vrijdag 24 oktober 2025

Vegan Recept: Kweepeer Zuurdesem Cake Recept


 Kweepeer is superlekker en een echt herfstfruit! Ik heb helaas geen mooie cake foto's, want de cake was op voor ik het wist...

Verschillende manieren om met kweepeer te bakken: op voorhand garen of fijn snijden 

Je kan met kweeperen cake, taart, tarte tatin, muffins, koekjes, etc etc maken. Maar:   

Aangezien de kweepeer vrij hard is en daardoor meer tijd nodig heeft om te garen, is het best om de ze op voorhand gaar te koken. Ik deed dit in een hogedrukpan, ik kieperde er ook een rode biet bij omdat ik daar lasagne mee wou maken. Je kan ineens veel kweeperen gaar koken, ze door een roerzeef halen en tot moes duwen. Met het moesoverschot kan je dan weer zelf kweepeer fruitleer maken!

Je kan de kweepeer ook in stukjes snijden en in een laagje water garen. 

Je kan ook met kweepeer bakken zonder ze op voorhand te koken, maar dan zou ik ze heel fijn snijden, of zelfs raspen, en de smaak zal iets verschillen.    

Kweepeer combineert goed met herfstige smaken, denk:

-kardemom

-vanille

-amandelen (denk frangipane)

-gember

-kaneel

-walnoten

-citroen

-tahin caramel, zoals bij het vegan Hummingbird kweepeer cake recept

Bakken met Zuurdesem 

Maar ik testte uit of ik met kweepeer een lekkere zuurdesem cake kon bakken. 

Sinds ik een keer een cake met zuurdesem heb gemaakt, wil ik niks anders meer! De zuurdesem voegt een extra smaakdimensie toe, en geeft een luchtige, lekkere structuur. Zuurdesemcake heeft altijd succes, bij iedereen, en het leuke is dat niemand snapt waar die bijzondere smaak vandaan komt!

Hoe maak je zuurdesem? 

Zuurdesem is heel makkelijk om te maken: 

Zelf Zuurdesem Maken: 

-neem een hoge glazen weckpot, doe er tarwe of roggemeel in (30g) en water (1dl), en roer s morgens en s avonds om.
-Op de 4e dag moet je de desem voeden: dan geef je hem extra water en bloem.
-De dag daarna is hij klaar voor gebruik.  De desem ruikt dan zurig (maar stinkt niet, anders is het ergens misgekopen!).  Nu kan je een deel desem gebruiken als rijsmiddel in brood, cake of pizza. 

Vanaf dan kan je de desem op een koude plek bewaren en hem eens in de week (bv) voeden. Ik voed hem -- haar? -- telkens de avond voor ik brood bak of voor ik een cake wil maken. Het klinkt ingewikkelder dan het is: na een tijdje heb je het ritme echt te pakken.

Ruikt je desem vies? Vertrouw op je neus en probeer dan opnieuw. Geef niet zomaar op als het een paar keer mislukt: de juiste bacteriën die je voor desem nodig hebt bevinden zich overal rondom ons, maar je moet ze een soort van 'uitnodigen'. Als je hen regelmatig een voedingsbodem aanbiedt, zullen ze zich na een tijdje in je huis vestigen en vanaf dan lukken al je desemexperimenten!

Ook leuk: geef je desem een eigen naam! Als je je zuurdesem als een stil en braaf huisdier behandelt, zal je het makkelijker vinden om hem - of haar - op tijd te voeden!

Vegan Kweepeercake met Zuurdesem en Chocolade

Nodig:

-150g bloem

-1tl soda bicarbonaat

-1tl kaneel, of chaikruiden, of kardemom, ...

-snuf zout 

-1 el vanillesuiker, misschien heb je ook zelfgemaakte vanillesuiker staan

-200g suiker  

-250g gekookte en gezeefde kweepeer (ongeveer 3 kleine of 1 grote kweepeer) 

-130g tarwezuurdesem of speltzuurdesem

-90ml olie

-120ml plantaardige melk

-het sap van 1 limoen

-optioneel: stukjes chocolade

-pot of hogedrukpan om de kweepeer in te koken 

-zeef om de gare kweepeer in te laten uitlekken en:

-opvangkom 

-bakvorm

-oven 

Hoe maak je het?

1.Zorg dat je zuurdesem hebt die actief is: ik voed de avond voor ik de cake ga bakken mijn zuurdesemstarter. Wil je meer weten over hoe je zelf zuurdesem kan maken, kijk hier.

2.Kook de kweeperen: schil ze, verwijder klokhuis en snij in stukjes als je ze in een bodem water in een pot kookt, of kook ze in hun geheel in een drukpan. Ik kookte een hoeveelheidje samen met een grote rode biet in mijn hogedrukpan, omdat ik extra kweepeer wou om soep mee te maken: Herfstige soep van Pompoen en Kweepeer, en met de biet maakte ik die avond lasagne.

3.Meet de bloem af en meng met het bicarbonaat, het zout, de kruiden/specerijen, de optionele chocolade en de vanillesuiker in een kom. 

4.Roer de suiker erdoor.

5.Laat de kweeperen uitlekken. 

6.Als je hele egale cake wil: haal de gare kweepeer door een roerzeef. Ik gebruikte enkel een gewone zeef en sommige stukjes kweepeer voelden een beetje korrelig aan (dat zijn stukjes van het klokhuis of de hardere stukken die waren achtergebleven, ik vond dit niet erg).

7.Meng de olie, het limoensap, de melk en de zuurdesem in een aparte kom.

8.Voeg de droge ingrediënten aan de natte toe, en doe er ook de kweepeer bij.

9.Meng tot egaal.

10.Doe in een ingevette bakvorm.

11.Bak 1 uur op 180°C, test met een vork of de cake gaar is: als je er in prikt moet de vork er schoon uitkomen.

Het recept levert een mooie donkerroze cake op met een hele leuke, sponzige structuur. En kweepeercake is weer eens wat anders!   

Smakelijk! 

Nog meer lezen over/bakken met Zuurdesem?

 
 
 
 
 
 
 
Deze post bevat affiliate links: als je iets koopt op een site waar ik in deze tekst naar verwijs, ontvang ik een klein percentage. Voor jou blijft de aankoopprijs dezelfde. Alvast bedankt om deze blog te steunen!

 

 

 

Geen opmerkingen: