zondag 6 augustus 2017

Allerlei soorten vegan pesto!

Allerlei soorten vegan pesto, zoet en hartig!

Omdat de basilicum het bijzonder goed doet dit jaar en ik amper kon volgen met plukken, verwerkte ik de oogst in een makkelijke pesto, gebaseerd op het recept van minimalist baker.

 Zomerpostelein voor in de pesto!
 Pesto van postelein en cashewnoten!


 Lekker en Snel klaar!


Basisrecept Klassieke Vegan Pesto:
Nodig:
-6 el olijfolie
-6 el water
-peper en zout naar smaak
-een kom vol groen (is ongeveer 4 cups)
-2 c noten, geroosterd en afgekoeld - dat ze geroosterd zijn is belangrijk want zo haal je hun smaak "naar boven"
-3 tenen look — jaja, een lookadem hoort bij pesto!
-4 el appelazijn of citroensap
-6 el gistvlok
-keukenmachine
Hoe maak je het?
1. Rooster eerst de noten: het is nl beter om je pesto te mixen als de noten voldoende afgekoeld zijn.
2. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine.
3. Blend, proef, en pas zo nodig aan!

Toen ik een vriendin vertelde over hoe goed deze pesto ons gesmaakt had, en hoe makkelijk en snel het klaar was, zei ze: ik maak de hele zomer door pesto van al het groensel in mijn tuin! Ik vries het in, en zo hebben wij de hele winter door een supersnelle, makkelijke, gezonde en lekkere pastasaus voorhanden.

Dat deed me denken aan onze makkelijke avocado pasta saus.

Maar...pesto hoef je niet enkel met pasta te eten hoor!

Het leent er zich ook uitstekend toe om het op volgende manieren te eten:
-op pizza
-doorheen de soep
-doorheen de veganaise
-op toast
-doorheen scrambled tofu
-op of in socca (link), dus in alle soorten vegan omelet
-in je brood gebakken
-in dressings
-bij couscous
-over je groentjes
-als dipsaus
-bij patatjes
-doorheen puree
-om tofu en hempfu en dergelijke in te marineren

Je hoef je gelukkig ook niet te beperken tot pijnboompitten, want dan wordt pesto helaas erg duur.
Nee, je kan ook werken met:
-cashewnoten
-amandelen
-walnoten
-paranoten
-pinda's (lekker in combi met wat chili!)
-Hazelnoten
-macadamia
-zonnebloempitten
-pompoenpitten
-of een combinatie van wat je aan noten, zaden en pitten in huis hebt, zo lang je ze maar roostert! Dat doet namelijk de smaak naar boven komen...

Dat mn vriendin "al het groensel" uit haar tuin gebruikte zette me ook aan het denken. Het deed me wat denken aan Leaf Curd, ofte Groene Tofu, die je ook zelf kan maken met dit recept.

Je hoeft inderdaad niet enkel met basilicum te werken!
Je kan ook nemen:
-winter en zomerpostelein
-koriander
-peterselie
-melde
-spinazie
-snijbiet
-radijsjesloof
-worteltjesloof
-rauwe boerenkool!
-ruccola
-brandnetel
-paardenbloemblad
-daslook
-lookkers
-waterkers
-Oost-Indische kers
-shiso
-courgettes
-salie
-dille

Extra's voor erdoorheen:
-zongedroogde tomaten
-olijven
-paprika

Pesto blijft bij ons, zonder koelkast zeker twee dagen goed. Je ziet (en ruikt) wanneer het slecht wordt: dan ziet het groene niet meer groen maar bruin.

Alsof al die pesto mogelijkheden nog niet genoeg zijn, herinnerde ik me ook plots het boekje Pesto! van Joshua Clever. Daarin staan niet alleen originele recepten zoals Pesto met Salie en geroosterde look", Pesto met koriander en gember, en Pesto met dille, zaad en pitten, maar Clever bespreekt ook hoe je zoete pesto kan maken! Hij geeft o.a. recepten voor Pesto met chocolade en dragon, en pesto met chocolade en cayenne. Vaak noemen wij het zulke zoete spreads eerder "pasta" (denk choco). Tegenwoordig vind je ook veel zoete hummusrecepten, zoals deze met choco.

Wat is jullie favoriete pesto?

Geen opmerkingen: