dinsdag 21 oktober 2025

Zelf Appelstroop maken: Appelsiroop!

Zelf Appelstroop maken: Appelsiroop

Waarom zou je zelf appelstroop maken?

De voordelen:

1.Weinig 'kuis'werk, elk soort appel groot of klein is geschikt 

Naast grote en hele grote appelen kan je ook gevallen appelen èn hele kleine appeltjes gebruiken voor stroop, want je hoeft ze niet te schillen noch het klokhuis eruit te halen. Alleen de rotte plekken moet je eraf snijden. Ik vind dit ideaal om (hele) kleine tuinappeltjes te kunnen opmaken.

2.Unieke smaken

Met zelfgemaakte stroop verkrijg je iets dat in de winkel niet aangeboden wordt: een unieke, rijke, heerlijk diepe smaak van gecombineerde appelsoorten. 
Je kan die eigengemaakte stroop nog meer personalizeren, en er bv kruiden zoals kaneel, of andere vruchten (zoals druif, peer, kweepeer, ...) aan toevoegen.  

Ik maakte o.a. appel/rode bieten/perenstroop en appel/kweepeerstroop... 

3.Gezond  

Rinse appelstroop is zeer voedingsrijk: het bevat ijzer. Het is in ieder geval beter dan suiker op je boterham, of pannenkoek, of in je muësli. 

4.Natuurlijke suikers

Appestroop is een natuurlijk zoetmiddel. Je kan er suiker mee vervangen in allerlei gerechten.

5.Bewaar je enorme appeloogst in heel compacte vorm!

 
Ook al heb je 3000 kg appelen ofzo, en geen ruimte om ze te bewaren: door stroop te maken reduceer je ie berg appels tot een mini hoeveelheidje siroop. Van 5l sap hou je misschien 2 kleine potjes stroop van 200g over! Je verwerkt je oogst, verkrijgt een voedingsrijk product, en het neemt nog eens heel weinig plaats in beslag ook! 

6.Het is relatief makkelijk 

Stroop maken kost veel tijd, maar het is wel makkelijker dan ik dacht. Ik vreesde dat het zou aanbranden en dat ik niet zou weten wanneer het klaar was, maar dat bleek zichzelf uit te wijzen, het lukte heel goed, en het smaakt heel lekker.  

De nadelen: 

1.Het kost veel energie 

Het nadeel van zelf appelstroop maken is dat het veel energie kost: van vijf liter sap hield ik slechts 2 kleine potjes van ongeveer 200g elk siroop over. Maar voor die twee kleine potjes moest ik wel een enorme ketel met appelsap bijna 2 uur lang laten koken, en om dat sap te bekomen had ik de dag ervoor ook al een sappan vol appels een uur lang staan stomen. 
 
Een mogelijke oplossing, als je zonnepanelen hebt, is om stroop enkel op heel zonnige dagen maken, op een elektrische kookplaat. Of met inductie, als je dat hebt. Op het inspirerende kanaal van de rustieke Azerbeidzjaanse dorpelingen van The Village Life zie je hoe ze stroop bereiden buiten op een open vuur. Ook dat is niet bepaald energiezuinig, maar misschien heb jij wel een voorraad oud brandhout en kan je het combineren met een kampvuurdag voor een grote groep?  
 

2.Het kost veel tijd 

Om stroop te maken, heb je sap nodig. Je moet je appels wassen, in stukken snijden, in de vruchtkorf van een sappan doen, de appels hierin een uur laten stomen en dan een nacht laten staan. Op dag 2 tap je het sap in een grote ketel met zware bodem, en dit sap laat je vervolgens een uur à 2 of 3 inkoken tot het stroperig wordt. Dan vul je er schone glazen potjes mee. 
En dan wacht je nog de afwas! Maar als je nog meer lekkere producten uit je appeloogst wil halen, kan je ook nog eens de gestoomde appelstukjes door een roerzeef halen, zodat alle steeltjes, schilletjes en pitjes achterblijven en je een gestoomde appelmoes bekomt. Die appelmoes zou je vervolgens kunnen wecken en bewaren in potjes, of je kan de moes uitstrijken op droogovenvellen en drogen tot lang houdbaar fruitleer, of je kan er zelf azijn mee maken
In ieder geval: het kost allemaal veel tijd en levert veel afwas op!
 
 

3.Idealiter ben je minimum met twee, om stroop te maken 

 
Dat je best met twee bent, hoeft geen nadeel te zijn: supergezellig om samen stroop te maken! Maar wat ik bedoel is: het is een stevige klus om je appels op deze manier te verwerken. Een tweede persoon is handig om de zware ontsapper te tillen en te kantelen, om af te wassen en te drogen, om het gestoomde fruit door een roerzeef te halen en er fruitleer of appelmoes van te maken. 

Conclusie: 

Stroop maken is de moeite waard, maar... Plan het goed in: het is niet iets dat je zomaar even snel tussendoor doet! 
 
 Rode bietjes bij je appels geeft een prachtige dieprode kleur... 

Hoe maak je zelf appelstroop 

Nodig:

-minstens 3 grote kommen appels, of ander fruit (zie hieronder voor voorbeelden)
-een sappan
-een klemmetje om de rubberen darm mee vast te klemmen 
-snijplank
-mes
-kom om de appels in te wassen
-vergiet
-grote ketel met dikke bodem om het sap in te koken waar minstens 5l sap in kan
-houten spatel
-lepel om de stroperigheid mee te testen
-glazen potjes en deksels
-schone keukenhanddoek 
-keukenhandschoenen 
-als je de gestoomde vruchtenmoes nog wil verwerken: een roerzeef
-droogoven en droogovenvellen om fruitleer mee te maken 
-tijd: reken twee voormiddagen na elkaar
-man -en of vrouwkracht: stroop maken gaat beter als je met zijn tweeën bent 

Hoe maak je het?  

 

Dag 1: Sap maken

1.Pluk de appels
2.Was ze en laat ze uitlekken
3.Snij de appels in stukken, je hoeft ze niet te schillen en het klokhuis mag er aan blijven. Hoe kleiner je de appels snijdt, hoe beter ze in de vruchtkorf passen en hoe meer appels je erin kwijt kan.
4.Doe de appelstukjes in de vruchtkorf van de sappan.
5.Vul het onderste compartiment van de sappan met water.
6.Zet dit compartiment op het vuur en breng aan de kook.
7.Belangrijk! Klem het uiteinde van de rubberen darm van de sappan dicht met een klemmetje. Als je dit vergeet, drupt er zomaar kokend sap op je keukenvloer...
8.Zet de met appels gevulde vruchtkorf op de juiste plaats en doe het deksel erop.  
9.Zet het vuur iets lager, maar zo, dat het water wel blijft koken. 
10.Laat vervolgens 60à90 minuten stomen. 
11.Laat alles nu gewoon staan, 1 nacht: zo kan het sap uitlekken en bezinken. 

 

Dag 2: Stroop maken

1.Plaats een ketel met zware bodem zo, dat je het appelsap in de ketel kan laten stromen, rechtstreeks uit de sappan.
2.Maak het klemmetje los en laat het sap in de ketel stromen.
3.Laat de sappan lichtjes schuin hellen, zodat het laatste sap er ook uit kan, maar stop daarna: het allerlaatste restje sap moet je NIET mee in de ketel gieten, want dit bevat veel bezinksel en is niet lekker.
4.Zet de ketel met het sap op hoog vuur: breng aan de kook.
5.Eens het kookt, kan je het vuur iets verlagen, maar niet te veel: het moet 'rollend' blijven koken en bubbelen.
6.Ondertussen haal je de stoompan uit elkaar, liefst met 2 mensen want dit is zwaar.
7.Het gestoomde fruit kan je nu door een roerzeef halen: je zeeft schillen, pitten en steeltjes eruit.
8.De bekomen moes kan je nu wecken in glazen potten om houdbaar te maken.
9.Je kan de bekomen moes ook uitrollen (zo plat mogelijk) op droogovenvellen en in de droogoven drogen tot fruitleer. Je kan met deze moes ook makkelijk azijn maken
10.Je kan deze moes ook gewoon op de composthoop gooien of aan je kippen geven.
11.Je doet nu al best een afwas terwijl het sap verder inkookt. Roer af en toe.
12.Na 2 uur zal je merken dat het sap fel ingekookt is, dat het van kleur veranderd is, en dat het dikker en stroperiger aan het worden is.
13.Je kiest nu zelf hoe stroperig je het hebben wil: test met een lepel. Vallen er heel makkelijk dunne druppels van de lepel af, dan heb je nog geen dikke stroop. Worden de druppels al wat dikker en kleveriger: vanaf nu kan je de siroop in potjes doen. Je kan er ook voor kiezen om hem heel erg dik te laten worden, maar let in dat geval heel goed op dat je siroop niet aanbrandt.
14.Kook water en giet in de afgewassen of schone glazen potjes en dekseltjes die je op een schone keukenhanddoek hebt gezet.
15.Giet het kokend water in je afwasteil en zet de deksels en potjes ondersteboven.
16.Schep met een grote scheplepel stroop in de potjes: zet een potje rechtop en een deksel, vul het potje, draai het deksel goed dicht, draai het potje ondersteboven.
17.Nu de afwas nog! 

Ideeën om de vruchtenmoes die je overhebt na het sap koken te gebruiken:

-Maak er fruitleer mee: doe de massa door een roerzeef en strijk uit op droogovenvellen
-Maak er houdbare vruchtenmoes van door de massa in schone potjes te lepelen en ze te wecken
-Verwerk als vullingen in cake, taart, ... 
 
Foto's van verschillende toepassingen van fruitmoes: gekookte vruchten, fruitleerhartje van kweepeer, moes door een roerzeef draaien, het gezeefde resultaat (dit was appel/rode biet/perenmoes, azijn maken...

Ideeën om appelsiroop te gebruiken:

-op de boterham (combineert heerlijk met amandelpasta of hazelnootpasta)
-door de muësli of de plantaardige yoghurt
-op pannenkoeken en wafels
-gebruik het in sauzen en marinades
-gebruik het als zoete tegenhanger voor je vegan kazen! 

Ideeën om anderssoortige stropen te maken:

-In principe kan je elk soort fruitsap inkoken tot je siroop of stroop hebt. 
 
-Maar in het bijzonder geschikt zijn appels, peren, kweeperen en druiven hiervoor.
 
-Ook combinaties zijn superlekker: ik maakte rode bieten appel perenstroop!  En kweepeerstroop met appeltjes! 
 
-Je zou ook kruiden en specerijen kunnen toevoegen, zoals gember en kaneel... 

Deze post bevat affiliate links: als jij iets koopt op de websites waarnaar ik via deze post verwijs, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou blijft de aankoopprijs dezelfde. Alvast bedankt om deze blog te steunen!


Geen opmerkingen: