dinsdag 21 oktober 2025

Zelf azijn maken van Fruit Restjes

Zelfgemaakte pruimenazijn! 

Waarom zou je azijn maken van fruit restjes?

Enkele Voordelen: 

-het is relatief makkelijk

-het levert unieke azijnen op, want je kan zowel rauw als gekookt fruit nemen, zelfs (zoete) groenten zoals wortel, aardpeer en biet. Je kan  ervoor kiezen om azijn te maken van één soort fruit, maar je kan net zo goed smaken mengen. 

-mij geeft het altijd een goed gevoel om zoveel mogelijk eetbare dingen een 'goede' bestemming te geven. Om voedselverspilling tegen te gaan, vind ik het een fijn idee dat ik heerlijke azijn kan maken met de schillen en klokhuizen van peren, bv, die ik anders op de composthoop zou gooien. Kortom: zelf azijn maken is creatief zijn met restjes en voedselverspilling tegengaan.

-je zelfgemaakte restjes-azijn kan je gebruiken zoals je alle azijnen gebruikt: in dressings, soepen, stoofschotels, marinades, salsa, verdund in een glas water, als vervanging voor citroen in sauzen of in cake, je kan er plantaardige yoghurt mee stremmen, zelf tofu mee maken (het vervangt dan het ingrediënt nigari)je kan ermee poetsen, het als wasverzachter gebruiken in je wasmachine, er je gezicht mee wassen (verdund minstens 1/3 in water), als je er je oksels mee wast neutralizeert het geurtjes, enzovoort enzoverder. 

-als je vanaf nu zelf azijn maakt met restjes fruit of groenten, bespaar je geld: het is goedkoop!  

-door zelf azijn te maken verkrijg je ook unieke azijnmoeders (de gelachtige massa die bovenaan drijft, en die een teken is dat je azijn gezond is), waarmee je weer nieuwe azijn kan maken, of die je voor allerlei andere toepassingen kan gebruiken, net zoals de scoby zwam bij kombucha

Azijn die staat te rijpen: er drijft al een azijnmoeder bovenaan, maar de restjes fruit zijn er nog niet uitgezeefd. 

Een mooie roze azijnmoeder!

Pas gezeefde azijn. 

Welke soorten azijn kan je zelf maken?

Elke soort die je maar wil! En waar je fruitrestjes van hebt, natuurlijk. Ik experimenteerde al met: bramenazijn, pruimenazijn, aardpeerazijn, perenazijn, peren/biet/appel azijn, kweepeerazijn, ....  

Appel/rode biet/perenazijn, gemaakt met de gestoomde vruchtenmoes die ik overhad na het zelf siroop maken!

 Perenazijn...


                                                            Azijnmoederhotel...

Hoe Maak Je Zelf Azijn van Fruit Restjes? 

Nodig:

-een grote voedselveilige plastic emmer, of een grote glazen pot (meet desnoods op voorhand uit of alles erin kan). 

-kaasdoek en wat touw of een rekje om de kaasdoek op zijn plaats te houden

-een schaal of kom waar je emmer in kan staan voor lange tijd (mijn azijn stroomde één keer over tijdens het rijpen).

-0,5c suiker=100g suiker: deze brengt de fermentatie op gang, net als de appelazijn

-2el bio appelazijn van goede kwaliteit: dit is om je azijn op gang te brengen.

-water 

-houten lepel 

-ongeveer 1,8kg fruit restjes, groente restjes kan ook, maar neem dan bij voorkeur zoete. De fruit restjes mogen rauw of gekookt zijn. Je kan schillen, klokhuizen, ... nemen. Je kan één fruitsoort nemen, of je kan vanalles door mekaar mengen, of een uitgekiende mix maken.

-optioneel: een stukje azijnmoeder 

-voor na 1 maand: een grote zeef

-een opvangkom

-een trechter

-bewaarflessen met doppen

-labels 

Hoe maak je het?

1.Doe al je fruitrestjes in een schone, grote emmer of glazen pot.  

2.Voeg suiker, appelazijn en water toe en roer alles om. 

3.Zet de emmer in een schaal.

4.Doe er een neteldoek over zodat er geen fruitvliegjes bij kunnen. Heb je toch fruitvliegjes in je azijn: geen nood. Ze kunnen geen kwaad en zullen je azijn niet bederven, ze zijn gewoon een beetje vervelend in de keuken. 

5.Laat je azijn emmer 1 maand staan: noteer de einddatum in je agenda!

6.Roer af en toe eens door de emmer. Het is ok als je het een keer vergeet: de bedoeling is enkel, om lucht aan de azijn te geven. Als alles goed gaat komt het fruit bovendrijven, waar het een dikke 'koek' vormt, en hier tussendoor groeit de azijnmoeder. De azijn zal sterk azijnig ruiken, maar ook fruitig. Vertrouw op je neus: als het slecht ruikt, is er iets misgegaan en moet je het weggooien. Als je groene schimmel ziet: weggooien. 

7.Na 1 maand is het tijd om het fruit uit de azijn te zeven. De azijnmoeder kan je er ook uit zeven, die bewaar je dan in een azijnmoederhotel (=gewoon een glazen pot met deksel waar je de azijnmoeder/s in doet, tot je weer azijn gaat maken. 

8.Het eruitgezeefde fruit kan je weggooien. Je kan het ook drogen in een voedseldroger en tot poeder vermalen: dan krijg je azijnpoeder. Dat is dan weer interessant voor allerlei culinaire toepassingen.

9.De azijn die je in de kom hebt opgevangen ga je nu overhevelen in schone bewaarflessen mbv een trechter.

10.Zet de dop op de flessen maar draai nog niet dicht: er moet nog altijd een beetje lucht aankunnen voor nog een maand. Daarna is de azijn zeker klaar. Bij mij was de azijn na 1 maand ongezeefd staan al klaar. 

11.Het is heel normaal als er nog een kleiner, flessenhalsvormig azijnmoedertje groeit. Een teken dat je azijn gezond en voedingsrijk is!

Smakelijk!

Geen opmerkingen: