zondag 17 januari 2016

Recensie: Bonen! door Joke Boon

Onlangs startte ik met Peulvruchtenmaandag, en enkele weken later hoorde ik dat 2016 door de VN tot jaar van de linzen uitgeroepen is!
Geen beter moment dus om het mooie boek "Bonen!" van Joke Boon te bespreken...


"Bonen!" is een lijvig boek, met prachtige recepten en foto's en tussendoor interessante tekstjes over bonen, linzen en peulvruchten.
Ik noteerde heel wat originele en creatieve, verrassende receptjes met linzen die ik zeker wil uitproberen.  Ik vind het een super idee om een eiwitrijk dessert te kunnen nuttigen: zoet en gezond in één, en dit boek biedt veel ideeën daaromtrent!

Ik zette een kruisje aan volgende recepten:

-Marokkaanse kikkererwtenburgertjes met romige wortelsaus
-BBH: Bruine Bonen Hummus
-Cake met adukiboontjes en kruiden
-Romige, fruitige smoothie met gele linzen
-Verse borlottiboontjes gesmoord met knoflook en wijn
-Amandel lupine bitterkoekjes
-Geroosterde lupinebonen met kruidig laagje
-Sushi met gemengde linzenkiemen
-Cake met cranberry, amandel en kikkererwt
-Pompoen curry linzen quiche
-Linzentruffels (wat een gaaaaaf idee!)
-Zoetzuur van linzen en wortel
-Zoete pasta van adukiboontjes en abrikoos (anko)
-Chutney van sperziebonen
-Magische chocoladepudding van urid dal (droooooom!)
-Patéballetjes van adukiboon met sesamzaad
-Linzen-ananascake met maanzaad
-Bietensalade met mosterdlinzen
-Historische tuinbonen met bier en saffraan

Je ziet het: mijn maandagen zijn gevuld - en de rest van de week ook!

Ik vind het echt fijn om eindelijk eens een kookboek te vinden met recepten voor lupine.  Ik was al langer nieuwsgierig naar deze boon, en zeker naar lopino, een soort tofu, maar dan van lupinebonen.  Met dit boek kan ik toch al een beetje aan de slag!

De tekstjes tussendoor zijn ook interessant.  Hoe droog je bonen, en hoe maak je zelf bv kikkererwtenmeel?  Hoe kweek je zelf peulvruchten (gaat helaas niet over linzen, maar over bonen en erwten)?
Leuk weetje: Joke Boon at voor haar boek een jaar lang heel wat peulvruchten.  Ze merkte dat ze na een tijdje zo goed als geen last meer had van winderigheid!

Ik vind dit een heel leuk kookboek, maar toch heb ik een puntje van kritiek.
De veggie en vegan gerechten uit dit boek zijn zo creatief en vernieuwend, dat ik het echt jammer vind dat er nog zoveel vlees en visrecepten in staan.  Des te meer, omdat mevrouw Boon in een apart hoofdstuk heel duidelijk maakt dat vlees niet duurzaam is, en dat peulvruchten een mooi en milieuvriendelijk alternatief vormen.  Net als Jenny Chandler in haar boek "Peulvruchten" kiest Boon uiteindelijk dan toch niet voor de volledige veggie weg, en ik begrijp niet goed waarom...  Ook heeft ze het over "diervriendelijk vlees", en hoewel ik begrijp wat ze er mee bedoelt, vind ik die term een contradictie.
Misschien komt er in de toekomst een Bonen 2.0, exclusief veg?  Ik kijk er alvast naar uit!
Joke Boon heeft een website: www.boonappetit.nl

4 opmerkingen:

Ineke zei

Het klinkt interessant en leuke recepten, maar inderdaad zeggen dat vlees niet duurzaam is en toch vleesrecepten plaatsen klinkt niet handig. Bonen zijn juist een perfecte eiwit ervanger en ik vind het dus een zwaktebod toch met alle markten mee te willen doen. Wellicht voor de startende vegetarier een handig boek maar voor de 'gevorderden' niet echt een optie om te kopen.

joke boon zei

Ha ik lees zojuist jullie commentaar, dat ik begrijpelijk vind. Ik wil graag een kanttekening/nuancering plaatsen. Ik heb er bewust niet voor gekozen om het boek 100 % vegetarisch te maken. Niet om met alle winden mee te waaien of iedereen te vriend te houden maar: ik vind dat alle vleeseters hun vleesconsumptie zouden moeten minderen. Die groep, de zogenaamde flexitariërs bereik je eerder met een boek dat laat zien dat je naast vlees ook heel goed vegetarisch kunt eten, namelijk door vaker peulvruchten op het menu te zetten. Ook spaar je op die manier geld uit om beter vlees te kopen van dieren die een dierwaardig bestaan hebben gehad. Bonen! is voor 80% vegetarisch en waar ik vlees of vis gebruik geef ik een vega optie. Ik kook namelijk elke dag een vega alternatief voor mijn vegetarisch etende dochter.

Krol zei

Dankjewel Joke voor je reactie, wat leuk dat je mijn recensie gelezen hebt! Het klopt dat je vleeseters en flexi's sneller zal bereiken met een boek waar ook nog vlees en vis in staat. Ik wilde met mijn kritiek zeker niet de zeurende veganist uithangen, ik besef heel goed dat nog niet iedereen klaar is om meteen de stap naar 100 procent plantaardig te zetten. Ik hoop dat er gauw een volledig vegan kookboek van jou verschijnt!

joke boon zei

Ha, ik vind je niet zeurend hoor, maar wilde het even toelichten en wat de toekomst brengt...? groeten van Joke