zondag 7 januari 2018

Nieuw Zeelandse Vegan Zoetigheden

Wij kregen een tijd geleden een tuinvrijwilligster uit Nieuw-Zeeland op bezoek!

Zoals zo vaak bij vrijwilligers uit verre landen die hier logeren, moest ik tot mijn schande weer eens beseffen hoe weinig ik over dat land weet.

We leerden alvast volgende interessante feiten:

-Nieuw Zeelanders gaan heel anders om met de oorspronkelijke inwoners van hun land - de Maori - dan hun "buren" de Australiërs met de Aboriginals. Waar er bij het laatstgenoemde land vaak sprake is van racisme, tonen de Nieuw Zeelanders groot respect voor de Maori. Zo wordt het Maori onderwezen op school, bv. Zou het kunnen te maken hebben met het feit dat een groot deel van de Ozzies afstamt van "misdadigers" die ooit bij wijze van straf naar het verre continent verscheept werden? Ik vind het een vreemde theorie, maar blijkbaar is die wel gangbaar, ginds.

-Nieuw Zeeland is onwaarschijnlijk prachtig. Zie ook: The Lord of the rings, dat in de bergen van Nieuw Zeeland werd opgenomen.

-Nieuw Zeeland ligt boven een breuklijn, waardoor er vaak zware aardbevingen voorkomen - dat is ook meteen de reden dat ze er zulke hoge en mooie bergen hebben.

-Waar het land vroeger inzette op schapen, is het nu helaas de melkindustrie die steeds meer gepromoot wordt. Dat is erg nadelig voor de natuur in Nieuw Zeeland: er is veel meer land nodig om de koeien op te huisvesten, er is veel meer mestafval, en de rivieren worden vergiftigd.

-In Nieuw Zeeland komt er zuiver bronwater uit je kraan, thuis! Het water komt dus rechtstreeks uit de rivieren - voorlopig althans nog, want zoals hierboven vermeld, gooit de melkindustrie roet in het eten, of liever: gif in het water.

-Boven Nieuw Zeeland is er een groot gat in de ozonlaag. Niet omdat de Nieuw Zeelanders zelf zoveel vervuilen, maar eerder omdat het gat daar door luchtstromingen en dergelijke, vergelijkbaar met de plastic soep in de oceanen, terecht is gekomen. Door de impact van dat gat kan je soms na tien minuten in de zon al hevig verbranden...

-Tot nog toe is biologische landbouw niet echt gangbaar in Nieuw Zeeland. Hopelijk komt daar snel verandering in!

Onze gaste werd vegan toen ze de link legde tussen het schattige lammetje waar ze voor mocht zorgen (het is in Nieuw-Zeeland gebruikelijk om jongeren de zorg over een huisdier toe te kennen) en het vlees op haar bord.
Ze koos er voor om haar vrienden, de dieren, niet meer op te eten.
Hoe ouder ze werd, hoe meer ze besefte dat het niet alleen over dierenliefde gaat, als je plantaardig gaat eten. Maaltijden zonder dierlijke ingrediënten zijn ook goed voor het milieu en de andere mensen. Met heel veel enthousiasme begon onze gaste haar maaltijden te fotograferen en te delen op instagram, om aan iedereen te kunnen tonen hoe mooi, gezond, heerlijk en kleurrijk vegan eten kan zijn! Ze maakt werkelijk prachtige foto's... Wil je het zelf zien, check it out: Veganlishy

Ook bij ons hielp ze, naast werken in de tuin, met het koken. Ze maakte een heerlijke curry klaar en verwende ons met allerlei vegan heerlijkheden uit Nieuw Zeeland. Hieronder deel ik enkele recepten:

Vegan Anzac Koekjes
Een bijzonder koekje dat vaak gemaakt wordt ter nagedachtenis aan de vele Nieuw Zeelandse (ook Maori en Australische) soldaten die het leven lieten in WO I. Met de weinige ingediënten die ze tijdens de oorlog tot hun beschikking hadden, wisten de overzeese soldaten toch voedzame en lekkere "soldatenkoeken" te fabriceren. Wil je meer lezen over Australiërs en Nieuwzeelanders in WO I, check dit. En als je meer wil lezen over de oorsprong van de Anzac Koekjes, lees hier!Onze gaste gebruikte het recept van Lazy Cat Kitchen

We hadden het uiteraard ook over andere typische desserten. De Pavlova blijkt ook uit Nieuw Zeeland te stammen! Het zoete recept werd naar het schijnt ontwikkeld voor de danseres Anna Pavlova, toen die in de jaren '20 door Nieuw Zeeland tourde. Hier een vegan versie van de pavlova met aquafaba...

Verder werden ook de Afghan koekjes, vegan recept hier, en de Lamington cake genoemd. Dat laatste is een chocoladecakeje met een crèmige framboosvulling, oef! Deze rauwe vegan versie van de Lamington cake ziet er zo lekker uit, die wil ik zeker nog een keer maken!

Verder maakte onze gaste een familierecept-cake. Ik vond het zo lekker dat ik het graag met jullie deel:

Vegan Kokos Cake à la Nieuw-Zeeland
Nodig:
-1c bloem (op de foto zie je gewone bloem, ik maakte het ook met half om half rijstbloem en maïsbloem, dan is het iets droger en gebruik je best wat meer kokosmelk. Met gewone bloem krijg je een lekkere, broodpuddingachtige structuur).
-1c kokospoeder
-1c kokosmelk
-iets minder dan 1c suiker (ik nam kokossuiker)
-1el bicarbonaat
-fruit voor op de bodem, kies maar welk en hoeveel, wij namen appel!
Hoe maak je het?
1.Meng de droge ingrediënten.
2.Zet je oven op 180° celsius. 
3.Schil het fruit en snij in stukjes.
4.Meng de natte ingrediënten behalve het fruit.
5.Vet een bakvorm in.
6.Strijk het fruit egaal uit op de bodem.
7.Giet daar het cake-mengsel bovenop.
8. Bak de cake in circa 40 minuten gaar!

 Een kiekje van de cake met gewone bloem gemaakt.

 Appeltjes snijden en er kaneel, gember en kardemom over strooien, mmm!

Waren jullie wel eens in Nieuw-Zeeland? Wat vond je ervan? Of ken jij nog een typisch lekker Nieuw-Zeelands gerecht dat je kan veganiseren?

Geen opmerkingen: