improviseer ik er zelf op los.
Maar tijdens het doorbladeren, op zoek naar linzenrecepten, kwam ik ZO veel leuke recepten tegen, dat ik me ineens bedacht hoe een zonde het is, dat ik zo zelden echt uit mijn kookboeken kook.
Ik heb:
-gigaveel kookboeken
-vijf (zonder overdrijven) klasseursmappen vol verzamelde recepten, onderverdeeld in soep, hapje, dessert, etc etc

-een enoooorme digitale voorraad aan bewaarde recepten die ik op blogs zag

Ik verzamel dat alles, ter inspiratie, maar ook...  voor wanneer ik eens een keer tijd heb.  Dan zal ik al die recepten maken.
Bij het doorbladeren van de kookboeken besefte ik: er komt NOOIT een "wanneer ik eens tijd heb" - je moet tijd MAKEN!
En ik heb beslist dat ik vanaf nu meer tijd zal maken om uit mijn giga receptenverzameling te koken.
Het idee is niet van mij alleen: er zijn mij heel veel bloggers (o.a. Fiekefatjerietjes) voorgegaan die een kookboekenuitdaging of een kookboekenchallenge in het leven riepen.  Ik ben hen heel dankbaar - ze gaven mee de impuls om er nu eens echt aan te beginnen!   

En...  het bevalt me ongelofelijk goed!

Lees volgende keer meer over mijn eerste kookboeken kook ervaring!
En als je meer wil lezen over mijn liefde voor peulvruchten, check hier, en hier!

zondag 17 januari 2016

Recensie: Bonen! door Joke Boon

Onlangs startte ik met Peulvruchtenmaandag, en enkele weken later hoorde ik dat 2016 door de VN tot jaar van de linzen uitgeroepen is!
Geen beter moment dus om het mooie boek "Bonen!" van Joke Boon te bespreken...


"Bonen!" is een lijvig boek, met prachtige recepten en foto's en tussendoor interessante tekstjes over bonen, linzen en peulvruchten.
Ik noteerde heel wat originele en creatieve, verrassende receptjes met linzen die ik zeker wil uitproberen.  Ik vind het een super idee om een eiwitrijk dessert te kunnen nuttigen: zoet en gezond in één, en dit boek biedt veel ideeën daaromtrent!

Ik zette een kruisje aan volgende recepten:

-Marokkaanse kikkererwtenburgertjes met romige wortelsaus
-BBH: Bruine Bonen Hummus
-Cake met adukiboontjes en kruiden
-Romige, fruitige smoothie met gele linzen
-Verse borlottiboontjes gesmoord met knoflook en wijn
-Amandel lupine bitterkoekjes
-Geroosterde lupinebonen met kruidig laagje
-Sushi met gemengde linzenkiemen
-Cake met cranberry, amandel en kikkererwt
-Pompoen curry linzen quiche
-Linzentruffels (wat een gaaaaaf idee!)
-Zoetzuur van linzen en wortel
-Zoete pasta van adukiboontjes en abrikoos (anko)
-Chutney van sperziebonen
-Magische chocoladepudding van urid dal (droooooom!)
-Patéballetjes van adukiboon met sesamzaad
-Linzen-ananascake met maanzaad
-Bietensalade met mosterdlinzen
-Historische tuinbonen met bier en saffraan

Je ziet het: mijn maandagen zijn gevuld - en de rest van de week ook!

Ik vind het echt fijn om eindelijk eens een kookboek te vinden met recepten voor lupine.  Ik was al langer nieuwsgierig naar deze boon, en zeker naar lopino, een soort tofu, maar dan van lupinebonen.  Met dit boek kan ik toch al een beetje aan de slag!

De tekstjes tussendoor zijn ook interessant.  Hoe droog je bonen, en hoe maak je zelf bv kikkererwtenmeel?  Hoe kweek je zelf peulvruchten (gaat helaas niet over linzen, maar over bonen en erwten)?
Leuk weetje: Joke Boon at voor haar boek een jaar lang heel wat peulvruchten.  Ze merkte dat ze na een tijdje zo goed als geen last meer had van winderigheid!

Ik vind dit een heel leuk kookboek, maar toch heb ik een puntje van kritiek.
De veggie en vegan gerechten uit dit boek zijn zo creatief en vernieuwend, dat ik het echt jammer vind dat er nog zoveel vlees en visrecepten in staan.  Des te meer, omdat mevrouw Boon in een apart hoofdstuk heel duidelijk maakt dat vlees niet duurzaam is, en dat peulvruchten een mooi en milieuvriendelijk alternatief vormen.  Net als Jenny Chandler in haar boek "Peulvruchten" kiest Boon uiteindelijk dan toch niet voor de volledige veggie weg, en ik begrijp niet goed waarom...  Ook heeft ze het over "diervriendelijk vlees", en hoewel ik begrijp wat ze er mee bedoelt, vind ik die term een contradictie.
Misschien komt er in de toekomst een Bonen 2.0, exclusief veg?  Ik kijk er alvast naar uit!
Joke Boon heeft een website: www.boonappetit.nl

zondag 10 januari 2016

Vegan Kikkererwtenomelet, gevulde koolrolletjes, bakbaan en rode bessenketchup

Vegan recept: kikkererwtenmeelomelet, gevulde koolrolletjes, bakbanaan in deegjasje, rodebessenketchup

Samenraapsel van allerhande internetrecepten, hier het resultaat:


Voor de Omelette gebruikte ik het recept van Vegan Richa
Nodig voor de omelette:
3/4e c kekerbloem
3/4e c melk (ik gebruikte soja)
-2 tl appelazijn
-2 tl gistvlok
-1/8e tl zout
-2 pannen en 2 deksels
Nodig voor de omeletvulling:
Het originele recept gebruikt ui en look, gebakken, met tomaatjes en broccoli.
Ik gebruikte een vulling van pompoen gestoofd met gember, witte kool, chili, kurkuma, ras el hanout en peper, maar je kan je fantasie de vrije loop laten!  Zorg ervoor dat de vulling klaar is voor je aan de omelette begint.
Hoe maak je het?
1. Meng het beslag
2. Verhit olie in de pan
3. Giet de helft vh beslag in de pan.
4.Laat bakken tot de randjes loskomen.
5.Schep op de ene helft van de omelet wat vulling.
6.Vouw de helft om (gaat heel makkelijk,normaalgezien)
7.Laat nog 1 minuut bakken
8.Zet nu een deksel erop en neem van het vuur, laat alles met deksel dicht nog 5 minuten stomen.
9.Gebruik nu een 2e pan voor de rest van het beslag en herhaal de stappen.

Gevulde koolrolletjes:
Ik volgde het recept van de Fatfree Vegan,maar bakte de rolletjes af in de pan ipv in de oven.

Bakbanaan
Dit is de heerlijkheid pazam phori , bakbanaan gefrituurd of gebakken in een deegjasje, waarover ik het had bij vegan nieuwigheden, streetfood uit Kerala, India.
Met de overschot van het deegbeslag bakte ik nog n dikke pannenkoek (zonde om het weg te gooien!) als dessert.

Rode bessenketchup: paste wonderwel bij de omelet met pompoen, recept hier!

zondag 3 januari 2016

Eindejaarslijstje

Met nieuwjaar vind ik het altijd leuk om het voorbije jaar te overschouwen.  Wat is er allemaal gebeurd, welke leuke ontdekkingen waren er?

2015 was voor ons het jaar van de hond!

In januari mochten we een lief klein puppietje gaan halen uit een "per-ongeluk" nest.  We zijn dolblij met ons zwarte perongelukje, ze heeft ons leven in positieve zin veranderd!
De eerste maanden dat ze bij ons was, waren wel behoorlijk heftig.  Om de twee uur lieten we haar snachts de tuin ingaan, zodat ze sneller zindelijk zou worden.  Dat lukte, wel ten koste van onze slaap.  Wat heb ik veel respect gekregen voor mensen met kinderen!
We voeden onze hond vegetarisch op.  Waarom we dat doen lees je hier, en hier kan je onze ervaringen checken.  Ons hondje heeft ons veeeeel liefde en plezier gebracht, maar ook regelmaat: elke ochtend op hetzelfde uur op om haar uit te laten, elke dag wandelen, regelmatiger poetsen omwille van alle hondenharen.
Wat mij betreft was dit ook het jaar van het Huishouden, waarbij ik eindelijk leerde hoe ik dat huishouden beter kan aanpakken.  Waarover binnenkort meer. 
Verder werkten we verder aan onze verbouwingen, en hadden we een mooi tuinjaar.  

Een overzichtje:

1. Meest onverwachte ontdekking van het jaar:
-Wandelen in het donker in de winter kan leuk zijn!  In feite is het vaak niet echt superdonker, eerder schemerdonker, en je ziet soms spectaculaire zonsopgangen...
-ik vind "mindfulness" zo n vreselijk klinkend woord dat ik zelfs nooit de moeite genomen heb om te lezen wat het precies inhoudt.  Maar dankzij headspace ben ik nu elke dag netjes tien minuten aan het mediteren, en merk ik dat ik beter slaap...  Mindfulness is gewoon een gladde marketingterm voor bijzonder mooie, eeuwenoude technieken. 

2. Fijnste sport: 
wandelen, lees er hier meer over, en agility met de hond!

3. Beste nieuwe eetontdekkingen:
Chipotle saus!  En Wiloco chocolade met praline, zonder koemelk, en met kokosbloesemsuiker (nee hoor, ik word - helaas - niet met chocola door Wiloco gesponsord om dit te schrijven...).  Ook: dat de zaadjes van berenklauw aan sinaas doen denken!

4. Beste geuren:
Houtvuur, gedroogde appeltjes, vetiver, en verrassend: de bloem van de toorts (grote hoge plant)

5. Beste reis:
Een staycation in onze tuin in de zon vanwege onze puppy, wandelen in de omgeving, wanneer komt er een vegan tour operator voor een stapvakantie met de hond??

6. Beste filosofische blog:
http://veganstrategist.org/

7. Beste resto experience: 
het feit dat er steeds meer vegan restoos zijn!  Maar ik heb het lekkerst gegeten in een Ethiopisch restaurant: heeeeerlijk!  En...  bij ons thuis, dankzij onze Taiwanese en Costa Ricaanse vrijwilligers (zie onder), die exotisch en superlekker voor ons gekookt hadden!

8. Beste feest:
Een verjaardagsfeest in de natuur met kampvuur en...
Onze puppyborrel (voor de grap, hoor: twas ook een feest om het nieuwe jaar en onze nieuwe livingvloer te vieren)!!!  Met feestelijke hapjes en vegan hondenkoekjes!



9. Boeken die het meest bij leven:
Fictie:
-"Doorgang" van David Mitchell, "Slade House" in het Engels, zo griezelig goed geschreven dat ik er een nachtmerrie van had.
-"Notities uit de jungle" van Hanya Yanagihara
Zie ook: vegan fictie
Nonfictie:
Heel wat bijgeleerd op het vlak van huishouden, opruimen, en je tijd beter beheren, vooral dankzij "Opgeruimd!" van Marie Kondo, Flylady en Getting Things Done van David Allen.

10. Beste docu: 
Cowspiracy

11. Beste serie:
the walking dead, bevergem, game of thrones

12. Beste service: 
vrijwilligerswerk! Mensen die, dankzij organisaties als wwoof en helpx, van uit de hele wereld bij je thuis komen helpen - fantastische ervaring.  Lees er meer over hier!

13. Beste nieuwe traditie:
Peulvruchtenmaandag! En mediteren! 

14. Beste hond van 2015:
De onze!!! Dankjewel lieve loebas!



15. Beste tuinontdekking:
ijsbergsla, paarse wortel (zo mooi in slaatjes), basiliconaise!

Plannen en voornemens 2016:

-Wij zijn nog steeds aan het verbouwen, en we dromen van een mooie, nieuwe badkamer met geintegreerd composttoilet!

-We zijn de hele tuin aan het herinrichten, hopend op een productief en mooi nieuw tuinjaar!

-meer geur in huis: etherische olieen en bloemen integreren in het huishouden

-nog meer opruimen en enkel datgene behouden waar ik blij van word

 -mediteren - ik ben niet zweverig aangelegd, maar heb echt de smaak te pakken!

-nog beter mijn tijd indelen, binnenkort mijn bevindingen

-veeeel afvalarmer gaan leven.  Hier is echt nog wel ruimte voor verbetering.  Ik ga mijn afval analyseren, en kijken waar het beter kan!  Ik begin vandaag alvast met een lijstje dat ik op de vuilnisbakdrager plak.  Telkens ik iets in de zak gooi, zal ik opschrijven wat het is.

-yogaaa!  Yoga is al zoooo vaak op mijn pad gekomen, en telkens weer lukt het me niet om het in mijn dag te integreren.  Maar ik ga nogmaals proberen...

Culinaire uitdagingen:
-meer kruidenthee drinken: het is zo lekker, en zo gezond!  Meer lekkere combinaties van kruidenthee creeren.

-meer rauw eten

-vegan kaasjes leren maken

-nog meer fermenteren

-NOG meer koken met peulvruchten, linzen en bonen.  Dankzij de Groene Prinses kwam ik te weten dat 2016 door de VN uitgeroepen is tot Jaar van de Bonen...  Heel grappig en leuk, want enkele weken terug ben ik met een nieuwe traditie, nl Peulvruchtenmaandag gestart!  Een idiote naam, ik weet het, maar ik had zoveel gedroogde linzen in mijn kast staan waar ik nooit niks mee deed, omdat ik altijd vergat om ze te weken, op voorhand, dat ik er nu een traditie van gemaakt heb om ze op zondagavond te weken, zodoende er maandag mee te koken.  Ik heb al zo veel leuke recepten leren kennen hierdoor!   Doe je mee?  Laat me weten wat je klaarmaakt!

-meer koken uit kookboeken.  Binnenkort vertel ik hier over!

Prettig nieuwjaar iedereen, mogen al jullie dromen en wensen waarheid worden!