maandag 17 april 2023

Boekbespreking: De Smaak van het Bos, Bernadette Wörndl

Boekbespreking: De Smaak van het Bos, Bernadette Wörndl -- Verzamelen, Beleven, Ontdekken, Genieten, Uitgeverij Sterck & De Vreese*

*Uitgeverij Sterck & De Vreese stuurde me dit boek toe -- ik geef je mijn eerlijke mening

*Deze tekst bevat Affiliate Links: dat zijn links die verwijzen naar websites van handelaars. Als jij op zo'n link klikt en op die website besluit iets aan te kopen, ontvang ik een kleine commissie, omdat ik je zogezegd heb laten kennismaken met de handelaar. Voor jou blijft de prijs hetzelfde, dankzij de Affiliate Links kan ik hier met regelmaat bloggen, een grote dankjewel alvast!

Bernadette Wörndl is kookboekenschrijfster, foodstyliste, privékok, maakt bruidstaarten, ze ontwikkelt recepten en is moeder van twee kinderen. Haar mooiste jeugdherinneringen zijn die aan het bos, bv aan samen met haar oma parasolzwammen plukken en daar dan een heerlijke maaltijd mee maken: dat is geluk in zijn puurste vorm voor haar. 

Heel herkenbaar vind ik dat: ook ik heb mijn mooiste jeugdherinneringen aan steentjes in bosriviertjes gooien, bosbessen 'confituur' maken op een zelfgestookt vuurtje, door bloemenweides stappen, en kampen bouwen. Ik ben dan ook enorm blij telkens ik over een nieuw aangeplant bos hoor: dat betekent een enorme aanwinst voor ons allemaal, en voor de kinderen in het bijzonder.

Volgens Bernadette worden in het bos zorgen, stress en problemen gerelativeerd -- je vergeet er de tijd en het dagelijkse leven. Bij de recepten die ze in De Smaak van het Bos deelt vormt de natuur haar grootste inspiratiebron. De recepten weerspiegelen dan ook het moment en de herinnering aan het in de natuur zijn -- dat is wat volgens Bernadette zo helend werkt, en ook wat de maaltijd zo heerlijk doet smaken: een zelfgemaakt taartje met zelfgeplukte bessen smaakt heel anders dan een bessentaartje uit de winkel. In het taartje met de zelfgeplukte bessen ligt nog de herinnering aan de zonnige namiddag toen je in het bos plukte verscholen. 

De mooie quote van natuurbeschermer John Muir illustreert dit gevoel perfect: En ik ga het bos in, om mijn verstand te verliezen en mijn ziel te vinden. 

En Bernadette zelf vat het helende van het in de natuur vertoeven samen met: 'Gewoon in het bos te mogen zijn. Net als toen we kind waren.'

De Smaak van het Bos past helemaal in de huidige trend van Terug naar de Natuur. Want willen we de kinderen van nu niet net dezelfde mooie ervaringen in het bos schenken als wij hadden? In dat geval is er behoorlijk wat werk aan de winkel. Je eigen maaltje plukken tijdens een boswandeling, en je kinderen mee op uitstap nemen door de natuur kan een begin zijn!

De recepten, planten -en paddenstoel beschrijvingen in De Smaak van het Bos worden opgedeeld per seizoen

Vegans: opgelet! De Smaak van het Bos is absoluut geen vegan receptenboek. Enerzijds wordt er wel tegemoet gekomen aan dierloze receptuur: zo stelt Bernadette bij de Wildzwijnburger voor dat je ook reuzenpaddenstoelen in plaats van vlees kan nemen, of havermelk ipv koemelk. Anderzijds wordt er veel met zuivel, eieren en bosdieren gekookt. 

Ik beloofde je mijn eerlijke mening, hier komt 'ie:

Persoonlijk vind ik het gebruik van wild niet passen in de stijl die dit boek beoogt: het oproepen van de rustieke, magische en ontspannende sfeer van het bos gaat in mijn ogen niet samen met de jacht. Je kan niet zomaar eenden, konijnen, fazanten of zwijnen 'plukken' en 'verzamelen' zoals je dat met bv klaverzuring zou doen. Bernadette zegt: 'Wie het geluk heeft een jager te kennen, krijgt elk najaar het beste vlees voor bijzondere bosrecepten.' 

Naar mijn idee echter worden boswandelingen in herfst en winter -- het jachtseizoen -- net ernstig verstoord door de aanwezigheid van jagers met geweren (lees hier mijn mening over de jacht in ons huidige tijdperk). Ik vind het verder laf en hypocriet, als je dan toch dieren wil eten, dat je die dieren dan niet zelf doodt. 

Ik heb alle begrip voor Jagers-Verzamelaars van lang geleden (ik lees momenteel Leven als een Mens van Charles Foster en zal het hier zeker nog over hebben op deze blog) die -- met respect -- dieren doodden om te kunnen overleven. Ik zie echter niet in waarom je vandaag, in onze contreien waar het bulkt van eten, nog de schaars overblijvende niet-menselijke wezens in de schaars overblijvende 'wouden' het leven zou moeten ontnemen.

Betekent dit alles, dat ik dit een slecht boek vind? Nee, absoluut niet. Heel wat recepten vond ik bijzonder creatief en inspirerend, ik noem er enkele hieronder. En verder vind ik het een uitdaging om de -- absoluut interessante - recepten met dieren die Bernadette aanbiedt te veganiseren

Haar wildrecepten vertrekken vanuit de focus om de eiwitbron smaakvol klaar te maken en ik vond het verfrissend om deze stijl van koken te ontdekken: ik vertrek meestal van groentencombinaties. 

Ik zocht dus op hoe je de wilde dieren in de recepten zou kunnen veganiseren. Bernadette stelt namelijk zelf, heel duidelijk: 'Pas ingrediënten en hoeveelheden aan je persoonlijke voorkeur aan!'

Enkele Wildrecepten die interessant zijn en die je plantaardig kan maken:

-Gemarineerde zalmforel met klaverzuring-duizendblad yoghurt: heel bijzonder is de tien uur lange marinade en het garen mbv suiker en zout. Zalm zou je kunnen vervangen door tofu + nori of door dunschiller-wortelsliertjes. Wie probeert??

-Beukenzaailing Salade met konijn: ik maakte eerder al seitan'konijn' met pruimen, dus seitan lijkt mij een konijnvriendelijke vervanger. 

-Eendenborst met sjalotjes, morellen en veldsalie: Peta verzamelde een aantal recepten om eendvriendelijk te koken: je kan je kwakende vriendjes vervangen door o.a. paddenstoelenpoeder, yuba (een Aziatisch sojaproduct), en tempeh. 

-Hertenragout met rode bieten en kwetsen: in plaats van hert zou ik een keur aan kwaliteitspaddenstoelen voorstellen: oesterzwam, shitake, portobello, chanterel, etc.  

Enkele recepten uit De Smaak van het Bos die ik inspirerend en interessant vind:

-Daslookkappertjes (ik maakte al paardenbloemkappertjes en groene vlierbeskappertjes, maar aan deze had ik nog niet gedacht)

-Dennentoppensiroop is een no-cook siroop, waarbij je dennentoppen met suiker in een pot doet en die laat staan tot het vloeibaar wordt!  

-Dennentoppenijs en Walnootbladerenijs (!) vind ik ook cool, hierbij zou je nicecream als basis kunnen gebruiken.

-Dolma's van esdoornblad (eerder maakte ik dolma's van snijbietblad) waarbij de bladeren eerst gepekeld worden!

-Vlierbloesemcake

-Verkoudheidsthee mengsel (met o.a. moerasspirea) 

-Nocino: likeur van groene walnoten

-Zwarte Noten: heel interessant zoet gerecht 

-Nepolijven (ingemaalte kornoeljebessen)

-Brandnetelpizza bianca

-De grote sponszwam kende ik nog niet 

-Engelenogenkoekjes

-Gebrande hazelnoten: supermooi èn lekker DIY cadeautje!

Conclusie

De Smaak van het Bos vormt een mooie aanleiding om, in alle seizoenen:

-door het bos te gaan struinen en het dagdagelijkse even te vergeten

-vernieuwende maaltijden te koken met eetbaar lekkers dat je zelf geplukt hebt

-in je zetel (bv als het regent) langs de bosfoto's te bladeren en je mooiste natuurherinneringen te herbeleven

 



 

Geen opmerkingen: