De heerlijke geur van rijpe rauwe kweeperen
Rijpe kweeperen ruiken fantastisch lekker: zoet, floraal, met een hint van citroen, een tikje mysterieus, Oosters, kruidig en warm. Ik vind het leuk om een schaal vol rijpe kweeperen in de living te zetten: na een tijdje geurt je hele huis ernaar! En hun kleur is ook zo prachtig: supergeel, net of er reuzen-citroenen in die schaal liggen...
Gekookte kweeperen ruiken heel anders
Het is alleen zo jammer, dat die kruidige zonnige geur verdwijnt, wanneer je de kweeperen stooft of kookt. De geur verandert dan naar een honingachtig zoet parfum met iets van rozen. Ook een heel lekkere geur, maar anders.
Hoe behoud je het parfum van de rauwe kweepeer?
Ik wou iets maken waarmee ik de geur van de rauwe kweeperen kon 'vangen'. Een geur houdbaar maken lukt het best met behulp van alcohol: dan maak je een extract: kweepeerextract!
Waar moet je op letten bij het maken van Kweepeer Extract?
-Je kweeperen mogen overrijp, maar niet rot zijn. Hoe rijper ze zijn, hoe geconcentreerder de geur van de schil. Rotte plekken snij je weg.
-Ik gebruikte een citroenzesteur: daar krijg je mooie lange reepjes schil mee. Heb je geen zesteur, dan kan je ook gewoon een rasp of zelfs een dunschiller gebruiken, of, als je handig bent, een scherp mes.
-Gebruik indien mogelijk biologische alcohol
-Je hoeft de geschilde kweeperen niet weg te gooien! Je kan met de restjes van de kweeperen vanalles maken:
-confituur met specerijen en rozenwater
-"gebakken thee", van o.a. kweepeer
-er komen nog kweepeerrecepten aan: kijk in de rechterbalk en klik op de categorie "Kweepeerrecepten": dan komen alle kweepeerposts onder elkaar en hoef je alleen op 'oudere posts' te klikken om de volgende te zien.
Zelf Kweepeer Extract Maken Van Kweepeerschillen
Nodig:
-een drietal grote of vier kleine rijpe kweeperen.
-een kom met water
-een schone droge theedoek
-een schoon glazen potje met deksel
-een zesteur of een fijne rasp, dunschiller of scherp mes
-liefst biologische alcohol met een hoog percentage, zoals rum of vodka.
Hoe maak je het?
1.Boen de kweeperen met een droge doek: het dons moet eraf zijn.
2.Rasp de schil, probeer enkel de schil mee te hebben.
3.Doe de schilletjes in het glazen potje.
4.Overgiet met alcohol tot de schilletjes onder staan. Update: ik merk dat alcohol snel vervliegt: je giet best ruim alcohol over de schillen heen.
6.Doe het deksel dicht.
7.Label het potje.
8.Zet het donker weg: het moet nu een tweetal weken rijpen voor het op punt is. Langer mag ook.
9.Daarna kan je de schillen eruit zeven (ik ben daar te lui voor en laat ze er gewoon in verder weken).
Waar kan je kweepeerschil extract allemaal voor gebruiken?
-in snoeperijen zoals cake, koekjes, glazuur voor koekjes, in room, brownies, pannenkoeken, maar ook in zelfgemaakte snoepjes, marshmallows, nice cream, confituren en siropen, enzovoort
-in zelfgemaakte theemengelingen: een beetje extract erover en laten drogen
-in zelfgemaakte cosmetica zoals zeep of zalf of lippenbalsem
Deze post bevat affiliate links: klik je daarop en koop je iets op de betreffende website, dan verdien ik een klein bedragje terwijl de aankoopprijs voor jou ongewijzigd blijft. Bedankt alvast om mijn blog te ondersteunen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten