Waarom zelf Courgettes Drogen?
Het is gemakkelijk en je hebt er hoogstwaarschijnlijk toch teveel!
Courgette is de makkelijkste moestuingroente ooit. We zijn nu oktober en er zijn nog steeds courgettes aan het groeien en rijpen in de tuin!
Doseer je oogst!
In de zomer heb je ineens veel te veel courgettes tegelijk. Door het teveel te drogen kan je je courgettevoorraad beter doseren: dan pep je die winterse spaghettisaus met wat zomerse, gedroogde courgette.
Ga voedselverspilling tegen!
En plots heb je 900 courgettes aan die megaplant in je moestuin en je hebt je vrienden, buren en familie al bestookt met courgette cadeautjes, en het zou zo veel zonde zijn om deze grappige groente zo maar op de compost te moeten gooien.
De oplossing voor dit courgette probleem is: drogen en eventueel verpoederen, die handel!
Bewaar je oogst!
De beste manier om oogst te bewaren vind ik dit jaar: poeder! Van bramen over appels, rabarber, pompoen, tomaten en mispel, ik droog en verpoeder alles.
Spaar plaats in je voorraadkast!
Courgette drogen en tot houdbaar poeder vermaken is ideaal voor als je veel knotscourgettes hebt: die exemplaren die je eergisteren vergat te oogsten, en die nu uitgegroeid zijn tot monsterlijk grote knuppels. Ik reduceerde 9 van die kanjercourgettes tot 2 potten, hah! Van plaatsbesparing gesproken.
Proef de zomer tijdens de winter!
Als je een voorraadje courgettes droogt en vermaalt, heb je in de winter een pot vol 'zomersmaken' die je naar hartenlust kan gebruiken in de keuken. Geweldig voor soepen, in spaghettisaus, maar ook als 'courgettebloem' (zo wordt het blijkbaar door de Amish genoemd) in brood, cake, koekjes, pannenkoeken, vegan omeletten, energierepen en smoothies.
Geraspte en gedroogde courgettespaghetti... Hoe droog je zelf courgettes?
Nodig:
-courgette! Grote, kleine, dikke, dunne, gele, groene, ...
-snijplank
-mes
-een keukenmachine of een rasp
-een grote zeef
-een opvangkom
-idealiter: een droogoven. Een gewone oven op lage temperatuur kan ook, met een vork tussen de ovendeur gestoken om het vocht te laten ontsnappen. Heb je geen oven, dan zou je ook courgette kunnen drogen in een auto met één raam op een heel kleine kier, op een warme, zonnige dag in de zomer.
-idealiter: droogovenvellen -- heb je die niet dan werken bakpapier of siliconen vellen ook.
-optioneel: voedselveilige vochtvreters
-bewaarpotten
Hoe maak je het?
1.Snij de hoedjes van de courgette.
2.Snij ze overlangs.
3.Verwijder de pitten (toch zeker als het hele grote pitten zijn).
4.Haal ze door de fijne rasp van een keukenmachine of rasp ze met de hand.
5.Je hebt nu hele vochtige geraspte courgettes. Leg de geraspte groente in een zeef die je boven een opvangpot hangt, en knijp de pulp met je handen zo goed mogelijk uit. Hoe minder vocht, hoe minder lang je moet drogen.
6.Spreid de uitgeknepen courgette 'spaghetti stukjes' uit over droogovenbladen, zo plat je kan.
7.Droog op 57°C ongeveer 10 uur. Check geregeld het droogproces: verwissel de droogrekken van plaats en draai ze van richting. Je krijgt nu een soort grote gedroogde courgette 'kant'.
8.Daarna vermaal je de gedroogde courgette 'kant' (als je dat leuk vindt) tot poeder en bewaar je dit in een afgesloten pot, eventueel met foodgrade vochtvreters erbij. Je zou het ook kunnen invriezen, voor de zekerheid.
9.Wat ik deed: ik verkruimelde de gedroogde kant met de handen tot iets kleinere stukjes, en deze spreidde ik opnieuw uit op de droogovenrekken. Ik droogde ze nog een tweetal uurtjes.
10.Daarna bewaarde ik de kleinere stukjes courgette gewoon in een glazen pot, ik doe het deksel er NIET vast op, bij mij werkt dit om vocht tegen te gaan.
Smakelijk!
Nog meer drogen?
-Waarom ik een droogoven kocht en wat mijn ervaringen ermee zijn
Deze post bevat affiliate links: klik je op zo'n link en koop je vervolgens iets op de betreffende website, dan verdien ik een kleine commissie. Het aankoopbedrag blijft voor jou hetzelfde, of je het nu via deze site aanklikt of elders. Bedankt alvast om mijn blog te steunen!

Geen opmerkingen:
Een reactie posten