zondag 2 december 2018

Vegan Linzenkoekjes

Zelf vegan en glutenvrije koekjes maken van linzen: steek eens wat proteïnen in je snoep :)
In India worden linzen wel vaker gebruikt bij desserten. Het zijn vaak zoete balletjes, zoals laddoo.
In eigen contreien durven we tegenwoordig al eens brownies met bonen maken, of zoete hummus (lees ook de bespreking van het boek over peulvruchten door Joke Boon), en nu wou ik me eens aan linzenkoekjes wagen.
Ik ging uit van dit recept, maar ik nam gele linzen en paste nog wat dingen aan.



Vegan linzenkoekjes
Nodig:
-1 c mung dal (gele linzen)
-2,5c water
-2el tahin
-2el pindakaas
-3el kokossuiker
-snufje zout
-1/2el speculaaskruiden
-1/4e tl bakpoeder
-zeef
-oven en bakplaat
-olie voor de bakplaat of bakpapier
-mixer of keukenmachine
Hoe maak je het?
1. Breng het water aan de kook.
2. Spoel de linzen een aantal keren, dit zal het schuimen verminderen.
3.Kook de linzen gaar.
4.Zet ondertussen de oven op 180°C.
5.Meng in een kom (of in een keukenmachine) suiker, bakpoeder, speculaaskruiden met tahin en kokossuiker.
6.Giet de linzen af door de zeef.
7.Meet 3/4e c af, de overschot kan je voor je avondmaal gebruiken :)
8.Meng de linzen met de rest van de ingrediënten mbv mixer of keukenmachine.
9.Rol bolletjes, die je daarna goed platdrukt, op een ingevette bakplaat.
10.Bak de koekjes gaar in twintig minuten en laat afkoelen!

Je kan met dit recept natuurlijk experimenteren! Kies ook eens voor rode linzen of voor gepelde witte urid dal (allebei snel klaar). Voeg chocola of rozijnen of nootjes toe, kies smaken als citrusschil of kardemom.
Smakelijk!


2 opmerkingen:

Marie zei

Wat een idee! Ga ik proberen👍

Krol zei

Leuk! Laat gerust weten of ze gelukt zijn! Nog vergeten zeggen dat je uiteraard ook met de notenboters kan afwisselen — smakelijk 😁