zondag 25 november 2018

Vegan Receptideeën Met Mispels

Vegan Recept Ideeën: Mispels

Onlangs kreeg ik van onze lieve buren alweer een mand vol mispels.
Ik zocht op wat je met die vreemde vruchten allemaal kan doen.



 De kleine mispel heeft zijn uiterlijk niet mee, en zijn reputatie ook al niet... 

Een rondje op het internet leert me dat D.H. Lawrence het fruit met de weinig benijdenswaardige naam "Autumnal Excrementa" bedacht. Shakespeare noemde het een "Open Arse", en nog in de scatologische sfeer wordt de mispel in het Frans wel eens cul de chien genoemd...

Die gelijkenis met al dan niet dierlijke gaten was niet het eerste dat me opviel, toen ik de mispel eens van dichtbij bekeek. Ik zag vooral die ster-vorm: een teken dat de mispel familie van de roos en de appel is.

Naast de onsmakelijke namen die de mispel toebedeeld krijgt, zijn er nog enkele nadelen aan dit fruit:

-Je kan mispels enkel eten als ze overrijp zijn (zo rot als een mispel), in het Engels heten mispels "medlars" en noemt men dit rottingsproces eerder fermentatie, en het "rottings"proces wordt aangeduid met de term "bletting". Onrijpe mispels smaken erg bitter, omwille van de tannines die ze bevatten.

-Eens rijp, meestal na enkele keren vorst, moet je ook nog eens snel zijn: de mispels blijven dan nog slechts een drietal dagen goed.

-Verder zitten er meestal vijf pitten in de toch al kleine vrucht, dus veel vruchtvlees blijft er niet over: je zit met heel wat pel en sorteerwerk opgescheept.

Zijn er ook voordelen aan mispels?

-Ze zijn best lekker: zoetzuur, tussen appel, abrikoos, citrus en dadel in.

-Je kan ze opslurpen, net als goed rijpe mango's.

-Uiteraard bevatten ze ook heel wat vitamines en zijn ze gezond voor je.

-Omdat ze zo zoet en smeuïg zijn, zou je mispelpuree kunnen gebruiken om suiker en vet te vervangen.

Welke recepten voor mispels bestaan er?

-Het allersimpelste is natuurlijk om de mispel rauw te nuttigen. Zoet, sappig. Ik maakte er een ontbijtje mee (haver, rijstmelk, mispel):


-Mispels pellen is lastig, plakkerig en veel werk. Het is dus beter om ze met een bodempje water op te zetten, en ze daarna door een roerzeef te draaien.

=>Dan bekom je een puree, die je kan gebruiken als suiker -en/of vetvervanger in cakes, koekjes, taarten en zo voort.  Heb je geen roerzeef, stamp dan de mispels met een pureestamper plat na het koken in een bodempje water, en wrijf ze mbv je handen, als ze afgekoeld zijn uiteraard, en spatels door een vergiet of zeef.

-Je kan mispels ook in de sappan of ontsapper doen. Het opgevangen sap kan je mengen met andere fruitsappen, of puur of met water opdrinken. De puree die in de vergietbak overblijft kan je opdezelfde manier als hierboven beschreven gebruiken.

-Mispelsap kan verder de basis zijn voor: azijn, likeuren, gelei, jam, "kaas" (in het Engels: curd, een snijdbaar snoepje van de puree met de consistentie van kaas).

-Mispelpuree vormt verder een prima basis voor vegan ijs: nicecream! 

-Kijk hier voor een mispelfruitleer recept!

Ik probeerde een zoet receptje uit, losjes gebaseerd op recepten voor avocado/chocolade truffels, hoewel de mispelstructuur "platter" en smeuïger blijkt dan avocado.

Vegan Chocomousse, op basis van mispelpuree, recept onder.

Vegan Chocolade/Mispeltruffels, na invriezen

Vegan Recept: Chocolade Mispel Truffels of Chocomousse
Nodig:
-twee handen vol goed rijpe mispels
-1/2e c cacaopoeder
-2 el agave of ahornsiroop
-2 el kokosolie, gesmolten
-kommetje
-mes (eventueel)
-ijsschep (eventueel)
-cacaopoeder en/of kokospoeder om in te rollen (optioneel)
Hoe maak je het?
1.Pel de mispels en verwijder de zaadjes, zodat je enkel het vruchtvlees overhoudt. Dit is een plakkerige bedoening en je gebruikt best een mes om het vlees weg te schrapen.
2.Meng in een kom mispelvruchtvlees, cacao, agave.
3.Smelt de kokosolie.
4.Meng doorheen de rest.
5.Je hebt nu een chocomousse-achtige structuur en smaak. Wil je hier truffels van rollen, zet het kommetje dan minstens tien minuten in een diepvries.
6.Schep er daarna (met behulp van een ijsschep) bolletjes uit.
7.Rol eventueel door cacao -of kokospoeder.

Wat doen jullie met mispels?

Geen opmerkingen: