woensdag 26 juli 2023

Pure Kakaw, over Cacao Ceremonies en Chocolade Opkikkers

Pure Kakaw: over Cacao Ceremonies en Chocolade Opkikkers

Ik ben al jaren chocolade verslaafd. Onlangs nam ik deel aan een Cacao-Ceremonie. Tijdens zo'n Ceremonie drink je cacao zoals de oude Azteken dat deden: puur, met warm water en op een nuchtere maag. 

Ik was nieuwsgierig: 

-Zou de smaak van pure cacao te bitter zijn, voor zo'n zoetekauw als ik?

-Zou ik een natural high ervaren? Ik ben nogal gevoelig: ik krijg al een roes van kwaliteits zwarte thee, van pure chocolade, en van alsem (lees ook DIY High: Roes uit Eigen Tuin voor een alsem thee recept)

-Wat zou de ceremonie me brengen? Volgens begeleiders heelt cacao het hart, letterlijk en figuurlijk. Cacao 'doet' ook echt iets met je lichaam en geest, het bevat enorm veel erg bijzondere stofjes: zie bij Gezondheidsvoordelen en Effecten voor meer info. 

Een Cacao Ceremonie Ervaring

We waren met een kleine groep, iedereen werd eerst ritueel gereinigd met een smudge stick (lees ook hoe je je eigen smudge sticks kan maken met lokale planten!). We maakten kennis en dronken daarna de cacao -- puur en zonder zoetmiddel --  en ik was erg verbaasd over de smaak. De bitterheid viel me heel goed mee, het kwam op me over alsof dit is, zoals chocolade echt hoort te smaken. Het warme drankje werkte heerlijk vullend en voedend op mijn nuchtere maag.

Tijdens de meditatie die daarop volgde, ervoer ik wel degelijk een heel ontspannen en toch helder aanwezig zijn, en een mild geluksgevoel. Er wordt wel eens gezegd dat de cacaovrucht symbolisch gezien staat voor de universele baarmoeder (kijk naar de mooie vorm ervan), en die wetenschap werkte heel geruststellend, sussend, en verwarmend. Men vergelijkt een cacao roes ook wel eens met een runner's high

Wat de Cacao Ceremonie me bracht:

-enkele persoonlijke inzichten

-het inzicht dat ik mijn chocolade- (en daarmee mijn suiker-) verslaving onder controle kan houden mbv echte, pure cacao: die is veel en veel gezonder en heilzamer.

=>Ik bedoel, dat ik -- na het 's ochtends drinken van een tas warme, pure cacao van goede kwaliteit (enkel cacao en warm water, desnoods kruiden als kaneel, en géén suiker of zoetmiddel) geen behoefte meer heb aan (bewerkte, gesuikerde) chocolade

=>De cacao gecombineerd met het warme water bij het ontbijt werkt voedend genoeg en biedt mij voldoende chocola-gevoel en gelukzaligheid voor een hele dag. Bovendien zorgt deze pure cacao voor een helderheid en focus die ik niet bereik met een hoop gesuikerde chocoladerepen: daarvan wordt ik hyper, door de zoetstoffen. 

Ritueel invoeren met echte, eerlijke cacao

Ik wil van pure cacao zonder overbodige toevoegingen een dagelijkse gewoonte maken, een beetje zoals een kop koffie maar dan veel gezonder (en lekkerder, vind ik), maarrrr... ik wil wel eerlijke chocolade, biologisch, vegan en ecologisch voor zover mogelijk. En ik wil ook een cacaosoort vinden die het best bij mijn smaakvoorkeuren past: ik wist niet goed waar beginnen... 

Ik zocht online en kwam uit bij Pure Kakaw. Ik had het eerder al over de fascinerende Mexicaanse-keuken, en de cacaoboom hoort daar natuurlijk ook bij: in Zuid-Amerika geldt deze plant als heilig: je hebt vast wel eens gehoord dat de Latijnse naam voor cacao (theobroma cacao) 'voedsel van de goden' betekent.

Ook Erik en Leonie van Pure Kakaw zijn gefascineerd door Zuid-Amerikaanse landen en door de daarginds traditionele manieren van cacao consumeren. Chocolade zoals we die in het westen kennen is eigenlijk een heel erg bewerkt product. Waarom niet terug naar de bron gaan: naar de cacao plant zelf? Daarbij is ook het ecosysteem en de grond waarin de plant groeit enorm belangrijk: Erik en Leonie hebben tijdens hun reizen agroforestry farms bezocht waar ze met pure cacao in aanraking kwamen.

Sinds hun talrijke boeiende ervaringen met cacao willen ze bij Pure Kakaw:

-traditionele cacaodranken terugbrengen in het dagelijkse leven

-agrobosbouw, ecologie en biodiversiteit ondersteunen: Pure Kakaw is partner van Trees for All

-voor transparantie en eerlijkheid in de toeleveringsketen zorgen

-een brug maken tussen spiritualiteit en wetenschap voor een gezond leven

-cacao inzetten als verbindingsmiddel: via cacao verbinden met de natuur, met onszelf, met elkaar: voor een betere wereld

Ook fijn is hoe je volgens Erik en Leonie het drinken van cacao tot een ritueel kan verheffen. Ze verwoorden het zo:

'We houden ervan om een cacaotje te bereiden als klein ritueel. Het helpt ons om aanwezig te zijn in het moment en bereidt onze aandacht voor op wat we verder willen doen. Een intentie voor yoga, meditatie, een werkproject of je dag in het algemeen is een mooie manier om te integreren met cacao. Je verankert je visie bij elke slok.'

De Smaaktest:

Ik probeerde drie soorten cacao uit van Pure Kakaw via hun Disco Pack (Discovery Pakketje)

Ik dronk de drie soorten puur, met warm water. Ik vind dit -- het pure drankje -- heel erg lekker. Maar ik wil zeker ook proberen om deze cacaosoorten te mengen met plantaardige melk en kruiden zoals gember, kaneel en kardemom!

De zakjes zijn hersluitbaar, en op de achterkant tonen icoontjes je hoe je deze cacao het best kan bereiden. Op de website vind je naast tips en lekkere toevoegingen allerlei leuke, originele en inspirerende recepten: wat dacht je van Masala Chaï Kakaw, Golden Kakaw Milk (met kurkuma), Tahini Kakaw of Hibiscus Kakaw Latte?!

Dit waren mijn bevindingen, die ik noteerde voor ik de smaakbeschrijving op de site had gelezen :)

Nicaragua Cacao:

-Heeft een diepe, volle chocolade geur en smaak, zowel bittere als zoete tonen, doet denken aan traditionele chocoladesmaak, fruitige accenten, heerlijke nasmaak. Je wil eraan blijven snuiven. Overigens doen mensen dat met cacaopoeder, letterlijk dan, om een chocolade high te verkrijgen: op eigen risico! Het chocolade snuiven is een Belgische uitvinding van Dominique Persoone, die er de Chocolate Shooter voor ontwierp. Het apparaatje en het snuiven werd zelfs een wereldwijde hype! Ik vond dat ik met deze cacao veel focus had zonder hyper te zijn op een dag waarop ik hoofdpijn had (de hoofdpijn ging ook over).

Guatemala Cacao:

-Volle, zachte smaak, fruitig, geeft een fluwelig gevoel, bijna ganache-achtig, deed me denken aan rode bes, fijne focus.

Cusco Cacao:

-Fruitig, licht, mysterieus en ook wel zwoel: doet me denken aan rode wijn! Leuke structuur van de vlokken: ik at ze ook zo. Deze variëteit is mijn favoriet, hoewel ik ze alledrie erg lekker vind.

Ik vond het heel leuk om deze cacao 's ochtends warm te drinken als een klein ritueel: ik zette telkens een intentie, en dat hielp me inderdaad bij het vinden van een anker voor die dag. Ik ga deze gewoonte aanhouden!


 Drinken jullie pure cacao?



woensdag 19 juli 2023

Zelf parfum en deodorant maken: tips en ervaringen en essentiële olie flesjes helemaal opmaken!

Zelf parfum en deodorant maken: tips en ervaringen en essentiële olie flesjes helemaal opmaken!

Ik maak al jaren zelf parfums en deodorants

Nadenken over 'onafhankelijk worden van commerciële deo' begon jaren geleden, op een lange reis die ik maakte, toen ik mijn gewoonlijke deodorants in oosterse landen niet terugvond en toen ik eigenlijk ook niet al dat extra gewicht wilde meesleuren. 

Maar eigenlijk begon het al toen ik als tiener last kreeg van eczeem door agressieve chemische commerciële deodorants op basis van alcohol.

Op reis gebruikte ik nog gekochte flesjes parfum: olie plus een lekker geurtje (meestal patchoelie, mijn favoriet) in een klein flesje.

Toen ik terugkwam van het reizen wilde ik zo ecologisch mogelijk leven. Ik maakte zelf deodorant op basis van baksoda en essentiële oliën: je vind hiervoor enorm veel recepten op internet, zoals deze.

Maar na enkele jaren kreeg ik ook hierdoor eczeem...

Ik verving de soda door maïzena, en dat werkte goed, maar na een tijdje kreeg ik daar ook uitslag van!

Ik gebruikte verder rijstmeel, kokos, essentiële olie: dat mengt goed en het werkt ook, maar ik was er klaar mee. De kokosolie wordt in de winter heel hard en in de zomer vloeibaar: ik vind dat vervelend. Ook blijft de geur niet zo lang bewaard in kokosolie.

Ik vind parfum op basis van alcohol niet aangenaam: de geur is me te sterk en te 'plakkerig'. 

Ik hou het meest van het soort deo dat ik op reis gebruikte: eenvoudigweg een neutrale draagolie (zoals zonnebloem, maïsolie, jojoba, amandelolie enz) met essentiële olie.

Ik volgde een leuke workshop bij de auteur van De DIY Parfumeur en ik leerde veel uit haar boek. Ik had ook veel aan De Kracht van Aromatherapie. In deze boeken vind je informatie wat betreft exacte hoeveelheden en geurencombinaties. 

Je eigen parfum maken is heel makkelijk en leuk

Omdat ik ambachtelijke zeep maak heb ik vaak een heleboel lege flesjes van verschillende soorten essentiële oliën. Ik vind het fijn om met onderstaande parfum-maak methode ook de laatste kostbare druppeltjes uit die flesjes nuttig te kunnen opgebruiken, en om originele geurencombi's te maken. 

Maar uiteraard hoef je niet over een hele voorraad verschillende essentiële oliën te beschikken: één geur kiezen die naar jouw smaak heerlijk geurt is al voldoende!

Zelf Parfum Maken en Lege Essentiële Olie Flesjes Helemaal Opmaken

Nodig:

-lege parfumflesjes: je hebt er met een staafje dat je onder je oksels kan wrijven, of met een roll-on roller.

-een neutrale draagolie

-lege (of volle) essentiële olie flesjes, zo veel of zo weinig keuze als je wil. Zie onder voor twee geurenmix voorbeelden

-mes om het plastic afsluitdeksel van de essentiële olie en van je lege parfum flesje open te wrikken: wees voorzichtig!!!

-zeep om achteraf je handen mee te wassen (essentiële olie is heel krachtig)

-etiket en pen of stift

Hoe maak je het?

1.Bepaal de geur of de geurenmix die je in je parfum wil hebben.

2.Wrik met het mes het plastic sluitinkje van je lege parfumflesje open: wees voorzichtig.

3.Giet neutrale olie in je lege parfumflesje, tot het vol is.

4.Wrik nu de plastic sluitinkjes van de essentiële olie die je wil gebruiken open.

5.Giet vervolgens de neutrale olie in een leeg essentiële olie flesje. Giet daarna in het volgende lege e.o. flesje. De neutrale draagolie zal alle laatste essentiële olie druppeltjes uit de flesjes meenemen.

6.Gebruik je volle essentiële olieflesjes, bepaal dan hoe sterk je de geur wil. Let op: enkele druppels e.o. zijn al heel erg krachtig!

7.Giet na het laatste e.o. flesje de neutrale olie terug in je lege parfumflesje.

8.Vervolgens giet je de aller aller laatste druppeltjes draagolie + e.o. uit alle lege essentiële olieflesjes een voor een nog eens in je parfumfles: je zal merken dat er nog een aantal drupjes uitkomen wanneer je ze ondersteboven boven je parfumfles houdt.

9.Plastic sluiting weer op je parfumflesje duwen.

10.Handen wassen: klaar! Label je etiket!

Voorbeeld van twee geurmixen die me heel blij maken:

Ik hou van aardse, diepe, zware geuren :)

Mix Sandelhout:

Meng de laatste druppeltjes van

-sandelhout

-venkel

-roosgeranium

-lavendel

-zwarte peper

-vetiver

-pompelmoes

-zoete sinaasappel

Mix 'Blij' (deze gebruik ik ook in een van mijn seizoenszepen, 'Blij' en ik vind de geur ook echt vrolijkmakend):

Meng de laatste druppeltjes van

-basilicum

-mandarijn

-zoete sinaasappel

-dragon

-wierook

-patchoelie



maandag 17 juli 2023

Mislukt Experiment: Gefermenteerde kriekenbladthee!

Versgeplukte kriekenbladeren

Mislukt Experiment: Gefermenteerde kriekenbladthee!

Omdat je vaak enkel over gelukte experimenten leest op het internet, vandaag eens een gefaald project! Eerder schreef ik over zelf thee fermenteren van ribesachtigen uit eigen tuin: daartoe pluk je bladeren van rode bes, braam, framboos, zwarte bes en japanse wijnbes. 

Je laat deze bladeren enkele uren verwelken, dan kneus je ze met bv een deegrol zodat ze van kleur veranderen en vochtig worden.

Daarna laat je ze fermenteren: hierdoor verandert de geur spectaculair! Bij ribesachtigen krijg je een zwarte thee achtig aroma vermengd met roostinten: heerlijk.

Onlangs gaf mijn zoontje me wat geplukte kriekenboombladeren: hij wilde er later een nestje mee maken voor een knuffel. Ik stopte ze in mijn broekzak en vergat ze. 

Later op de dag vond ik de verfrommelde bladeren daar terug en ik verbaasde me over hun geur: heel sterk kers/kriek achtig, zuur en zoet, bijna een geur van snoep!

Ik zocht dus op of je kriekenbladeren kan eten en of je er thee van kan trekken, en ja hoor! Het proces is helemaal hetzelfde als bij de rode besbladeren, alleen gebruikte ik nu twee glazen als fermentatiepotjes.

Toen ik de gefermenteerde thee in de dehydrator droogde, stond ik versteld van de snoepachtige kriekengeur. Ik dacht: dit gaat een geweldig lekkere thee opleveren...

Bladeren kneuzen...
Gekneusde en gefermenteerde bladeren drogen... Geur: superinteressant en zoetzurig!
 

Maar... de thee blijkt erg bitter en de kriekgeur is na drogen helemaal weg... Volgens het internet is deze thee desondanks heel gezond en slaapbevorderend, maar je mag het niet elke dag drinken.  

Verder vond ik info over het consumeren van andere bomenblaadjes, o.a. hier:

https://www.gardensall.com/edible-tree-leaves/

https://steemit.com/homesteading/@darksandr/fermented-tea-tea-from-the-leaves-of-apple-trees-pear-trees

https://www.youtube.com/watch?v=0vLSnq1satQ : handleiding voor het fermenteren van bladeren

https://www.phillyorchards.org/2019/07/29/harvesting-blending-herbal-teas-from-orchard-plants/

Naar het schijnt kan  je wel lekkere thee maken van moerbeiblad (zwarte moerbei), en van kweepeerbladeren!

Durf jij het experiment aangaan of heb je het reeds geprobeerd? Deel hier vooral je ervaringen dan: dankjewel!

Deze thee ga ik niet meer drinken: hij zal nog als mulch in de moestuin gebruikt worden!