zondag 20 november 2022

Wereldtoilet Dag en het Compost Toilet

Wereldtoilet Dag en het Compost Toilet 

 

Voor deze post werd ik geïnspireerd door de nieuwsbrief van ecotoilet: zij maken prachtige houten composttoiletten. 

Wij gebruiken al jaren twee composttoiletten thuis: eentje binnen in onze badkamer, en eentje buiten in de tuin, voor het mooie uitzicht! We doen ons best om zo eco en zelfvoorzienend mogelijk te leven. We hebben ook een 'gewoon' toilet: dat spoelt op regenwater door. 

Ik denk dat we hier thuis de meeste vervuiling voorkomen door: 1)vegan te eten, 2)zo weinig mogelijk nieuw te kopen, 3)niet te vliegen, en 4)ons compost toilet te gebruiken, want zo besparen we gigantisch veel drinkbaar water en creëren we onze eigen waardevolle compost voor in de moestuin.  

Gisteren, 19 november 2022, was het Wereld Toilet Dag

Er zijn wereldwijd miljarden mensen die het, elke dag opnieuw, zonder degelijke sanitaire voorzieningen moeten stellen. Kan je je dat voorstellen: dat je geen wc hebt, ook geen openbaar toilet, niks???

Toen ik door India reisde, heb ik met eigen ogen kunnen zien, hoe mensen gewoon langs de treinsporen hurkten, en vriendelijk, mèt blote billen, naar me wuifden wanneer de trein voorbijreed. In dorpen en steden heb ik open riolen gezien en geroken. Ik zag stranden waar de drollen van de dorpelingen door de golven werden mee gespoeld.

Onhygiënische omstandigheden, zoals wanneer je je behoefte ergens in het openbaar moet doen, veroorzaken ziektes. En die ziektes veroorzaken naast massale vervuiling van de grond wereldwijd ook massale sterfte

Wat een ellende.

Wereld Toilet Dag wil dit probleem aanpakken: ze willen veilige toiletten voor iedereen tegen 2030.

Echter: 4,2 miljard toiletloze mensen tegen 2030 een westers toilet dat je met drinkbaar water doorspoelt bezorgen: in tijden van klimaatverandering gaat dat eerder voor een watertekort, en voor nog meer ziekte, armoede en sterfte zorgen dan voor een oplossing. 

Want:

-bouw maar eens westerse toiletten voor zo'n gigantische hoeveelheid mensen: veel materiaal, veel geld, veel mankracht nodig -- ook gespecialiseerde mankracht. 

-Veel tijd nodig dus: 2030 als doeljaar lijkt me bovendien veel te laat: the time is now: we moeten NU iets doen.

-voorzie al die mensen ook nog eens van water om die toiletten mee door te spoelen, en van riolering

-een toilet dat je met regenwater kan doorspoelen zou misschien een tussenoplossing kunnen vormen, maar: niet op plaatsen waar er geen regen valt... En door de klimaatverandering zijn er helaas meer en meer plekken waar er geen regen valt. 

De doelstelling van WTD lijkt bijna onhaalbaar... 

Maar, als we van het probleem nu eens een Oplossing maakten? 

Bestaat er een betere, haalbaardere, goedkopere en milieuvriendelijkere oplossing?

Ja: het composttoilet.

Een composttoilet voor 4,2 miljard toiletloze mensen als doelstelling op korte termijn is veel beter, want:

-lokale mensen kunnen het zelf, met weinig materiaal en weinig gespecialiseerde kennis bouwen: het is goedkoper, het is veel minder technisch, het werkt onmiddellijk.

-bij een composttoilet gebruik je geen (drinkbaar) water, en je spoelt het menselijke afval ook niet weg: er is dus minder vervuiling van grond en water (zeeën en rivieren) en gigantisch veel minder verspilling van drinkwater

-Een composttoilet zorgt zelfs voor lokale winst: met behulp van haksel, mulch, bladeren, zand, enzovoort kunnen lokale voormalig toiletloze mensen hun eigen afval omtoveren tot vruchtbare landbouwgrond: geen kunstmatige dure en vervuilende meststoffen meer nodig.

Taboe?!

In grote delen van de wereld, zoals in China en Noord-India, werd vroeger menselijk afval gecomposteerd tot meststoffen voor op de akkers. Heel vroeger werd het ook bij ons gedaan: mijn moemoe had nog een 'huiske'. 

=>Trek je je neus op bij deze info? Kom dan eens langs, hier op de boerenbuiten, bij ons: als de boer zijn land bemest, met stront vol resten van antibiotica van varkens die hun ellendige leven lang opgesloten zitten in megastallen. Ik kan je vertellen: ons composttoilet ruikt STUKKEN beter dan die mest. 

Ik blogde jaren geleden al over composttoiletten, omdat ik er zo enthousiast over ben. Tegelijkertijd is het een van de onderwerpen op deze blog waar ik me het meest ongemakkelijk over voel(de). 

Omdat ons westers met drinkwater gespoelde, schone (op het eerste zicht dan, want je ziet de vervuiling die het veroorzaakt niet) toilet zo heel anders is dan het hele compostwc verhaal. In 2015 schreef ik hier over het taboe aspect van de compost wc

Ondertussen is er heel wat veranderd: gelukkig! Meer en meer mensen kiezen voor een composttoilet. Er zijn firma's die ze voor je bouwen, workshops die je kan volgen om ze zelf te maken, boeken, zoals The Humanure Handbook, die je kan lezen. 

De mooiste bevestiging die ik kreeg dat het composttoilet niet langer een taboe is, kreeg ik van Sandra van Villa Vanzelf. We ontmoetten elkaar op een Shut up 'n Write event, en babbelden even over waar we zoal over schreven. Ik vermeldde dat ik een blog bijhield.

Toen ze geïnteresseerd 'Waarover blog je?' vroeg, begon ik me alweer half te schamen. 

'Over zelfvoorzienend leven,' antwoordde ik dus -- en ik verzweeg het composttoilet.

'Oh, wat leuk,' zei ze, 'Mijn man geeft workshops rond hoe je je eigen compost wc kan bouwen!'

Dus: vanaf nu, nu Wereld Toilet Dag 2022 gepasseerd is, zijn compost wc's niet langer taboe, mensen!

 Installeer er een! Koop er een! Maak er een! Overtuig de VN van het belang van compost wc's! 

Of stuur een mail met je positieve ervaringen en al je compostwc enthousiasme naar info@wereldtoiletdag.nl

Wil je meer lezen?

Hier deel ik onze ervaringen over ons composttoilet binnen, en het composttoilet in de tuin.

Op de site van Villa Vanzelf lees je ervaringen van anderen met composttoiletten (ik sta er ook tussen, hier!) en je kan je er inschrijven voor workshops om je eigen compostwc te bouwen. 

Op de site van ecotoilet kan je mooie compostwc's bestellen. Je vind er ook hun nieuwsbrief, die mij inspireerde om deze tekst te schrijven.

Hier lees je Hoe jouw stoelgang de wereld kan redden: een artikel van LowTech Magazine. 

Heb jij al een composttoilet? Wat zijn jouw ervaringen ermee?



Geen opmerkingen: