zondag 10 juni 2018

Vegan yoghurt maken van zelfgemaakte vegan melk!

In een vorige post schreef ik over hoe je zelf makkelijk plantaardige havermelk kan maken, en over hoe je daarvoor tijd kan vinden.
Heb je wat tijd over (want dit is iets omslachtigers), dan kan je van je eigengemaakte havermelk ook eigengemaakte vegan haveryoghurt creëren!
Persoonlijk vind ik zelfgemaakte muësli met yoghurt, ahorn en seizoensfruit het einde. Hieronder zie je mijn ontbijt: muësli, haveryoghurt, en tuinbramen uit de diepvries!
Eén nadeeltje voor je begint: ik merk, dat ik slechts een drietal keer gebruik kan maken van de zelfgemaakte haveryoghurt als yoghurtkultuur om nieuwe yoghurt te maken: na de derde keer verandert de havermelk nog wel, maar ruikt ze niet zo yoghurtachtig meer. Als iemand hier ervaring/tips voor heeft, hoor ik het graag!

Zelf Haveryoghurt maken van Zelfgemaakte Havermelk
Nodig:
-3 à 4 el plantaardige yoghurt uit de winkel als starter voor je eerste batch - nadien kan je als starter je eigengemaakte yoghurt nemen (een drietal keer dus)
-zelfgemaakte havermelk van 100 gr geweekte haver (recept hier: dit is 100 gr geweekte haver, gezeefd, gespoeld en daarna geblend met 750 ml water)
-optioneel: droogoven, of warme plek
-optioneel: thermometer
-kookpotje
-liefst glazen kom of duurzaam plastic of emaille (geen metaal ivm beïnvloeding op de fermenten van het metaal)
-optioneel: pannenlikker
Hoe maak je het?
1.Idealiter heb je 's nachts 100 gr haver laten weken in wat water.
2.Je zeeft de haver.
3.Spoel de haver.
4.Blend de haver met 750ml water
-- dit is je havermelk. Als je met gekochte havermelk begint, vertrek je van 750 ml havermelk aan de volgende stap:
------
5.Doe de havermelk in de kookpot.
6.Verwarm tot 80 graden celcius ongeveer. Wanneer je dit zonder thermometer, op gevoel doet: het is het punt waarop de haver al lijkt te beginnen koken: er zijn belletjes en kringen en er is verdamping. De havermelk kookt best niet, want dan krijg je pap.
7.Zet de havermelk van het vuur af en laat afkoelen tot ongeveer veertig graden celcius. Dit duurt ongeveer een uur. Af en toe roer je best eens, om een vel op de melk te voorkomen. Ik gebruik die tijd meestal om crackers te maken van de overgebleven haverpulp van de melk, of de afwas ofzo.
8.Als je geen thermometer gebruikt: bij veertig graden kan je je pink een aantal seconden in de melk houden zonder dat het pijn doet. Wees voorzichtig en verbrand je niet!
9.In de glazen schaal giet je nu een klein beetje havermelk.
10. Vermeng deze melk met de drie eetlepels gekochte yoghurt.
11. Giet het mengsel bij de overige havermelk in de kookpot.
12. Vermeng goed.
13. Giet alles over in de glazen kom, gebruik eventueel een pannenlikker om te schrapen.
14. Heb je een droogoven, dan zet je de schaal daarin, op 40 graden celcius, voor ongeveer acht tot tien uur.
15. Heb je geen droogoven, dan kan je een gewone oven gebruiken met de deur op een kier, of een andere warme plek (veranda, chauffage) zolang het ongeveer 40 graden is. Werk eventueel met isolatiemateriaal.
16. Laat afkoelen, klaar!
17. Deze yoghurt kan je nu opeten, en drie eetlepels sparen, voor de volgende batch!


Havermelk op het vuur...


 De yoghurt na acht uur in de droogoven! Zoals je kan zien, zit er een vel op. Vind ik prima: het dient als deksel, en het is een voedzaam en chewy ingrediënt voor mijn ontbijt eens de yoghurt eronder op is.
 Onder het vel zit de blanke yoghurt...

2 opmerkingen:

Karin zei

Bedankt voor dit recept! Eigenlijk hetzelfde als gewone yoghurt. Ik maak het altijd in de hooimadam werkt perfect en scheeld weer stroom.

Krol zei

Leuk! Met zo'n hooimadam wil ik ook wel ns experimenteren :)