7u: Zakkende Maan, Novemberluchten
We staan op en zien de volle maan van gisteren als een lamp aan de hemel staan, en langzaam naar beneden zakken. De lucht is blauw met roze en champagne gekleurde schapenwolkjes: ik hou van de zonsopgangen in november...
De zonnebloemen waarover ik in Zomaar een dagje in oktober schreef, staan er nu zo bij: een laatste kleuruitspatting!
Wij doen van: wassen, aankleden, schoolboterhammen maken, zoontje naar school brengen.
9u: Was insteken
Het gaat vandaag uitzonderlijk warm worden voor november (18°C) en dus steek ik een lakenwas in, ook al weet ik uit ervaring dat die niet zo goed droogt als het net volle maan geweest is. (zie Tuinieren met de Maan). Ik ga vandaag iets doen waarmee ik misschien mijn zelfgemaakte wasmiddel heel erg kan upgraden, dus daar kijk ik erg naar uit: ik ga aromatisch kruidenwater in de sappan maken!
10u: Administratie, Kruiden Oogsten, Ontsapper installeren
Ik werk wat achterstallige mailtjes en administratie weg. Er komen leuke samenwerkingen aan, waar ik heel erg naar uitkijk: samenwerken met toffe bedrijven en/of initiatieven geeft me altijd veel energie en inspiratie! Of zou die inspiratie met de volle maan te maken hebben? Ik word altijd een beetje maan-isch bij volle maan, waouououououou!
Ik neem een grote RVS kom en een snoeischaar, roep de hond en stap de tuin in. Ik heb de afgelopen maanden zo goed als niets aan de tuin gedaan en ik zie o-ve-ral werk, maar ik kies ervoor om tactisch de andere kant op te kijken. Het komt er ooit nog wel een keer van.
Ik knip aromatische, lekker geurende kruiden in stukjes in mijn kom: die ga ik zo meteen ontsappen! Ik verzamel veel munt, uitgebloeide oregano, salie, basilicum, een klein beetje lavendel (altijd zo jammer om die mooie bloemen af te moeten knippen als ik ze nodig heb), wat venkel, en wat citroenmelisse.
In de keuken zet ik de zware sappan op het vuur, ik vul het watercompartiment en doen mijn kruiden in de fruitkorf. Ik ga eraan beginnen!
10:30-12u30: potjes steriliseren, afwas, nog wat blogteksten typen, was omhoog hangen
Het aromatisch water moet vijftig minuten stomen. In de tussentijd steriliseer ik de potjes op 120°C in de oven, kook ik de deksels vijf minuten, werk ik wat afwas weg, en schaaf ik tussendoor nog wat aan blogteksten. Ik ben bezig met onderzoeken waar je een sappan allemaal voor kan gebruiken, en dat is heel wat! Het aromatisch water maken is deel van het onderzoek...
Ik hang de was buiten in de wind te drogen, het is ondertussen inderdaad aangenaam warm buiten. Wel vreemd hoor, 18° in november... Ik herinner me hoe we vijftien jaar geleden, in 2010, in dit huis kwamen wonen. Alles was gestript, de verwarming was nog niet geïnstalleerd, er was enkel enkel glas... en het vroor -11°! In onze toen nog kale living was het welgeteld 3°Celcius! We probeerden ons te verwarmen met een stinkend zibro kacheltje. Verbouwingen, heerlijk toch?
Ik vind het behoorlijk verontrustend hoe het klimaat veranderd is, in die 15 jaar. Het was toen een uitzonderlijk koude november, maar dit jaar is het méér dan + 11°: crazy, toch?
Het aromatisch water is net voor het middageten klaar. Ik was heel benieuwd en heel enthousiast, en zag in mijn verbeelding al liters en liters geurig experimenteermateriaal, om o.a. mijn wasmiddel mee te upgraden. Maar: er komt met moeite slechts twee kleine potjes aan sap uit die grote ketel! Dit is echter normaal: kruiden bevatten veel minder sap dan fruit.
Troost: het hele huis ruikt heerlijk! En het sap heeft een intrigerende kleur.
12:30-13:20u: eten, zonnepanelen batterij bespreken, fietstocht naar vrijwilligerswerk
Ik eet mijn ontbijt (ik doe intermittent fasting): haver, kokos/rijstmelk, cacao, ahornsiroop, pindanootjes, amandelen, verse appeltjes uit de tuin. Er komt een vertegenwoordiger langs van een zonnepanelenbedrijf: we hebben een paar jaar geleden zonnepanelen laten plaatsen, en nu willen we die energie graag kunnen opslaan in een batterij.
Na het eten maak ik me klaar om naar mijn vrijwilligerswerk te fietsen: ik ben taalcoach in de kringwinkel. Ik moet een steile berg opfietsen om daar te geraken, maar met dit weer vind ik dat niet erg.
14u-22u: taalcoaching, kindje ophalen, koken, eten, afwas, recepten nakijken
In de Kringwinkel is het zoals gewoonlijk een gezellige, chaotische boel. Er is een levering nieuwe kleren, er moeten meubels in elkaar gezet worden, en komende zaterdag komt de Sint langs in de winkel. Er is een hele hoek aan speelgoed, knuffels en spelletjes om uit te pakken en te sorteren.
Ook zoals gewoonlijk ben ik overdonderd door de overdaad aan spullen die mensen wegdoen. Mijn ene coachee is eveneens verwonderd over de hoeveelheid kleren die mensen wegdoen èn kopen. Mijn andere coachee heeft leuk nieuws: hij heeft een nieuwe woonst gevonden, en hij heeft een duidelijk toekomstplan gevonden wat zijn werk betreft. Ik vind het fijn om Nederlands met deze mensen te oefenen. Ik leer zoveel van hen, niet in het minst over traditionele recepten: dankzij een van mijn coachees leerde ik Tarhana kennen -- het werd een succesvol zomerproject van me waar ik ondertussen al veel sauzen en soepen mee heb gemaakt!
Daarna ga ik mijn kindje ophalen. Aan de school bloeit veel klimop: het ruikt heerlijk, maar het zit vol met... Aziatische hoornaars. Dit grote insect is here to stay, vrees ik. Wat wel hoopvol is: in mijn tuin heb ik een keer een Europese hoornaar een Aziatische weten vangen en opeten!
Wanneer we thuiskomen en de deur opendoen, ruikt ons hele huis fantastisch naar munt en venkel!
Ik ben moe van alle projecten en maak iets heel erg simpel klaar: aardappelen, vegan 'kip'stukjes, en appelmoes uit eigen tuin, met veganaise!
Na de afwas en het avondritueel van mijn zoontje kijk ik nog wat recepten na. Binnenkort gaan we op familieweekend. Iedereen brengt iets te eten mee voor de zaterdagavond. Ik ga me aan vegan mini quiches wagen: een relatief makkelijk te maken fingerhood, dat je op voorhand kan bereiden, en waar je vanalles in 'kwijt' kan. Bovendien presenteert het mooi: je kan het in muffinvormpjes bakken en op een schaal leggen. Een beetje een wow factor bij de vegan hapjes mag wel! Ik vind een versie met kikkererwtenmeel, olijven en zongedroogde tomaatjes, en eentje met tofu en allerlei groenten. Komt goed!
Deze post bevat Affiliate Links. Dat betekent: als jij op zo'n link klikt en daarna iets koopt op die website, verdien ik een klein bedrag. Voor jou blijft de aankoopprijs hetzelfde. Bedankt alvast om mijn blog te steunen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten