Zelfvoorzienend, ecologisch en vegan leven en genieten in huis, tuin en keuken!
zondag 30 december 2018
Vegan Recepten: Noedels van Groenten Zelf Maken: groentennoedels
Ik probeer zoveel mogelijk gluten te vermijden, tegelijkertijd ben ik een totale pastafan. Een pastafari, zeg maar. Ik heb me op het internet en in allerlei kookboeken al suf gezocht naar een goed recept om zelf thuis glutenvrije pasta te maken.
Ik heb namelijk een pasta machine, en ik vind die zelfgemaakte pasta echt iets hebben. Zie hier een recept hoe je bv zelf heel makkelijk lasagne pastabladen (met gluten, toen nog) kan maken en drogen.
Ik probeerde al pasta van rode linzenpuree uit (bleef plakken en viel uit mekaar), van rijstmeel (dit soort noedels moet eigenlijk gestoomd worden, is me tot nu toe niet gelukt), en van kikkererwtenmeel (lukt wel, maar is toch niet helemaal hetzelfde)...
Blijkt nu dat er een hele simpele manier is om zelf glutenvrije pasta te maken, alles wat je nodig hebt zijn verse groenten en een spiralizer!
Noedels van Zoete Aardappel: even aanstoven met wat water in een wok, klaar!
Tevoren was ik enkel "Zoodles" ofte "Courgetti" tegengekomen: spaghetti van courgettes gedraaid. Lekker, maar als vervanger voor pasta vind ik het te licht - het past eerder in slaatjes, vind ik. Het was niet bij me opgekomen dat je ook andere gespiraliseerde groenten als pasta kan nemen!
In het Engels zijn die groente-noedels een hele hype, men noemt ze: Voodles (samentrekking van Vegetable Noodles).
Welke groenten kan je tot spaghetti of noedels (Groedels: Groente Noedels) draaien?
Zo veel mogelijkheden! Sommige groenten moet je daarbij een beetje in een worstvorm snijden, of inkorten zodat ze in je spiraalsnijder passen. Belangrijk is ook dat je groenten vers en stevig zijn.
-Courgette
-Komkommer
-Aubergine
-Pompoenen (langwerpige)
-Paprika
-Rammenas
-Knolselder
-Daikon
-Rode bieten, gele bieten
-Rapen
-Rode kool (en dus ook witte kool)
-De geschilde stelen van Broccoli
-Yacon
-Aardappelen
-Zoete aardappelen
-Pastinaak
-Wortelen
Je kan ook fruitspaghetti maken, voor zoete desserten:
-appel
-peer
-kiwi
-meloen
Eén zo'n gekend zoet dessert met vermicelli is het Indische drankje Falooda, je maakt het met plantaardige melk, chia zaadjes, noedels en rozenwater, naar believen kan je nog ijs toevoegen!
Ideeën voor recepten en plezier:
-Denk eens aan alle prachtige kleurencombinaties die je zo kan verkrijgen! Wat heerlijk, een bord vol regenboogpasta :)
-En op je menubord of uitnodiging kan je dan allerlei nieuwe culinaire termen bedenken. Wat zouden je gasten vinden van Gestoofde Poedels in Pompoensaus (Pastinaak-Noedels) als Diner-Idee?! Of Woedels van wortelen, en Boedels van bietjes?
Enfin, ik dwaal af.
Ergens in oktober wordt wereldwijd World Pasta Day gevierd. Want noedels en pasta eet men niet enkel in Italië - ook in China, Thailand, Vietnam, Duitsland, Japan, etc etc verorberen mensen de knusse slierten.
Waar kan je nu je Groenten Noedels allemaal in verwerken?
-Alle klassieke Italiaanse pastaschotels, maar dan vegan, en met groentennoedels.
Wat is jouw favo pastasaus? Kazige cashewsaus met prachtig rode spaghetti van bietjes?
Vegan Alfredo, Stroganoff, Bolognese, ... Alles kan, en kleurrijker dan je gewoon bent!
Wat te denken van een eenvoudige maar o zo lekkere groentennoedelschotel a la puttanesca met olijf, tomaat, en fermentofu? Of zo'n romige pompoensaus in de herfst? Of denk: one pot pasta's... Die eenpanspasta's leerde ik kennen via de blog van Iris!
-Als alternatief voor rijstvermicelli of noedels in Westerse of Oosterse soepen (vegan terriyaki soep, Vietnamese pho, Japanse miso of ramen, Tibetaanse thukpa uit de Himalaya, Peruaanse of Mexicaanse Sopa Seca (noedelsoep met chipotle, koriander en zwarte bonen, ...)
-Als alternatief voor rijstvermicelli in lenterolletjes en sushi
-In slaatjes, rauwe noedels, met name van komkommer, de raap-achtigen, paprika, kool, wortel, biet, knolselder en courgette zijn hier heel geschikt voor!
-Als origineel gepekelde toespijs in gerechten! Denk aan gefermenteerde komkommerspaghetti! Of gefermenteerde bietjesnoedels! Of gefermenteerde courgetteslierten!
-Als gefrituurde snack met saus, of in gerechten ter vervanging van frietjes! In het Engels noemt men gefrituurde gespiraliseerde groenten Curly Fries: Krulfrietjes! Ik denk: een nieuwe kinderfavoriet?! Of kijk naar de prachtige in de oven afgebakken groentennoedel'nestjes' van Green Kitchen Stories.
-In Bhaji: bhaji's zijn een Indische gefrituurde snack, van noedels vermengd met specerijen, kikkererwtenmeel en groenten.
-Bij Nacho's
Hier zie je wortelnoedels en pastinaaknoedels met een cashewroom-prei-kurkuma sausje.
Nog enkele Recept Ideeën:
-Raap-spaghetti met pesto en boerenkool
-Pastinaaknoedels lo mein
-Bloemkool"vleugeltjes" met Zoete Aardappelnoedels
-Duitse Noedels met Zuurkool en Room
-Broccolisteel Noedels met spinazie/roomsaus
-Rode Bietnoedels met citroen/erwten/roomsaus
-Allerlei Groenten Noedels met bonensaus
-...
Goed, nu ga ik even die Poedels wokken!
Hebben jullie al geëxperimenteerd met groentennoedels?
dinsdag 25 december 2018
Elf wijze lessen die mijn hond me leerde...
Ik vind mijn hond een wijze leermeesteres. Dit zijn de inzichten die ze me leerde:
1. Rek en strek de hele dag door! De hele dag door zie ik onze hond zich lekker uitstrekken, en daar geniet ze zichtbaar van. Bied ik mijn arm aan, dan springt ze daar met haar voorpoten op, en maakt ze van de gelegenheid gebruik om haar nek helemaal naar achter te buigen, met een gezicht van: aah, zaalig! Sinds ik yoga doe en een hond heb, ben ik me er dubbel zo sterk van bewust hoe heerlijk en nodig rekken en strekken is. In de Yoga is de Neerwaartse Hond niet voor niets een heel erg goeie oefening. Laat je bloed stromen, neem de tijd om je heeeeerlijk uit te strekken!
2. Beweeg! Als wij niet minstens een uur per dag met onze hond gaan wandelen, valt er geen huis mee te houden — dan is ze een energie bom! Dus hebben we er een gewoonte van gemaakt om dagelijks een lange wandeling te maken door de natuur. Door weer en wind: ook in de plenzende regen zwaait die staart van blijdschap, en hevige windvlagen vindt ze... Heerlijk! Dat wandelen en bewegen is ook voor ons een zegen. We krijgen er energie door, we komen tot rust tijdens het stappen, en heel vaak bieden de wandelingen inspiratie (tijd om uit te waaien en tegelijkertijd alles op een rijtje te zetten).
3. Ga vaker naar buiten om een frisse neus te halen! Een keer lang wandelen per dag is naar de hond haar goesting bijlange na niet genoeg! S middags en s avonds wil ze uit, en tussendoor als het kan ook graag. In het begin keek ik er soms tegenop om aan zo'n korter uitlaatrondje te beginnen. Je bent al gauw twintig minuten "kwijt". Maar nu kijk ik er naar uit. Het is een kans om even te pauzeren, even een frisse neus te halen. Ga ik in de tuin iets doen of oogsten, dan wil de hond mee, en hebben we samen dubbel plezier!
5. Routine kan een feest zijn. Niet alleen door 's morgens op vaste tijden op te staan en zo beter te slapen en wakkerder wakker worden. Klokslag zeven springt de hond haar zetel uit. Het is tijd! Routine, vaste rituelen, op vaste tijden: zij vindt dat te gek! En waarom ook niet? Routines bieden rust, regelmaat, houvast. De laatste 'taak' van de dag is de hond, na het avondwandelingetje, naar haar plaats (mandje) sturen. Wanneer ze daar braaf gaat in liggen, krijgt ze namelijk als beloning nog een koekje. Vaak krijgen we niet eens de kans om het hele bevel uit te spreken: nog voor we het beginnen zeggen, schiet ze al richting mand, met gespitste oren en zwiepende staart, en gaat braaf (en likkebaardend) liggen wachten op het laatste koekje van de dag (en de nachtzoen.) Routines, they rock!
6. Schud af en toe je stress een keer af: je moet er maar eens op letten. Telkens een hond iets van "stress" heeft ervaren, zal hij of zij zich een keer schudden, over het hele lijf. Dat schudden maakt een kenmerkend geluid. Vaak kwispelen ze erbij. Het is het letterlijk afschudden van de stresserende ervaring: schudden, shaken maar! Hoewel ik er niet in slaag mijn hele lijf te doen heen en weer gaan zoals een hond dat kan, probeer ik wel regelmatig een shake it loose dansje uit wanneer ik even een ontspanningsmoment nodig heb of wanneer ik wat negatieve energie (stress) kwijt wil.
7. Speel vaak! Wij komen er niet onderuit als onze hond even wil spelen. Al lachend (lees de lach van de hond) en staartzwiepend komt ze dan haar touw, bal, of speeltje aan ons opdringen. Er moet en er zal even gespeeld worden! En waarom ook niet? Spelen is leuk! Volwassenen doen het te weinig, waardoor ze verzuurd raken. Even rennen, dansen, gek doen: geweldig! Het leven is verder al serieus genoeg.
8. Neem geregeld een baaldag, waarbij je rust en geniet. Luilekker in de zetel liggen, poten omhoog, snurkend — onze hond is daar een kei in. Heb je teveel hooi op je vork genomen? Ben je moe en gestresseerd? Neem dan een voorbeeld aan de viervoeter: gooi je poten de lucht in!
9. Leef in het hier en nu, aanvaard situaties zoals ze zijn. Toen onze hond na een gevecht met een speelkameraad een ontstoken bijtwonde had, moest ze tijdelijk een kraag dragen. Nu is zo'n kraag een absolute aanslag op de waardigheid van de hond. Met een dergelijke lampenkap op haar kop kan ze niet meer, of niet goed meer: snuffelen op de grond, haar poten wassen en vacht verzorgen, rondlopen zonder overal tegenaan te botsen, krabben waar het jeukt. Zelfs eten en drinken was een uitdaging, met dat ding rond haar nek.
Ik had verwacht dat de hond zich ook zielig zou gaan gedragen.
Maar het tegenovergestelde gebeurde: ze gedroeg zich precies zoals voorheen! Vrolijk. Kalm en waardig.
Ze aanvaardde de situatie gewoon zoals die was. Ze leeft in het nu: ze treurt niet over wat was, of had kunnen zijn, ze piekert niet over morgen. Ze neemt alles gewoon zoals het is, en maakt er het beste van. Don't worry be happy. Voorwaar: een diep wijs inzicht!
10. Liefhebben doe je met je hele hart... Dat lijkt misschien iets vanzelfsprekends, maar toch is het mijn hond die me dit inzicht ten volle heeft doen beseffen. Als kind en tiener verloor ik twee honden in een verkeersongeval. Het was een intrieste ervaring die veel indruk op me maakte. Jarenlang had
ik geen hond. Toen wou ik er wel weer eentje, maar ik besliste op voorhand dat ik die niet zo intens zou liefhebben als de vorige honden. Want dat deed veel pijn, wanneer je die hond dan verloor, en dat wou ik niet. Ik zou me deze keer niet te hard hechten. Ik zou de hond gewoon beschouwen als een huisdier.
Ik heb ontdekt, dankzij de hond, dat zo'n voornemen (om iemand slechts "half lief te hebben", uit angst voor verlies) niet menselijk en niet leefbaar is. De hond heeft me geleerd: ga er altijd voluit voor, wat er ook gebeurt! Want na verloop van tijd merkte ik, hoezeer ik me wel gehecht had. Gelukkig maar, want pas als je durft loslaten, pas als je met je hele hart durft lief te hebben, pas dan krijg je heelhartige liefde terug — en dat is waar het hier in het leven toch om draait, nee?
De liefde?
Zoals Tennyson het zo mooi verwoordde: 't Is better to have loved and lost, than never to have loved at all.
11. Knuffel vaak en veel! Een les die samenhangt met de vorige les over het liefhebben: door veel knuffels te geven en te krijgen breng je die in praktijk, en het is nog ns leuk, ook!
Veel warmte aan iedereen!
Ik schreef deze tekst als een eerbetoon aan mijn lieve hond.
Maar wat ik hier nog graag kwijt wou: honden zijn niet de enige dieren hier die ons liefde en geluk kunnen schenken, en die een goed en waardig leven verdienen. Varkens zijn slimmer dan honden. Toch worden miljoenen varkens vandaag de dag, nu, op dit eigenste moment, in walgelijke, afschuwelijke omstandigheden opgesloten. Die intelligente, lieve, maffe dieren worden als dingen behandeld - het is haast niet te geloven, en toch waar. En ook koeien, die net als varkens heel gevoelig zijn, worden in onze maatschappij helaas en absurd genoeg als producten beschouwd, objecten, zonder gevoelens, die winst moeten opleveren. Met kippen, schapen, kalkoenen, en ga zo maar door is het hetzelfde liedje - of liever: hetzelfde afschuwelijke gekrijs.
Als je dierlijke producten koopt, werk je mee aan het mishandelen van levende wezens. Dan steun je dierenmishandeling met jouw centen.
Je kan er net zo makkelijk voor kiezen om geen dieren te eten. Vandaag de dag is daar niks aan: er is keuze te over, er zijn mogelijkheden zat.
Mijn kerstboodschap luidt dan ook: vrede op aarde, voor ALLE levende dieren, en voor iedereen een heerlijk plantaardig menu!
Elf wijze lessen die mijn hond me leerde...
Ik vind mijn hond een wijze leermeesteres. Dit zijn de inzichten die ze me leerde:
1. Rek en strek de hele dag door! De hele dag door zie ik onze hond zich lekker uitstrekken, en daar geniet ze zichtbaar van. Bied ik mijn arm aan, dan springt ze daar met haar voorpoten op, en maakt ze van de gelegenheid gebruik om haar nek helemaal naar achter te buigen, met een gezicht van: aah, zaalig! Sinds ik yoga doe en een hond heb, ben ik me er dubbel zo sterk van bewust hoe heerlijk en nodig rekken en strekken is. In de Yoga is de Neerwaartse Hond niet voor niets een heel erg goeie oefening. Laat je bloed stromen, neem de tijd om je heeeeerlijk uit te strekken!
2. Beweeg! Als wij niet minstens een uur per dag met onze hond gaan wandelen, valt er geen huis mee te houden — dan is ze een energie bom! Dus hebben we er een gewoonte van gemaakt om dagelijks een lange wandeling te maken door de natuur. Door weer en wind: ook in de plenzende regen zwaait die staart van blijdschap, en hevige windvlagen vindt ze... Heerlijk! Dat wandelen en bewegen is ook voor ons een zegen. We krijgen er energie door, we komen tot rust tijdens het stappen, en heel vaak bieden de wandelingen inspiratie (tijd om uit te waaien en tegelijkertijd alles op een rijtje te zetten).
3. Ga vaker naar buiten om een frisse neus te halen! Een keer lang wandelen per dag is naar de hond haar goesting bijlange na niet genoeg! S middags en s avonds wil ze uit, en tussendoor als het kan ook graag. In het begin keek ik er soms tegenop om aan zo'n korter uitlaatrondje te beginnen. Je bent al gauw twintig minuten "kwijt". Maar nu kijk ik er naar uit. Het is een kans om even te pauzeren, even een frisse neus te halen. Ga ik in de tuin iets doen of oogsten, dan wil de hond mee, en hebben we samen dubbel plezier!
5. Routine kan een feest zijn. Niet alleen door 's morgens op vaste tijden op te staan en zo beter te slapen en wakkerder wakker worden. Klokslag zeven springt de hond haar zetel uit. Het is tijd! Routine, vaste rituelen, op vaste tijden: zij vindt dat te gek! En waarom ook niet? Routines bieden rust, regelmaat, houvast. De laatste 'taak' van de dag is de hond, na het avondwandelingetje, naar haar plaats (mandje) sturen. Wanneer ze daar braaf gaat in liggen, krijgt ze namelijk als beloning nog een koekje. Vaak krijgen we niet eens de kans om het hele bevel uit te spreken: nog voor we het beginnen zeggen, schiet ze al richting mand, met gespitste oren en zwiepende staart, en gaat braaf (en likkebaardend) liggen wachten op het laatste koekje van de dag (en de nachtzoen.) Routines, they rock!
6. Schud af en toe je stress een keer af: je moet er maar eens op letten. Telkens een hond iets van "stress" heeft ervaren, zal hij of zij zich een keer schudden, over het hele lijf. Dat schudden maakt een kenmerkend geluid. Vaak kwispelen ze erbij. Het is het letterlijk afschudden van de stresserende ervaring: schudden, shaken maar! Hoewel ik er niet in slaag mijn hele lijf te doen heen en weer gaan zoals een hond dat kan, probeer ik wel regelmatig een shake it loose dansje uit wanneer ik even een ontspanningsmoment nodig heb of wanneer ik wat negatieve energie (stress) kwijt wil.
7. Speel vaak! Wij komen er niet onderuit als onze hond even wil spelen. Al lachend (lees de lach van de hond) en staartzwiepend komt ze dan haar touw, bal, of speeltje aan ons opdringen. Er moet en er zal even gespeeld worden! En waarom ook niet? Spelen is leuk! Volwassenen doen het te weinig, waardoor ze verzuurd raken. Even rennen, dansen, gek doen: geweldig! Het leven is verder al serieus genoeg.
8. Neem geregeld een baaldag, waarbij je rust en geniet. Luilekker in de zetel liggen, poten omhoog, snurkend — onze hond is daar een kei in. Heb je teveel hooi op je vork genomen? Ben je moe en gestresseerd? Neem dan een voorbeeld aan de viervoeter: gooi je poten de lucht in!
9. Leef in het hier en nu, aanvaard situaties zoals ze zijn. Toen onze hond na een gevecht met een speelkameraad een ontstoken bijtwonde had, moest ze tijdelijk een kraag dragen. Nu is zo'n kraag een absolute aanslag op de waardigheid van de hond. Met een dergelijke lampenkap op haar kop kan ze niet meer, of niet goed meer: snuffelen op de grond, haar poten wassen en vacht verzorgen, rondlopen zonder overal tegenaan te botsen, krabben waar het jeukt. Zelfs eten en drinken was een uitdaging, met dat ding rond haar nek.
Ik had verwacht dat de hond zich ook zielig zou gaan gedragen.
Maar het tegenovergestelde gebeurde: ze gedroeg zich precies zoals voorheen! Vrolijk. Kalm en waardig.
Ze aanvaardde de situatie gewoon zoals die was. Ze leeft in het nu: ze treurt niet over wat was, of had kunnen zijn, ze piekert niet over morgen. Ze neemt alles gewoon zoals het is, en maakt er het beste van. Don't worry be happy. Voorwaar: een diep wijs inzicht!
10. Liefhebben doe je met je hele hart... Dat lijkt misschien iets vanzelfsprekends, maar toch is het mijn hond die me dit inzicht ten volle heeft doen beseffen. Als kind en tiener verloor ik twee honden in een verkeersongeval. Het was een intrieste ervaring die veel indruk op me maakte. Jarenlang had
ik geen hond. Toen wou ik er wel weer eentje, maar ik besliste op voorhand dat ik die niet zo intens zou liefhebben als de vorige honden. Want dat deed veel pijn, wanneer je die hond dan verloor, en dat wou ik niet. Ik zou me deze keer niet te hard hechten. Ik zou de hond gewoon beschouwen als een huisdier.
Ik heb ontdekt, dankzij de hond, dat zo'n voornemen (om iemand slechts "half lief te hebben", uit angst voor verlies) niet menselijk en niet leefbaar is. De hond heeft me geleerd: ga er altijd voluit voor, wat er ook gebeurt! Want na verloop van tijd merkte ik, hoezeer ik me wel gehecht had. Gelukkig maar, want pas als je durft loslaten, pas als je met je hele hart durft lief te hebben, pas dan krijg je heelhartige liefde terug — en dat is waar het hier in het leven toch om draait, nee?
De liefde?
Zoals Tennyson het zo mooi verwoordde: 't Is better to have loved and lost, than never to have loved at all.
11. Knuffel vaak en veel! Een les die samenhangt met de vorige les over het liefhebben: door veel knuffels te geven en te krijgen breng je die in praktijk, en het is nog ns leuk, ook!
Veel warmte aan iedereen!
Ik schreef deze tekst als een eerbetoon aan mijn lieve hond.
Maar wat ik hier nog graag kwijt wou: honden zijn niet de enige dieren hier die ons liefde en geluk kunnen schenken, en die een goed en waardig leven verdienen. Varkens zijn slimmer dan honden. Toch worden miljoenen varkens vandaag de dag, nu, op dit eigenste moment, in walgelijke, afschuwelijke omstandigheden opgesloten. Die intelligente, lieve, maffe dieren worden als dingen behandeld - het is haast niet te geloven, en toch waar. En ook koeien, die net als varkens heel gevoelig zijn, worden in onze maatschappij helaas en absurd genoeg als producten beschouwd, objecten, zonder gevoelens, die winst moeten opleveren. Met kippen, schapen, kalkoenen, en ga zo maar door is het hetzelfde liedje - of liever: hetzelfde afschuwelijke gekrijs.
Als je dierlijke producten koopt, werk je mee aan het mishandelen van levende wezens. Dan steun je dierenmishandeling met jouw centen.
Je kan er net zo makkelijk voor kiezen om geen dieren te eten. Vandaag de dag is daar niks aan: er is keuze te over, er zijn mogelijkheden zat.
Mijn kerstboodschap luidt dan ook: vrede op aarde, voor ALLE levende dieren, en voor iedereen een heerlijk plantaardig menu!
zaterdag 22 december 2018
Wat aten we vorige week? #tryvegan 6: Vegan Herfstmenu
Maandag: een soort vegan dauphinois: aardappelschijfjes in de oven met kurkuma, gistvlok, kokosmelk, maïsmeel etcetera. We aten er gekookte prei bij, postelein, en een citroen/mosterddressing
Woensdag: zoete aardappelnoodles pad thai!
Ik kende al courgetti maar vind dat vooral lekker in slaatjes. Deze pasta van zoete aardappels kan echt doorgaan voor spaghetti of noedels! Ik heb mezelf al suf gezocht naar recepten voor zelfgemaakte glutenvrije pasta — blijkt er een supersimpele en overheerlijke manier te bestaan! Je schilt de
aardappels en haalt ze door een spiralizeermolentje, ik wokte er ui, paprika, rode kool bij, met een thais sausje van pindakaas, sojasaus, look gember, citroen. Ik volgde dit recept. Met deze makkelijke noedels ga ik absoluut meer experimenteren!
woensdag 12 december 2018
Wat aten we vorige week? #4 Trygvegan Vegan Herfst Menu
Maandag: savooi/wortelslaatje, tomaat, patat en walnootpesto met za'atar
Za'atar is een Israelische kruidenmengeling van munt, tijm, sesam etc. Ik had er tot nu toe nog niet veel mee gedaan, tot ik een recept walnoot/za'atar pesto tegenkwam — de smaken combineren wonderwel samen!
Dinsdag: Spaghetti 'Hempfunaise'
Woensdag: stoofpotje rode biet/appel/ui/wortel met savooikool chips, en polenta uit de oven
Boerenkool chips ken je al, en op deze blog heb je misschien al geproefd van de zoete chocolade netelchips, maar met savooi kan het dus ook! Ik koos voor dit recept: en ik kan je zeggen dat dat sausje echt cheesy is en verslavend! De polenta kleurt al mooi geel van zichzelf, maar ik accentueerde hem extra met kurkuma!
Op donkere herfstavonden is het des te leuker als er kleur op je bord zit.
Donderdag: gaar gewokte aubergine, basmatirijst, donkerbruin gebakken uitjes met gestoofe rode biet, en een yofu/look/zout/peper/olijfolie sausje (voor bij de aubergine) en een sausje met miso/appelazijn/olijfolie/tijm/komijn/tahin/ahornsiroop/yofu (voor bij de biet)
Vrijdag: pasta met prei/ui/looksaus (plus een restje rijst om de saus mee in te dikken), en een kwak cheezy cashew/gistvlok saus als smaakmaker
Zaterdag: gemberige wortelsoep met rijst en postelein
Wat aten we vorige week? #4 Trygvegan Vegan Herfst Menu
Maandag: savooi/wortelslaatje, tomaat, patat en walnootpesto met za'atar
Za'atar is een Israelische kruidenmengeling van munt, tijm, sesam etc. Ik had er tot nu toe nog niet veel mee gedaan, tot ik een recept walnoot/za'atar pesto tegenkwam — de smaken combineren wonderwel samen!
Dinsdag: Spaghetti 'Hempfunaise'
Woensdag: stoofpotje rode biet/appel/ui/wortel met savooikool chips, en polenta uit de oven
Boerenkool chips ken je al, en op deze blog heb je misschien al geproefd van de zoete chocolade netelchips, maar met savooi kan het dus ook! Ik koos voor dit recept: en ik kan je zeggen dat dat sausje echt cheesy is en verslavend! De polenta kleurt al mooi geel van zichzelf, maar ik accentueerde hem extra met kurkuma!
Op donkere herfstavonden is het des te leuker als er kleur op je bord zit.
Donderdag: gaar gewokte aubergine, basmatirijst, donkerbruin gebakken uitjes met gestoofe rode biet, en een yofu/look/zout/peper/olijfolie sausje (voor bij de aubergine) en een sausje met miso/appelazijn/olijfolie/tijm/komijn/tahin/ahornsiroop/yofu (voor bij de biet)
Vrijdag: pasta met prei/ui/looksaus (plus een restje rijst om de saus mee in te dikken), en een kwak cheezy cashew/gistvlok saus als smaakmaker
Zaterdag: gemberige wortelsoep met rijst en postelein
zondag 9 december 2018
Vegan Recept: Pikante Chocolade Truffels
Misschien eet jij, net als ik, teveel chocolade.
Om snaaien te voorkomen, en extra smaak (-shock!) te verzekeren, vandaag een makkelijk vegan recept voor pikante chocolade truffels.
Vegan Recept: Pikante Chocolade Truffels
Nodig:
-1 zakje kokosnootcrème, of neem plantaardige room, of zelfgemaakte cashewcrème van geweekte en gemixte cashewnoten.
-80 gr pure vegan chocolade, in kleine stukjes gebroken.
-2 tl kaneelpoeder (optioneel, je kan ook gemberpoeder nemen: nog scherper van smaak)
- snuif cayennepeper, of chilipoeder, of chipotle poeder, of een mengeling van alledrie. Neem zoveel als je durft (een snuif volstaat voor een andere smaak).
-1/4e tl nootmuskaatpoeder (optioneel)
-2 el ahornsiroop
-1 el kokosolie
-1 à 2 el cacaopoeder
-pannetje
-theelepeltje of meloenballetjesroller
-Schaal
Hoe maak je het?
1.Smelt de kokoscrème in een pannetje.
2.Voeg de kokosolie op tijd toe, zodat het niet verbrandt.
3.Voeg de ahorn toe.
4.Voeg de chocolade toe.
5.Voeg pikante kruiden, optionele kaneel en nootmuskaat toe.
6.Roer goed zodat alles mooi gemengd raakt.
7.Laat afkoelen. Dit kan in de diepvries, of in een koude ruimte. Ik zette alles in onze onverwarmde hal, na twee uur was het hard geworden en klaar.
8.Eens hard geworden schraap je er bolletjes uit met een theelepel of een balletjesroller.
9.Rol mooi glad tussen je handen.
10.Verspreid wat cacaopoeder op een schaal.
11.Rol de truffels erdoorheen.
Extra opties: vermeng speculaaskruimels door je truffels, of citruszeste.
Zelf vegan chocolade maken? Lees hier hoe je dat doet.
Nog spicy desserten? Ik maakte ook al pikante vegan appeltaart.
Welke smaak doe jij in truffels? Ken je nog andere pikante desserten?
woensdag 5 december 2018
wat aten we vorige week? 5 #tryvegan
Maandag: gebakken appelen, restje gebakken aardappelen, linzenburgertjes (mung dal, komijn, gember, kurkuma, "chicken" masala kruiden,kekermeel,rijstmeel) met papadams
Van een voormalige chefkok leerde ik een bijzondere manier om appelen te bakken: met donkerbruine suiker (in mijn geval kokossuiker), gemberpoeder en currypoeder.
Ze krijgen dan iets zuurzoets oosters, heel bijzonder, dat goed afsmaakt bij de papadams!
Dinsdag: wortelstoemp, sla, mosterddressing, gebakken ui en paprika
Woensdag: thema Frieten! Rauwe wortelslierten, zoete aardappelfrieten uit de oven, gebakken patatjes uit de oven, met zwarte hummus (van zwarte kikkererwten, smaakt iets notiger) en yofu
Donderdag: Spaghetti met wortel en tomaat en ui en gistvlok
Zaterdag: Zoetzure saus met gefermenteerde tofu en rijst — 1 van mijn absolue favoriete schotels!
zondag 2 december 2018
Vegan Linzenkoekjes
In India worden linzen wel vaker gebruikt bij desserten. Het zijn vaak zoete balletjes, zoals laddoo.
In eigen contreien durven we tegenwoordig al eens brownies met bonen maken, of zoete hummus (lees ook de bespreking van het boek over peulvruchten door Joke Boon), en nu wou ik me eens aan linzenkoekjes wagen.
Ik ging uit van dit recept, maar ik nam gele linzen en paste nog wat dingen aan.
Vegan linzenkoekjes
Nodig:
-1 c mung dal (gele linzen)
-2,5c water
-2el tahin
-2el pindakaas
-3el kokossuiker
-snufje zout
-1/2el speculaaskruiden
-1/4e tl bakpoeder
-zeef
-oven en bakplaat
-olie voor de bakplaat of bakpapier
-mixer of keukenmachine
Hoe maak je het?
1. Breng het water aan de kook.
2. Spoel de linzen een aantal keren, dit zal het schuimen verminderen.
3.Kook de linzen gaar.
4.Zet ondertussen de oven op 180°C.
5.Meng in een kom (of in een keukenmachine) suiker, bakpoeder, speculaaskruiden met tahin en kokossuiker.
6.Giet de linzen af door de zeef.
7.Meet 3/4e c af, de overschot kan je voor je avondmaal gebruiken :)
8.Meng de linzen met de rest van de ingrediënten mbv mixer of keukenmachine.
9.Rol bolletjes, die je daarna goed platdrukt, op een ingevette bakplaat.
10.Bak de koekjes gaar in twintig minuten en laat afkoelen!
Je kan met dit recept natuurlijk experimenteren! Kies ook eens voor rode linzen of voor gepelde witte urid dal (allebei snel klaar). Voeg chocola of rozijnen of nootjes toe, kies smaken als citrusschil of kardemom.
Smakelijk!
zondag 25 november 2018
Vegan Receptideeën Met Mispels
Vegan Recept Ideeën: Mispels*
*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!
Onlangs kreeg ik van onze lieve buren alweer een mand vol mispels.
Ik zocht op wat je met die vreemde vruchten allemaal kan doen.
De kleine mispel heeft zijn uiterlijk niet mee, en zijn reputatie ook al niet...
Een rondje op het internet leert me dat D.H. Lawrence het fruit met de weinig benijdenswaardige naam "Autumnal Excrementa" bedacht. Shakespeare noemde het een "Open Arse", en nog in de scatologische sfeer wordt de mispel in het Frans wel eens cul de chien genoemd...
Die gelijkenis met al dan niet dierlijke gaten was niet het eerste dat me opviel, toen ik de mispel eens van dichtbij bekeek. Ik zag vooral die ster-vorm: een teken dat de mispel familie van de roos en de appel is.
Naast de onsmakelijke namen die de mispel toebedeeld krijgt, zijn er nog enkele nadelen aan dit fruit:
-Je kan mispels enkel eten als ze overrijp zijn (zo rot als een mispel), in het Engels heten mispels "medlars" en noemt men dit rottingsproces eerder fermentatie, en het "rottings"proces wordt aangeduid met de term "bletting". Onrijpe mispels smaken erg bitter, omwille van de tannines die ze bevatten.
-Eens rijp, meestal na enkele keren vorst, moet je ook nog eens snel zijn: de mispels blijven dan nog slechts een drietal dagen goed.
-Verder zitten er meestal vijf pitten in de toch al kleine vrucht, dus veel vruchtvlees blijft er niet over: je zit met heel wat pel en sorteerwerk opgescheept.
Zijn er ook voordelen aan mispels?
-Ze zijn best lekker: zoetzuur, tussen appel, abrikoos, citrus en dadel in.
-Je kan ze opslurpen, net als goed rijpe mango's.
-Uiteraard bevatten ze ook heel wat vitamines en zijn ze gezond voor je.
-Omdat ze zo zoet en smeuïg zijn, zou je mispelpuree kunnen gebruiken om suiker en vet te vervangen.
Welke recepten voor mispels bestaan er?
-Het allersimpelste is natuurlijk om de mispel rauw te nuttigen. Zoet, sappig. Ik maakte er een ontbijtje mee (haver, rijstmelk, mispel):
-Mispels pellen is lastig, plakkerig en veel werk. Het is dus beter om ze met een bodempje water op te zetten, en ze daarna door een roerzeef te draaien.
=>Dan bekom je een puree, die je kan gebruiken als suiker -en/of vetvervanger in cakes, koekjes, taarten en zo voort. Heb je geen roerzeef, stamp dan de mispels met een pureestamper plat na het koken in een bodempje water, en wrijf ze mbv je handen, als ze afgekoeld zijn uiteraard, en spatels door een vergiet of zeef.
-Je kan mispels ook in de sappan of ontsapper doen. Het opgevangen sap kan je mengen met andere fruitsappen, of puur of met water opdrinken. De puree die in de vergietbak overblijft kan je opdezelfde manier als hierboven beschreven gebruiken.
-Mispelsap kan verder de basis zijn voor: azijn, likeuren, gelei, jam, "kaas" (in het Engels: curd, een snijdbaar snoepje van de puree met de consistentie van kaas).
-Mispelpuree vormt verder een prima basis voor vegan ijs: nicecream!
-Kijk hier voor een mispelfruitleer recept!
Ik probeerde een zoet receptje uit, losjes gebaseerd op recepten voor avocado/chocolade truffels, hoewel de mispelstructuur "platter" en smeuïger blijkt dan avocado.
Vegan Chocolade/Mispeltruffels, na invriezen
Vegan Recept: Chocolade Mispel Truffels of Chocomousse
Nodig:
-twee handen vol goed rijpe mispels
-1/2e c cacaopoeder
-2 el agave of ahornsiroop
-2 el kokosolie, gesmolten
-kommetje
-mes (eventueel)
-ijsschep (eventueel)
-cacaopoeder en/of kokospoeder om in te rollen (optioneel)
Hoe maak je het?
1.Pel de mispels en verwijder de zaadjes, zodat je enkel het vruchtvlees overhoudt. Dit is een plakkerige bedoening en je gebruikt best een mes om het vlees weg te schrapen.
2.Meng in een kom mispelvruchtvlees, cacao, agave.
3.Smelt de kokosolie.
4.Meng doorheen de rest.
5.Je hebt nu een chocomousse-achtige structuur en smaak. Wil je hier truffels van rollen, zet het kommetje dan minstens tien minuten in een diepvries.
6.Schep er daarna (met behulp van een ijsschep) bolletjes uit.
7.Rol eventueel door cacao -of kokospoeder.
Wat doen jullie met mispels?
woensdag 21 november 2018
Wat aten we vorige week? #tryvegan 3
Maandag: Aziatische Aubergine, het recept vind je hier!
Dinsdag: spaghetti met hempfu tomatensaus
Donderdag: ovengeroosterde bietjes en pompoenen met rijst en witte bonen in tomatensaus
Zaterdag: puree met linzen/savooi/tijm/tomaat stoofpotje