vrijdag 22 juli 2022

Gemakkelijk Vegan Ijs: Zelf Nice Cream Maken: Recepten, Ideeën, Smaken!

 Makkelijkste Vegan Ijs Ooit: Zelf Nice Cream Maken: Recepten, Ideeën, Smaken!


 Bananen Nice Cream met banaan, amandelboter (zelfgemaakt), yofu, en een beetje vanille...

Met warm zomerweer in het vooruitzicht zetten we het makkelijkste vegan ijs ooit in de kijker: Nice Cream!

Dit ijs wordt 'nice' genoemd, omdat het:

-supermakkelijk te maken is (geen ingewikkelde ijsrecepten)

-vaak slechts 2 ingrediënten heeft (banaan en een plantaardige vetstof, zoals kokosvet of cashewmelk)

-snel klaar is

-supergezond is en geen suiker of andere rotzooi bevat

-superlekker is: door de rijpheid van de banaan is het lekker zoet.

-je er geen ijsmachine voor nodig hebt (maar wel een blender of keukenmachine en een diepvries)

-je er alle kanten mee uit kan: heeeel veel variatie mogelijk!

-het veeeeeel goedkoper is dan gelijk welk ander (vegan) ijs in de winkel 

Zijn er nadelen aan Nice Cream?

-Nice Cream is zachter van structuur dan gewoon ijs, en het smelt iets sneller. Maar dat geeft je dus een excuus om het sneller op te eten, en bij te scheppen! Neem gerust twee ijsjes, want het is veel gezonder dan bewerkt ijs!

Het 'oerrecept' voor Nice Cream is:

Nice Cream Basisrecept

Nodig:

-rijpe bananen (hoe rijper, hoe beter, want hoe zoeter)

-mes

-diepvriesbakje

-blender of keukenmachine

-diepvries

Hoe maak je het?

1.Je snijdt de bananen in kleine stukjes (zodat je blender de bevroren stukjes makkelijker stuk kan hakken). Je hoeft niet pers sé banaan te gebruiken: in principe is elk geschild, in kleine stukjes gesneden en bevroren fruit bruikbaar (zie onder voor meer gedetailleerde tips en nog meer alternatieven voor banaan).

2.Je vriest de bananen in, in een bakje. 

3.Je haalt de banaanstukjes uit de diepvries, laat ze eventjes zachter worden.

4.Je blendt ze, tot je een smeuïge, ijsachtige substantie verkrijgt.

Dit is Nice Cream: heerlijk zoet, verfrissend en gezond!

 

Bananen Nice Cream en Zwarte Bes Nice Cream -- verrassend lekker, gezond, en oh zulke mooie kleuren!

 

Met dit basis Nice Cream recept kan je vervolgens aan de slag: 

-Als je de smaak wil verfijnen, en de structuur steviger wil maken, dan voeg je een vegan vet toe (dat geldt voor elke soort vegan ijs: het vet vervangt de traditionelere room en eierdooiers). 

=>Je kan notenboter nemen -- ook zelfgemaakte, lees hier meer over het zelf maken van (o.a.) notenboter. Denk: amandelboter, pindakaas, cashewboter, hazelnootboter, gemengde notenboter, tahin, zonnebloempitboter, pompoenpitboter, ...

=>Je kan ook plantaardige room nemen -- ook die maak je heel erg makkelijk zelf, lees hier hoe!

=>Ook vegan yoghurt kan de smaak en de structuur verfijnen (haveryoghurt, amandelyoghurt, sojayoghurt, ...). Wil je zelf vegan yoghurt maken lees hier.

-Als je de smaak wil aanpassen, dan kan dat supereenvoudig, enkele Nice Cream Smaak Ideeën:

*Chocolade Nice Cream maak je door cacaopoeder en eventueel ahornsiroop toe te voegen

*Vanille Nice Cream maak je door (zelfgemaakte) vanillesuiker toe te voegen

*Mokka Nice Cream maak je door koffie of oploskoffie toe te voegen

*Chaï Nice Cream maak je door zelfgemaakte chai of chaïkruiden toe te voegen, of zelfgemaakte chaï-melkconfituur

*Pindakaas Banaan Nice Cream maak je door pindakaas toe te voegen, en eventueel nog wat chocolade stukjes!

Smaakideeën Nice Cream met fruit:

*Krieken/Banaan Nice Cream

*Zwarte bes/Banaan: overheerlijk, zie foto boven :)

*Rode Bes Banaan

*Braam/Banaan

*Aardbei/Banaan

*Avocado

*Kiwi/banaan

*Framboos

*Druif (gemixt en gezeefd en ingevroren)

*Watermeloen

*Papaya

*Kers

*Perzik

*Nectarine

*Blauwe Bes

*Mango

*Ananas

*Citroen: met citroensap, citroenzeste...

*Sinaasappel: met sinaasappelsap, en zeste

Nog meer Nice Cream Smaak Ideeën:

*Met lavendelbloemetjes en kokosmelk/kokosvet

*Cookie: met stukjes oreo of zelfgemaakte in stukjes gebroken cookies

*met stukjes gedroogde dadel en/of abrikoos, rozijntjes, en optioneel wat rum erbij

*Ik heb een zwak voor Indisch ijs, met name Kulfi: dit is (traditioneel gezien) ijs gemaakt zonder ijsmachine, door romige melk in te koken met suiker, saffraan en kardemom. Vaak worden er kleine stukjes amandel en pistache aan toegevoegd, njam. Maar je kan ook een makkelijke vegan Nice Cream Kulfi maken, hoera! Voeg gewoon cashewmelk of plantaardige yoghurt (mag ook zelfgemaakte vegan yoghurt zijn!), plus een halve theelepel vermalen kardemom, en wat saffraan even geweekt in melk toe. 

 

*Zie hieronder voor NOG meer smaakideeën!!!!!


Heb je nu echt bananen nodig om Nice Cream te maken?

=>Nee! Je kan eigenlijk elk soort fruit gebruiken, zolang het ingevroren is en in kleine stukjes gesneden. Avocado krijgt een speciale vermelding omdat die veel plantaardig vet bevat en ook voor een romige structuur, naast een mooie kleur zorgt! Maar braam of gelijk welk ander fruit is dus perfect mogelijk :)

=>Je kan de bananen voor Nice Cream ook vervangen door (zelfgemaakte) plantaardige melk en/of yoghurt, die je in kleine ijsblokjesvormpjes invriest! Romige, vette melken zoals cashew, kokos en amandel werken het beste. De werkwijze is precies hetzelfde: laat de bevroren melk of yofu iets ontdooien, en blend dan, eventueel met toegevoegd fruit of toegevoegde smaken.

=>Iets bewerkelijker maar mega origineel: je kan ook zoete aardappel of pompoen 

1)eerst in kleine blokjes snijden en 

2)stomen of koken,

 3)dan invriezen, 

 4)dan even laten zachter worden uit de diepvries, 

5)blenden, en je hebt mega gezond en lekker Nice Cream! Ook hier kan je weer plantaardige room of notenboter aan toevoegen voor extra smeuïgheid. Pompoen/speculaasijs, iemand?

=>Ik geef hier bij alle ideeËn bewust geen hoeveelheden mee, omdat je zelf de zoetheid moet kunnen bepalen, of hoe sterk je bv een chocoladesmaak wil. Het is heel erg makkelijk om te experimenteren met dit ijs: er kan niks fout gaan!

Ben je eenmaal vertrokken met het maken van Nice Cream, dan kan je een feestje nog feestelijker maken met een heel Nice Cream Buffet, want je kan ze op voorhand maken en dan invriezen! Verder kan je er ook nog eens frisco's van maken, door bv Vanille Nice Cream in een popsicle mal te doen met stokje, en die dan door gesmolten vegan chocolade te draaien... O la la. Lees voor een volledige recept uitleg hier!

Nog meer Nice Cream Smaak Ideeën, laat mij vooral weten als ik er eentje vergeten ben!

-Speculaas Nice Cream (met speculaaspasta, al dan niet zelfgemaakt: door bv cashewboter te mengen met speculaaskruiden, en/of met stukjes speculaas uit de blender of in stukjes gebroken)

-Met toegevoegde kruiden: Munt-Chocolade, of Aardbei/Basilicum, Citroen/Citroenmelisse, ...

-Stractiatella: vanille gecombineerd met hagelslag of stukjes pure chocolade uit de blender of geschaafde met een rasp of dunschiller

-Praliné: chocolade met hazelnootboter

-Turmeric Chai Latte

-Walnoot of Pecannoten en ahorn

-zwart Nice Cream met Zwart sesamzaad en tahin

-chocolade kikkererwten koekjesdeeg (dit is ijs met extra eiwitten :), zie hiervoor bij chocolade hummus voor receptideeën

-Gember/peer ijs

-Anijs ijs (met anijsthee of venkelzaadjes die je mixt, lees ook zeker over zelf venkelsnoepjes maken bij creatief met venkelzaad) voor een Drop effect, kleur het eventueel zwart met zwart sesamzaad

-Kaneel ijs

-Rozen ijs (met rozenwater, populair in oosterse landen)

-Gemengd fruit: bosvruchten

-Rabarber ijs

Enzovoort!

Wil je er nog een zelfgemaakt vegan ijshoorntje bij?  

Dat kan, maar het is wel heel bewerkelijk en je hebt er hulpmiddelen bij nodig: speciaal wafelijzer voor heel dunne vegan wafeltjes of vegan kniepertjes, en vaak ook nog een hulpmiddel om de wafels tot horentjes te rollen. Gelukkig zijn veel ijshoorntjes uit de winkel vegan!

Laat het vooral weten als jij hiermee aan de slag gaat, en in de tussentijd: smakelijk!





Geen opmerkingen: