zondag 15 oktober 2023

Vegan Wildpluk Recept: Zuurdesem Quiche met Wilde 'Spinazie'

Vegan Wildpluk Recept: Zuurdesem Quiche met Wildpluk 'Spinazie'

Quiche is altijd lekker, zeker aan het begin van de herfst!

Ik wilde deze quiche oorspronkelijk met spinazie maken, maar omdat ik momenteel bezig ben om meer wildpluk in mijn keuken te integreren, besloot ik in de plaats van mijn diepvriesdeur open te doen een plukronde door de tuin te maken. Dat bleek veel aangenamer! Het resultaat was superlekker en eigenlijk best gemakkelijk. Voor de groenten bovenop de wildpluk laag gebruikte ik gewoon wat ik nog over had, maar je kan hier eindeloos mee variëren. 

Wil je geen zuurdesem starter gebruiken? Vervang dan de zuurdesem door bloem en gebruik meer water: quichedeeg is gewoon bloem, water en olijfolie gemengd tot een consistent deeg. 

Kom vol wild groen uit de tuin...
 
Gestoofde wilde groene laag op het uitgerolde deeg...
 
Gestoofde groentenlaag bovenop de groene laag...
 
Tofutopping daarbovenop.
 
Quiche is klaar!


Vegan Wildpluk Recept: Zuurdesem Quiche met Wildpluk Spinazie

Nodig:

Voor het zuurdesem quichedeeg:

-1 kopje bloem (ik nam donkere spelt)

-0,5 kopje zuurdesem (heb je geen zuurdesem gebruik dan gewoon 1,5 kopjes bloem en meer water)

-ongeveer 2 el olijfolie

-snuf zout

-weinig water

-kom

-vochtige schone doek 

-taartvorm

-bakpapier

-deegroller

Hoe maak je het zuurdesem quichedeeg?

1.Je kan hier 's morgens al aan beginnen, dan kan je deeg nog wat fermenteren.

2.Meng bloem, zout, en zuurdesem in een kom.

3.Voeg beetje bij beetje olijfolie toe, en water.

4.Kneed, eventueel met een beetje extra bloem, tot je een 'bol' hebt die zijn vorm behoudt. Je hoeft niet hard te kneden: het deeg hoeft niet te veren, het moet enkel samenblijven. 

5.Leg in een kom met een vochtige doek erover en laat minstens 30 minuten (of een hele dag) rusten.

Nodig voor de quiche vulling:

Voor de toplaag met tofu:

-1 pak tofu, verbrokkeld

-0,5 kopje kikkererwtenmeel

-0,5 kopje gistvlokken 

-nootmuskaat naar smaak

-witte peper naar smaak

-kurkuma naar smaak

-1 el sojasaus

-zwart zout: snufje

-water

-mixer of keukenmachine 

-optioneel: ter versiering: in de helft gesneden kerstomaatjes

Voor de groentenlaag in het midden:

-groenten zoals: venkel, wortel, boontjes, in stukjes gesneden

-zout naar smaak

-1 ui, gesnipperd

-1 teentje look, geperst

-klein stoofpotje

-olijfolie

-weinig water

Voor de wildpluklaag op de bodem:

-wildplukgroenten voor de spinazielaag: ik plukte blad van dovenetel, kaasjeskruid, weegbree, melde, paardenbloem, zevenblad, bietenblad: 1 kom vol

-kokosolie

-wok met deksel

-mixer

Hoe maak je het?

1.Zet eerst de groenten op om te stoven: verhit olijfolie in een klein stoofpotje.

2.Laat de ui glazig bakken.

3.Voeg met wat zout venkel, wortel en boontjes of groenten naar smaak toe en laat even met deksel op stoven.

4.Voeg wat water toe (een klein bodempje) en laat op laag vuur verder gaar stoven.

5.Maak nu de tofutopping: vermeng tofu, gistvlok, kikkererwtenmeel, kurkuma, nootmuskaat, witte peper, zwart zout in de keukenmachine of in een mixerkom met een beetje water. Mix of blend tot je een smeuïge consistentie verkrijgt. 

6.Stoof dan het wildplukgroen: verhit kokosolie in een wok.

7.Voeg de gewassen blaadjes toe.

8.Roerbak tot het slinkt.

9.Voeg nu een beetje water toe, zet het deksel erop, en laat stoven.

10.Haal van het vuur af en mix glad met de mixer. 

11.Rol daarna het quichedeeg uit: strooi wat bloem op een werkvlak.

12.Rol met een deegroller het deeg zo plat en breed mogelijk uit.

13.Zet je oven op 200°C (pizzastand werkt het beste hiervoor)

14.Spreid een vel bakpapier over je taartvorm uit.

15.Leg voorzichtig het deeg in de taartvorm, en pas de vorm aan tot het past: 'plak' stukjes overtollig deeg op 'kale' plekken. 

16.Prik met een vork gaatjes in het deeg, en vul je quiche:

17.Spreid de gestoofde en gemixte wildpluklaag uit op de bodem.

18.Lepel de gestoofde groentenlaag hierbovenop.

19.Spreid de tofulaag bovenaan.

20.Druk optionele in de helft gesneden kerstomaatjes in de tofulaag.

21.Zet ongeveer 35 minuten in de oven.

Smakelijk!




 

Geen opmerkingen: