maandag 24 april 2023

Hoe maak je zelfgebakken brood gezonder en voedingsrijker?

Hoe maak je zelfgebakken brood gezonder en voedingsrijker?

Als je zelf je brood bakt, dan weet je dat het veel lekkerder smaakt dan brood uit de winkel, en dat het gezonder is: het bevat minder zout, minder vet, geen vage E-nummers, en enkel bio ingrediënten. 

Met een kleuter in huis die graag choco en ander vrij ongezond beleg op de boterham eet, vroeg ik me af of ik zijn boterhammetjes zelf al kan voorzien van de voedingsstoffen die hij nodig heeft. 

Ik zocht dus uit hoe je zelfgebakken brood nog gezonder en meer voedingsrijk kan maken! Ik ga ervan uit dat je biologische ingrediënten gebruikt.

Hoe maak je zelfgebakken brood gezonder en voedingsrijker?

1.Bak allereerst met zuurdesem

-dan is je brood sowieso gezonder, want probiotica toevoegen en fermenteren: altijd een goed idee.

-je kan zuurdesem maken van oud brood, dan is je brood nog 'ns goedkoper ook!

-je kan de zuurdesem zèlf ook verrijken met allerlei gezonde ingrediënten: denk verder dan enkel roggezuurdesem en tarwezuurdesem. 

->Voed je desem ook eens met eiwitrijke andere 'bloem'soorten, zoals boekweit, teff (denk aan heerlijke injera starter), urid dal (witte linzen, gebruik je ook om zelf dosa's mee te maken), gierst, gerst, quinoa, enzovoort.

-je kan zelfs zuurdesem van linzen en aardappelen maken! En verder ook nog met:

-appelen en rozijnen

-kikkererwten

-Ken of maak jij nog andere soorten zuurdesem? Laat het me ajb weten! 

2.Gebruik voedingsrijke bloemsoorten

-bak je meestal met witte bloem, spelt en rogge? Je kan een deel van deze gewone bloemsoorten vervangen door eiwitrijkere soorten, voor de proteïnen maar ook voor de variatie: gierst, gerst, maïs, haver, boekweit, quinoa, teff, ......

3.Gebruik amandelmeel

Vermalen amandelen (je kan ze zelf vermalen, is goedkoper) geven aan brood een zoetige, lekkere smaak en bevatten heel veel gezonde proteïnen. Vervang om te beginnen eens 100g bloem door amandelmeel in je bakrecept, en kijk wat het geeft!

4.Voeg (groene) groenten toe

Bladgroenten zoals palmkool, brandnetel, zevenblad, spinazie, raapsteeltjes, sla, ...: je kan ze, gekookt en gemixt of gedroogd en verpoederd (zie bv hier voor zelfgedroogd lokaal supervoedsel brandnetelzaadpoeder) toevoegen aan je broodrecept. 

Bij hartige broodrecepten kan je ook andere groenten zoals zoete aardappel, tomaten, gewone aardappel, maïs, ... toevoegen. Ook restjes rijst of aardappel kan je je deeg in gooien.

5.Gebruik yofu

Als je (al dan niet zelfgemaakte) plantaardige yoghurt aan je broodrecept toevoegt, krijg je een heerlijk en voedzaam resultaat! 100g yofu maakt al een lekker verschil!

6.Gebruik kookwater van groenten ipv water

Als je nog niet direct groene groenten durft toevoegen aan je deeg, kan je wel al het water in je broodrecept vervangen door kookwater van groenten, rijst of aardappelen.  

Wie durft kefir of kombucha toevoegen???

7.Gebruik plantaardige melk ipv water

Ook als vloeistof met meer smaak en voedingsstoffen kan je zelfgemaakte plantaardige melk toevoegen. Met name sesammelk en hennepmelk zijn heel voedingsrijk. Maar havermelk, quinoamelk of gierstmelk kan ook.

8.Voeg pitten en zaden, vermalen noten toe.

Lijnzaad is een echte voedingsheld: maal het fijn (dan is het beter opneembaar voor je lichaam) en voeg het toe. Hennepzaden bevatten heel veel eiwitten. Zelf doe ik steevast zonnebloempitten en pompoenpitten in mijn deeg. De keuze is immens: sesamzaad, maanzaad, vermalen cashews, paranoten, walnoten, hazelnoten, pinda, ...

9.Voeg erwtenproteïnepoeder toe

Dit hoeft niet veel te zijn (bv 1 opgehoopte el) het geeft een boost aan het eiwitgehalte

10.Voeg gekookte linzen/peulvruchten toe

Ook hier heel veel keuzemogelijkheden: rode, witte, zwarte, groene, gele linzen, spliterwten, rode, witte en zwarte bonen, kekererwt, ...

11.Voeg vermalen linzen toe

Je gebruikt de eiwitrijke linzen dan als een soort bloem. 50 g maakt al een verschil!

10.Gistvlokken, miso, ...

Maak je een hartig brood? Dan kan je gistvlokken of een beete miso toevoegen: die geven een heerlijk kazige en zoute smaak.  

11.Zeewier

Ook voor hartige broden: zeewier kan het zout vervangen!  

12.Maak Ezechiël Brood

In de bijbel (de echte, ha ha) staat ergens een recept voor een brood gemaakt van verschillende graansoorten en verschillende peulvruchten. Wanneer je deze granen en peulvruchten op voorhand ook nog eens laat kiemen, krijg je een heel gezond brood. Meer uitleg o.a. hier.

Ik wil hier een aantal van mijn experiment recepten met voedingsrijker en gezonder brood posten in de komende weken! 

Wat voeg jij toe aan je zelfgebakken brood om het gezonder te maken? 

 

Geen opmerkingen: