zondag 26 maart 2017

Mijn liefde voor...Sla!

Sinds ik een endometriose dieet volg, eet ik heel erg puur. En wat merk ik? Dat ik veel meer zin heb in "groensel": in blaadjes sla.
Dat zette me aan het denken. Vroeger at ik betrekkelijk weinig sla. Ik heb nooit de gewoonte gehad van bij elke maaltijd sla te eten, ik kocht slechts zeer sporadisch sla in de winkel. Ik vond sla wel erg lekker - ik denk met nostalgie terug aan de overheerlijke puree met in stukjes gesneden sla en ajuinsaus van mijn mama! - maar op één of andere manier verwerkte ik zelden of nooit sla in mijn maaltijden.
Pas toen mijn vriend en ik een groententas abonnement namen (toen we nog geen eigen tuin hadden), leerden we allerlei nieuwe soorten sla kennen. Elke week zaten er wel verschillende soorten blaadjes en steeltjes in ons pakket, en daar moesten we creatieve en lekkere oplossingen voor bedenken.
Onze oplossingen (die iedereen wel zal toepassen, maar voor ons was het een openbaring):
-sla snij je fijn, zodat het beter weghapt, en
-je mengt het met allerlei dressingen en sauzen.

Toen we onze eigen groenten uit eigen tuin kweekten, verkreeg sla nog steeds geen hoofdrol.

Weet je wat ik denk?
Dat sla geen al te best imago heeft.

Zeg sla, en wat denkt iedereen stiekem?
Konijnenvoer! Iets voor slappe vegetariërs! Saahaaaai!

Door de goesting die we de laatste tijd in sla hebben, besloot ik eindelijk eens de niet populariteit van slablaadjes onder de loep te nemen.

Mijn conclusie?

Sla is tof! Sla is hip! Sla is hypergezond! En... sla is zooooo lekker!

En zo makkelijk!

Heb je geen tuin? Of kan je, zoals ik, niet wachten tot het tuinseizoen buiten begint? Kieper dan gewoon een bak met grond op je vensterbank, binnen, en zaai die sla!

tatsoi...

Kropsla, snijsla, ijsbergsla, ruccola, waterkers, mosterd, mizuna, postelein, veldsla, raapsteeltjes... allemaal even heerlijk.
En het groeit 'gelijk niks', zoals wij zeggen. Je hebt er amper omkijken naar.

Eikenbladsla...

Het mooie is, dat je met sla heel makkelijk af bent - niet alleen in de bak (het groeit zelfs terug aan nadat jij het hebt afgeknipt), maar ook op het bord.

Je kan sla mengen met mosterd, azijn, olie en kruiden. Of met veganaise. Met geprakte avocado. Je kan het koud eten, of je kan het warm mengen met aardappeltjes, rode bietjes, linzen en zo meer.

De mogelijkheden zijn eindeloos!

Veldsla...

Vanaf nu is het bij ons in huis gedaan met die onterechte tweede plaats voor sla. Alle vensterbanken staan vol prachtig groeiende plantjes, en op onze borden prijken vanaf nu elke avond en middag ook wat mij betreft die mooie groene, gele en rode blaadjes.

Eten jullie vaak sla? Wat is je favoriete salade? En je lievelingsmanier om sla te eten?

zondag 19 maart 2017

De straat opruimen!

Ik herinner me een treinreis in India. Mijn Indische medepassagiers waren zo vriendelijk om hun huisbereide maaltijd met me te delen. Het eten was zo intens pikant dat ik er tranen van in de ogen kreeg - daar moesten we allemaal om lachen. Toen ik niets meer binnenkreeg, gebaarden ze me dat ik het plastic bakje waar de chili-rijke hapjes in zaten uit het raam moest gooien.
Wat? Deed ik verbaasd, in gebarentaal. Uit het raam??? Zomaar?
En zij knikten heftig.
Ietwat verbouwereerd wierp ik het bakje dan maar het venster uit.
Pas toen viel me op dat er, naast de spoorlijnen, een giga hoop afval lag. Te midden van de mooie natuur. Wat verschrikkelijk jammer!
Ik leerde dat er geen vuilnisbakken in de trein waren, en dat er in heel wat grote steden zelfs geen vuilnisophaaldienst bestaat, in India. De mensen stoken het afval op. Armen en bedelaars zoeken het recycleerbare spul tussen het vuilnis uit - ze krijgen er nog een paar schamele roepies voor.
Ik was verbijsterd over die manier van met afval omgaan. Indiërs hebben ook een aantal heel mooie, ecologische gewoontes hoor: lees er hier alles over. Maar om je vuilnis zomaar uit de trein in de natuur te werpen - nee, dat kon er bij mij niet in.

Afgelopen weekend deden mijn vriend en ik mee aan een Straat Opruim actie. Gewapend met vuilniszakken, handschoenen, grijpstokken en onze hond trokken we ten strijde tegen het zwerfvuil.
En wat bleek?
We doen het hier amper beter dan in India, als ik naar het opgehaalde vuil kijk. Indiërs komen er tenminste voor uit dat ze hun troep weggooien. Zij zijn daar eerlijk over. Hier in België gebeurt het weggooien van vuil op stiekeme wijze. Een anonieme, voorbijzoevende auto in de schemering. Een raampje dat opendraait. Een hand die een zakje buitengooit.

We dachten dat het wel zou meevallen, met dat afval. Maar we haalden een volledige vuilniszak op, en we moesten amper twee straten doen!




De afval top tien

Wat kwamen we zoal tegen, onderweg? Here comes The Afval Countdown...
*Met zangerige stem:* Op nummer...

10.  Stukjes isomo die in steeds kleinere bolletjes afbreken en lelijk wit afsteken tegen het gras

9. Plastic allerhande in kleine stukjes

8. Lege Plastic bloempotjes

7. Haribo snoep verpakkingen

6. Wieldop van Peugeot (het grootste item)

5. Twix, Mars, Snickers, verpakkingen

4. Aluminium paasei wrappertjes en allerlei snoeppapiertjes, zoals van Chocotof: niet zo toffff!

3. Sigarettenpakjes (lege)

2. De Coca Cola company wint! Deze multinational moet amper belastingen betalen op hun veel te suikerrijke drankjes. Cola zou waarschijnlijk heel wat duurder zijn, als de drankengigant ook de opruimkost en de gevolgen voor het milieu in hun prijzen moest doorrekenen. Op dit moment betalen wij allemaal om hun vuil op te ruimen. Wij kwamen tegen: plastic colaflesjes, de bekende rode doppen, en talloze blikjes - zwarte, rode, sprite, nestea, ...

1. Met stip op één: sigarettenpeuken!  Eens je er op begint te letten, zie je ze werkelijk o-veral. Rokers, wat denken jullie ervan om een draagbaar mini asbakje mee te nemen vanaf vandaag?

We schrokken erg van de hoeveelheid zwerfvuil in onze redelijk schoon ogende straten. Het gaat vaak om kleine items, maar die vele kleintjes maken samen dat het er lelijk en vies uitziet.
Hoe erg is het, om tussen de ontluikende madeliefjes, paarse dovenetel en paardenbloemen plots een ingedeukt flesje frisdrank te zien rondslingeren?

Wat viel ons nog meer op?

-op goed onderhouden stukjes berm (van voortuintjes) ligt vaak minder vuil. Behalve sigarettenpeuken (die liggen echt overal). Hoogstwaarschijnlijk ruimen de eigenaars van de voortuintjes regelmatig hun stukje tuin op.

-Vuil trekt vuil aan: het was opvallend hoeveel verspreid afval we op welbepaalde plekken, meestal tussen huizen in en dus in het groen vonden.

-Eén stuk plastic kan zich tot ver verspreiden: gooi op een hoek een stuk isomo, en je vindt stukjes isomo ervan tot ver in de straat.

-We vonden vooral suikerrijke drankverpakkingen, rokersattributen, en snoepverpakkingen: kort door de bocht conclusie: het zijn mensen met ongezonde (eet)gewoontes die vervuilen!

-Het leeuwendeel van het afval dat we vonden (Cola, sigaretten, peugeot, Haribo, Milka) is afkomstig van multinationals die weinig belastingen betalen, maar die indirect wel voor een grote milieu (en gezondheids)kost zorgen. 

-Aan plekken als bushaltes zou een vuilbak toch echt welkom zijn.

-Op den duur merkten we dat we het bijna vreemd vonden als we eens vijf meter konden stappen ZONDER zwerfvuil te vinden...

Onze Bevindingen: 

-Onze straat ziet er veel mooier uit zonder al dat onnatuurlijk vuil!

-We zouden blij zijn met meer initiatieven als "Blikvangers" en regelmatig of op strategische plekken geplaatste vuilbakjes. Zie ook campagnes als zwerfvuil in de vuilbak, mooimakers, etcetera. Check ook mijn analyse van onze vuilnisbak.

-Zwerfvuil opruimen is een beetje als paaseieren rapen: "Oh kijk! Daar ligt weer iets!" - alleen kan je dat wat je opraapt (best) niet eten. Ik bedoel maar: het kan leuk zijn om samen met je kinderen, je buren, je vrienden eens een keertje te doen.

Tot slot: 

-Misschien denk je, als je dit leest, wat een heilige boontjes, die denken zeker dat ze zelf niks vervuilen?? We willen helemaal niet hypocriet overkomen hoor. Wij zijn zeker niet heilig. We hebben dan wel een metalen drankbus en lunchbox ipv een plastieken, maar wij hebben ook al plastic blunders van formaat begaan. Zo hebben we eens plastieken bashen (windzeilen) gekocht in de aanbieding om over ons brandhout te leggen, buiten. Bleek dat die dingen heel erg vergankelijk zijn, en dat ze eigenljik oplossen in miljoenen kleine stukjes plastiek. :(
Verder hebben we helaas al een gelijkaardig verhaal meegemaakt met serreplastic, en met een stuk of tweehonderd diepvriesdoosjes waarvan het dekseltje verloren was, of vice versa.

Plastic is alomtegenwoordig. Het blijft zoeken hoe je het best met afval omgaat. Misschien heb je iets aan de oplossingen die wij voor de inhoud van onze vuilzak bedachten.

Welke ervaringen heb jij met zwerfvuil? Heb je al ooit iemand betrapt op sluikstorten? Heb je een creatieve oplossing voor het probleem, of andere ideeën?
Gooi alles hierheen!

De straat opruimen!

Ik herinner me een treinreis in India. Mijn Indische medepassagiers waren zo vriendelijk om hun huisbereide maaltijd met me te delen. Het eten was zo intens pikant dat ik er tranen van in de ogen kreeg - daar moesten we allemaal om lachen. Toen ik niets meer binnenkreeg, gebaarden ze me dat ik het plastic bakje waar de chili-rijke hapjes in zaten uit het raam moest gooien.
Wat? Deed ik verbaasd, in gebarentaal. Uit het raam??? Zomaar?
En zij knikten heftig.
Ietwat verbouwereerd wierp ik het bakje dan maar het venster uit.
Pas toen viel me op dat er, naast de spoorlijnen, een giga hoop afval lag. Te midden van de mooie natuur. Wat verschrikkelijk jammer!
Ik leerde dat er geen vuilnisbakken in de trein waren, en dat er in heel wat grote steden zelfs geen vuilnisophaaldienst bestaat, in India. De mensen stoken het afval op. Armen en bedelaars zoeken het recycleerbare spul tussen het vuilnis uit - ze krijgen er nog een paar schamele roepies voor.
Ik was verbijsterd over die manier van met afval omgaan. Indiërs hebben ook een aantal heel mooie, ecologische gewoontes hoor: lees er hier alles over. Maar om je vuilnis zomaar uit de trein in de natuur te werpen - nee, dat kon er bij mij niet in.

Afgelopen weekend deden mijn vriend en ik mee aan een Straat Opruim actie. Gewapend met vuilniszakken, handschoenen, grijpstokken en onze hond trokken we ten strijde tegen het zwerfvuil.
En wat bleek?
We doen het hier amper beter dan in India, als ik naar het opgehaalde vuil kijk. Indiërs komen er tenminste voor uit dat ze hun troep weggooien. Zij zijn daar eerlijk over. Hier in België gebeurt het weggooien van vuil op stiekeme wijze. Een anonieme, voorbijzoevende auto in de schemering. Een raampje dat opendraait. Een hand die een zakje buitengooit.

We dachten dat het wel zou meevallen, met dat afval. Maar we haalden een volledige vuilniszak op, en we moesten amper twee straten doen!




De afval top tien

Wat kwamen we zoal tegen, onderweg? Here comes The Afval Countdown...
*Met zangerige stem:* Op nummer...

10.  Stukjes isomo die in steeds kleinere bolletjes afbreken en lelijk wit afsteken tegen het gras

9. Plastic allerhande in kleine stukjes

8. Lege Plastic bloempotjes

7. Haribo snoep verpakkingen

6. Wieldop van Peugeot (het grootste item)

5. Twix, Mars, Snickers, verpakkingen

4. Aluminium paasei wrappertjes en allerlei snoeppapiertjes, zoals van Chocotof: niet zo toffff!

3. Sigarettenpakjes (lege)

2. De Coca Cola company wint! Deze multinational moet amper belastingen betalen op hun veel te suikerrijke drankjes. Cola zou waarschijnlijk heel wat duurder zijn, als de drankengigant ook de opruimkost en de gevolgen voor het milieu in hun prijzen moest doorrekenen. Op dit moment betalen wij allemaal om hun vuil op te ruimen. Wij kwamen tegen: plastic colaflesjes, de bekende rode doppen, en talloze blikjes - zwarte, rode, sprite, nestea, ...

1. Met stip op één: sigarettenpeuken!  Eens je er op begint te letten, zie je ze werkelijk o-veral. Rokers, wat denken jullie ervan om een draagbaar mini asbakje mee te nemen vanaf vandaag?

We schrokken erg van de hoeveelheid zwerfvuil in onze redelijk schoon ogende straten. Het gaat vaak om kleine items, maar die vele kleintjes maken samen dat het er lelijk en vies uitziet.
Hoe erg is het, om tussen de ontluikende madeliefjes, paarse dovenetel en paardenbloemen plots een ingedeukt flesje frisdrank te zien rondslingeren?

Wat viel ons nog meer op?

-op goed onderhouden stukjes berm (van voortuintjes) ligt vaak minder vuil. Behalve sigarettenpeuken (die liggen echt overal). Hoogstwaarschijnlijk ruimen de eigenaars van de voortuintjes regelmatig hun stukje tuin op.

-Vuil trekt vuil aan: het was opvallend hoeveel verspreid afval we op welbepaalde plekken, meestal tussen huizen in en dus in het groen vonden.

-Eén stuk plastic kan zich tot ver verspreiden: gooi op een hoek een stuk isomo, en je vindt stukjes isomo ervan tot ver in de straat.

-We vonden vooral suikerrijke drankverpakkingen, rokersattributen, en snoepverpakkingen: kort door de bocht conclusie: het zijn mensen met ongezonde (eet)gewoontes die vervuilen!

-Het leeuwendeel van het afval dat we vonden (Cola, sigaretten, peugeot, Haribo, Milka) is afkomstig van multinationals die weinig belastingen betalen, maar die indirect wel voor een grote milieu (en gezondheids)kost zorgen. 

-Aan plekken als bushaltes zou een vuilbak toch echt welkom zijn.

-Op den duur merkten we dat we het bijna vreemd vonden als we eens vijf meter konden stappen ZONDER zwerfvuil te vinden...

Onze Bevindingen: 

-Onze straat ziet er veel mooier uit zonder al dat onnatuurlijk vuil!

-We zouden blij zijn met meer initiatieven als "Blikvangers" en regelmatig of op strategische plekken geplaatste vuilbakjes. Zie ook campagnes als zwerfvuil in de vuilbak, mooimakers, etcetera. Check ook mijn analyse van onze vuilnisbak.

-Zwerfvuil opruimen is een beetje als paaseieren rapen: "Oh kijk! Daar ligt weer iets!" - alleen kan je dat wat je opraapt (best) niet eten. Ik bedoel maar: het kan leuk zijn om samen met je kinderen, je buren, je vrienden eens een keertje te doen.

Tot slot: 

-Misschien denk je, als je dit leest, wat een heilige boontjes, die denken zeker dat ze zelf niks vervuilen?? We willen helemaal niet hypocriet overkomen hoor. Wij zijn zeker niet heilig. We hebben dan wel een metalen drankbus en lunchbox ipv een plastieken, maar wij hebben ook al plastic blunders van formaat begaan. Zo hebben we eens plastieken bashen (windzeilen) gekocht in de aanbieding om over ons brandhout te leggen, buiten. Bleek dat die dingen heel erg vergankelijk zijn, en dat ze eigenljik oplossen in miljoenen kleine stukjes plastiek. :(
Verder hebben we helaas al een gelijkaardig verhaal meegemaakt met serreplastic, en met een stuk of tweehonderd diepvriesdoosjes waarvan het dekseltje verloren was, of vice versa.

Plastic is alomtegenwoordig. Het blijft zoeken hoe je het best met afval omgaat. Misschien heb je iets aan de oplossingen die wij voor de inhoud van onze vuilzak bedachten.

Welke ervaringen heb jij met zwerfvuil? Heb je al ooit iemand betrapt op sluikstorten? Heb je een creatieve oplossing voor het probleem, of andere ideeën?
Gooi alles hierheen!

zondag 12 maart 2017

Foto Overzicht #6: glutenvrije pizza en lente in aantocht

 Onze hond is dol op koolstengels, om op te kauwen! Hier zie je boerenkool, maar  bloemkool is haar absolute favoriet. We hebben wel een berg opkuiswerk eens ze klaar is met haar stengels, maar het is het waard!

 Ik maakte glutenvrij pizzadeeg. Buiten de (iets te krokante) randjes was het best lekker. We maakten er een sport van om onze pizza's zo autistisch mogelijk te beleggen :)

 Wat gistvlokken erover. Yum.

 Dankzij mijn schoonmoeder leerde ik dit gerecht, Vegan Gentse Waterzooi van Eva kennen. Dit recept is echt ongelofelijk lekker! Ik maakte het met hempfu, probeer het zeker eens met gerookte tofu. Echt njam.



Na een lange winterse wandeling was de hond behoorlijk moe, en koos ze de pasgewassen dekens in de wasmand uit om op te gaan slapen! Voor het geval je het je mocht afvragen: ze heeft een superdeluxe mand hoor!



Kiemzaden experimentjes! Ik vind kiemen moeilijk - ofwel drogen de zaden uit, ofwel beschimmelen ze :( Als iemand een gouden tip heeft hoor ik het graag. Hier probeer ik rode melde, rammenas, boerenkool en tatsoi zaad te kiemen - allemaal zaden uit eigen tuin!

 Wat een prachtig bord! Bij mijn ouders word ik nogal verwend hoor - Thaise wok, mmm!

 Gember/pompoen rijstnoedels met wokje en rammenasslaatje
 Die kleine groene sprietjes, dat is look!
 Sneeuwklokjes...
 Doorlevende Welsh Onion

 De eerste krokussen
 Ontluikende katjes aan mijn wilgenhutje
En de wakker wordende rabarber...

Foto Overzicht #6: glutenvrije pizza en lente in aantocht

 Onze hond is dol op koolstengels, om op te kauwen! Hier zie je boerenkool, maar  bloemkool is haar absolute favoriet. We hebben wel een berg opkuiswerk eens ze klaar is met haar stengels, maar het is het waard!

 Ik maakte glutenvrij pizzadeeg. Buiten de (iets te krokante) randjes was het best lekker. We maakten er een sport van om onze pizza's zo autistisch mogelijk te beleggen :)

 Wat gistvlokken erover. Yum.

 Dankzij mijn schoonmoeder leerde ik dit gerecht, Vegan Gentse Waterzooi van Eva kennen. Dit recept is echt ongelofelijk lekker! Ik maakte het met hempfu, probeer het zeker eens met gerookte tofu. Echt njam.



Na een lange winterse wandeling was de hond behoorlijk moe, en koos ze de pasgewassen dekens in de wasmand uit om op te gaan slapen! Voor het geval je het je mocht afvragen: ze heeft een superdeluxe mand hoor!



Kiemzaden experimentjes! Ik vind kiemen moeilijk - ofwel drogen de zaden uit, ofwel beschimmelen ze :( Als iemand een gouden tip heeft hoor ik het graag. Hier probeer ik rode melde, rammenas, boerenkool en tatsoi zaad te kiemen - allemaal zaden uit eigen tuin!

 Wat een prachtig bord! Bij mijn ouders word ik nogal verwend hoor - Thaise wok, mmm!

 Gember/pompoen rijstnoedels met wokje en rammenasslaatje
 Die kleine groene sprietjes, dat is look!
 Sneeuwklokjes...
 Doorlevende Welsh Onion

 De eerste krokussen
 Ontluikende katjes aan mijn wilgenhutje
En de wakker wordende rabarber...

donderdag 9 maart 2017

foto overzicht #5: glutenvrij brood maken, stekjes

 We kozen deze kleurencombinatie voor onze keuken!
 Ik probeerde een glutenvrij brood recept van Julie uit. Het is een soort koek van allerlei soorten glutenvrij meel - lekker van smaak en structuur, en het geeft toch een goed gevoel om wat schijfjes brood in de diepvries te hebben zitten.



 Ik nam een heleboel stekjes van onze bessenstruiken: kruisbes, cassis, en rode bes. Van november tot maart kan je stekjes nemen. Heel makkelijk, alles wat je nodig hebt zie je op de foto: een bessenstruik, een doosje om je stekjes in te vervoeren, een snoeischaar, water, en een pootstok. Knip takjes van 30 cm af, maak een gat in de grond, steek ze de helft diep er in, en geef water: that's it. De oogst zal niet voor volgend jaar zijn, zelfs niet voor het jaar daarna, maar vanaf het derde jaar heb je gratis en voor heel weinig werk net zoveel bessenstruiken als je wil!



Die kleine knopjes, vooral de prachtig mooie roze van de zwarte bes-stekjes, geven me hoop dat het ooit weer lente zal worden: ze staan nu al klaar voor als het warmer wordt!









 Gek, hoor: er landde een roofvogel op de spiegel van onze auto. Hij bleef er een hele tijd zitten. Helaas is mijn kennis van vogels erg beperkt: als iemand weet welk soort rover dit is, laat je het me weten?? Toen hij wegvloog zag ik dat hij een duif had gevangen. Daar zal onze buurman niet blij mee zijn...


 Yaay, ik ben er eindelijk in geslaagd om injera (glutenvrije Ethiopische superovermegaheerlijke gefermenteerde pannenkoekjes) in te maken! Hier zie je injera met een wok van paprika, gember, kurkuma, look, ui en broccoli en bietencarpaccio. Traditioneel wordt het met Ethiopische linzen -en groentencurry's gegeten, maar die maak ik een andere keer!