Waarom zou je Kweeperenstroop maken?
De Voordelen:
1.Verwerk heel veel oogst tot één compact product dat heel lang houdbaar is
Dit jaar is een fruitjaar: ik zag een kweepeerboom die met zijn takken tot op de grond hing en heerlijk geurde, zo veel fruit hing er aan zijn takken!
Ik mocht wat kweeperen van de buren gebruiken, ook hun boom hangt afgeladen vol, soms met joekels van kweeperen van net geen 600g!
Om stroop te maken van kweeperen, maak je eerst sap van in stukken gesneden kweeën. Een volle vruchtkorf van een sappan levert ongeveer 5 liter sap op.
En met die vijf liter maak je zo'n 5 kleine potjes lang houdbare kweeperenstroop.
Reduceer die giga oogst tot een paar kleine, lang houdbare potjes in je voorraadkast! Lees hier een uitgebreide handleiding hoe maak je zelf kweepeersap in de ontsapper.
2.Het is superlekker
De smaak van kweeperenstroop is uniek. Dit vind je niet in de winkel.
3.Je kan het personaliseren.
Voeg kruiden toe aan jouw kweeperenstroop om hem nog lekkerder te maken, zoals lavendel, kaneel, gember, ... Of maak een combinatiestroop met appels, peren, rode bieten, ... Kijk zeker bij Zelf Appelstroop Maken voor ideeën!
4.Het is een alternatief zoetmiddel
Stroop is en blijft suiker, maar het is een gezonder soort zoetmiddel. Stel je eens voor: je zelfgebakken vegan zuurdesem kweepeercake, mèt kweepeerglazuur op basis van kweepeerstroop! Ik zie meteen een hele kweepeer thema avond...
5.Het is relatief makkelijk.
Zelf stroop maken is erg bewerkelijk, het kost veel tijd en energie, maar het is niet moeilijk.
De nadelen:
1.Het kost veel energie
Om kweepeerstroop te maken, moet je eerst kweepeersap maken: volg de handleiding daartoe hier. Je ontsapper staat toch wel anderhalf uur op vrij hoog vuur te stomen...
Vervolgens kook je het bekomen sap (een volle sappan levert vaak 5l sap op) in, net zo lang tot het stroperig wordt, en dat kan ook zo'n drie uur op een hoog vuur in beslag nemen.
Mogelijke oplossingen: als je zonnepanelen hebt, kan je stroop maken op een zonnige dag, op een inductievuur of een elektrische kookplaat. Als je veel oud brandhout hebt, kan je een stroopmaakdag organiseren en je stroop op een open vuur buiten maken, zoals ze in Azerbeidzjan doen.
2.Het kost veel tijd
Sap maken doe je best op dag 1, en stroop op dag 2.
Kweeperenstroop maken houdt in: plukken, wassen, schillen, water opzetten, de kweeperen stomen in de sappan. Een grote afwas doen.
Op dag 2: bewaarpotjes afwassen en steriliseren, de kweeperenvruchtenmoes door een roerzeef halen, de gezeefde moes uitstrijken op droogovenvellen, en drogen tot kweepeerfruitleer in een droogoven. Je kan ook kweeperenazijn maken, of kweeperenmoes wecken zoals je appelmoes zou wecken, of je kan er een taartbodem mee vullen. Ondertussen zet je de stroop op het vuur en laat je die zo'n drie uur inkoken, dan moet je hem in potjes gieten en daarna volgt een giga afwas.
3.Idealiter ben je met twee personen of meer
Een volle sappan weegt behoorlijk zwaar, en een volle vruchtenkorf aan gestoomd fruit door een roerzeef halen is best veel werk, net als de grote afwas. In een dorp zou dit een gezamenlijke klus zijn, dus waarom niet je vrienden en buren oproepen om die kweeperen samen te verwerken?! Dan wordt dit nadeel weer een voordeel dat voor gezelligheid en verbinding werkt!
Hoe maak je zelf kweeperen stroop
Nodig:
-veel kweeperen, geplukt en gewassen. Schillen is niet nodig en de klokhuizen en pitten mogen er ook in blijven zitten. Weet wel dat hoe kleiner je de stukken snijdt, hoe meer kweepeer je kwijt kan in je sappan!
-een sappan of ontsapper en een klemmetje om de darm dicht te zetten.
-een grote ketel om het bekomen sap in op te vangen met een dikke bodem, waar dus minstens 5 liter in kan
-een houten roerlepel
-een gewone lepel om te testen op stroperigheid
-een grote soeplepel om in potjes te schenken
-als je de gestoomde kweepeermoes wil verwerken: een roerzeef om de pitten, schillen en gestoomde klokhuizen eruit te halen, een droogoven en droogovenvellen als je de gezeefde massa wil uitstrijken en drogen tot kweepeer fruitleer, en als je kweepeerazijn wil gaan maken: een foodgrade emmer, kaasdoek, een touwtje om de kaasdoek vast te knopen, suiker, wat appelazijn. Voor kweepeercake, kijk hier!
-glazen potjes met schroefdeksel om de stroop in te kunnen gieten en bewaren
-schone keukenhanddoek
-keukenhandschoenen
Hoe maak je het?
Dag 1: je maakt eerst kweeperensap
Lees hier hoe, dit is de uitgewerkte handleiding voor zelf kweepeersap maken. MAAR: in plaats van het sap rechtstreeks in flessen te gieten, laat je het gewoon, in de ontsapper, één nacht staan. Zo kan het bezinken.
Dag 2: Stroop Maken
1.Zet de ketel met dikke bodem onder je ontsapper en maak het klemmetje los: laat het sap in de ketel stromen.
2.Hel de ontsapper schuin naar voren (best met twee mensen, dit is zwaar) om het sap eruit te krijgen maar laat het laatste restje sap zitten: dit bevat bezinksel en is niet lekker.
3.Zet de ketel met het sap op een hoog vuur en breng aan de kook.
4.Eens het kookt: zet iets lager, maar zorg ervoor dat het goed en rollend blijft bubbelen.
5.Roer af en toe met een houten lepel.
6.Je kan nu, als je dat wil, de gestoomde kweeperen gaan verwerken:
6A.Draai ze door een roerzeef en vang de moes op in een opvangkom
6B.Voor fruitleer: volg deze handleiding
6C.Voor houdbare kweepeermoes: weck de moes in schone glazen potjes zoals je appelmoes zou wecken
6D.Voor kweepeerazijn: volg deze handleiding
6E.Voor Zuurdesem Kweepeercake met kweepeermoes: kijk hier!
6F. Indien je de moes niet wil verwerken: gooi op de composthoop!
7.Doe terwijl het sap inkookt ook de afwas, en steriliseer je glazen potjes en dekseltjes
8.Je zal zien dat het sap van kleur verandert, dat het vermindert, en dat het stroperiger en dikker wordt.
9.Laat af en toe een druppel van een lepel vallen op een bordje. Als die druppel afkoelt kan je testen met je vingers hoe stroperig het is.
10.Je kiest zelf hoe dik je je stroop wil hebben, maar let in deze laatste fase héél goed op dat je stroop niet verbrandt!
11.Giet de stroop met behulp van een grote soeplepel in potjes, draai dicht en zet ondersteboven.
Waar kan je kweepeerstroop allemaal voor gebruiken?
-Om je thee mee te zoeten, of je chocolademelk of je lattes
-In muësli
-Op de boterham
-In marinades voor tofu, tempeh of seitan
-Op pannenkoeken
-Als een alternatief zoetmiddel
-...
Welke smaakcombinaties kan je gebruiken?
Je kan je stroop helemaal personaliseren: maak een sap van kweepeer/appel/munt, of rozemarijn, ga voor warme specerijen zoals gember en kaneel, misschien wel venkelzaadjes of zelfs berenklauwzaadjes, of combineer met gewone peren, rode bieten, ...
Smakelijk!
Nog meer recepten met kweepeer:
-Zelf Kombucha maken met o.a. Kweepeer
-Zelf o.a. een Kweepeer Hydrolaat maken met een sappan!
-Zelf Kweepeersiroop en gedroogde kweepeerschijfjes maken!
-Zelf Kweepeer Fruitleer maken!-Vegan Zuurdesem Kweepeer Cake
-Zelf Kweepeersap maken in de sappan
-Zelf Kweepeerconfituur met Kruiden en Rozenwater maken!
-Herfstige Soep van Pompoen en Kweepeer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten