Zondag: linzen/kikkererwtenburgers die ik had ingevroren — mijn vriend labelt dat dan als "citoyens lentils" ;-) met boekweit en rode biet
Maandag: knolseldernoedels (met spiralizer gemaakt en aangestoofd, kijk hier voor meer ideeën) met wortel, en als saus een pesto van walnoten met za'atar
Dinsdag: in de oven gegrilde champignons met look, zoetzure saus, rijst en in de oven gestoofde groene kool met mosterd, gistvlok, ahornsiroop, balsamico en gerookt paprikapoeder.
Woensdag: wortel/paprikaslaatje met citroen en chaatkruiden (een Indische mengeling die aan rauwe slaatjes iets heel cool verleent), aardappelen, en kikkererwtenmeelburgers gemaakt met een restje rijst van gisteren.
Donderdag: spaghetti met saus van gekookte en daarna gemixte wortel en knolselder, en als topping gegrilde paprika met look/olijfolie dressing
Vrijdag: guacamole, wortelslaatje, tortillas (van blauwe masa harina), en papadams
Zaterdag: Groentennoedels met de spiralizer, gemaakt van wortel en pastinaak, in een sausje van prei. Dit was zoooooo lekker! De "noedels" (je kan het ook Poedels en Woedels van P-astinaak en W-ortelen noemen) heb ik kort aangestoofd in een wok en daarna zachtjes met wat water gekookt tot gaar. Voor de preisaus weekte en mixte ik 1 cup cashewnoten een aantal uren, ik stoofde drie alliums aan (look. 2 uien, 2 preis) met zout en kurkuma, liet dat geheel een hele tijd zacht koken, mengde dan de met water tot een brij gemixte cashews erdoor plus een halve citroen en citruszeste, en afwerken met zwarte peper. Ga ik nog meer maken! Super romig!
Zelfvoorzienend, ecologisch en vegan leven en genieten in huis, tuin en keuken!
zondag 27 januari 2019
zondag 13 januari 2019
Wat aten we vorige weeek? #tryvegan 9 Vegan Wintermenu
Zondag: pasta met pompoen/pastinaaksaus, plus apart gestoofde ui, look, venkel, selder, groene kool
Zo makkelijk, en zo lekker!
Maandag: paneer butter masala. Normaalgezien vervang ik de paneer door tofu, maar deze keer nam ik gekookte wortelstukken! Een voorbeeld van zo'n recept (er zijn tienduizenden varianten): hier.
Dinsdag: noedels van zoete aardappel met geroosterde tomaten/aardperen/prei/aardappel/paprika en een sausje van balsamico/kruiden/ahorn/kokosolie. Dit was echt superlekker. De combi aardpeer tomaat met dat sausje, en die geweldige groentennoedels, mjam!
Woensdag: pompoenlasagne naar het recept van Eva.
Donderdag: Spruiten met Pruimen en zuurkool als slaatje. Jaha, ik wil geen langoren op mijn bord, dus in plaats vaan konijn met pruimen nam ik iets anders voor deze "typisch Vlaemsche grootmoeder klasssieker", namelijk spruiten. Paste heel goed samen! De zuurkool helpt om dit wat zwaardere gerecht te verteren. Ik postte hier eerder een recept voor 'seitankonijn met pruimen', deze keer volgde ik een recept van de morgen, maar dan met spruiten. Ik nam hier een biobiertje voor, en een boterham met een dikke laag mosterd. Heerlijk!
Vrijdag: spaghetti met paprika, wortel, tomaat en broccoli
Zaterdag: rijst met gefermenteerde tofu en allerlei groenten in zoetzure saus
Zo makkelijk, en zo lekker!
Maandag: paneer butter masala. Normaalgezien vervang ik de paneer door tofu, maar deze keer nam ik gekookte wortelstukken! Een voorbeeld van zo'n recept (er zijn tienduizenden varianten): hier.
Dinsdag: noedels van zoete aardappel met geroosterde tomaten/aardperen/prei/aardappel/paprika en een sausje van balsamico/kruiden/ahorn/kokosolie. Dit was echt superlekker. De combi aardpeer tomaat met dat sausje, en die geweldige groentennoedels, mjam!
Woensdag: pompoenlasagne naar het recept van Eva.
Donderdag: Spruiten met Pruimen en zuurkool als slaatje. Jaha, ik wil geen langoren op mijn bord, dus in plaats vaan konijn met pruimen nam ik iets anders voor deze "typisch Vlaemsche grootmoeder klasssieker", namelijk spruiten. Paste heel goed samen! De zuurkool helpt om dit wat zwaardere gerecht te verteren. Ik postte hier eerder een recept voor 'seitankonijn met pruimen', deze keer volgde ik een recept van de morgen, maar dan met spruiten. Ik nam hier een biobiertje voor, en een boterham met een dikke laag mosterd. Heerlijk!
Vrijdag: spaghetti met paprika, wortel, tomaat en broccoli
Zaterdag: rijst met gefermenteerde tofu en allerlei groenten in zoetzure saus
maandag 7 januari 2019
Wat aten we vorige week? #tryvegan 7: Vegan Herfstmenu
Zondag:
Thaise groene curry met champignon, wortel, savooikool, paprika,
kokosmelk en rijst. De reden dat deze curry niet mooi wit ziet, is dat
ik gedroogde kokosmelk gebruik.
Maandag: gewokte aardappelfrietjes, postelein met sinaasappel/mosterd/olijfoliedressing, walnootpesto met tijm en gistvlok, paprika, gekookte prei
Ik hou ervan als elk vakje op mijn Indische borden gevuld is! De bedoeling was eigenlijk rösti maken, maar de juliennereepjes bleken daarvoor te dik. Met wokken lukte het ook.
Dinsdag: ik ging uit eten en koos voor een vegan shepherd's pie van linzen, aubergine, wortels en rapen (met een lagje puree erbovenop), sla, geraspte worteltjes, quinoa met ajvar, bietjes en een "vlezige" kroket. Lekker!
Woensdag: spaghetti met tomatensaus en savooikool "spekjes"
Ik kookte eerst de savooi in water. De ribbelige structuur is leuk, de smaak vrij saai. Ik maakte een marinade van mosterd, sojasaus, geperste look, peper, gerookt paprikapoeder, agave, en gistvlok en bakte de spekjes in de pan af. Heel wat spannender!
Donderdag: wortelstoemp met een slaatje van appel, gekookte bietjes, hazelnoot, en mosterddressing
Vrijdag: gebakken champignons in tomaat/wortel/paprika saus en boekweitnoedels
Zaterdag: Mexicaanse zwarte bonenschotel met paprika, wortel, tomaat, en rijst
Maandag: gewokte aardappelfrietjes, postelein met sinaasappel/mosterd/olijfoliedressing, walnootpesto met tijm en gistvlok, paprika, gekookte prei
Ik hou ervan als elk vakje op mijn Indische borden gevuld is! De bedoeling was eigenlijk rösti maken, maar de juliennereepjes bleken daarvoor te dik. Met wokken lukte het ook.
Dinsdag: ik ging uit eten en koos voor een vegan shepherd's pie van linzen, aubergine, wortels en rapen (met een lagje puree erbovenop), sla, geraspte worteltjes, quinoa met ajvar, bietjes en een "vlezige" kroket. Lekker!
Woensdag: spaghetti met tomatensaus en savooikool "spekjes"
Ik kookte eerst de savooi in water. De ribbelige structuur is leuk, de smaak vrij saai. Ik maakte een marinade van mosterd, sojasaus, geperste look, peper, gerookt paprikapoeder, agave, en gistvlok en bakte de spekjes in de pan af. Heel wat spannender!
Donderdag: wortelstoemp met een slaatje van appel, gekookte bietjes, hazelnoot, en mosterddressing
Vrijdag: gebakken champignons in tomaat/wortel/paprika saus en boekweitnoedels
Zaterdag: Mexicaanse zwarte bonenschotel met paprika, wortel, tomaat, en rijst
Wat aten we vorige week? #tryvegan 8: Vegan Herfst Menu's
Ondertussen lopen deze recepten al lang niet meer synchroon met wat we "vorige week" aten, maar goed, het geeft een idee.
Zondag: noedels van rode biet met een pompoensaus
Ken je al noedels van groenten? Ik vind ze geweldig! Mijn plan was eigenlijk een knaloranje saus en rozerode noedels, maar ik gebruikte (naast citroenschil, ui, tijm en balsamico als smaakmakers) ook wat kookvocht van de noedels, en ja,lap, dan zag de saus snel rozig...
Lekker met gistvlokken!
Maandag: Gebakken Oesterzwam, sla en kroketten
Meestal maken we onze kroketten zelf, (voor allerhande kroketideeën: zie Creatief met de krokettenmachine) maar deze hadden we nog liggen.
Dinsdag: Knolselderlasagne met walnotengehakt en romige saus met tijm
Ik ben steeds op zoek naar alternatieven voor pasta met bloem. Ik zag ergens een recept voor canelloni van knolselderschijfjes met gehakt, vond ik een heel leuk idee. Ik sneed de knolselder in dunne plakjes mbv de mandoline (voor meer vegan recept ideeën met een mandoline zie hier) en maakte makkelijke lasagne. Ik had walnoten geweekt, die mixte ik met wat kruiden, en daarna bakte ik dit notengehakt met een ui, look, een restje pompoen. Ik maakte een bechamel met sojamelk.
Woensdag: zoete aardappel, broccoli, gele wortel en pompoen in Indische currykruiden gebakken, met patatten en chilinaise
Donderdag: heerlijke miso met zoete aardappel, wortel, prei, gewone aardappel, hempfu en veel gember en look. Ik serveer het met rijst, dan is het een machtige maaltijd.
Vrijdag: Indische puree (vermengd met ui, gember, komijn, chili en plantaardige yoghurt) uit de oven met veldsla
Zondag: noedels van rode biet met een pompoensaus
Ken je al noedels van groenten? Ik vind ze geweldig! Mijn plan was eigenlijk een knaloranje saus en rozerode noedels, maar ik gebruikte (naast citroenschil, ui, tijm en balsamico als smaakmakers) ook wat kookvocht van de noedels, en ja,lap, dan zag de saus snel rozig...
Lekker met gistvlokken!
Maandag: Gebakken Oesterzwam, sla en kroketten
Meestal maken we onze kroketten zelf, (voor allerhande kroketideeën: zie Creatief met de krokettenmachine) maar deze hadden we nog liggen.
Dinsdag: Knolselderlasagne met walnotengehakt en romige saus met tijm
Ik ben steeds op zoek naar alternatieven voor pasta met bloem. Ik zag ergens een recept voor canelloni van knolselderschijfjes met gehakt, vond ik een heel leuk idee. Ik sneed de knolselder in dunne plakjes mbv de mandoline (voor meer vegan recept ideeën met een mandoline zie hier) en maakte makkelijke lasagne. Ik had walnoten geweekt, die mixte ik met wat kruiden, en daarna bakte ik dit notengehakt met een ui, look, een restje pompoen. Ik maakte een bechamel met sojamelk.
Donderdag: heerlijke miso met zoete aardappel, wortel, prei, gewone aardappel, hempfu en veel gember en look. Ik serveer het met rijst, dan is het een machtige maaltijd.
Zaterdag: Aardpeerrisotto! Ik deed er ook wortel, selder, venkel en boerenkool bij. Ik vind zeewier wel passen bij aardpeer en risotto, dus dat ging er ook doorheen. Wil je een recept voor een gelijkaardige aardpeerrisotto? Klik hier. Smakelijk!
Abonneren op:
Posts (Atom)