Geroosterde thee van fruit, in de oven???
Ik ben altijd op zoek naar originele ideeën om oogst te bewaren.
Onlangs leerde ik Peceny Cai kennen: een oud, traditioneel Tsjechisch recept dat vertaalt als Geroosterde of Gebakken Thee!
Het idee is dat je de overvloed aan zomer -en herfstfruit voor een deel verwerkt, door het fruit klein te snijden, te mengen met een weinig suiker en water, en optionele kruiden en/of specerijen.
Dit alles bak je dan in de oven op 180°C op in je ovenschaal voor een half uur, daarna vul je er potjes mee die je sluit en omdraait.
Op een gure winterdag zet je dan een pot thee, doe je zo'n potje open, snuif je de geur van de zomer of de herfst op, en meng je 1 à 2 el van je gebakken thee door het water. Genieten!
Je kan de gebakken thee ook aan koude theeën (ice-tea) toevoegen, bij wijze van een soort alcoholvrij en toch sangria-achtig, feestelijk drankje!
Oogst bewaren en allerlei combinaties uitproberen!
En allerlei combinaties zijn mogelijk, zeker als je ook ingevroren en of tropisch fruit laat meedoen. Als je bessen gebruikt: deze moet je korter roosteren! Voeg ze pas na toe nadat je je andere (basis)fruit al 20 minuten geroosterd hebt. Hier een aantal combinatie ideeën:
-bessen en appel
-mango peer
-kweepeer, gember, kaneel, kruidnagel
-appel steranijs
-appel en citroen
-appel, framboos, gember
-kers rozijn kardemom
-zwarte bes, braam, peer, pruim
-rozenbottel (haartjes en pitten grondig verwijderd), appel, tijm
-kweepeer kaneel sinaasappel
-Ik ging voor kwee/appel/gember.
Houdbaarheid
Deze gebakken thee blijft ongeveer twee maanden goed (vanwege het lage suikergehalte).
Je zou nog een stapje verder kunnen gaan en je gebakken thee op droogovenvellen kunnen drogen in de droogoven! Dan is je oogstthee 'eeuwig' houdbaar.
Zelf Geroosterde Thee maken (in dit recept met Kweepeer, Gember en Appel)
Nodig:
-1kg rijp fruit naar keuze: vandaag kweepeer, appels, gember
-200g suiker (=2 cups)
-350ml water (=1,5 cups)
-optioneel: smaakmakers die je lekker vindt in thee, zoals gember, vanille, kruidnagel, kaneel, steranijs, citroenverbena, ...
-ovenschaal/bakplaat voor in de oven
-spatel
-schone kleine glazen potjes met passende deksels
-schone theedoek
Hoe maak je het?
1.Snij het fruit in kleine stukjes en verwijder eventuele rotte plekken en klokhuizen. Kweepeer hoef je niet te schillen: de schil zorgt nu net voor een diepere smaak! Boen wel het 'dons' eraf met een droge keukenhanddoek.
2.Verwarm de oven voor op 180°C.
3.Snij de optionele gember ook in kleine stukken, schillen hoeft niet.
4.Meng het fruit met de suiker en de optionele smaakmaker/s in de ovenschaal.
5.Giet het water eroverheen.
6.Zet 30 minuten in de oven, roer af en toe.
7.Giet of schep heet in schone steriele glazen potjes en draai het deksel dicht.
8.Zet de potjes omgekeerd op de theedoek en laat afkoelen.
9.Doe ongeveer 2 el van dit geroosterde theemengsel in je thee naar keuze: je kan dit mengsel zowel bij koude als warme thee toevoegen!
Deze post bevat affiliate links: dat zijn links die je doorverwijzen naar een andere website. Als jij op die website iets koopt, ontvang ik een klein bedragje (omdat ik jou als klant heb 'aangeleverd') -- voor jou blijft de aankoopprijs ongewijzigd! Bedankt alvast om mijn blog te steunen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten