zondag 28 oktober 2018

Vegan Ontbijt: Fruitpap voor Volwassenen

Vegan Ontbijt: Fruitpap voor Volwassenen

Naar aanleiding van de titel denk je nu misschien dat er rum ofzo aan te pas gaat komen, maar dat was niet het idee!

Fruitpap vond ik als kind een traktatie... Die perfecte, zoete balancering tussen de smaak van appel, banaan en sinaasappel. De structuur van de geraspte appel, en van de geprakte banaan.

Waarom zou je, eens je volwassen bent, stoppen met fruitpap?


 Fruitpap voor Volwassenen...

Het is gezond, en lekker, snel, en makkelijk!

Het enige wat ik er aan wilde veranderen was de betterfood koek. Suiker en tarwe vermijd ik liefst.

Ik zocht een glutenvrij vegan recept voor een soort soldatenkoek (een tarwekoek die vrij neutraal van smaak is) op internet, maar eigenlijk vond ik niet veel. Ik wou het liefst een makkelijk recept met havermeel en verder weinig andere ingrediënten.

Je hebt de anzac koekjes, maar das toch niet helemaal hetzelfde.

Ik probeerde deze glutenvrije versie uit, en die koekjes zijn wel lekker, maar eigenlijk heel zoet.

Waarom het moeilijk maken als het ook simpel kan?

Ik kon haverkoeken zitten bakken, of ik kon ook gewoon de avond tevoren haver in de week zetten.

Als je dat de volgende dag met je vers geprakte fruitpap mengt: heerlijk!

Vegan Ontbijt Recept: Fruitpap voor Volwassenen
Nodig
-1 appel
-1 sinaasappel
-1 banaan
-vork en lepel
-1/2e kopje haver, een nacht geweekt
-mes
-ontbijtkom
-rasp
-optioneel: sinaaspers
Hoe maak je het?
1.Zet de haver de nacht tevoren in de week.
2.Schil de appel.
3.Rasp de appel.
4.Plet de banaan.
5.Pers de sinaasappel.
6.Meng appel, banaan, sinaasappel en haver in de kom.
7.Smakelijk!

Je zou misschien dit ontbijt de avond tevoren kunnen maken, en de haver in het sinaasappelsap laten weken, maar ik vermoed dat je dan extra sinaasappelen nodig hebt.
 


Eten jullie nog wel eens fruitpap? En, mocht er iemand een vegan recept voor zo'n soldatenkoek kennen, laat het me zeker weten!

Vegan Ontbijt: Fruitpap voor Volwassenen

Vegan Ontbijt: Fruitpap voor Volwassenen

Naar aanleiding van de titel denk je nu misschien dat er rum ofzo aan te pas gaat komen, maar dat was niet het idee!

Fruitpap vond ik als kind een traktatie... Die perfecte, zoete balancering tussen de smaak van appel, banaan en sinaasappel. De structuur van de geraspte appel, en van de geprakte banaan.

Waarom zou je, eens je volwassen bent, stoppen met fruitpap?


 Fruitpap voor Volwassenen...

Het is gezond, en lekker, snel, en makkelijk!

Het enige wat ik er aan wilde veranderen was de betterfood koek. Suiker en tarwe vermijd ik liefst.

Ik zocht een glutenvrij vegan recept voor een soort soldatenkoek (een tarwekoek die vrij neutraal van smaak is) op internet, maar eigenlijk vond ik niet veel. Ik wou het liefst een makkelijk recept met havermeel en verder weinig andere ingrediënten.

Je hebt de anzac koekjes, maar das toch niet helemaal hetzelfde.

Ik probeerde deze glutenvrije versie uit, en die koekjes zijn wel lekker, maar eigenlijk heel zoet.

Waarom het moeilijk maken als het ook simpel kan?

Ik kon haverkoeken zitten bakken, of ik kon ook gewoon de avond tevoren haver in de week zetten.

Als je dat de volgende dag met je vers geprakte fruitpap mengt: heerlijk!

Vegan Ontbijt Recept: Fruitpap voor Volwassenen
Nodig
-1 appel
-1 sinaasappel
-1 banaan
-vork en lepel
-1/2e kopje haver, een nacht geweekt
-mes
-ontbijtkom
-rasp
-optioneel: sinaaspers
Hoe maak je het?
1.Zet de haver de nacht tevoren in de week.
2.Schil de appel.
3.Rasp de appel.
4.Plet de banaan.
5.Pers de sinaasappel.
6.Meng appel, banaan, sinaasappel en haver in de kom.
7.Smakelijk!

Je zou misschien dit ontbijt de avond tevoren kunnen maken, en de haver in het sinaasappelsap laten weken, maar ik vermoed dat je dan extra sinaasappelen nodig hebt.
 


Eten jullie nog wel eens fruitpap? En, mocht er iemand een vegan recept voor zo'n soldatenkoek kennen, laat het me zeker weten!

maandag 22 oktober 2018

Wat aten we vorige week #try vegan

Wat we vorige week voor vegan lekkers aten...

Zondag: herfstige saus van kweepeer en pompoen met pasta, tomaten en humus



Maandag: gnocci met hokaidopompoen/sinaas/kokossaus
(Ik probeerde uit of ik gnocci met paars masa harinameel kon maken, de meeste gnocci vielen helaas uit mekaar, op de foto zie je de schaarse gelukte, maar wel mooi paars gekleurde gnocci)
Ik plan tegenwoordig (losjes) een weekmenu in mekaar. Snij ik zondag een pompoen aan, verwerk ik de andere helft op maandag!



Dinsdag: Appel Kweepeermoes met scrambled hempfu en patatten
Superlekker! Een twist is om twintig procent kweepeer aan je appelmoes toe te voegen: zorgt voor een fris zurigzoete toets. De scrambled hempfu werd extra lekker met een fijn gesneden uitje, chicken masala (zonder kip, natuurlijk!) kruiden en een fijngesneden vers rood chilitje. Mjam.


Woensdag: koolballetjes in gravy saus met rijst
Waw, wat was dit heerlijk! Weer een nieuwe manier om witte kool te bereiden: fijnpulseren in de keukenmachine, mengen met kruiden, ui en look en kikkererwtenbloem, er balletjes van rollen (mbv een ijsschep!) en die afbakken in de oven. Daar een indisch smakende gravy bij van verse tomaten, cashew, gember en kokos, en rijst - mmm! Gebaseerd op dit recept.


Donderdag: rijstnoedels+gewokte witte kool+boontjes en met cashew ingedikte tomatensaus
Ik zou elke dag wel rijstnoedels kunnen eten, ik vind ze geweldig qua structuur. De andere helft vd witte kool uit de tuin van gisteren wokte ik met ui en kruiden tot gaar. Ook de boobtjes en de tomaten kwamen uit eigen tuin. Door de cashews en n scheutje balsamico azijn als secret ingredient werd de tomatensaus heerlijk romig!




Vrijdag: maïscouscous met gewokte gerookte tempeh en spinazie in het overschotje van het sausje van gisteren, plus verse tomaatjes!


Zaterdag: in de oven gegaarde zoete aardappel, rode bonen in de oven plus look, chili, tomaten en Mexicaanse kruiden, gekookte zoete maïs, en salsa van gele tomaatjes en witte kool met mango. Gebaseerd op dit Eva recept!

zondag 21 oktober 2018

Zelf kweepeersap maken in de sappan

Zelf kweepeersap maken in de sapketel, ontsapper, stoomsappan*

*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!

Onze lieve buurvrouw vroeg of we wat met haar giga oogst aan kweeperen konden aanvangen.
We kregen een kruiwagen vol!

Nu zou ik kweeperen alleen al aanschaffen voor de heeeeeerlijke geur die ze in huis verspreiden, maar ik wilde er ook wat anders mee doen.

Kweepeer gelei met rozenwater maak ik, owv de suiker, niet vaak meer.

Herfstige soep of saus met pompoen en kweepeer wel!

Deze week aten we ook appelmoes met een twintig procent kweeperen in — biedt een verfijnde zurige toets aan het geheel.

Maar wat ik bovenal wou uitproberen is kweepeersap.






 Herfstig, hè?


Je vindt bijna nergens een recept voor kweepeersap!
In een sapketel is het echter makkelijk om kweesap te maken. Je hoeft de — behoorlijk harde — vruchten niet al te fijn te snijden, ze hoeven ook niet geschild te worden, en de klokhuizen mogen mee de ketel in. Kweepitten hebben een heilzame werking, ze bevatten veel pectine. Wel zorgen ze ervoor dat je sap iets stroperiger aan zal voelen.

Volgens de Landidee kan je driemaal daags een eetlepel kweesap drinken om gifstoffen te verwijderen, als ontstekingsremmer, bij verkoudheden of bij keelpijn.
Ik maakte kweesap zonder suiker — alleen al voor de maffe fluokleur zou je dat sap wel willen proeven, nietwaar?



De smaak blijkt zurig te zijn met een vleugje zoet. Doet denken aan honing, en verliest helaaaaaas die heerlijk volle geur die de rauwe vruchten tentoon spreiden bij het koken.
Je kan het mengen met appelsap, landidee oppert als optionele smaakmakers ook roos, kamille, kaneel, kardemom, kruidnagel, vanille, melisse, citroen, gember, lavendel en pepermunt.
Verder kan je dit sap, eens geweckt, op een later tijdstip aanbreken om pakweg kweegelei mee te maken.
Ik droogde de pulp in de droogoven nadat ik de klokhuizen eruit had gedaan (eens afgekoeld), dan door het geheel te mixen en het daarna op droogbladen uit te spreiden.

Gedroogd kweepeer fruitleer.

 
Ik gebruikte een deel sap en een deel gekookte vruchtenpulp ook als basis voor een zelfgemaakte azijn, waarover ik je op de hoogte zal houden (staat nu nog te rijpen).


Sapketel vol grof gesneden kweeperen. Ze oxideren snel.

 Gekookte en gemixte kweepeerpulp na stomen en mixen.



Vegan Recept: Zelf Kweepeersap maken in de sappan
Nodig:
-een tas vol kweeperen
-snijplank
-goed mes
-sapketel
-glazen weckflessen, rubbers en metaaltjes, of glazen flessen met schroefdop (van een volle wecksapketel hadden wij een viertal liter sap, dus minstens vijf flessen)
-oven en ovenhandschoenen
-kleine kookpot op deksels en rubbers in af te koken
-tang om de deksels en flessen mee te pakken
-schone handdoek
Hoe maak je het?
1.Zet het onderste gedeelte van de sapketel met water in en deksel op op het vuur en breng aan de kook. Verzeker je ervan dat er een klem rond de rubberen slang zit.
2.Ondertussen snij je de kweeperen in grote, grove stukken. Schil en klokhuis mag eraan blijven, rotte plekken gaan er af. Ik waste de kweeën en wreef het pluizige er af.
3.Eens het water kookt doe je de kweeën in het vergietachtige gedeelte van je sappan en zet je alles op het vuur met deksel.
4.Time negentig minuten.
5.Verwarm je oven op 120 graden celcius.
6.Spoel je glazen flessen om.
7.Zet de flessen zonder deksel op het laagste rek van je oven, een veertigtal minuten voor je kweeën klaar zijn.
8.Kook water in een kleine kookpot.
9.Eens het kookt, doe je de deksels, schroefdeksels en rubbers van de flessen er in.
10.Laat vijf minuten koken.
11.Zet het vuur af, en haal de deksels er pas uit als je ze nodig hebt.
12.Eens de negentig minuten voorbij, zet je het vuur op de laagste stand.
13.Haal een fles uit de oven met een tang en handschoenen.
14.Haal met de tang een deksel en eventueel een rubber uit de kleine kookpot en leg op de schone handdoek.
15.Vul de glazen fles met handschoenen - pas op, heet.
16.Doe het deksel op de fles, draai of klik vast.
17.Herhaal tot de ketel leeg is en was de ketel onmiddellijk af.
18.De pulp van de gestoomde kweeën kan je eventueel mixen en drogen (soort snoepje) of als basis voor fruitazijn gebruiken.
Smakelijk!

Zoek je nog meer kweepeerrecepten? Probeer ook:

-Zelf Kombucha maken met o.a. Kweepeer

-Zelf o.a. een Kweepeer Hydrolaat maken met een sappan! 

-Zelf Kweepeersiroop en Gedroogde Kweepeerschijfjes maken!



Wat doen jullie met de kweeperenoogst?

zaterdag 13 oktober 2018

Vegan Herfstrecept: pittige walnootcreme met pasta en gestoofde tomaten

In de herfst plukken wij vaak groene tomaten: als je die stooft zijn ze heel lekker!
Ik maakte een anti-verkoudheidsschotel met look, pikante pepers ter bestrijding van de bacillen. Zo konden we ook ineens een voorraadje okkernoten verwerken.







Vegan Herfstrecept: Pikante Walnootcreme met pasta en gestoofde groene tomaten
Nodig:
Voor de walnotencreme:
-100g okkernoten, 1 dag geweekt (zorgt voor betere verteerbaarheid)
-2 langwerpige smalle rode pepers (als je die niet hebt of het wat minder pikant wilt is rode paprika net zo goed)
-extra kom met deksel
-1 ui doormidden gesneden en in halve ringetjes
-2 tenen look, fijngesneden
-olie
-3 kleine groene chilitjes, fijngesneden (optioneel of pas aan, aan hoe pikant je het wilt)
-zout
-scheutje wittewijnazijn
-een weinig ahornsiroop
-1/2tl gerookt paprikapoeder
-water naar believen
-gistvlok ter afwerking of als je een meer zoutige smaak wil
-keukenmachine
Voor de groene gestoofde tomaatjes:
-6tal groene tomaten, in schijfjes gesneden
-teen look, fijngesneden
-1 uitje, tamelijk groot gesneden
-zout
-peper
-olie
Verder:
-pasta voor twee
-optioneel: zuurkool voor extra vitamine c!
-gistvlokken
Hoe maak je de walnotencreme?
1.Rooster de rode pepers direct op het gasvuur: zet het vuur laag, leg de pepers er op, hou goed in het oog! Verleg ze of draai ze om naarmate ze roosteren. Je ziet of ze gaar zijn als het vel verkleurt naar lichter ofwel zwart.
2.Eens gaar doe je de pepers in een kleine pot met deksel om te laten nagaren.
3.Bak ondertussen de uiringen in wat olie met wat zout.
4.Zorg ervoor dat je het vuur laag zet en dat de uitjes lang kunnen bakken zonder te verbranden — ze moeten er bruinig uitzien.
5.Op dat moment voeg je look en chili toe en laat nog even bakken.
6.Zet het vuur uit.
7.Spoel en zeef de walnoten.
8.Doe ze in de keukenmachine met wijnazijn, ahorn, zout naar smaak, gerookt paprikapoeder en de helft van het ui/chili/look mengsel.
9.Pel de pepers: het velletje zou er makkelijk af moeten gaan, en ontdoe ze van de pitjes. Voeg toe aan de keukenmachine.
9.Blend en voeg water toe tot alles smeuig is. Voeg eventueel gistvlok toe.
10.Garneer met de andere helft van het ui/chili/look mengsel.
Hoe maak je de tomaten?
1.Verhit olie in de pan.
2.Bak het uitje.
3.Voeg tomaten en look toe, zout naar smaak.
4.Roerbak tot gaar. Kruid met peper.
Verder:
1.Kook de Pasta gaar.
2.Dien op: pasta plus tomatensaus plus creme, garneer met gistvlok en zuurkool.
3.Op je gezondheid!


dinsdag 9 oktober 2018

foto'sA: vakantie Duitsland; vegan worsten, klaverveld

We gingen op vakantie naar Duitsland! Daar merk je weer, hoe België stilaan 1 grote stad begint te lijken, met hier en daar een parkje. Leve de uitgestrekte natuur!



We kookten appelmoes met pruimen, en vegan Duitse worsten voor erbij. De worsten waren "lederhosen style" - verzin ik niet hoor, dat stond echt op het pakje! In Duitsland heb je tien keer meer keuze wat betreft vegan producten - niiiice! 

 's Morgens buiten muësli met verse pruimen ontbijten: mjam.
 Alweer een andere vegan soort worst, op basis van lupine meel: lekker!


Mooi uitzicht!

 Ik maakte een vegan frittata met kekermeel naar het recept van vegan richa. Lekker hoor, met allerlei uit de tuin: broccoli, tomaten, pepers, paprika, ...

Hierboven zie je een hele strook rode klaverveld: prachtig! Zo lijkt het hier wel een beetje het Zuiden van Frankrijk.


foto'sA: vakantie Duitsland; vegan worsten, klaverveld

We gingen op vakantie naar Duitsland! Daar merk je weer, hoe België stilaan 1 grote stad begint te lijken, met hier en daar een parkje. Leve de uitgestrekte natuur!



We kookten appelmoes met pruimen, en vegan Duitse worsten voor erbij. De worsten waren "lederhosen style" - verzin ik niet hoor, dat stond echt op het pakje! In Duitsland heb je tien keer meer keuze wat betreft vegan producten - niiiice! 

 's Morgens buiten muësli met verse pruimen ontbijten: mjam.
 Alweer een andere vegan soort worst, op basis van lupine meel: lekker!


Mooi uitzicht!

 Ik maakte een vegan frittata met kekermeel naar het recept van vegan richa. Lekker hoor, met allerlei uit de tuin: broccoli, tomaten, pepers, paprika, ...

Hierboven zie je een hele strook rode klaverveld: prachtig! Zo lijkt het hier wel een beetje het Zuiden van Frankrijk.