zaterdag 22 oktober 2016

De lach van de hond

Een tijdje geleden las ik een boek over hoe dieren denken van Virginia Morell.

Wat me het meest is bijgebleven uit dat boek is het feit dat veel dieren, en ook honden lachen!

Tevoren dacht ik altijd dat onze honden hijgden van opwinding en enthousiasme wanneer we met hen spelen, en dat hun ge "hhhugghhuu" dus gewoon gehijg was.

Maar na het lezen van Morell hoor ik nu een groot verschil tussen:

-hijgen (van de warmte, moeheid, na hard lopen)

-en lachen: bij spelletjes, als een geliefde mens die op bezoek komt herkend wordt door de hond, als je vraagt of ze een wandelingetje willen maken, etc

Het is ZO schattig als bv mijn mama langskomt en de hond luidop moet lachen van plezier en blijdschap. Je ziet hoe ze de oren platter legt en het hoofd naar beneden, hoe die staart enthousiast kwispelt, en je hoort een soort: "chuh chchchuh!".
Ik ben echt heel blij dat ik nu een stukje meer hondentaal begrijp en kan onderscheiden, ik moet nu zelf ook erg lachen wanneer mijn hondje lacht!

 !😊😊😄😄😊😊!

Voor wie nog niet helemaal overtuigd is:

-lees Virginia Morell! De dierenweetjes die zij beschrijft zijn via wetenschappelijke onderzoeken bewezen. Wist je dat bv ratten lachgeluidjes produceren wanneer je ze kietelt? Dat heeft men met ultrasone geluidstoestellen ontdekt, want hun lachjes zijn zo hoog dat onze menselijke oren ze niet registreren!

-check deze wiki pagina en leer meer over hoe o.a. ook apen lachen

-bedenk dat er nog zo enorm veel is over dieren dat wij nog niet weten... Zelf stond ik paf toen ik hoorde dat olifanten met elkaar communiceren via heel lage tonen. Omdat het menselijk oor ook die tonen niet kan registreren, is dat nog niet zo lang geleden ontdekt...
Of wat dacht je van een varkentje dat zo slim is dat het de beste van de klas is op... de hondenschook?

Alle dieren vrij!

2 opmerkingen:

Greet zei

Leuk stukje. Ik hoor bij onze hond ook wel een verschil tussen hijgen om af te koelen en hijgen van enthousiasme (als hij denkt dat we gaan wandelen of dat hij eten gaat krijgen). Ik had het nooit als lachen beschouwd, maar misschien kan je het inderdaad zo wel noemen.

Krol zei

ik hoorde ook eerst het verschil niet, maar nu ik het weet, wel, en ik vind het zooooo lief!