vrijdag 8 september 2023

Wat kan je met Berenklauwzaden doen? Recepten en ideeën!


Wat kan je met Berenklauwzaden doen? Recepten en ideeën!

Gewone Berenklauw Juist Identificeren

Voor we bespreken wat je allemaal met berenklauwzaden kan doen, even wat info over de berenklauw!

De Gewone Berenklauw wordt wel eens de lekkerste wilde plant van Europa genoemd, maar weinigen wagen zich eraan.

Waarom? 

-De Berenklauw (Heracleum Sphondyllicum) lijkt fel op de exoot Reuzenberenklauw (Heracleum Mantegazzianum). Nu is het zo dat de haartjes en het sap van deze BEIDE planten brandwonden kunnen veroorzaken als je ze plukt of aanraakt, maar verbrandingen door de exotische soort zijn veel ernstiger dan de inheemse. De exotische soort is ook ongeschikt om te eten. 

Wanneer je de inheemse berenklauw echter juist identificeert en plukt èn klaarmaakt met handschoenen, dan ben je in principe veilig!

-Let op: er is nog een verwarring mogelijk: Berenklauw behoort tot de Wortel Familie (schermbloemigen), en hoewel er in deze familie fantastisch lekkere planten bestaan (denk karwij, komijn, venkel, zwartmoeskervel, wortel, ...) zijn er ook enkele familieleden die niet zo tof zijn: de extreem giftige gevlekte scheerling, bv. Eet je van de gevlekte scheerling, dan sterf je. 

Wees dus 100% zeker als je Gewone Berenklauw gaat plukken, voorbereiden en opeten: je moet zowel de plant helemaal juist kunnen identificeren als hem juist behandelen (dus met handschoenen, geen sap of haartjes aanraken of in je ogen verkrijgen). 

Waarom zou je deze "gevaarlijke" plant dan toch moeten proberen?

-Omdat de smaaksensatie onbeschrijfelijk is. Heel erg lekker

-Je kan de bladeren, stengels, scheuten, ongeopende bloemknoppen allemaal eten. Ideeën voor recepten: berenklauw stoven (als spinazie), berenklauw tempura, berenklauw azijn, soep. In risotto.

-Leuk recept: zoete aardappelsoep met berenklauw

Helemaal Veilig: Berenklauwzaden!

Ben je benieuwd naar de Berenklauw, maar durf je het nog niet helemaal aan? 

Dan kan je beginnen met berenklauwzaadjes!

 Deze zijn namelijk makkelijk (zonder handschoenen) te oogsten -- de plant heeft ze ook al voor je gedroogd -- en ze hebben een hele bijzondere smaak. 

Je moet wel NOG STEEDS 100% zeker zijn dat het om een echte Gewone Berenklauw gaat. 

De smaak van berenklauwzaden wordt omschreven als een warme, licht bittere en bloem-aroma-achtige mix van citrustinten (vooral sinaasappelschil), koriander, kruidnagel, kardemom en... eh, ja: zeep :)

Wat kan je allemaal met berenklauwzaadjes doen?

-Je kan er ijs van maken: rooster en verpoeder het zaad, en voeg toe aan vegan ijs met vegan room en melk, of aan makkelijk zelfgemaakte easy nice cream.

-je kan de smaak van berenklauwzaad conserveren in kruidenzout -- dit bedrijf verkoopt zelfs berenklauwzaadzout: common hogweed salt

-Je kan het gebruiken als inheemse vervanger voor gember: rooster, vermaal en gebruik in berenklauw zaad cake, recept voorbeeld hier!

-In Iran gebruiken ze de zaden van heracleum persicum (een berenklauw verwant) in linzensoep, bij bonenschotels - want: de zaden helpen bij het verteren, ze zouden goed zijn tegen flatulentie! Ze voegen het ook toe aan aardappelen en groenten. Een gekende Iraanse specialiteit is om verse granaatappelzaadjes te bestrooien met Golpar, zoals ze vermalen berenklauwzaden daar noemen.

-in energieballen en repen

-in hartige linzenschotels

-in currykruiden mixen die je zelf maakt, of gewoon toegevoegd aan curryschotels

-in marinades voor seitan, tofu, tempeh, sojabrokjes etc: meng gerookte paprika met peper en zout, suiker, provencaalse kruiden en vermalen berenklauwzaden... 

-in drankjes: liqueur, cocktails, maar ook limonades (zoals overnight kruidenlimo), kefir, kombucha, ginger bug, vegan oxymel, sweet potato fly, theekruidenmix zoals deze wild masala chai, ...

-in koekjes: zie hier voor een recept

-in confituur en gelei

-in snoep: een bekende kok wiens naam me nu ontsnapt (ken jij 'em?) maakte er ooit lolly's mee. Met venkelzaad maakt men in India al eeuwen 'saunf': gesuikerde venkelsnoepjes als digestiefje na de maaltijd: helpt bij vertering! Zie bij Creatief met Venkelzaad voor een makkelijk recept: mogelijks lenen ook berenklauwzaadjes zich hiervoor!

-in brood (denk aan karwijzaden, zelfde familie), of als toevoeging aan zuurdesems, lees hier over hoe je eigen zuurdesembrood super voedingsrijk, eiwitrijk en gezond kan maken!

-in warme winterdranken 

-in chutney en ketchups, zoals de overheerlijke rode bessenketchup

-in cake en taart

-in siroop

-in azijn

In India heten deze zaden pushki: je kan ze toevoegen aan pakora recepten. 

Oogst jij berenklauw en/of berenklauwzaadjes?


Geen opmerkingen: