Wat is tarhana en waarom zou je het maken?
Onlangs leerde ik een traditioneel Turks soep-poeder kennen, bedoeld om je oogst in juli en augustus te bewaren: tarhana mix. Het is een soort Oxo soeppoedertje avant-la-lettre, maar dan uit eigen tuin èn gefermenteerd! Je zou er ook over kunnen denken als een hartig groenten zuurdesem deegje dat je plat uitrolt en droogt in plaats van bakt.
Wat je doet is: tomaten, paprika's en uien kort stoven en laten uitlekken. Deze groenten mix je vervolgens fijn, en dan meng je ze met bloem, een eiwitbron zoals gekookte kikkererwten, verse kruiden, vegan yoghurt, en gist of zuurdesem.
Je mengt dit alles, daarna laat je het een aantal dagen fermenteren.
Allemaal verse groenten uit de tuin, die kort gestoofd en daarna gemixt worden, en dan vermengd met o.a. yoghurt, bloem en zuurdesem...
Dan droog je deze mix plat in de zon op een schone katoenen doek, althans, zo doen ze dat in Turkije. Ik paste dit fantastische oude recept aan ons koudere klimaat aan: ik droogde het in een 9-tray Dehydrator: dit geeft een andere structuur dan in de zon drogen, maar het werkt evengoed.
De bedoeling: je maakt je overvloedige zomeroogst houdbaar in een klein potje, om met dat poeder straks in de winter een heerlijke en zeer voedzame soep te maken. Of je voegt het toe aan de spaghettisaus, ...
Enkele tips en bedenkingen op voorhand:
1)Opgelet: met onderstaand recept maak je een heel grote hoeveelheid tarhana, je hebt ook een hele grote pot met deksel nodig om de massa in te laten fermenteren. Ik vulde er twee keer mijn 9-tray droogoven mee! Je zou kunnen kiezen voor de helft van het recept, of zelfs de helft van de helft.
2)Ik pluisde enkele recepten na en koos ervoor om dit recept ongeveer te volgen, maar ipv gewone yoghurt gebruikte ik soja yoghurt en ipv gist nam ik roggezuurdesemstarter. Ik had ook niet genoeg groene paprika's en nam daarom een courgette. Ik gebruikte munt, oregano, basilicum en peterselie als kruiden.
3)Ipv kikkererwten zou je ook gewone gekookte erwten, of linzen, of bonen kunnen nemen. Misschien zelfs tofu, tempeh of seitan? En misschien passen er ook nog andere groenten in, zoals pompoen?
Als iemand hiermee experimenteert, laat het me zeker weten in de comments!
4)Als je geen droogoven hebt kan je het alsnog in de zon proberen 'dankzij' de klimaatopwarming, maar wat ik niet goed begrijp is hoe je dan met vliegen omgaat.
Als iemand het weet: vertel het ons ajb in de comments!
Wat ook kan lukken, als je geen droogoven hebt, is een gewone oven gebruiken met de deur op een kier, op 57°C. En heb je geen oven, dan zou je ook een auto met 1 raam op een heel klein kiertje kunnen gebruiken die in de zon staat. In de zomer!
5)Tot slot vond ik het heel interessant om na te denken over een fruit tarhana: zou dit soort recept ook mogelijk zijn met fruit?
Bovenop de uien en paprika, die je met water stooft, gaan verse tomaten, alles grof gesneden...
De massa wordt (na uitlekken in een zeef) gemixt samen met kikkererwten, vegan yoghurt, verse kruiden, zout en zuurdesem... Daarna meng je er bloem door.Vegan Recept: Gefermenteerd Turks Bouillonpoeder om je Oogst te bewaren: Tarhana
Nodig:
Hoe maak je het?
Dag 1
1.Bedenk op voorhand hoeveel tijd je over hebt, of hoeveel hulp je voorhanden hebt: dit recept is bewerkelijk! Als je alle hoeveelheden maakt, heb je minstens twee hele voormiddagen nodig om je droogoven te vullen en weer leeg te maken, het deeg uit te strijken, te verkruimelen enzovoort.
Dag 2:
De tarhana mix drogen na het fermenteren:
Deze post bevat affiliate links: als jij op zo'n link klikt en op de betreffende website iets koopt, verdien ik een klein bedrag omdat ik je zogezegd heb leren kennis maken met die website. Ik heb je ahw naar hun winkel geleid. Wat je ook aankoopt, het bedrag blijft hetzelfde. Bedankt voor je steun alvast!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten