zaterdag 28 april 2012

Zelf paardebloemkappertjes maken

Paardebloemkappertjes

Geel is voor mij de kleur van de lente, en ik ben dan ook blij met de massa's paardebloemen die nu vrolijk bloeien op onze oprit.  Aan de andere kant probeer ik ze ook een beetje in toom te houden, omdat ik anders erg veel wiedwerk heb...
De blaadjes van de paardebloem zijn heel gezond, maar ik ben een zoetekauw en vind ze te bitter smaken.  Toch heb ik een receptje ontdekt waardoor ik met veel smaak paardebloemen kan eten.  Het recept is gebaseerd op een recept van Laurette Van Slobbe in haar boek "eten en drinken met wilde planten" - overigens een heel interessant boek...  Twee vliegen in een klap: ik maak iets ergs lekkers en gezonds en doe tegelijk aan onkruidbeperking!
Receptje voor de kappertjes:

Nodig:
-paardebloemknopjes
-kruiden
-zout
-appelazijn
-glazen potjes

1.Pluk zoveel paardebloemknopjes als je kan.  De lekkerste kappertjes maak je van de kleinste knopjes die nog midden in de plant zitten.  De knopjes die bijna openbarsten geven dan weer een net iets bitterdere smaak.
2.Was de knopjes en laat ze uitlekken.
3.Bestrooi ze met zout naar smaak.  Laat ze nu een dagje staan in een kom met het zout.
4.Giet de knopjes in een pan en zet ze onder water.
5.Breng het water aan de kook, zodra het kookt haal je de pan van het vuur en giet je alles af.
6.Ondertussen heb je enkele glazen potjes met kokend water gesteriliseerd.
7.Deze potjes vul je nu voor drie vierde met de knopjes en met een mengeling van die kruiden die je lekker vindt.  Ik gebruikte mosterdzaadjes, gedroogde looksnippers, dragon, laurier, zwarte en witte peperbolletjes, bonekruid, rozemarijn en koriander.
8.Giet nu biologische appelazijn van een goed merk (ik gebruik Demeter) over de knopjes, tot je net onder de rand zit.
9.Sluit af en zet drie maanden weg in de kast.  Daarna: smullen maar!  Op pizza's, in slaatjes, bij pasta, in de stamppot, ....Ik maakte een soort martino-achtig vegan broodbeleg en gebruikte daarbij deze kappertjes.  Het recept vind je hier: http://dezelfvoorzieningsbijbel.blogspot.be/2013/04/broodbeleg-van-de-maand-vegan-martino.html

2 opmerkingen:

Liz Boom zei

Mijn kappertjes maak ik van de zaden van de Oostindische kers. Als kruid gebruik ik mierik die ik in de azijn mee laat trekken. Zou die mierik ook kunnen met jouw paardebloemknopjes of past die smaak daar niet bij?

Grt
Liz

Krol zei

Geen idee, maar het klinkt lekker, dus waarom niet!