Zelfvoorzienend, ecologisch en vegan leven en genieten in huis, tuin en keuken!
maandag 30 september 2019
Chili voor Willy
De sympathieke VZW Eva organiseert op 4 oktober, Werelddierendag, een sympathieke actie: Chili voor Willy!
Willy is de naam van een varken dat Eva gered heeft van een ellendig leven en een wisse dood. Hij wordt het symbool van hun actie om nog meer varkens te redden:
"EVA wil Willy helpen door minstens 20.000 euro in te zamelen. Met 20.000 euro kunnen we meer dan 25 grootkeukens begeleiden om hun maaltijden te verplantaardigen. Zo sparen we het leven van duizenden varkens zoals Willy."
Ook jij kan Willy helpen, o.a. door je te registreren voor een chili-sin-carne etentje op 4 oktober, of door zelf op die dag een Willy- en varkenvriendelijk chili-feestje te organiseren! Alle info vind je hier.
Varkens zijn ZO ondergewaardeerd, vind ik... Ze zijn net zo slim, zo niet slimmer, dan honden, dat bewijst het slimste varken van de klas met verve. Of wat dacht je van deze superschattige zwemmende varkentjes?!
Geen enkel dier verdient de trieste omstandigheden waarmee zovele levende wezens vandaag, op dit moment (9 geslachte dieren per seconde in ons land), helaas, mee te maken krijgen, maar bij dieren met een hogere intelligentie, zoals het varken, doet het bij mij nog net wat meer pijn, omdat je weet dat ze een bewustzijn hebben.
Ik kan me goed voorstellen dat ze wanhopen, en diep, diep lijden, elk moment van hun trieste leven.
Deze dieren verdienen beter! Elk dier verdient beter!
Ook jij kan meedoen met de actie. En als je morgen niet kan, waarom dan niet vandaag? Of overmorgen, misschien volgende week?
Je kan zoveel doen! En op zo'n gemakkelijke manier! The power of your fork!
Met elke hap die jij neemt, elke maaltijd die jij kookt, elk gerecht dat je bestelt op restaurant, elk product dat je in je karretje stopt in de supermarkt, kan ook jij helpen en bijdragen, om het lijden te verminderen!
Je hebt ZO veel macht, en ZO veel invloed, en jouw keuzes hebben een ENORME impact op de levens en het lijden van anderen.
Misschien weet je helemaal niet hoe je chili sin carne klaarmaakt?
Dan help ik je even op weg met mijn versie van chili sin carne.
Voor alle Willy's, alle varkentjes, biggetjes, alle levende zielen ter wereld die op dit ogenblik in gevangenschap en in angst leven.
Wat kan je bij zo'n chilischotel serveren?
Mogelijkheden te over:
-zure room (van cashewnoten). Heb je geen zin/tijd om zure cashewroom te maken, dan kan je ook gewoon plantaardige yoghurt serveren. Teentje geperste look erdoor, scheutje olijfolie, wat zwarte peper: bingo.
-pompoensteaks (voor originaliteitspunten)
-salsa (voor een recept kijk hier, bij 'woensdag')
-tortilla chips
-blauwe tortilla's, voor een foto kijk hier!
-guacamole
-maïskorrels met limoensap
-geraspte worteltjes met limoensap en korianderblaadjes
-rode paprikareepjes
-Wil je een extra spannende chili, met cacaopoeder, zoals in Mole saus? De Groene Prinses helpt je op weg! Ook kan je tofu, seitangehakt, walnoten of andere notengehakt, of zelfs hempfu door je chili heen mengen, voor extra Willy-vriendelijke eiwitten.
Vegan recept: Chili sin carneNodig:
-rode bonen, je kan voorgekookte uit een bokaal nemen, of je kan gedroogde bonen een nachtje van tevoren in water weken en dan in een snelkookpan doen garen.
-1ui, liefst een rode, fijngesneden
-3 tenen look, geperst
-olie om in te bakken
-komijnpoeder naar smaak
-cayennepeper of verse chilipepertjes, gesneden, naar smaak
-paprika poeder naar smaak, als je van het rokerige smaakje houdt kan je gerookte paprikapoeder nemen.
-oregano naar smaak
-tijm naar smaak
-zout naar smaak
-verse tomaten, minstens drie dikke, gesneden in blokjes, of tomaten uit bokaal
-optioneel: een eetlepel ahornsiroop, om het scherpe uit de tomaten te halen
-water
-optioneel: verse koriander
-rijst of gebakken aardappelpartjes of tortilla's of tortillachips
-optioneel: een reeks bijgerechtjes, zie boven voor inspiratie
Hoe maak je het?
1.verhit de olie
2.fruit de uien tot ze glazig zijn
3.voeg de look toe, en de kruiden en/of chili's, plus het zout
4.voeg de tomaten toe en de bonen toe.
5.voeg eventueel wat water toe, naar gelang van hoe dik of hoe dun je de saus wil hebben.
6.Voeg optionele ahornsiroop toe.
7.laat op een zacht vuurtje stoven tot de tomaten helemaal versaust zijn.
8.serveer met de rijst die je ondertussen gekookt hebt of met gebakken aardappelpartjes, of met de hele serie aan bijgerechtjes.
9.werk eventueel af met verse koriander en zwarte peper
10.laat het smaken! Op je gezondheid, Willy!
PS, het gaat de goede kant op, trouwens, voor Willy! Dat bewijst dit hoopgevende artikel in de morgen: 'Ooit zal vlees illegaal zijn'.
Hoe eet jij je Chili Sin Carne het liefst? Ga je meedoen met de actie?
Chili voor Willy
De sympathieke VZW Eva organiseert op 4 oktober, Werelddierendag, een sympathieke actie: Chili voor Willy!
Willy is de naam van een varken dat Eva gered heeft van een ellendig leven en een wisse dood. Hij wordt het symbool van hun actie om nog meer varkens te redden:
"EVA wil Willy helpen door minstens 20.000 euro in te zamelen. Met 20.000 euro kunnen we meer dan 25 grootkeukens begeleiden om hun maaltijden te verplantaardigen. Zo sparen we het leven van duizenden varkens zoals Willy."
Ook jij kan Willy helpen, o.a. door je te registreren voor een chili-sin-carne etentje op 4 oktober, of door zelf op die dag een Willy- en varkenvriendelijk chili-feestje te organiseren! Alle info vind je hier.
Varkens zijn ZO ondergewaardeerd, vind ik... Ze zijn net zo slim, zo niet slimmer, dan honden, dat bewijst het slimste varken van de klas met verve. Of wat dacht je van deze superschattige zwemmende varkentjes?!
Geen enkel dier verdient de trieste omstandigheden waarmee zovele levende wezens vandaag, op dit moment (9 geslachte dieren per seconde in ons land), helaas, mee te maken krijgen, maar bij dieren met een hogere intelligentie, zoals het varken, doet het bij mij nog net wat meer pijn, omdat je weet dat ze een bewustzijn hebben.
Ik kan me goed voorstellen dat ze wanhopen, en diep, diep lijden, elk moment van hun trieste leven.
Deze dieren verdienen beter! Elk dier verdient beter!
Ook jij kan meedoen met de actie. En als je morgen niet kan, waarom dan niet vandaag? Of overmorgen, misschien volgende week?
Je kan zoveel doen! En op zo'n gemakkelijke manier! The power of your fork!
Met elke hap die jij neemt, elke maaltijd die jij kookt, elk gerecht dat je bestelt op restaurant, elk product dat je in je karretje stopt in de supermarkt, kan ook jij helpen en bijdragen, om het lijden te verminderen!
Je hebt ZO veel macht, en ZO veel invloed, en jouw keuzes hebben een ENORME impact op de levens en het lijden van anderen.
Misschien weet je helemaal niet hoe je chili sin carne klaarmaakt?
Dan help ik je even op weg met mijn versie van chili sin carne.
Voor alle Willy's, alle varkentjes, biggetjes, alle levende zielen ter wereld die op dit ogenblik in gevangenschap en in angst leven.
Wat kan je bij zo'n chilischotel serveren?
Mogelijkheden te over:
-zure room (van cashewnoten). Heb je geen zin/tijd om zure cashewroom te maken, dan kan je ook gewoon plantaardige yoghurt serveren. Teentje geperste look erdoor, scheutje olijfolie, wat zwarte peper: bingo.
-pompoensteaks (voor originaliteitspunten)
-salsa (voor een recept kijk hier, bij 'woensdag')
-tortilla chips
-blauwe tortilla's, voor een foto kijk hier!
-guacamole
-maïskorrels met limoensap
-geraspte worteltjes met limoensap en korianderblaadjes
-rode paprikareepjes
-Wil je een extra spannende chili, met cacaopoeder, zoals in Mole saus? De Groene Prinses helpt je op weg! Ook kan je tofu, seitangehakt, walnoten of andere notengehakt, of zelfs hempfu door je chili heen mengen, voor extra Willy-vriendelijke eiwitten.
Vegan recept: Chili sin carneNodig:
-rode bonen, je kan voorgekookte uit een bokaal nemen, of je kan gedroogde bonen een nachtje van tevoren in water weken en dan in een snelkookpan doen garen.
-1ui, liefst een rode, fijngesneden
-3 tenen look, geperst
-olie om in te bakken
-komijnpoeder naar smaak
-cayennepeper of verse chilipepertjes, gesneden, naar smaak
-paprika poeder naar smaak, als je van het rokerige smaakje houdt kan je gerookte paprikapoeder nemen.
-oregano naar smaak
-tijm naar smaak
-zout naar smaak
-verse tomaten, minstens drie dikke, gesneden in blokjes, of tomaten uit bokaal
-optioneel: een eetlepel ahornsiroop, om het scherpe uit de tomaten te halen
-water
-optioneel: verse koriander
-rijst of gebakken aardappelpartjes of tortilla's of tortillachips
-optioneel: een reeks bijgerechtjes, zie boven voor inspiratie
Hoe maak je het?
1.verhit de olie
2.fruit de uien tot ze glazig zijn
3.voeg de look toe, en de kruiden en/of chili's, plus het zout
4.voeg de tomaten toe en de bonen toe.
5.voeg eventueel wat water toe, naar gelang van hoe dik of hoe dun je de saus wil hebben.
6.Voeg optionele ahornsiroop toe.
7.laat op een zacht vuurtje stoven tot de tomaten helemaal versaust zijn.
8.serveer met de rijst die je ondertussen gekookt hebt of met gebakken aardappelpartjes, of met de hele serie aan bijgerechtjes.
9.werk eventueel af met verse koriander en zwarte peper
10.laat het smaken! Op je gezondheid, Willy!
PS, het gaat de goede kant op, trouwens, voor Willy! Dat bewijst dit hoopgevende artikel in de morgen: 'Ooit zal vlees illegaal zijn'.
Hoe eet jij je Chili Sin Carne het liefst? Ga je meedoen met de actie?
donderdag 19 september 2019
Zelf Inkt Maken! Recept en Ebook!
Het liefst schrijf ik met de hand. Dat gaat weliswaar trager, maar het dwingt je om in het nu te blijven. Ook hou ik van de handeling zelf: je ziet als het ware je gedachten uit je hoofd op het papier vloeien, soms kan je de inkt zelfs van kleur zien veranderen terwijl hij opdroogt...
Een tijdje terug had ik de zoveelste balpen leeg geschreven. Bij het in de vuilbak gooien dacht ik: zo veel plastic! Zelfs vulpenbuisjes zijn ook van plastic gemaakt.
Het deed me verder nadenken: is inkt eigenlijk wel eco? Zou er een alternatief zijn?
Ik heb allerlei recepten opgezocht en uitgeprobeerd om mijn eigen eco, plantaardige inkt te maken.
Vandaag deel ik een inkt van rode bietjes! Maar ik heb nog veel meer info en recepten, die ik in een Ebook (van 40 bladzijden) heb gebundeld.
Ik bied het Ebook aan voor 5€. Naast achtergrondinfo en recepten vind je er ook foto's van mijn experimentjes in!
Vind je dit een leuke blog en wil je me graag steunen, of ben je gewoon een zelfmaak diehard, of een schrijfverslaafde zoals ik, dan kan je het Ebook Zelf Inkt Maken bestellen door me een mailtje sturen: dezelfvoorzieningsbijbel@gmail.com
Alvast hartelijk dank!
En dan nu het recept:
Zelfgemaakte Inkt van rode bietjes
Nodig:
-1 kopje verse rode biet in stukjes gesneden, de schil mag
erbij
-1 kopje water
-1 tl wijnsteenzuurpoeder (geeft rozerode inkt) of 1tl ijzer
(geeft donkerrode inkt)
-1 tl 1/2tl Arabische gom (heb je echt nodig...)
-3 druppels essentiële olie van rode tijm
-kookpot
-schone handdoek
-zeef/kaasdoek/trechter
-opvangpot
-glazen potje/s
Hoe maak je het?
1.Steriliseer eerst de glazen potjes met kokend water of in
de oven. Zet ze omgekeerd op de handdoek, in afwachting van gebruik.
2.Doe de rode biet, het water en het gewenste beitsmiddel in
de kookpot.
3.Breng aan de kook.
4.Laat zachtjes stoven tot de gewenste consistentie:
ongeveer 20 minuten (ongeveer tot je een kopje vloeistof overhoudt).
5.Giet de vloeistof in een opvangpot met behulp van een met
kaasdoek bedekte zeef, gebruik eventueel een trechter.
6.Giet de opgevangen vloeistof met behulp van een zeef en
wat kaasdoek in je glazen potje.
7.Voeg een halve theelepel Arabische gom toe aan het potje.
8.Roer de gom los, blijf met tussenpozen roeren tot de gom
helemaal opgelost is, dit duurt een tijdje.
9.Laat afkoelen.
10.Voeg drie druppels tijmolie toe voor de houdbaarheid.
11.Sluit het potje en label het.
12.Schrijven maar!
Heb jij wel eens zelf inkt gemaakt?
Abonneren op:
Posts (Atom)