dinsdag 7 oktober 2025

Vegan Recept: Gefermenteerd Turks Bouillonpoeder om je Oogst te bewaren: Tarhana!


Wat is tarhana en waarom zou je het maken? 

Onlangs leerde ik een traditioneel Turks soep-poeder kennen, bedoeld om je oogst in juli en augustus te bewaren: tarhana mix. Het is een soort Oxo soeppoedertje avant-la-lettre, maar dan uit eigen tuin èn gefermenteerd! Je zou er ook over kunnen denken als een hartig groenten zuurdesem deegje dat je plat uitrolt en droogt in plaats van bakt. 

Wat je doet is: tomaten, paprika's en uien kort stoven en laten uitlekken. Deze groenten mix je vervolgens fijn, en dan meng je ze met bloem, een eiwitbron zoals gekookte kikkererwten, verse kruiden, vegan yoghurt, en gist of zuurdesem

Je mengt dit alles, daarna laat je het een aantal dagen fermenteren.  

Allemaal verse groenten uit de tuin, die kort gestoofd en daarna gemixt worden, en dan vermengd met o.a. yoghurt, bloem en zuurdesem... 

Dan droog je deze mix plat in de zon op een schone katoenen doek, althans, zo doen ze dat in Turkije. Ik paste dit fantastische oude recept aan ons koudere klimaat aan: ik droogde het in een 9-tray Dehydrator: dit geeft een andere structuur dan in de zon drogen, maar het werkt evengoed.

De bedoeling: je maakt je overvloedige zomeroogst houdbaar in een klein potje, om met dat poeder straks in de winter een heerlijke en zeer voedzame soep te maken. Of je voegt het toe aan de spaghettisaus, ...

Enkele tips en bedenkingen op voorhand: 

1)Opgelet: met onderstaand recept maak je een heel grote hoeveelheid tarhana, je hebt ook een hele grote pot met deksel nodig om de massa in te laten fermenteren. Ik vulde er twee keer mijn 9-tray droogoven mee! Je zou kunnen kiezen voor de helft van het recept, of zelfs de helft van de helft.

2)Ik pluisde enkele recepten na en koos ervoor om dit recept ongeveer te volgen, maar ipv gewone yoghurt gebruikte ik soja yoghurt en ipv gist nam ik roggezuurdesemstarter. Ik had ook niet genoeg groene paprika's en nam daarom een courgette. Ik gebruikte munt, oregano, basilicum en peterselie als kruiden. 

3)Ipv kikkererwten zou je ook gewone gekookte erwten, of linzen, of bonen kunnen nemen. Misschien zelfs tofu, tempeh of seitan? En misschien passen er ook nog andere groenten in, zoals pompoen?

Als iemand hiermee experimenteert, laat het me zeker weten in de comments!

4)Als je geen droogoven hebt kan je het alsnog in de zon proberen 'dankzij' de klimaatopwarming, maar wat ik niet goed begrijp is hoe je dan met vliegen omgaat.  

Als iemand het weet: vertel het ons ajb in de comments!

Wat ook kan lukken, als je geen droogoven hebt, is een gewone oven gebruiken met de deur op een kier, op 57°C. En heb je geen oven, dan zou je ook een auto met 1 raam op een heel klein kiertje kunnen gebruiken die in de zon staat. In de zomer!

5)Tot slot vond ik het heel interessant om na te denken over een fruit tarhana: zou dit soort recept ook mogelijk zijn met fruit? 

 

 Bovenop de uien en paprika, die je met water stooft, gaan verse tomaten, alles grof gesneden...


De massa wordt (na uitlekken in een zeef) gemixt samen met kikkererwten, vegan yoghurt, verse kruiden, zout en zuurdesem... Daarna meng je er bloem door. 
Daarna laat je dit dikke deeg fermenteren, tot het aangenaam zuur ruikt. 
 
De geur van het fermenterende deeg is heel aangenaam...
  
Na het fermenteren strijk je de massa uit op droogovenplaten, je droogt ze, verkruimelt ze, en daarna droog je de kruimels nogmaals...

Vegan Recept: Gefermenteerd Turks Bouillonpoeder om je Oogst te bewaren: Tarhana

Nodig:

-1kg rode paprika
-1,5kg tomaten
-500g groene paprika
-0,5c water = 250ml 
-300g gekookte kikkererwten
-1kg ui
-500g plantaardige yoghurt (best soja yoghurt)
-2el zout
-verse kruiden: munt, dille, ...
-0,5c zuurdesem -- heb je dit niet dan kan je gist gebruiken 
-optioneel om later toe te voegen: gedroogd fenegriek zaad
-2à2,5kg bloem
-een grote kom
-een grote zeef
-een grote kookpot met deksel
-een handmixer 
-houten spatel/lepel 
-idealiter: een droogoven (voor dit recept kan je 2x 9 lades vullen)
-optioneel: keukenmachine 
-bewaarpotten 

Hoe maak je het?

Dag 1 

1.Bedenk op voorhand hoeveel tijd je over hebt, of hoeveel hulp je voorhanden hebt: dit recept is bewerkelijk! Als je alle hoeveelheden maakt, heb je minstens twee hele voormiddagen nodig om je droogoven te vullen en weer leeg te maken, het deeg uit te strijken, te verkruimelen enzovoort.  

2.Bedenk en meet uit op voorhand of je kookpot groot genoeg is voor de hoeveelheden in dit recept! Maak desnoods de helft van de helft van de hoeveelheden hier gegeven. Je kookpot moet groot genoeg zijn om het deeg te kunnen laten rijzen. 
 
3.Snij de uien in vieren en maak de rode en groene paprika schoon en snij ze in groffe stukken.
 
4.Doe de groenten met het water in een grote kookpot en stoof ze, met het deksel erop.
 
5.Snij de tomaten in grote stukken en voeg ze toe aan de pot.
 
6.Laat een kwartier stoven op laag tot medium vuur terwijl je de andere ingrediënten/benodigdheden klaarzet.
 
7.Hang een grote zeef boven een grote opvangkom en doe de groenten in de zeef. Je zeeft het vocht eruit, dat vang je op in de kom. Eventueel kan je het gebruiken voor iets anders. 
 
8.Doe de gezeefde groenten terug in de grote kookpot.
 
9.Mix de kikkererwten en de yoghurt met de kruiden en het zout in een blender.
 
10.Voeg deze mix aan de grote kookpot toe.
 
11.Mix nu alles in de grote kookpot met de handmixer.
 
12. Voeg de zuurdesem toe.
 
13.Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe en roer alles rond met een houten lepel.
 
14.Blijf roeren tot het deeg te stevig wordt om nog met een lepel te verzetten.
 
15.Doe het deksel op de pot en laat een nacht fermenteren.
 

Dag 2:

 
16.Vanaf nu check je dit deeg 's morgens en 's avonds en roer je het even door. 
 
17.Optioneel kan je vandaag de gedroogde fenegriek toevoegen. 
 
18.Vertrouw op je neus: de geur moet aangenaam zijn!
 
19. Veel recepten zeggen dat je de mix 10 dagen moet laten fermenteren. Ik vond dat heel erg lang, ik ben na 4 dagen beginnen drogen. 
 

De tarhana mix drogen na het fermenteren: 

1.Spreid een deel van de mix uit op een droogovenblad waarop je een droogovenvel legt. Het makkelijkst gaat dit, als je in het midden een schep tarhana legt, en dan het blad verticaal in alle richtingen houdt, en de mix alle kanten uit laat glijden tot alles mooi verdeeld is. 
 
2.Stel je droogoven in op 57°C, minstens 12 uur. 
 
3.Check om de zoveel tijd hoe het droogproces verloopt. Verander de rekken af en toe van plaats, zodat alles aan alle kanten gelijk droogt. 
 
4.Vang de gedroogde mix op in een kom en breek in stukken. 
 
5.Breek deze stukken weer in kleinere stukken, verkruimel. Gebruik eventueel een keukenmachine om alles tot poeder te vermalen.
 
6.Voor de houdbaarheid en voor de zekerheid droog je het poeder/de kleine stukken nogmaals, korter. 
 
7.Giet alles in schone glazen potten of vries het in. 
 
8.Om in de winter een verwarmende soep te maken: maak soep op je gebruikelijke wijze, maar stoof een paar eetlepels van deze mix mee. Of volg een traditioneel tarhana soep recept!  
 
Smakelijk!!! 
 

Deze post bevat affiliate links: als jij op zo'n link klikt en op de betreffende website iets koopt, verdien ik een klein bedrag omdat ik je zogezegd heb leren kennis maken met die website. Ik heb je ahw naar hun winkel geleid. Wat je ook aankoopt, het bedrag blijft hetzelfde. Bedankt voor je steun alvast! 






Geen opmerkingen: