zaterdag 23 september 2023

Vegan Recept: Rozenbottel Ketchup, Rozenbottel als Tomaat en Meer!

Vegan Recept: Rozenbottel Ketchup, Rozenbottel als Tomaat en Meer!

Rozenbottels bevatten dezelfde stof als tomaten: lycopeen. Daarom wilde ik eens wat hartige, tomaatachtige rozenbottelrecepten uittesten. Ik maakte dus eerst de Basis Rozenbottelpulp. Toen ik gekookte rozenbottels aan het pletten was, vroeg mijn vriend spontaan: 'Wat is dat? Het ruikt naar tomaat!'

Verder bevatten rozenbottels ook gigantisch veel vitamine C, en bèta caroteen (zoals wortelen): je kan ze beschouwen als lokale, winterse tomaatjes. 

Ik maakte rozenbottel ketchup! Ik vond deze ketchup heerlijk: zoet, tomatig en toch anders, hint van pruimensaus, oosters, mysterieus en rijk.  

De Basis Rozenbottel Pulp kan je verder voor allerlei hartige recepten gebruiken waarvoor je normaal tomaat zou gebruiken, denk:

-spaghettisaus met rozenbottel

-pizzasaus met rozenbottel: zie bv deze video van Atomic Shrimp

-soep met rozenbottel (de Zweden eten zoete rozenbottelsoep, maar je kan ze uiteraard ook hartig maken)

-salsa met rozenbottel (salsa moet zuur, zoet, zout en pikant zijn en citrusvruchten bevatten: combineer in stukjes gesneden seizoensfruit, en een fijngesneden rood uitje met wat rozenbottelpulp, ahornsiroop, een in stukjes gesneden chili, zout, en meng met een beetje olijfolie, sinaasappelsap, citroensap en limoensap -- pas aan naar eigen smaak)

-tapenades met rozenbottel

-dips met rozenbottel

-quiche met rozenbottel

-rozenbottel bij taco's

-...

Rozenbottelpulp, klaar voor gebruik

Basisbereiding van Rozenbottelpulp voor hartige rozenbottel gerechten: drie manieren

1)Koken en zeven:

Wat ik lastig vond aan de bereiding: rozenbottel bevat aan de binnenkant haartjes die irriterend werken (vroeger werd er jeukpoeder van gemaakt.) Ik voelde deze irriterende werking bij het afspoelen van de keukenspullen. Ik heb de bottels maar 1 keer gekookt en 1 keer met kaasdoek gezeefd, en hoewel ik de saus superlekker vond, voelde ik mijn tong nadien 'prikken'. 

Dus als je bottels bereid: kook ze twee keer, en zeef ze twee keer. Volgens bronnen op het internet zouden de haartjes niet langer irriteren als je ze voldoende kookt. Mijn tong prikte na het eten van 1 x 30 minuten gekookte en gezeefde pulp wel wat, maar misschien ligt dit ook aan het hoge vitamine C gehalte? Ik heb dat tonggeprik namelijk ook na het eten van kiwi's...

2)Eerst drogen: 

Wil je alle risico's met haartjes vermijden, dan droog je de rozenbottels best, voor je ze als tomaatachtig ingrediënt gebruikt. Als ze droog zijn, kan je de haartjes makkelijk verwijderen: schud ze dan in een glazen pot en wan ze daarna in een vergiet. Lees alles over hoe je rozenbottels droogt (bv ook voor thee of kleurmiddel) hier.

Geplukte en gewassen bottels, klaar om gekookt te worden

3)Verwijder de haartjes bij de verse bottels:

Een derde optie, de grondigste maar ook het meeste werk, is om de haartjes gewoon manueel bij de verse bottels te verwijderen: Snij de bottels in twee, haal pitten en haartjes eruit met een mes, zet de geschoonde bottels onder water en spoel ze, zeef ze in een vergiet en onder de kraan. Was daarna je handen. 

Deze rozenbottels hebben 30 minuten gekookt en zijn zacht geworden.

Basis Rozenbottelpulp Bereiden

1.Bereid om de ketchup of gelijk welk ander hartig recept met rozenbottel te maken eerst de bottelpulp:

Nodig:

-rijpe rozenbottels

-pot met water

-zeef en kaasdoek of roerzeef

-pureestamper, mixer of blender

-kommen

Hoe maak je de Basis Rozenbottelpulp?

1.Pluk rijpe bottels: ze zijn rijp, als ze rood zien. Wees voorzichtig voor de scherpe stekels op de stengels.

2.Doe de takjes eraf.

3.Was ze.

4.Laat ze optioneel met deksel 24 uur onder koud water staan vooraleer je ze kookt.

4.Zet ze onder water in een pot: niet meer water: gebruik zo weinig mogelijk water.

5.Breng aan de kook.

6.Laat 30 minuten koken, tot zacht.

7.Giet het meeste water af. Eventueel kan je dit water bewaren om je ketchup of saus achteraf mee te verdunnen, indien nodig. 

8.Neem een fijnmazige zeef, of een roerzeef, zet er een kom onder, doe er een vochtig gemaakte kaasdoek over, en doe de pulp in de zeef.

9.Druk de pulp voorzichtig mbv een spatel door de zeef. Grote bestanddelen en haartjes blijven achter in je zeef, de eetbare pulp wordt opgevangen in de kom. Ik vond dat het veel gemakkelijker ging om de pulp met de hand door de zeef te duwen, maar dan voel je wel de irriterende werking van de haartjes.

Mix of plet de pulp
Duw de pulp door een zeef: let wel -- ik gebruikte hier helemaal geen kaasdoek, maar eigenlijk moet dat wel, wil je irriterende haartjes vermijden!

10.Neem nu een nieuwe zeef, en een nieuwe kom, en duw de gezeefde pulp nogmaals door de zeef.

11.Of: Doe de pitjes en schillen in je zeef opnieuw in de pot met wat nieuw water, en kook nogmaals, nu tien minuten. 

12.Zeef ze opnieuw.

Gezeefde Basispulp
 

13.Nu kan je de gezeefde pulp gebruiken. 

Rozenbottel Ketchup

Nodig:

-2 delen rozenbottelpulp

-1 deel azijn

-suiker naar smaak

-snuf zout

-optioneel: ui en look, gesneden

-optioneel: kruiden zoals mosterd, kaneel, zwarte peper, gember, kruidnagel, cayennepeper, ... 

-optioneel: olijfolie

-potjes

-theedoek

Hoe maak je de ketchup?

1.Verhit de olijfolie als je die gebruikt

2.Stoof look en ui, als je die gebruikt

3.Voeg kruiden toe, als je die gebruikt en laat even opbakken

4.Voeg azijn en zout toe

5.Voeg bottelpulp toe

6.Voeg suiker naar smaak toe

7.Breng aan de kook

8.Steriliseer schone potjes en zet op een schone theedoek

9.Vul potjes, zet omgekeerd

10.label

Ook de pitten kan je achteraf nog gebruiken: 

Rozenbottelpitten Bewaren en Gebruiken

Wil je de pitten ook bewaren voor gebruik: 

1.Giet de niet gezeefde rozenbottelpulp met pitten in een pot met ruim water.

2.Woel alles door elkaar: de zaadjes zullen zakken.

3.Giet door een zeef.

4.Herhaal tot je quasi enkel pitten hebt.

5.Laat de pitten drogen.  

6..Je kan de pitten daarna voor gebruik roosteren in een droge pan tot ze goudbruin worden en je ze kan ruiken. 

7.Vermaal de afgekoelde pitten.

8.Rozenbottelpittenpoeder kan je toevoegen aan brood, cake, koekjes, taarten, door muësli, in yofu, ...

Nog meer ideeën met rozenbottelpulp en gedroogd rozenbottelpoeder??!

-Voeg gedroogd rozenbottelpoeder toe aan energierepen, in brownies, brood, yofu, overnight oats, ...

-Maak Rozebottelpulp ijsjes: voeg de pulp toe aan een basis nicecream recept of meng met suiker en kokosroom!!! 

-Maak zoete balletjes met rozebottelpoeder of pulp: Maal amandel en haver grof, vermeng met gewelde en geblende rozijnen, rozenbottelpulp met cacao, green kitchen stories heeft zo'n truffel recept hier!

Rozenbottels Ontsappen???

Ik dacht eerst dat rozenbottels ontsappen een interessant idee was: op die manier hoef je de haartjes niet te verwijderen. Maar volgens een aantal Duitstalige sites is ontsappen niet werkbaar, omdat rozenbottel amper sap bevat. Wat je WEL kan doen volgens die sites is je bottels 24u lang in koud water laten staan, dan zeven, dan 30 minuten koken, zeven, nog eens 10 minuten koken, en nogmaals zeven. Doe de pulp in bakjes en vries in. 

Gefermenteerde rozenbottels

Tot slot: op het web vind je al recepten voor

-gefermenteerd rozenbotteldrankje

Wie durft rozenbottels fermenteren?

Heb jij nog meer rozenbottel ideeën??

Geen opmerkingen: