Vegan Recept: Zelf Mispel Fruitleer Maken!*
*Deze tekst bevat affiliate links: klik je daarop en besluit je een aankoop te doen, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat het jou meer kost: zo help je me om te blijven bloggen, bedankt alvast!
Eigenlijk vind ik de mispel het allerlekkerst gewoon rauw: het smaakt naar gestoofde appelmoes met abrikozen en zelfs een hint kaneel. Je kan rauwe mispels dus absoluut als appelmoesvervanger gebruiken, en zeker ook als vegan ei-vervanger!
Ik schreef eerder een post over wat je nog allemaal met mispels kan doen, maar vandaag probeerde ik fruitleer uit. Een megagezond, makkelijk, lang houdbaar en origineel snoepje!
Ik koos voor een heel makkelijk recept: puur mispels en niks anders erbij.
Je kan ook gaan voor allerlei toevoegingen: ahornsiroop, kruiden als kaneel, stukjes walnoot, chiazaadjes of kokosrasp. Maar wil je het hypersimpel, dan is hier het recept:
Vegan Recept: Zelf Mispel Fruitleer Maken!
Nodig:
-mispels die al overrijp zijn: ze zijn dan bruin en je kan erin knijpen
-een kom
-een zeef
-een houten lepel
-een spatel
-een droogoven
-droogmatjes
-een bewaarpotje
Niet alle mispels zijn al rijp: enkel de bruingekleurde zachte...
Hoe maak je het?
1.Haal het vruchtvlees uit de mispels en doe in de zeef. De makkelijkste manier om dit te doen, vind ik, is: snij of knijp het 'puntje' aan de onderkant van de mispel eraf. Nu kan je de papierdunne schil voorzichtig pellen, ofwel duw je het vruchtvlees er gewoon uit. Je gaat even plakkerige vingers hebben, maar duwen is veel sneller dan pellen.
2.Knijp en duw met je vingers het vruchtvlees door de zeef, en/of duw
met een houten lepel het vruchtvlees erdoor, de kom eronder vangt het
op.
3.In je zeef zit nu mispelvruchtvlees maar ook nog de pitjes. Je kan nu optioneel ingrediënten als ahorn, citroen, en kruiden toevoegen.
4.Spreid het van pitten gezeefde vruchtvlees uit op de droogmatjes.
5.Strooi eventueel optionele ingrediënten voor een extra bite bovenop: kokosrasp, chiazaad of stukjes walnoot
6.Zet de droogoven op de laagste stand (41°C) en droog minstens zes uur: na deze periode was het leer al droog bij mij, maar ik had het van de matjes afgepeld na drie uur en omgekeerd, veel hangt ook af van de luchtvochtigheid en de temperatuur. Zet zeker een raam op een kier wanneer je de droogoven opzet, zo kan het vocht ontsnappen!!!
7.Als het leer helemaal droog is zonder natte plekken, kan je het snijden, in rolletjes opvouwen en in een bewaarpotje doen.
Smakelijk!
Vruchtvlees zonder pel met pit...Vruchtvlees zeven...
Vruchtvlees uitspreiden voor het drogen...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten