woensdag 16 september 2020

Boekbespreking: Ontdek de Kracht van Aromatherapie, Pat Princi-Jones



Boekbespreking: Ontdek de Kracht van Aromatherapie, Pat Princi-Jones*

*Uitgeverij Altamira stuurde me dit boek op - ik geef je mijn eerlijke mening :)

Ik ben al mijn hele leven dol op geuren en op essentiële oliën (hier afgekort als "e.o.'s"), maar nog veeeeeel meer sinds ik zelf zeep maak en verkoop. Je kan hier mijn webshop, 't Is Om Zeep, bezoeken :)

Daarom keek ik heel erg uit naar dit boek van Pat Princi-Jones. Pat was ooit leerkracht Engels, maar ze volgde de weg van haar hart en koos voor een beroep als aromatherapeute. Ze wilde een geurig leven leiden en mensen helpen met haar kennis over de talloze kostbare essentiële oliën die er bestaan. De oorspronkelijke titel van dit werk 'A scented Life' - vat wat mij betreft dan ook veel beter de sfeer van dit boek samen dan de vertaling, want het gaat voornamelijk over hoe je een 'geurig' leven kan leiden

Pats achtergrond als lerares Engels schemert vaak door in de tekst: ze is lyrisch over de geuren die het vermogen bezitten om ons zowel te ontspannen als om ons nieuwe energie te geven, vergelijkt geur met muziek, en haalt zelfs Shakespeare aan. Ook de dromerige foto's passen in die sfeer... Ik ben het helemaal eens met haar als ze schrijft dat geuren samenhangen met herinneringen: "Ons reukvermogen raakt het hart van ons geheugen. Het is het meest directe zintuig als het gaat om het oproepen van herinneringen."

Voor wie van aangename parfums houdt biedt dit werk een schat aan originele geurcombinaties, recepten en toepassingen. Want als je weet dat er meer dan 1300 e.o.'s bestaan, kan dat overweldigend werken: waar moet je beginnen?? Hoe kan je melanges maken die samen heerlijk ruiken? En waarvoor zijn die combinaties dan geschikt? Wat als je een olie koopt die je niet zo lekker ruiken vindt? Want e.o.'s zijn behoorlijk kostelijk...

Pat helpt je op weg: ze geeft je een lijstje voor beginners van e.o.'s waar je het best mee kan starten en combineren, en ze biedt ook alternatieven aan, zoals helychrisum voor wie niet van lavendel houdt.   

Achteraan in het boek vind je per olie een werkset: wat je ermee kan, met welke geuren je kan combineren, waar de olie goed voor is, etc etc. Ook vind je hier een onderverdeling per olie in TOPtonen (frisse, opbeurende geuren), HARTtonen (bladeren en kruiden), en BASIStonen (bloemen, hout en hars) - handig voor wanneer je geuren wil gaan 'componeren.'

Zowel die beschrijvingen als de onderverdeling zijn vrij klassiek: je vindt ze in veel boeken over aromatherapie. Maar wat nieuw is, is dat Pat je in dit boek op weg helpt om zelf geuren te mengen op basis van tonen, net zoals wanneer je muziek zou componeren, en voor specifieke toepassingen (zoals: vrolijk worden, rust vinden, etc). 

Ze bouwt daarbij op van melanges met twee oliën naar drie oliën en geeft daarbij handige en waardevolle combinatie geurrecepten die specifiek gericht zijn op bv het verkrijgen van energie, tegen hoofdpijn, slapeloosheid, enzovoort. Er zijn hoofdstukken in het boek met geurrecepten voor baby en mama, voor de menopauze, voor gezond ouder worden - telkens met specifieke geurencombinaties en toepassingen, zoals bv om een goede nachtrust voor een baby'tje te garanderen. 

Het boek begint heel klassiek met de geschiedenis van de essentiële oliën en met wat ik een originele definitie vind: 

'Essentiële oliën zijn de gedestilleerde versie van het immuunsysteem van de plant en bevatten unieke therapeutische eigenschappen.'

Voor de liefhebber van e.o.'s biedt Pat ook een heel handig en logisch systeem van geurclassificaties en geurfamilies aan. Dit systeem is wat mij betreft het meest 'juiste' dat ik al gezien heb (want er bestaan veel soorten systemen om de verschillende geuren te classificeren). Ze geeft ook een heel uitgebreide literatuurlijst mee, voor als je aan zelfstudie wil doen.

Pat deelt de geurfamilies op in:

1)Frisse Geuren (citrusvruchten, maar ook melisse en ijzerkruid) die oppeppend werken, de concentratie helpen, aan de lente doen denken, ...

2)Kruidige Geuren (krachtige, scherpe, koele en ook florale geuren zoals munt, marjolein, scharlei, basilicum, rozemarijn, oregano en duizendblad)

3)Pittig/Specerij (kardemom, koriander, gember, kruidnagel, kaneel, peper, vanille)

4)Hars (opvrolijkend: mirre, cistusroos, olibanum, elemi, perubalsem, ...)

5)Aards (zoete muskus geuren zoals vetiver, valeriaan, engelwortel, nardus, patchouli)

6)Houtig (geuren die bij de winter passen en kracht bieden: ceder, cipres, jeneverbes, den, kamfer, eucalyptus, tea tree, kajepoet, mirte en sandelhout. Hier ben ik het oneens met de auteur: sandelhout, mijn allerfavorietste geur ever, vind ik echt eerder aards...) 

7)Floraal (romantische geuren die met de liefde kunnen geassocieerd worden: kamille, geranium, neroli, helychrisum, ylang ylang, roos, jasmijn, palmarosa, en lavendel)

8)De heel kostelijke geuren: Bulgaarse Roos (geplukt in de Rozenvallei in de Balkan, jeetje, werk dààr eens, zalig!), Jasmijn, Neroli en Ylang ylang

Wie kamerspray recepten zoekt om zelf te maken: dit boek is een goudmijn daarvoor! Heerlijk om aan zelfzorg te doen, gezellig thuis: de verdampingskaart helpt je op weg, per emotie vind je geurenmelanges: recepten voor bv optimisme, tevredenheid, maar ook immuunsysteem, of overgave. 

Pat heeft ook haar eigen insta account: https://www.instagram.com/ppjinc/

Conclusie: ideaal boek voor zowel aroma beginner als professional, omdat je stap voor stap geholpen wordt in het zelf samenstellen van combinaties, en in het zoeken naar geurige recepten die specifieke problemen uit de weg helpen.  

Wat is jouw favoriete naslagwerk over geuren?

Geen opmerkingen: