zondag 8 oktober 2023

Zelf Kweepeersiroop en Gedroogde Kweeperen maken!

Zelf Kweepeersiroop en Gedroogde Kweeperen maken!*

*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!

Met dit recept verkrijg je twee heerlijkheden: kweepeersiroop, die echt hemels van smaak is, en gedroogde kweepeerschijfjes, die je als bijzonder zoetzuur snoepje tussendoor kan knabbelen. Zoek je nog meer kweepeerrecepten? Probeer ook:

-Herfstige Vegan Soep van Pompoen en Kweepeer

-Kweepeerconfituur met Kruiden en Rozenwater

-Zelf Kweepeersap maken in de Sappan 

-Zelf Kombucha maken met o.a. Kweepeer

-Zelf o.a. een Kweepeer Hydrolaat maken met een sappan! 

                                                        Kweepeersiroop

Gedroogde Kweepeerschijfjes

Vegan Recept: Zelf Kweepeersiroop en Gedroogde Kweeperen maken!

Nodig:

-een viertal medium kweeperen, samen ongeveer 600g

-200g suiker

-2 kleine bio citroenen

-2 kommen

-spatel

-schone theedoek

-zeef 

-kookpotje

-droogoven of oven die je op lage temperatuur kan zetten

-gesteriliseerde pot of fles voor de siroop

-potjes voor de gedroogde kweepeerschijfjes

Hoe maak je het?

1.Je hoeft de kweeperen niet te schillen: snij enkel lelijke of rotte plekken weg.

2.Verwijder de klokhuizen, snij de kweeën in 4 stukken, en daarna in zo dun mogelijke schijfjes. Ik sneed met de hand, misschien lukt het ook met een mandoline. Wees dan extra voorzichtig om niet in je vingers te snijden!! Probeer, als je met de hand snijdt, zo dun mogelijk te snijden: zie ook bij Opmerking hieronder.

3.Doe de schijfjes in de kom.

4.Voeg de suiker toe en roer tot alle schijfjes met suiker bedekt zijn. Met je handen alles goed rondmengen werkt ook.

5.Pers de citroenen uit, en doe het sap bij in de kom. De schillen mogen ook in de kom.

6.Drapeer een schone theedoek over de kom.

7.Zet de kom twee dagen weg.

8.De suiker heeft ervoor gezorgd dat het sap aan de kweeperen onttrokken is: dit is je rauwe siroop, die overheerlijk smaakt. Deze siroop is niet lang houdbaar als je hem niet kort kookt en daarna in gesteriliseerde potten doet. De uitleg daarvoor vind je hieronder.

9.Zeef het sap in een tweede kom. 

10.Dit opgevangen sap kan je nu in een kookpot doen en aan de kook brengen: zo maak je het houdbaar MAAR ik vind wel dat je iets aan smaak inboet... Het blijft een heerlijke siroop, maar rauw smaakt hij nog veel meer naar kweepeer.

11.Zodra het sap kookt neem je het van het vuur en giet je het in een gesteriliseerde pot of fles. Nu heb je houdbare kweepeersiroop.

12.De schijfjes kweepeer kan je vervolgens uitspreiden op droogovenroosters.

13.Laat ze ongeveer 10 à 12 uur drogen op 42°C in de droogoven, draai ze af en toe om. 

OPMERKING: ik merkte na het drogen bij enkele dikkere kweepeerschijven witte en groengrijzige schimmelplekjes op: deze heb ik weggegooid. Het is erg belangrijk dat de schijven volledig gedroogd zijn, anders kan schimmel gaan woekeren. Ze drogen makkelijker:

-op hogere temperatuur (hier kan je zelf mee experimenteren)

-als je ze dunner snijdt (dan worden het een soort zoetzure chips)

-als je ze regelmatig omdraait

14.Bewaar in schone potjes, in mijn ervaring helpt het om het deksel NIET dicht te draaien maar er gewoon losjes op te zetten.

Smakelijk!

 


Geen opmerkingen: