zondag 13 november 2022

Zelf vanillesuiker maken, vier manieren!

Zelf vanillesuiker maken, vier manieren! 

Echte vanille is onevenaarbaar -- die volle smaak, die zwarte spikkeltjes...

Groot nadeel: echte vanille is erg duur. Een vanillestok is eigenlijk de gedroogde stamper van een speciale orchidee: vandaar de prijs.

Kan je zelf, vertrekkende vanuit echte vanille stokken, een vanille-suiker of vanille-extract maken met behoud van smaak, om de kosten wat te drukken?

Absoluut

Hieronder volgen vier manieren om je eigen vanillesuiker te maken. Klassieke manieren zijn om vanille te verpoederen in suiker of om vanillestokken op alcohol te laten trekken, maar ik geef hier nog twee nieuwe, originele methodes mee om je eigen vanille smaakmaker te maken!

Zelf vanillesuiker maken, vier manieren!

Manier 1: Zelf vanillesuiker maken met gewone suiker of kokossuiker

Nodig:

-1 echte vanillestok

-500g suiker: je kan kiezen voor witte of bruine suiker, en zelfs voor kokossuiker

-glazen afsluitbare pot

-mes en snijplank

-blender

Hoe maak je het?

1.Snij de vanillestok in de lengte doormidden: het merg binnenin geeft de meeste smaak. 

2.Snij vervolgens in kleinere stukjes om het je blender wat makkelijker te maken.

3.Doe suiker en vanillestok stukjes in de blender.

4.Maal fijn. Het hoeft geen bloemsuiker te worden: het is niet erg als er kleine stukjes stok in de suiker blijven zitten.

5.Doe in afsluitbare glazen pot.

6.Wacht twee weken en roer af en toe om: zo kan de smaak goed intrekken.

Manier 2: Zelf vanille-extract maken met rum of vodka 

Nodig:

-1 vanillestokje

-250 ml rum of vodka, liefst bio, mag ook minder zijn

-afsluitbare pot of glazen flesje

-mes en snijplank

Hoe maak je het?

1.Snij de vanillestok overlangs in twee.

2.Snij de stukken klein.

3.Giet de alcohol in het flesje.

4.Doe de stukken stok in het flesje en zorg dat ze onderstaan.

5.Zet op een donkere plek weg.

6.Laat twee weken trekken voor gebruik.

7.Vul naar believen bij met nieuwe alcohol.

Vanillestokjes...

Manier 3: Zelf vanille-extract maken met ahorn of agavesiroop

Nodig:

-1 vanillestokjes

-250 ml ahorn of agavesiroop, liefst bio, mag ook minder zijn

-afsluitbare pot of glazen flesje

-mes en snijplank

Hoe maak je het?

1.Snij de vanillestok overlangs in twee.

2.Snij de stukken klein.

3.Giet de siroop in het flesje.

4.Doe de stukken stok in het flesje en zorg dat ze onderstaan.

5.Zet op een donkere en koele plek weg.

6.Laat twee weken trekken voor gebruik.

7.Vul naar believen bij met nieuwe siroop -- check wel steeds of je siroop nog goed is. Agave bewaart langer dan ahorn: bij ahorn is er na een tijd kans op schimmelvorming. Probeer vanille-ahorn dus binnen twee manden op te maken (dat zal vermoedelijk wel lukken :)

Manier 1: Zelf vanillesuiker maken met tot poeder gemalen gedroogde vruchten of fruitleer

Nodig:

-1 echte vanillestok

-250g tot poeder vermalen zoete gedroogde vruchten: je kan kiezen voor dadelsuiker, of zelf vermalen gedroogde rozijntjes, abrikozen, peer, appeltjes, of zelf vermalen fruitleer... Hou er rekening mee dat het resultaat, als je het zelf vermaalt, niet zo fijn zal zijn als suiker uit de winkel. Fruitleer valt makkelijker te vermalen dan grote gedroogde vruchten.

-glazen afsluitbare pot

-mes en snijplank

-blender

Hoe maak je het?

1.Snij de vanillestok in de lengte doormidden: het merg binnenin geeft de meeste smaak. 

2.Snij vervolgens stok en gedroogd fruit of fruitleer in kleinere stukjes om het je blender wat makkelijker te maken.

3.Doe suiker en vanillestok stukjes in de blender.

4.Maal fijn.

5.Doe in afsluitbare glazen pot, er mogen gerust wat kleine stukjes stok in blijven.

6.Wacht twee weken en roer af en toe om: zo kan de smaak goed intrekken.

 

 

Geen opmerkingen: