Onze lieve buurvrouw vroeg of we wat met haar giga oogst aan kweeperen konden aanvangen.
We kregen een kruiwagen vol!
Nu zou ik kweeperen alleen al aanschaffen voor de heeeeeerlijke geur die ze in huis verspreiden, maar ik wilde er ook wat anders mee doen.
Kweepeer gelei met rozenwater maak ik, owv de suiker, niet vaak meer.
Herfstige soep of saus met pompoen en kweepeer wel!
Deze week aten we ook appelmoes met een twintig procent kweeperen in — biedt een verfijnde zurige toets aan het geheel.
Maar wat ik bovenal wou uitproberen is kweepeersap.
Herfstig, hè?
Je vindt bijna nergens een recept voor kweepeersap!
In een sapketel is het echter makkelijk om kweesap te maken. Je hoeft de — behoorlijk harde — vruchten niet al te fijn te snijden, ze hoeven ook niet geschild te worden, en de klokhuizen mogen mee de ketel in. Kweepitten hebben een heilzame werking, ze bevatten veel pectine. Wel zorgen ze ervoor dat je sap iets stroperiger aan zal voelen.
Volgens de Landidee kan je driemaal daags een eetlepel kweesap drinken om gifstoffen te verwijderen, als ontstekingsremmer, bij verkoudheden of bij keelpijn.
Ik maakte kweesap zonder suiker — alleen al voor de maffe fluokleur zou je dat sap wel willen proeven, nietwaar?
De smaak blijkt zurig te zijn met een vleugje zoet. Doet denken aan honing, en verliest helaaaaaas die heerlijk volle geur die de rauwe vruchten tentoon spreiden bij het koken.
Je kan het mengen met appelsap, landidee oppert als optionele smaakmakers ook roos, kamille, kaneel, kardemom, kruidnagel, vanille, melisse, citroen, gember, lavendel en pepermunt.
Verder kan je dit sap, eens geweckt, op een later tijdstip aanbreken om pakweg kweegelei mee te maken.
Ik droogde de pulp in de droogoven nadat ik de klokhuizen eruit had gedaan (eens afgekoeld), dan door het geheel te mixen en het daarna op droogbladen uit te spreiden.
Gedroogd kweepeer fruitleer.
Ik gebruikte een deel sap en een deel gekookte vruchtenpulp ook als basis voor een zelfgemaakte azijn, waarover ik je op de hoogte zal houden (staat nu nog te rijpen).
Vegan Recept: Zelf Kweepeersap maken in de sappan
Nodig:
-een tas vol kweeperen
-snijplank
-goed mes
-sapketel
-glazen weckflessen, rubbers en metaaltjes, of glazen flessen met schroefdop (van een volle wecksapketel hadden wij een viertal liter sap, dus minstens vijf flessen)
-oven en ovenhandschoenen
-kleine kookpot op deksels en rubbers in af te koken
-tang om de deksels en flessen mee te pakken
-schone handdoek
Hoe maak je het?
1.Zet het onderste gedeelte van de sapketel met water in en deksel op op het vuur en breng aan de kook. Verzeker je ervan dat er een klem rond de rubberen slang zit.
2.Ondertussen snij je de kweeperen in grote, grove stukken. Schil en klokhuis mag eraan blijven, rotte plekken gaan er af. Ik waste de kweeën en wreef het pluizige er af.
3.Eens het water kookt doe je de kweeën in het vergietachtige gedeelte van je sappan en zet je alles op het vuur met deksel.
4.Time negentig minuten.
5.Verwarm je oven op 120 graden celcius.
6.Spoel je glazen flessen om.
7.Zet de flessen zonder deksel op het laagste rek van je oven, een veertigtal minuten voor je kweeën klaar zijn.
8.Kook water in een kleine kookpot.
9.Eens het kookt, doe je de deksels, schroefdeksels en rubbers van de flessen er in.
10.Laat vijf minuten koken.
11.Zet het vuur af, en haal de deksels er pas uit als je ze nodig hebt.
12.Eens de negentig minuten voorbij, zet je het vuur op de laagste stand.
13.Haal een fles uit de oven met een tang en handschoenen.
14.Haal met de tang een deksel en eventueel een rubber uit de kleine kookpot en leg op de schone handdoek.
15.Vul de glazen fles met handschoenen - pas op, heet.
16.Doe het deksel op de fles, draai of klik vast.
17.Herhaal tot de ketel leeg is en was de ketel onmiddellijk af.
18.De pulp van de gestoomde kweeën kan je eventueel mixen en drogen (soort snoepje) of als basis voor fruitazijn gebruiken.
Smakelijk!
Zoek je nog meer kweepeerrecepten? Probeer ook:
-Zelf Kombucha maken met o.a. Kweepeer
-Zelf o.a. een Kweepeer Hydrolaat maken met een sappan!
-Zelf Kweepeersiroop en Gedroogde Kweepeerschijfjes maken!
Wat doen jullie met de kweeperenoogst?
2 opmerkingen:
Ik maak sap van de kweeën met een handpers: zonet van 3 kilo kweeën het dons eraf gewassen, geraspt en in de draaipers bijna 2 liter vers sap eruit geperst.
Van de goeie kilo uitgeperste koek kan je nog een 2 liter moes maken door de koek met water, suiker en kaneel te laten koken en te pureren.
Met de hand geraspt?? Waw, stevig werkje :)
Een reactie posten