Zelf eet ik amper nog brood, maar soms bak ik wel crackers. Mijn vriend eet echter elke dag brood.
Soms is het voor hem een zoektocht: wat ga ik nu weer als beleg nemen?
Wij proberen zoveel mogelijk zelf te maken.
Een tijd lang heb ik hier vegan broodbeleg van de maand posts gepubliceerd.
Er zijn zoooooo veel leuke recepten om zelf te maken. Denk: vegan martino, Vegan faux gras, vegan melkconfituur met chaikruiden, vegan lemon curd met worteltjes, enzovoort.
Maar...
-je moet wel elke keer de discipline en de tijd en de ingrediënten in huis hebben om opnieuw je eigen broodbeleg te maken,
En...
-wij hebben geen koelkast: wat we maken, bewaart niet lang: potje opendoen = potje opmaken!
Ik verdiepte me eens in de vraag of er lang houdbare vegan smeersels zijn die we zelf kunnenmaken.
Ik kwam uit bij...
Notenboters!!
Notenboters bieden allerlei voordelen:
Ze zijn:
-van nature vegan!
-lekker
-heel makkelijk te maken (als je een keukenmachine hebt)
-heel snel gemaakt
-veel goedkoper dan in de winkel
-je hebt er weinig ingrediënten voor nodig
-je kan ze zowel zoet als hartig maken — zie onder voor ideeën
-de smaakcombinaties zijn eindeloos: je kan amandelboter maken, zoete amandelboter met bv vanille en ahorn, hartige amandelboter met gerookte paprika, maar ook amandel/hazelnootboter, en zo voort!
-ze zijn gezond, en je kan ze makkelijk nog gezonder maken door bv kaneelpoeder of macapoeder of ...toe te voegen
-ze vullen je maagje behoorlijk goed!
En last but not least:
-Notenboters zijn minstens twee weken houdbaar op kamertemperatuur!!! Ze bewaren dus lang! De olie, die vaak vrijkomt en bovenaan gaat drijven, zorgt voor een natuurlijke anti-bacterie barriëre. Je kan notenboter ook in de koelkast bewaren, als je die nog hebt.
Mocht je de notenboter lang bewaren, gebruik wel je gezonde verstand: ruik er altijd eerst even aan en vertrouw op je neus. Als het stinkt: niet opeten.
Hoe maak je vegan notenboter?
Nodig:
-noten, zaden of pitten. Kies voor eén soort of meng.
-pan
-keukenmachine
-propere potjes
-optioneel: smaakmakers, denk aan kaneel, gember, kardemom, vanille, nootmuskaat, ahornsiroop, agavesiroop, stevia, kokosbloesemsuiker, ... voor zoete smaken en aan gerookte paprika, komijn, kurkuma, provencaalse kruiden, etc, voor hartige.
-optioneel: zout
Hoe maak je het?
1. Rooster altijd eerst je noten droog in de pan of op een bakplaat in de oven. Wees voorzichtig met gemengde noten, want pitten en zaden branden sneller aan. Zodra je de noten begint te ruiken, is het goed.
2. Doe de afgekoelde noten in een keukenmachine.
3. Maal ze. Geduld is hier het sleutelwoord: soms kan het erg lang duren, zeker als je keukenmachine niet zo krachtig is, vooraleer je echt het boterstadium (loperig, smeuïg) bereikt. Niet opgeven en regelmatig machine uit zetten en met een lepel de randen naar beneden halen.
4. Voeg eventuele smaakmakers toe en zorg dat die goed verdeeld zijn
5. Doe de notenboter in een potje met deksel
6. Smakelijk!
Ideeën voor zoete notenboters:
-hazelnoot/chocola: gianduja
-hazelnoot/chaikruiden
-amandel/ahorn/kaneel
-noten/rozijnen of dadels/gember
-zonnebloempit/pompoenpuree/speculaaskruiden
-notenboter plus banaan
...
Ideeën voor Hartige notenboters:
-walnoot/look
-amandel/chipotle
-cashew/garam massala
-pizzanotenboter: cashew/zongedroogde tomaat
-noot naar keuze/gerookte paprika/peper/lookpoeder/zout
-harissa
-kerriepoeder
-als je noten plus zout maalt en hier zuurkoolsap bijdoet, en het geheel twee dagen op kamertemperatuur laat trekken, en daarna koud zet, heb je gefermenteerde notenboter!
-notenboter plus groene toevoegingen (zoals look, basilicum, ruccola, ...) = pesto! Voor allerlei ideeën voor vegan pesto kijk hier!
Maak jij notenboter? Welke is je favoriet? Heb je nog tips?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten