zaterdag 19 september 2015

Ontsappen met de Stoomextractor

Al jaren geleden ben ik een stoomketel en bijbehorende flesjes en potjes gratis ergens gaan ophalen via de gratis stek van 2dehands.be .  Ik wist dat zo n ketel hier ooit, als we eindelijk oogst opleverende fruitbomen en struiken hadden, nog goed van pas zou komen.
Onlangs was het dan eindelijk zo ver!  We hebben de ketel getest, en zeer goed bevonden!

Hoe werkt de ketel?
Je verwarmt water in het onderste bassin.  Daarbovenop plaats je een opvangbak.
Door het kokende water komt er veel hete stoom terecht in de opvangbak.
In de opvangbak past een groot vergiet, waarin je het te stomen fruit legt.
Boven dat alles komt een deksel. 
Door de hete stoom breken de celwanden van het fruit open, en stroomt er heerlijk sap vol vitaminen naar de opvangbak.
Dat sap kan je met behulp van een rubberen slang in glazen flesjes laten lopen.
Je hebt een klemmetje nodig (een soort wasknijper) opdat het sap enkel er uit loopt wanneer jij dat wil.
De glazen flessen moet je een half uurtje op lage stand steriliseren in de oven. 
Je hebt een "tang" nodig om de flessen tijdens het vullen vast te houden.
Op de fles komt een rubberen bandje, met daarop nog een glazen deksel, dat op zijn plaats gehouden wordt door twee metalen klemmetjes.
Doordat het sap kokend heet in de flessen wordt gedaan, tot 1 cm van de rand, trekt het geheel vacuum.
Het sap blijft maandenlang houdbaar!
Wij probeerden appel-bramensap uit, maar er zijn nog zo veel combinaties mogelijk!
En het fijne aan de sapper is dat je er minder werk mee hebt, zeker voor grote hoeveelheden: appels hoeven niet geschild en mogen met klokhuis en al de bak in.  Heb je nog schillen of restjes van ander fruit, dan kunnen die er ook bij in.
Ook van groenten kan je sap trekken, maar dat hebben we nog niet geprobeerd.
Tot slot kan je met de sapper ook eenvoudigweg je groenten stomen: lekker en gezond!

Geen opmerkingen: