zondag 1 oktober 2017

Zelf Vlierbessen Drogen

Zelf Vlierbessen Drogen*

*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!

De vlier is een hele makkelijke boom die meestal vanzelf in je tuin verschijnt.

Voordelen van vlierbomen:

-Elk jaar kan je de vlierbloesemschermen oogsten voor thee of om je haar blonder mee te kleuren, net als met kamille.

-Op de stammen van sommige vlierbomen groeien zwammen die eetbaar zijn, ze heten judasoortjes en zijn heel herkenbaar, omdat ze echt op mensenoren lijken. Bovendien kan enkel het judasoor gedijen op de vlierstam, dus je kan redelijk zeker zijn dat je een eetbare zwam plukt als hij op een oor gelijkt en op een vlierstam groeit! Die judasoortjes kan je vervolgens in de pan bakken, maar ik heb ook al blogs gelezen van mensen die er snoepjes mee maakten (omdat ze een rubberachtig gevoel in de mond geven, net als sommige snoepjes!)

-Je kan de nog onrijpe groene vlierbessen oogsten om er kappertjes mee te maken.

-Met de rijpe, paarse bessen kan je sap maken in de sapketel (of gezeefd door kaasdoek), en van dat sap kan je dan weer gelei (bijvoorbeeld met chai kruiden) of siroop mee maken.

-Maar er is nog een toepassing voor de vlierbes: je kan ze drogen!

In rauwe, verse toestand is de vlierbes licht giftig vanwege het blauwzuur in de pitjes. Maar als je de bessen kookt (voor sap e.d.), of als je ze droogt, vervliegt het gif.

Gedroogde vlierbes kan je gebruiken als rozijntjes: ze smaken zurig en licht zoet, maar bevatten wel veel pitjes.

Strooi ze uit over muëslis, gebruik ze in cake, koekjes en gebak, of leuk er je thee mee op!

Ik droogde de vlierbessen die ik oogstte in een droogoven.


Zelf vlierbessen drogen
Nodig:
-Ik raad aan om enkel te drogen als je dikke, goed rijpe bessen hebt in volledig rijpe trossen: anders is het namelijk een heel lang en secuur werkje om de rijpe van de onrijpe bessen te scheiden, en om ze van de steeltjes te plukken. Je hebt een twaalftal schermen nodig.
-kom
-vergiet
-droogoven (als het weer droog en warm is of je hebt een goeie chauffage zal het daar ook wel mee lukken, vermoed ik)
-glazen potten
Hoe doe je het?
1.Pluk de trossen.
2.Rits de rijpe bessen er af.
3.Was de bessen in een kom water.
4.Giet het water af in een vergiet.
5.Spreid de bessen uit over de droogovenvellen.
6.Stel in op 56 graden celsius voor 12 a 14 uur.
7.Giet over in glazen potten.
8.Smakelijk!

Geen opmerkingen: