donderdag 20 april 2023

Vegan Recept: Zoet en eiwitrijk Pompoen Linzenbeleg!

Het pompoenbeleg heeft een puddingachtige consistentie! 

Vegan Recept: Zoet en eiwitrijk Pompoen Linzenbeleg!

Ben je op zoek naar zoet maar toch gezond èn voedzaam beleg? Heb je nog pompoenen over? Zie ook De pompoenen moeten op! voor nog meer vegan pompoen ideeën...

 Maak er dit heerlijke en voedzame beleg mee! Door de rozijntjes, de linzen en de pompoen krijgt dit mengsel een puddingachtige consistentie die zich volgens mij ook perfect leent als taartenvulling!

Ik baseerde dit recept op het Zoet broodbeleg idee van eco tuin expert Lieven David op zijn website De Lusthof - ik voegde er o.a. linzen aan toe.

Vegan Recept: Zoet en eiwitrijk Pompoen Linzenbeleg!

Nodig: 

-1 kleine pompoen, geschild en in blokjes

-kokosolie, minstens 1 el

-scheutje water

-1 kopje rode linzen, gespoeld

-4 kopjes water om de linzen in te koken

-rozijntjes (veel) om de gestoofde pompoenen mee te bedekken

-1 el gemberpoeder

 -2 el kaneelpoeder

-of vervang door 3 el speculaaskruiden

-1 zakje = ong 7g (al dan niet zelfgemaakte) vanillesuiker

-snuf zout

-mixer

-bokaaltjes of diepvriespotjes 

Hoe maak je het?

1.Verhit de kokosolie in een stoofpotje.

2.Voeg de in blokjes gesneden pompoen eraan toe, plus een klein scheutje water.

3.Zet het deksel erop en laat op laag vuur minstens 25 minuten stoven. Check af en toe of het niet aanbrandt (voeg dan meer water toe of zet op lager vuur).

4.Kook ondertussen de linzen in 4 kopjes water in een apart potje gaar, ongeveer 25 minuten, tot ze een quasi vloeibare brij vormen.

5.Wanneer de pompoenen gaar zijn, strooi je een dikke laag rozijntjes eroverheen. Denk ongeveer gelijke delen pompoen als rozijntjes.

6.Zet het deksel er weer op, en laat de rozijnen nog minstens tien minuten stomen en wellen.

7.Meng de kruiden en de vanillesuiker erdoor.

8.Meng de linzenbrij erdoor. 

9.Mix eventueel helemaal glad met een mixer.

10.Bewaar in potjes op een koele plek: door de linzen slechts enkele dagen houdbaar! Of vries in. 

Lieven David geeft nog als varieer tips: voeg rabarber, appel, peer of andere lekkere groente/fruit toe, voeg citrusschil toe, of cacao. Je kan ipv rozijntjes ook ander gedroogd fruit uitproberen!   



Geen opmerkingen: