zondag 2 oktober 2022

Zelf Appels Drogen

 Zelf Appels Drogen

Appelschilmachientje, maar je kan net zo goed een mandoline gebruiken, of met de hand snijden!

Bewaar je appeloogst langer door de appels te drogen! 

Gedroogde appelschijfjes zijn heerlijk als gezond snoepje...

Tips en weetjes om appels te drogen:

-Ik gebruik een appelschilmachientje om mijn appels handig en snel gelijktijdig te schillen en in schijfjes te snijden. Maar je kan net zo goed je appels ongeschild laten, in dat geval gebruik je een appelboor om het klokhuis te verwijderen en een mandoline om de appels vervolgens in even dunne schijfjes te snijden. Kijk hier voor nog meer leuke ideeën en toepassingen met een mandoline.  

-Met de hand snijden kan ook, probeer er dan voor te zorgen dat je gelijkmatig dunne schijfjes verkrijgt. 

-Wat ik wel leuk vind aan de appelschilmachine zijn die superlange appelschilslingers! Misschien een leuk idee voor een feestje: eetbare slingers? No waste :)

-Voor een betere smaak kan je de schijfjes kort door een badje van citroenzuur verdund in water halen. Giet daartoe een scheut appelazijn of citroensap bij wat koud water. Leg de schijfjes er in en laat ze daarna in een vergiet even uitlekken. 

Ik droog de appels 12 uur lang op 57°C, om zeker te zijn dat ze helemaal droog zijn en niet gaan schimmelen. 

Superlange en eetbare appelschil-sliert-slinger! En appelschijfjes klaar om gedroogd te worden...


Zelf Appels Drogen: Hoe ga je te werk?

Nodig:

-appelschilmachine of appelboor en mandoline 

-mes

-voedseldroger of oven die je kan instellen op 57°C.

-bak voor compost

-als je met citroenzuur werkt: scheut appelazijn of wat citroensap verdund met 250 ml water in een kommetje, eventueel een vergiet om de appels daarna even te laten uitlekken. 

-bewaarpotten om je gedroogde appeltjes in te doen

Hoe doe je het?

1.Pluk je appels

2.Was de appels 

3.Voor appelschilmachine: steek de appel met het steeltje naar het mes gericht op de spiesjes. Draai aan de hendel, de machine schilt en snijdt voor jou de appel in gelijkmatige schijfjes. De schijfjes moet je nog even doorsnijden of met de hand in halve ringetjes breken.

4.Voor appelboor en mandoline: boor het klokhuis uit de appel, snij de appel in twee, en snij er met de mandoline schijfjes van. 

5.Als je met verdund citroenzuur werkt: leg de schijfjes even in een badje van wat appelazijn of citroensap verdund in koud water, laat ze daarna uitlekken in een vergiet.

6.Schik de schijfjes op de droogschalen, breek of snij ze eventueel nog in twee.

7.Droog 12 uur lang op 57°C.

Helemaal droog!!!


Geen opmerkingen: