zondag 16 juni 2013

Rabarber Fruitleer Recept

Ik leerde voor het eerst fruitleer kennen toen ik op reis was in Turkije.  Ik had op de markten al eerder een langgerekt, feloranje goedje zien liggen, en vermoedde dat het een soort snoep was.  Toen ik het uiteindelijk kocht was ik er echt weg van: zooo lekker!  En toen men mij vertelde dat het hier om gedroogde abrikozenpasta ging, was ik nog enthousiaster: gezond snoep!
In Turkije verstaan ze de kunst van het fruitleer maken: naast abrikozenleer vind je er ook granaatappelleer (hhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmmmm, en zo mooi rood!) en witte moerbeileer.
Omdat binnenkort de rabarberoogst gedaan is zocht ik nog naar een andersoortig receptje.  Rabarber kan je nog oogsten tot de langste dag.  Daarna gaat de plant steeds meer oxaalzuur bevatten. Daarom dus nu: rabarberfruitleer!!!
Tot nu toe heb ik weinig succes gehad met het maken van echt goed, droog fruitleer.  Mijn oven werkt niet optimaal voor fruitleer: het brandt gauw aan.  En zelfs als je oven wel goed functioneert, moet je vaak erg lang drogen voor het houdbaar wordt: nogal veel energieverspilling voor iets wat zo snel opgepeuzeld is.
Daarom deze fantastische, ecologische oplossing aan de hand van een niet-ecologisch middel: fruitleer drogen in de auto!!!
Ik las deze tip op het internet (in Engelstalige landen is fruitleer al eerder "doorgebroken").  Laatst was het - eindelijk - eens warm weer: twee dagen 25 graden.  Toen heb ik mijn fruitpulp uitgestreken op een bakplaat, heb ik ze met behulp van een doosje recht op de voorste autozetel gezet, het ene raam op een heel dun kiertje, en dan maar wachten.  Het is prima gelukt, zo leerachtig heb ik mijn fruitleer nog nooit gekregen!
De smaak deed denken aan zure matten, of zure tapijten - maar dan zonder suiker!
NB Natuurlijk is het nog ecologischer om een zonne-droogoven te maken in plaats van een auto te gebruiken - die droogoven staat nog op mijn verlanglijstje...
Hieronder het recept:

Rabarber Fruitleer in de auto gedroogd
Nodig:
-4 kopjes rabarber, in stukjes gesneden
-eventueel: 1 kopje aardbeien, in stukjes gesneden
-1/4e kopje water (80 ml)
-2-4 el agavesiroop, honing, ... Hoe meer zoetmiddel je gebruikt, hoe langer de droogtijd. 
-eventueel: kaneel naar smaak of een andere smaakmaker
-bakplaat
-bakfolie

Hoe maak je het?
1.Als je een oven gebruikt, verwarm dan op 150 graden, met een houten lepel tussen de deur geklemd om vocht te laten ontsnappen.
2.Kook de rabarber en aardbei in een pot tot helemaal zacht.
3.Mix met een mixer of passe-vite of blend. 
4.Voeg het zoetmiddel en de smaakmakers toe. 
5.Leg bakfolie op een bakplaat.
6.Strijk de pasta gelijkmatig uit.
7.Zet in de auto (zorg dat de plaat recht staat) of in de oven, droog in de oven tussen de 2 en de 4 uur.  In de auto had mijn leer twee dagen nodig bij 25 graden om te drogen.
8.In stukjes snijden en bewaren in een afgesloten doos.  
   

9 opmerkingen:

EJ Groeneveld zei

Ik kende het spul als kind, ca 40 jaar geleden. Het werd door een oom meegenomen, vermoedelijk uit Israel. Hoe heet dit in het turks?

Krol zei

Hallo, pestil heet het!
Mijn aardbeienfruitleer was niet zo geslaagd, maar er staan nog experimenten gepland, ik wil zeker ook ns groente-leer maken!

Graveren en Breien zei

Zijn de instellingen voor de Océ niet te hoog? Ik hen een harvest maid voedseldroger en ik heb wel eens gezocht op beef jerky maar dan droog je in de oven op hete lucht stand 60 graden. Ook de voedseldroger droogt op lage temperatuur. Het gaat vooral om een warme en droge luchtstroom.

Krol zei

Ik weet niet of ik je vraag goed begrijp, maar de temperatuur in de auto zal zeker en vast veel hoger liggend an in een voedseldroger. Het leer wordt in feite gebakken doordat het zo warm wordt.

~° Sarah °~ zei

In de auto! Heeee wat een idee! Ik had tot nu toe enkel gehoord van bloemen en kruiden te drogen op het dashboard tijdens het rijden ... maar half opgedrooggde fruitpuree op uw zetel is het ook niet hehe

Krol zei

Kheb dat van amerikaanse websites geleerd! Ik vond dat de auto heerlijk naar frambozen rook, toen we dat uitprobeerden. Mijn vriend was daar minder gelukkig mee, want die lust geen frambozen!

~° Sarah °~ zei

Haha :) echt interessant!! Het recept intrigeerde me al even maar omdat ik geen droger heb ... denk je dat je fruit en groenten ook zo zou kunnen drogen? ...
Ik heb ze in Thailand rauwe onbewerkte vis zien drogen; gewoon in de zon! Vliegen erop en alles.

Krol zei

In Thailand lukt dat gegarandeerd, in ons land heb ik er geen goede resultaten mee... Ik heb heel lang rondeghoord voor een zelfgemaakte droger, maar veel mensen vertelden me dat hun ervaringen daarmee ook niet optimaal waren. Ik had liever een droger gehad die "op de zon" werkt, maar ik heb maar gewoon aanvaard dat ik hier in een kouder klimaat woon...

~° Sarah °~ zei

Maar het zou toch zo fijn zijn he! Zeker met een eigen tuin! Ik had vroeger een dakterras dat door de roofing snikheet was ... als je er de ruimte voor zou hebben kan je misschien wat met zwart en spiegels werken, zoals bij 'solar cooking'.