zondag 23 juni 2013

Zelf thee fermenteren

De periode rond de langste dag, eind juni, is de ideale tijd om kruiden te plukken en te drogen.  Nu bevatten ze het meest smaak!
Eind juni maak ik altijd een thee uit eigen tuin.  Voorlopig kan ik nog niet zonder groene thee - ik kijk uit naar het nieuwe boek van James Wong, waarin hij naar het schijnt zal uitleggen hoe je je eigen groene thee kweekt - maar onderstaand recept biedt toch ook een heerlijke smaak.  De inspiratie voor deze thee haalde ik uit een oud boekje, biologische drankbereiding, van Pieter Boxman.  Deze thee bevat geen the├»ne, je krijgt er dus geen "boost" van.  Om die wel te krijgen zou je eventueel achteraf wat takjes gedroogde rozemarijn kunnen toevoegen.

Gefermenteerde Thee uit eigen Tuin
Nodig:
-geplukte bladeren van bosaardbei, braambes, framboos, zwarte bes
-keukenhanddoeken
-deegrol
-vergiet
-bakplaat
-luchtdichte theedozen
Hoe maak je het?
1.Laat je geplukte bladeren een dag of een nachtje verwelken.
2.Kneus ze: bewerk ze met een deegrol of een glazen fles, zodat er vlekken verschijnen.  Je kan ze ook ruw kneden met je handen.
3.Doe ze in een vergiet, besprenkel er wat water over: alles moet vochtig zijn, maar zeker niet doornat.
4.Rol de bladeren in kleine pakketjes in keukenhanddoeken.  Gebruik meerdere handdoeken als je veel bladeren geplukt hebt, anders kan het gaan schimmelen.  Rol alles goed vast.
5.Laat de bladeren in hun handdoeken nu een dag en een nacht rusten op een warme plaats.
6.Als je thee gelukt is, geuren de bladeren nu met een roosachtig aroma.
7.Nu moeten de bladeren verspreid worden op een bakplaat, je droogt ze dan verder in de oven op een heel lage temperatuur.
8.Bewaar de thee in luchtdichte dozen.  Een kleine portie is al voldoende voor een lekker kopje thee!