maandag 15 december 2025

Zelf Chocolade Extract Maken, een Experiment!

De wereld van chocolade: nog veel te ontdekken... 

Ik vind chocolade fascinerend, daarom probeer ik er meer over te leren en aan de weet te komen. De wereld van de chocolade behelst zo immens veel meer dan die reep die je in de winkel kan kopen! De cacaowereld is ongelofelijk divers en boeiend, en staat op het punt helemaal te veranderen. Omdat er tegenwoordig veel meer interesse is naar originele, authentieke, fairtrade, biologische en onbewerkte chocolade, krijgen we nieuwe 'cacaogezichten' te zien -- zoals die van PureKakaw

In deze Reeks over Cacao en Chocolade (kijk bij Categorieën rechts op het scherm: Cacao en Chocolade) neem ik je mee op mijn ontdekkingstocht doorheen de wereld van Cacao en chocolade.  

 

Een experiment: welk extract ruikt het lekkerst?

Onlangs maakte ik kweepeer schil extract, omdat ik de schil van de rauwe kweepeer zo heerlijk vind ruiken. Ik wou die geur kunnen behouden, om er af en toe aan te snuiven. 

Extracten maken blijkt heel erg makkelijk te zijn, en ik had het al eens eerder gedaan: vanille extract

Zou je ook een extract van chocolade kunnen maken, vroeg ik me af.

En van welke grondstof zou je dan best vertrekken: de gebrande, in groffe harde stukjes vermalen cacaobonen (cacaonibs)?

Of zou onbewerkte, pure cacao (tot cacaomassa vermalen cacaonibs) een nog beter resultaat opleveren (kleinere partikels)? 

Ik had het allemaal in huis liggen en testte ze gewoon allebei uit! Sinds ik een Cacaoceremonie mee heb gedaan ken ik de voordelen (smaak! gezondheid! puur en onbewerkt! eerlijker!) van pure onbewerkte, honderd procent cacao en kan ik niet meer zonder. Ik ben helemaal verslingerd aan de pure cacao van PureKakaw en ik gebruikte voor dit recept hun cacao van Guatemala, deze komt in calletsvorm (van die kleine platte rondjes). De cacaonibs bestelde ik bij Pit&Pit

Zelf Chocolade Extract Maken: het Experiment!

Nodig:

-1 deel pure, onbewerkte cacao OF 1 deel cacaonibs 

-ongeveer 3 delen alcohol van een hoog percentage, zoals rum of vodka, liefst bio

-steriele glazen potjes met deksel

-geduld

Hoe maak je het?

1.Vul het potje met wat cacao of cacaonibs.

2.Overgiet met alcohol. De cacao moet goed onderstaan: alcohol vervliegt.

3.Sluit het deksel.

4.Label je potje en zet twee weken donker weg.

5.Eventueel kan je de cacao er nu uitzeven, maar ik ben daar te lui voor en laat alles gewoon verdertrekken.

Het verdict!

Een maand later schroefde ik de deksels open en snoof ik. Ik vind het potje met de onbewerkte cacao van PureKakaw het lekkerst en het meest intens ruiken. Het potje met de cacaonibs rook ook heel lekker naar chocolade met een kick, maar dat met de pure cacao rook gewoon intenser.  

Wat kan je allemaal doen met cacao extract?

-Gebruik het in gebak: cake, koekjes en met name brownies voor een intense chocolade smaak, check zeker deze umami chocolade koekjes met miso!!!!

-in chocomousse 

-in chocoladeglazuur voor op taarten, gebak en koekjes 

-voeg wat toe aan je deluxe chocolademelk, of doe een beetje in je koffie

-als je zoals ik zelf snoep maakt: gebruik het in marshmallow, karamellen, hard candy, toffee, ...

-geef je zelfgemaakte chocosmeerpasta er een kick mee!

-in vegan chocolade pudding

-in chocolade ijs of nice cream 

-in je zelfgemaakte cosmetica: lippenbalsem! Zalf! Zeep! In je Zelfgemaakte Parfum


 

Geen opmerkingen: