zaterdag 20 december 2025

Zelf Kweepeer Snoepjes Maken!

Bekentenissen van een snoepkont

Ik ben dol op snoep en suikergoed. Het is een beetje een tegenstrijdigheid in mijn leven, want naast snoep en chocolade leef ik heel gezond en zo natuurlijk mogelijk. Ik wéét dat snoep niet gezond is! Maar ik vind het fascinerend... Snoep maken is een echt ambacht, eentje dat ik wil leren en waar ik stapje voor stapje meer over leer. Snoep maken heeft iets magisch!  

 

In principe en in theorie is snoep maken eenvoudig. Je hebt er speciale ingrediënten voor nodig zoals glucose, dat wel. En mijn infrarood thermometer is heel handig hierbij. En het duurt even om de techniek onder de knie te krijgen, vind ik. Ik maakte al vaker snoepjes in het verleden, maar het lukte nooit: de temperatuur was net te hoog, zodat ze verbrandden en een hele vieze smaak kregen. Of ze waren gewoon niet lekker.

Met deze snoepjes heb ik een grote stap vooruit gezet! Het is nog steeds niet 100% hoe ik mijn zelfgemaakt snoep wil, maar ik weet nu veel beter welke richting ik uit wil!  

Kweepeer Snoep

Ik ben de laatste tijd veel met kweepeer recepten bezig geweest, en nog ben ik niet 'uitgekweepeerd'! Tijdens het maken van het zoveelste kweepeerrecept, zeker die waarbij ik met de aromatische schil van de kweepeer werk, zoals kweepeer extract, en geroosterde thee van kweepeer, dacht ik ineens: wat als je hier nu snoep van zou kunnen maken?! (voor meer kweepeer, kijk rechts bij Categorieën en kies 'Kweepeerrecepten').

Met snoep bedoel ik echt hard snoep, 'babbelaars' of 'babbekes' zoals wij het vroeger noemden, bonbons, enzovoort. 

Om kweepeer snoep te maken, ben ik als volgt te werk gegaan: eerst maakte ik een koude siroop van de kweepeerschillen, zodoende een geurig extract met die typische kweepeersmaak te hebben. Als je een sterksmakende siroop wil hebben, is het best om deze twee dagen te laten staan! Je maakt deze siroop dus lang op voorhand, lang voor je het snoep gaat maken.

Leuke extra bij de siroop: extra snoep! Die kweepeerschilletjes gooi je nadat je siroop op smaak is natuurlijk niet weg! Je kan ze zo opeten, als een snoepje. Of je kan ze in de voedseloven drogen, zodat ze bewaren! Daarna kan je ze dan weer gebruiken in thee, of in gebak! 

Belangrijke Opmerking: maak snoep op een droge dag!!! Doe je dat niet, maak je snoep bij vochtig weer, dan heb je een veel grotere kans op mislukking: dan smelt en kleeft alles.  

Stap twee is dan het snoep maken: siroop, suiker en glucose koken, op een koud werkoppervlak storten (idealiter marmer, RVS of een bakplaat bekleed met foodgrade en hittebestendig siliconen matje), mèt handschoenen aan (want het is heel heet) kneden en tot een lange sliert plooien, en hier stukjes snoep afknippen met een schaar. 

Kweepeer Schil Siroop Maken:

Zelf Kweepeer Snoepjes Maken 

Stap 1: Kweepeer Schil Siroop Maken 

Nodig:

-2 grote kweeperen

-een zesteur of heel fijne rasp 

-150g suiker

-100ml water

-een lepel 

-optioneel: een mespunt citroenzuur, of wijnsteenzuur 

-een schone theedoek 

-een afsluitbare kom of glazen pot, groot genoeg om goed in te kunnen roeren. 

-een zeef 

Hoe maak je de Kweepeer Schil Siroop?

1.Boen de kweeperen schoon en droog, alle pluis eraf.  

2.Schil de kweeperen heel dun, liefst met een zesteur.

3.Doe het water met de suiker en optioneel citroenzuur in het potje.

4.Roer dit suikerwater nu net zo lang tot de suiker opgelost is. Dat duurt even. 

5.Voeg de schillen toe.

6.Sluit het potje en laat een hele dag of zelfs twee dagen trekken op kamertemperatuur.

7.Schud af en toe.  

8.Eens de siroop op smaak is, zeef je de schillen eruit en meet je 150ml af. De schilletjes hoef je niet weg te gooien! Eet als snoepje, droog in de droogoven, gebruik in gebak, ... 

Stap 2: Kweepeer Schil Snoep Maken!

Nodig:

-150ml kweepeerschil siroop (met het recept hierboven heb je waarschijnlijk net iets meer siroop over: dat kan je in gebak, cake, ... gebruiken)

-150g suiker

-52,5g glucosepoeder 

-een kleine kookpot met dikke bodem

-idealiter: een infraroord thermometer (heb je deze niet dan zou je een druppel kokende siroop in een koud glas water kunnen laten vallen en zo bepalen of je snoep al dan niet op temperatuur genoeg is om het vuur uit te zetten).

-een RVS werkblad, of een marmeren oppervlak (groot genoeg), een bakplaat bekleed met een foodgrade en hittebestendig siliconen bakmat, of: een grote ovenschaal waar je voldoende maïzena indoet 

-handschoenen type stevige afwashandschoenen die hittebestendig zijn 

-maïzena 

-een theelepel of een ander vormpje waarmee je rondjes in de maïzena kan indrukken om het snoep in te gieten

-optioneel maar heel handig: een deegschraper, of anders een metalen spatel 

-een schaar

-optioneel: kleurstof

-optioneel: extra smaak in de vorm van een paar druppels extract, bv citroen of sinaasappel 

-extra maïzena voor in je glazen bewaarpot

-luchtdicht afsluitbare glazen bewaarpot 

-opperste concentratie: tijdens het snoep maken wordt de suiker kokend heet. Wees voorzichtig dat je je niet brandt! 

Hoe maak je het? 

1.Bereid je mallen en werkvlak voor: ik deed een dikke laag (zeker 3cm) maïzena in een bakschaal. De maïzena kan je achteraf hergebruiken voor snoepmaken! Leg handschoenen en schaar klaar. Duw met de achterkant van een lepel of met een ander vormpje kleine holtes in de maïzena (je mag de bodem niet zien). 

2.Giet siroop, suiker en glucose in het pannetje, zonder roeren!

3.Verhit op medium vuur maar roer niet: het smelt en meng vanzelf, en als je roert krijg je kristallen.

4.Laat op het vuur verder verhitten tot je 150à152 graden celcius bereikt. Kom niet in de verleiding om je vuur hoger te zetten of om te roeren. Heb geduld: dit kan wel tien minuten duren. Meet gewoon af en toe de temperatuur.  

5.Als de temperatuur bijna bereikt is: sta klaar! Want het kan ineens snel gaan.

6.Bij 150à152°C: haal onmiddellijk van het vuur en zet het vuur af.

 

7.Tel tien seconden: de bellen zullen wat inzakken.

8.Voeg optionele kleur -en extra smaakstoffen toe. Let op: dit zal sissen en extra borrelen -- de suiker is kokend heet dus wees voorzichtig!!

9.Giet een deel van je snoepsiroop voorzichtig in de kleine holtes in de maïzena in de bakschaal.

10.Giet de rest van de massa op je RVS werkblad, of -- voorzichtig -- op je met silicone beklede bakplaat, of op je marmeren werkblad. 

11.Bewerk de massa eerst met de spatel: vouw om, plooi, tot het iets afgekoeld en werkbaarder is.

12.Nu kan je verder plooien en kneden met je handschoenen aan.

 

13.Rek de snoepsiroop uit tot een worst, en knip er stukjes van met de schaar. 

14.Laat zowel het geknipte snoep als het snoep in de maïzena bakschaal een half uur uitharden. Kom nog niet in de verleiding om te proeven: heet!

15.Na dat half uur kan je de snoepjes met maïzena in de bewaarpot rondschudden. De maïzena voorkomt dat de boel aan elkaar gaat kleven.  

Hoe smaken de snoepjes?

Ik vind ze lekker! Ik kan niet zeggen dat de kweepeersmaak ongelofelijk hard door'klinkt': ik denk dat ik een volgende keer met mijn zelfgemaakt kweepeerschil alcohol extract ga experimenteren!

Heb jij ook al zelf snoep gemaakt?  Hieronder nog foto's van het snoepmaak proces...

*Deze tekst bevat affiliate links: als jij op zo'n link klikt en op de desbetreffende website besluit iets te kopen, verdien ik een kleine commissie. Voor jou blijft de aankoopprijs ongewijzigd. Alvast bedankt om mijn blog te steunen! 

 

 

Geen opmerkingen: